Seuraa tästä artikkelista avun perille menoa
Tilannekatsaus 22.8.2024:
Leipää ja Jumalan sanaa ukrainalaisille
Kansanlähetys tukee edelleen avustustyötä, jota gagauzialaiset kristityt tekevät ukrainalaisten pakolaisten parissa Gagauziassa. Vaikka uutisoinnissamme on ollut kesälomien aikana katkos, niin idässä työtä on kuitenkin tehty.
Gagauzia on autonominen alue, joka sijaitsee Etelä-Moldovassa lähellä Ukrainan rajaa. Sinne tuli sodan alussa runsaasti pakolaisia Ukrainasta. Kansanlähetyksen yhteistyökumppani Gagauziassa on Comratin seurakunta.
Juhannuksena gagauzikristityt järjestivät Ukrainasta tulleille pakolaisille tilaisuuden, jossa heille jaettiin sekä maallista leipää että elämän leipää.
Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoo:
– Omien juhannusjuhliemme valmistelujen tiimellyksessä olin puhelinyhteydessä Ilia Carasenin kanssa. Hän koordinoi Kansanlähetyksen tukemaa ukrainalaisten avustustyötä Gagauziassa. Ilia kertoi, että perjantaina 21. kesäkuuta heillä on kirkossa juhla, johon kutsutaan sata ukrainalaista pakolaista.
– Juhannusaattona sain sitten pihajuhlissamme kertoa noin 180 sanankuulijalle, että saman aikaisesti Comratin seurakunnassa on koolla sata pakolaista. Oli hieno hetki, kun saimme täällä Tyrväällä muistaa veljiämme ja sisariamme rukouksin ja kokea, että olemme osa maailmanlaajaa Kristuksen perhekuntaa, jossa kannetaan toinen toistemme kuormaa.
Comratin seurakunnan vapaaehtoiset järjestivät ukrainalaisille pakolaisille hienon juhlan. Kansanlähetyksen tuella seurakuntalaiset valmistivat jokaiselle pakolaiselle 40 euron arvoisen ruokakassin, jossa oli noin viikon ruokatarpeet yhdelle perheelle. Jokaiseen kassiin laitettiin myös ukrainankielinen Uusi testamentti.
– Juhlassa Comratin seurakunnan pastori piti aluksi evankelioimispuheen, ja nuorten kristittyjen perheiden ryhmä esitti pakolaisille musiikkia. Ohjelman lopuksi pakolaisille jaettiin ruokakassit, ja heitä kutsuttiin osallistumaan seurakunnan jumalanpalveluksiin myös jatkossa, Mäki-Soini kertoo.
Juhlan jälkeen Caraseni lähetti Mäki-Soinille viestin, jossa hän jakoi pakolaisilta tulleita palautteita ja kiitosviestejä.
Tässä muutamia niistä:
Olemme erittäin kiitollisia. Näemme selvästi, miten tilaisuuden järjestäjät olivat valmistaneet ruokakassit sydämestään. Paljon kiitoksia teille. Jumalan rauhaa ja siunausta meille kaikille.
Kiitos Jumalalle rohkaisustanne tässä tilanteessa, jossa me emme voi asua kodeissamme, mutta voimme silti kokea iloa. Te olitte valinneet kaikki elintarvikkeet rakkaudella! Olen niin kiitollinen teidän ystävällisyydestänne ja anteliaisuudestanne.
Paljon kiitoksia teille avustanne. Kuten aina, kaikki ruokakassissa olleet elintarvikkeet oli valittu rakkaudella ja välittämisellä. Kukaan muu ei auta meitä tällä tavalla.
Kansanlähetys kiittää teitä kaikkia, jotka olette uskollisesti tukeneet tätä avustustyötä ja tehneet sen mahdolliseksi. Rukouksemme on, että Comratin seurakunnassa juhannuksena kylvetty Jumalan Sanan siemen saisi kantaa runsasta satoa ukrainalaisten pakolaisten sydämissä. Jatketaan myös rukousta, että tämä mieletön sota voisi pian loppua.
Lahjoita
Voit tukea sodan jalkoihin jääneiden avustamista lahjoittamalla helposti MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Voit lahjoittaa myös jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI83 8000 1501 5451 08
Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.
Tilannekatsaus 17.6.2024:
Kansanlähetys tuki aurinkovoimalan rakentamista Ukrainaan
Ukrainassa toimiva kristillinen kustantamo Ezdra saa taas painokoneisiinsa hyvin sähköä, kun rakennuksen katolle on saatu aurinkopaneelit. Aurinkovoimala tuli tarpeeseen, sillä pian sodan alkamisen jälkeen suuri osa Ukrainan sähköntuotanto- ja jakeluverkostoa tuhoutui ja sähkönjakelusta tuli erittäin epävarmaa.
Kustantamo aloitti aurinkovoimalan rakentamisen Kansanlähetyksen ja amerikkalaisen lähetysjärjestön tukemana kesäkuussa 2023. Vajaan vuoden ponnistelujen tuloksena aurinkovoimala saatiin käynnistettyä 12. maaliskuuta.
– Iloitsemme siitä, että tämä voimala tuottaa nyt sähköä Ezdran kustantamolle, painotalolle ja Ukrainan kristillisten kustantamoiden yhdistykselle, jotka kaikki toimivat saman katon alla, projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoo.
Sähkökatkot vaurioittivat painokoneita
Kansanlähetys on jo useamman vuoden ajan tehnyt yhteistyötä Ezdra-kustantamon kanssa. Ezdra on muun muassa painanut järjestöllemme kirjallisuutta ja olemme tukeneet kustantamoa kirjallisuuden levittämisessä. Sota vaikeutti kustantamon toimintaa merkittävästi.
– Sähkön yllättävät katkeamiset aiheuttivat kirjapainon koneisiin monenlaisia vaurioita. Toisinaan sähkö oli poikki useita tunteja, jolloin työntekijät vain odottivat sitä hetkeä, että koneet voitaisiin korjaustöiden jälkeen käynnistää uudestaan. Lisäksi sähkön hinta nousi sodan vaikutuksesta hyvin korkealle.
Näiden vaikeuksien keskellä kustantamon johtaja Andriy Kravchenko kääntyi Kansanlähetyksen puoleen ja tiedusteli mahdollisuutta saada apua aurinkovoimalan rakentamisessa. Kansanlähetys päätti auttaa.
Kansanlähetyksen lisäksi myös eräs amerikkalainen lähetysjärjestö tuli hankkeeseen mukaan. Kansanlähetys rahoitti ensimmäisessä vaiheessa laitteiden ja materiaalien hankintaa noin 19 000 eurolla ja amerikkalainen lähetysjärjestö antoi noin 14 600 euroa.
Sota vaikeutti rakentamista
Sodan keskellä laitteiden ja materiaalien hankkiminen aurinkovoimalaa varten oli haastavaa. Joitakin materiaaleja oli vaikea löytää ja joidenkin materiaalien hinnat olivat sodan myötä nousseet korkeiksi.
– Vaikeuksista huolimatta ukrainalaiset yhteistyökumppanimme jatkoivat uurastustaan. Talvikuukausien aikana työ painotalon katolla piti keskeyttää, mutta heti kevään tultua töitä pystyttiin jatkamaan, Mäki-Soini toteaa.
Keväällä Kansanlähetys lähetti vielä noin 5 600 euron lisätuen voimalan rakentamista varten. Tiistai 12.3.24 oli riemullinen päivä, kun aurinkovoimalan tuotanto pystyttiin vihdoin käynnistämään. Aurinkovoimalan 55 paneelin maksimikapasiteetti on 35 KW. Kesäaikana voimala tuottaa noin 75 prosenttia Ezdran sähkötarpeesta.
Koska Ukrainan sähkönjakelu on edelleen katkonaista ja suuria osia sähköntuotannosta on jatkuvien pommitusten kohteina, maan hallitus teki lakimuutoksen, joka mahdollistaa yksityisen sähkön tuotannon ja myynnin valtion verkkoon.
– Uusi sähkönmyyntilaki mahdollistaa sen, että yhteistyö-kumppanimme voivat lähitulevaisuudessa alkaa myydä valtion verkkoon kaiken sen ylimääräisen sähkön, jota he eivät itse käytä. Myynnistä saadut rahat käytetään sitten talvella sähkön ostoon, koska aurinkovoimalan kapasiteetti on silloin alhaisempi.
Kiitokset työn tukijoille
Yksityisten lahjoittajien tuki mahdollistaa Kansanlähetyksen työn Ukrainan avustamiseksi.
– Siinä vaiheessa, kun me päätimme osallistua aurinkovoimalan rakentamiseen, mietin mielessäni, kuinka suuri riski tämä hanke on. Mitä jos aurinkovoimala tuhoutuisi pommituksissa? Näiden pohdintojen keskellä tulin siihen päätökseen, että kun yhteistyö-kumppanimme ovat valmiita rakentamaan sodan keskellä, niin me haluamme heitä tukea, Mäki-Soini painottaa.
– Ilman teitä, rakkaat ystävät, meillä ei olisi ollut mitään annettavaa. Sydämellinen kiitos teille, kun olette olleet valmiita jakamaan omastanne Ukrainan sodan jaloissa toimivien veljiemme ja sisariemme tukemiseksi. Jatketaan rukousta, että tämä mieletön sota voisi pian loppua.
Kansanlähetys kiittää kaikkia Ukrainan hätäapukeräykseen osallistuneita.
Toim. Marja Neuvonen
KATSO video paikan päältä Ukrainasta. Videon taustalla kuuluu ilmahälytyksen ääni. Video: Ezdra
Lahjoita
Voit tukea sodan jalkoihin jääneiden avustamista lahjoittamalla helposti MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Voit lahjoittaa myös jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI83 8000 1501 5451 08
Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.
Tilannekatsaus 3.5.2024:
Kaksi rekkakuormaa avustusta Ukrainaan
Kansanlähetys lähetti huhtikuussa saksalaisen yhteistyökumppaninsa Tabean kanssa kaksi rekkakuormaa humanitääristä apua Ukrainaan.
Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoo kuljetuksista:
– Tabea sai lahjaksi kaksi rekkakuormaa avustusmateriaaleja ranskalaiselta järjestöltä, joka myös maksoi kuormien kuljetuksen Ranskasta Saksaan. Me Kansanlähetyksestä maksoimme sitten näiden kuormien kuljetukset Tabean varastolta Saksasta Ukrainaan. Rekkakuormat sisälsivät muun muassa vaatteita, kenkiä, peittoja, vuodevaatteita, elintarvikkeita, hedelmämehua, taloustavaroita, huonekaluja, leluja ja pyörätuoleja. Tämän noin 35 tonnin avustuserän jakoivat Ukrainassa paikalliset seurakunnat.
Mäki-Soini kertoo sodan tuhoista:
– Tapasin hiljattain erään seurakunnan johtajan, joka kertoi minulle menetyksistä, joita heidän seurakuntalaisensa ovat Ukrainassa kokeneet. He ovat pitäneet kirjaa seurakuntalaisten pommitetuista kodeista. Hän sanoi: ”Siitä on jo pitkä aika, kun sadas koti tuhoutui.”
Sodan pitkittyminen koettelee eurooppalaisten kykyä ja halua auttaa ukrainalaisia.
– Tällaisten suurten katastrofien kuten sotien ja maanjäristyksien alussa ihmiset haluavat avustaa hädänalaisia ihmisiä kaikin mahdollisin tavoin. Kriisien pitkittyessä avustaminen tulee vaikeammaksi. Vaikeutta voi aiheuttaa esimerkiksi varojen ja materiaalien tyrehtyminen. Myös ihmisten henkinen väsyminen sotien jatkuessa saattaa verottaa avustamisintoa.
– Me Kansanlähetyksessä olemme kiitollisia siitä, että meillä on Saksassa, Moldovassa ja Ukrainassa pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa voimme toimia yhdessä. Olemme myös erittäin kiitollisia teistä, jotka olette uskollisesti antaneet omastanne ja siten mahdollistaneet tämän avustustyön. Ilman teitä meillä ei olisi ollut mitään annettavaa, Mäki-Soini korostaa.
Rukouksemme on, että tämä julma sota voisi pian loppua. Rukoillaan myös Jeesuksen lohdutusta kaikille niille, jotka ovat menettäneet omaisiaan ja rakkaimpiaan sodan aikana.
Kansanlähetys kiittää teitä kaikkia, jotka olette antaneet omastanne ukrainalaisten avustamiseksi.
Toim. Marja Neuvonen
Lahjoita
Voit tukea sodan jalkoihin jääneiden avustamista lahjoittamalla helposti MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Voit lahjoittaa myös jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI83 8000 1501 5451 08
Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.
Tilannekatsaus 24.1.2024:
Ruoka-apua Ukrainaan
Kansanlähetys jatkaa Ukrainan sodan uhrien avustamista. Vähän ennen joulua yhteistyökumppanimme Comratin seurakunta teki avustusmatkan Gagauziasta Ukrainaan. Gagauzia on autonominen alue Etelä-Moldovassa ja Comrat on sen pääkaupunki.
Tukemaamme avustustyötä Gagauziassa johtaa Ilia Caraseni. Hän kirjoittaa matkaraportissaan Kansanlähetyksen projektityöntekijälle Esko Mäki-Soinille näin:
”Teimme avustusmatkan Odessassa olevaan isoon seurakuntaan. Ennen sodan alkua tässä seurakunnassa oli noin 1 500 jäsentä, joista noin puolet pakeni maasta sodan syttymisen jälkeen. Ukrainassa ostimme suuren määrän elintarvikkeita, joista valmistettiin 300 ruokakassia. Seurakunta jakoi kassit siten, että puolet niistä annettiin seurakuntalaisille ja puolet niille, jotka eivät kuulu seurakuntaan.”
Esko Mäki-Soini kertoo:
– Vaikka Ukrainassa ja Gagauziassa on paljon puutetta ja monet elävät köyhyydessä, seurakuntalaiset yrittävät parhaansa mukaan auttaa niitä, jotka ovat jääneet sodan jalkoihin. Monet seurakunnat ovat pakon edessä joutuneet kehittämään infrastruktuuria, jotta he voivat ottaa vastaan pakolaisia.
Caraseni kertoo raportissaan:
”Odessan seurakunta perusti kaupunkiin pakolaisten vastaanottokeskuksen. Keskuksessa on huoneita, joissa pakolaiset voivat asua, sekä yhteinen keittiö. Tähän keskukseen tulee sellaisia ihmisiä, jotka ovat menettäneet kotinsa, eikä heillä ole mitään suojaa, minne mennä. Jotkut näistä pakolaisista ovat seurakunnan ylläpitämässä keskuksessa muutamia päiviä ja toiset joitakin kuukausia. Teidän tuellanne ostimme elintarvikkeiden lisäksi tähän pakolaiskeskukseen pesukoneen sekä hankimme Odessan seurakunnan autoon kaksi uutta rengasta ja maksoimme matkamme polttoainekulut.”
Gagauzialainen Camratin seurakunta tekee avustustyötä vapaaehtoisvoimin. Caraseni toteaa raportissaan:
”Meidän seurakuntalaisemme Peter on tehnyt sodan aikana omalla autollaan Ukrainaan jo yli 60 avustusmatkaa. Näillä matkoilla kilometrejä on kertynyt yli 80 000. Peter ei saa näistä matkoista palkkaa, vaan hän tekee ne talkoolaisena. Teidän lähettämänne tuen avulla me korjasimme vähän myös Peterin autoa.”
Mäki-Soini kertoo lopuksi vielä ihmeellisestä varjeluksesta:
– Joulun jälkeen Odessan seurakunnan kirkon viereen putosi pommi. Jumala varjeli kirkkorakennuksen niin, että siihen tuli vain pieniä ulkoisia jälkiä. Kaikkien kirkon ympärillä olevien talojen ikkunat kuitenkin hajosivat pommin aiheuttaman paineaallon voimasta.
Kansanlähetys kiittää kaikkia teitä, jotka olette tehneet Ukrainan avustamisen mahdolliseksi. Jatkakaamme rukousta, että tämä julma sota voisi pian loppua.
Toim. Marja Neuvonen
Lahjoita
Voit tukea sodan jalkoihin jääneiden avustamista lahjoittamalla helposti MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Voit lahjoittaa myös jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI83 8000 1501 5451 08
Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.
Tilannekatsaus 14.12.2023:
Kansanlähetys tukee avustuskuljetuksia Ukrainaan
Kansanlähetyksen saksalainen yhteistyökumppani Tabea on kuljettanut tänä vuonna jo 33 rekkakuormaa humanitääristä apua Ukrainaan.
Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoo:
– Kansanlähetys on rahoittanut näitä kuljetuksia 9 000 eurolla. Viime aikoina kuormien lähettäminen on ollut erittäin vaikeaa, koska puolalaiset rekka-autojen kuljettajat ovat tukkineet Puolan ja Ukrainan välisen rajan. Tämä rajakonflikti johtuu kuljetuspoliittisista syistä. Tabean johtaja Waldemar Dück kertoi minulle viime viikolla puhelimessa, että rekka-autojen jonotusaika Puolan ja Ukrainan rajalla oli noin 18 vuorokautta. Nyt tilanne on hieman helpottunut, koska viranomaiset ovat avanneet henkilöautoille tarkoitetun rajanylityspaikan myös rekka-autoille.
Kansanlähetyksen ja Tabean yhteistyössä humanitäärinen apu kanavoidaan ja jaetaan ukrainalaisten seurakuntien kautta.
Mäki-Soini jatkaa:
– Meille on tärkeää, että apua saavat ihmiset saavat myös kuulla evankeliumin. Ukrainassa on seurakuntia, joissa on tilan ahtauden vuoksi alettu järjestää kaksi jumalanpalvelusta. Hiljattain kuulin eräältä yhteistyökumppaniltamme, että seurakuntiin tulijat joutuvat tuomaan omista kodeistaan tuoleja, jotta he saavat jumalanpalveluksiin istumapaikat. Ihmiset tulevat kirkkoihin, koska heillä on hätä siitä, mitä heille tapahtuu, ja he kaipaavat lohdutusta.
– Yhteistoiminnassa paikallisten seurakuntien kanssa apu menee perille ja ihmiset saavat kuulla totuuden siitä, mistä perimmäinen apu heille tulee. Meidän rukouksemme on, että psalmin 121 sanoma voisi avautua sodassa kärsiville ukrainalaisille: ”Minä nostan silmäni vuoria kohti: mistä tulee minulle apu? Apu minulle tulee Herralta, joka on tehnyt taivaan ja maan.”
Tabean lähetyksen tiimi lähetti teille, rakkaat ystävät, tervehdyksen, jonka haluamme tässä teille välittää:
Rakkaat lähetystyön ystävät,
Koko tiimimme puolesta haluan ilmaista syvän kiitollisuutemme anteliaisuudestanne ja taloudellisesta tuestanne. Teidän avullanne olemme pystyneet järjestämään ja toteuttamaan tärkeitä avustuskuljetuksia Ukrainaan. Anteliailla lahjoituksillanne on ollut suora vaikutus niiden ihmisten elämään, joita sota koskettaa.
Teidän yhteisvastuullisuutenne ja tukenne ansiosta olemme voineet auttaa tehokkaasti apua tarvitsevia ihmisiä ja viedä heille kipeästi kaivattua materiaalista avustusta.
Matteuksen evankeliumissa (25:35) Jeesus sanoo: ”Sillä minun oli nälkä, ja te annoitte minulle syödä; minun oli jano, ja te annoitte minulle juoda; minä olin outo, ja te otitte minut huoneeseenne.”
Me Tabean lähetyksessä arvostamme suuresti antamaanne tukea ja toivomme, että voimme edelleen jatkaa yhteistyötämme. Lähettämänne tuki ei ole ainoastaan auttanut taloudellisessa mielessä, vaan se on myös antanut toivoa ja apua niille, jotka sitä kaikkein eniten tarvitsevat.
Sydämellinen kiitos teille uskollisuudestanne ja avustanne, jotta maailmasta tulisi vähän parempi.
Ystävällisin terveisin,
Tabean lähetystiimi
Haluamme myös Kansanlähetyksessä kiittää teitä, rakkaat ystävät, kun olette olleet valmiita kärsimään yhdessä Ukrainan sodan jalkoihin jääneen kansan kanssa. Toivotamme teille kaikille Jeesuksen runsaasti siunaamaa joulua ja armorikasta uutta vuotta 2024.
Lahjoita
Voit tukea sodan jalkoihin jääneiden avustamista lahjoittamalla jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI83 8000 1501 5451 08
Voit lahjoittaa helposti myös MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Lämmin kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle.
Tilannekatsaus 1.11.2023:
Henkistä, hengellistä ja aineellista apua
Kansanlähetys jatkaa suomalaisten Hätäapua Ukrainan pakolaisille -keräykseen lahjoittamien varojen turvin sodan jalkoihin jääneiden avustamista. Syksyn aikana tuki on mennyt perille Moldovassa sijaitsevan Gagauzian seurakuntien kautta, jotka tekevät tätä avustustyötä käytännön tasolla. Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoo, että lahjoitukset ovat mahdollistaneet monipuolisen avun antamisen.
”Elokuun lopulla ryhmä kristittyjä nuoria matkusti Moldovasta rajan yli Ukrainaan Mykolajivin kaupunkiin ja järjesti siellä yhdessä paikallisten kristittyjen kanssa kolmen päivän lastenleirin. Leirin ohjelmaan kuului muun muassa Raamatun opetusta, kilpailuja, urheilua ja käsitöitä”, Mäki-Soini kertoo.
Avustustyömme koordinaattori Ilia Caraseni kirjoitti leirin jälkeen Mäki-Soinille: ”Tavoitteemme oli havainnollistaa Jumalan rakkautta lapsille sodan keskellä. Ensimmäisen päivänä leirille tuli kaksikymmentä lasta ja kolmantena päivänä heitä oli jo melkein sata! Halusimme kääntää edes hetkeksi lasten huomion pois sodasta. Leirin aikana meillä oli monia mahdollisuuksia kertoa evankeliumi sekä lapsille että heidän vanhemmilleen. Lapset esittivät leirin vetäjille monia kysymyksiä. He oppivat yhdessä laulamaan hengellisiä lauluja ja rukoilemaan. Leirin viimeisenä päivänä tuli ilmahälytys. Varoitussireenien alkaessa soida lapset alkoivat itsenäisesti rukoilla. He todella uskoivat rukouksen voimaan.”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Vesisäiliöitä ja puhdasta vettä
Kesällä pommitetun padon tuhoutumisen tähden monien asuntojen kaivot saastuivat. Mäki-Soini kertoo, että tulvavesien mukana kyläläisten kaivoihin päätyi monia epäpuhtauksia eikä vesi ole ollut enää juomakelpoista. Seurakunnat ovat auttaneet näitä perheitä ja yksin asuvia ihmisiä heidän tilanteessaan.
”Gagauzi-ystävämme veivät neljääntoista asuntoon vesisäiliöt. Nyt näille perheille toimitetaan kuorma-autoilla puhdasta vettä heidän uusiin säiliöihinsä.”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Ruokapaketteja Ukrainan pakolaisille Gagauziassa
Vaikka monet sotaa pakoon lähteneet ukrainalaiset ovat joko palanneet Moldovan Gagauziasta takaisin Ukrainaan tai jatkaneet pakomatkaansa Länsi-Eurooppaan, heitä on edelleen myös Gagauziassa. Hiljattain Gagauzian pääkaupungissa Comratissa sikäläinen seurakunta järjesti Ukrainan pakolaisille tapahtuman. Pakolaiset tulivat kirkkoon, ja siellä he saivat nauttia voileipiä ja virvokkeita, keskustella ja laulaa yhdessä kristittyjen vapaaehtois-työntekijöiden kanssa. Tapahtuman lopuksi osallistujille jaettiin ruokapaketit.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Ruokapakettien valmistelua Gagauziassa.
Raporttinsa lopulla Caraseni kirjoitti: ”Kiitos jälleen kerran teille, jotka olette meidän kanssamme tässä vaikeassa, mutta siunatussa ajassa. Ruokapakettien saajat olivat erittäin kiitollisia. He arvostavat teidän tukeanne suuresti. Palkitkoon Jumala teidät ja teidän maanne tuhatkertaisesti siitä avusta, jota olette lähettäneet.”
Mäki-Soini jatkaa: ”Nämä Ilia Carasenin lähettämät kiitokset kuuluvat teille, rakkaat ystävät, jotka olette tehneet meidän avustustyömme mahdolliseksi. Kuten Ilia mainitsi, tämä sota-aika on erittäin vaikeaa. Siunatuksi sen tekee kuitenkin se, että sodankin keskellä syttyy toivo, kun ihmiset saavat kuulla evankeliumin ja ottaa Jeesuksen vastaan henkilökohtaisena vapahtajanaan.”
Kansanlähetys kiittää kaikesta tuesta, jota te olette niin uskollisesti antaneet sodassa kärsivälle Ukrainan kansalle.
Toim: Anne Lepikko
Kuvat: Gagauziseurakunnan arkisto
Lahjoita
Voit lahjoittaa Ukrainan pakolaisten auttamiseen sivun alalaidassa olevan lahjoituspainikkeen kautta tai jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08
Voit lahjoittaa helposti myös MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Lämmin kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle.
Tilannekatsaus 28.8.2023:
Ukrainassa rakennetaan ja uskotaan tulevaisuuteen
Kansanlähetys on tehnyt jo usean vuoden ajan yhteistyötä ukrainalaisen kristillisen kustantamon ja painotalon kanssa. Alkukesästä yhteistyökumppanimme ostivat painotaloon käytetyn ohutpaperipainokoneen, jolla voidaan painaa myös Raamattuja. Nyt painotaloon rakennetaan aurinkopaneelivoimalaitosta.
Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoo aurinkopaneeliprojektista: ”Ukrainassa arvioidaan noin 60 prosentin koko maan sähköntuotosta ja jakeluverkostosta vaurioituneen ja tuhoutuneen sodan myötä. Jatkuvat sähkökatkokset ja suuri sähkön hinnan nousu ovat tehneet painotyöstä erittäin haasteellista. Yhteistyökumppanimme kertoi, että sähköt saattavat olla päällä neljä tuntia ja sitten poissa neljä tuntia. Sähkökatkoksien aikana painaminen pysähtyy. Toisinaan yllättävät sähkökatkoset aiheuttavat painolaitteisiin vaurioita, jotka pitää korjata, ennen kuin koneet saadaan uudestaan käyntiin. Hiljattain sähköntoimittaja oli lähettänyt painotaloon kirjeen, jossa he ilmoittivat, että sähkön hinta nousee 40 prosenttia. Koska maan talous on romahtanut, monille kansalaisille kirjallisuuden ostaminen on taloussyistä hyvin hankalaa.”
Tässä erittäin vaikeassa tilanteessa yhteistyökumppanimme kääntyi meidän puoleemme ja kertoi aurinkokennovoimalan perustamissuunnitelmastaan. Mäki-Soini jatkaa: ”Kaikkien laitteiden käydessä painotalo kuluttaa noin 60 kW sähköä. Ystävämme laskivat, että 30 kW:n aurinkokennosähkövoimalan avulla saisi toimimaan valaistuksen, toimistolaitteet ja kaikki muut koneet paitsi ison painokoneen. Tämän hankkeen kokonaiskustannus oli noin 33 000 euroa, josta Kansanlähetys rahoitti 60 prosenttia ja eräs toinen järjestö 40 prosenttia.”
Aurinkokennovoimalan rakentamisesta Esko kertoo: ”Tällä hetkellä painotalon katolle rakennetaan metallisia runkoja, joihin aurinkokennot tullaan asentamaan. Tavoitteena on saada tämä voimala tuottamaan sähköä ennen talven tuloa.”
Esko Mäki-Soini keskusteli hiljattain painotalon johtajan kanssa puhelimessa. Kesken palaverin ukrainalainen yhteistyökumppanimme sanoi Eskolle: ”Kuuletko puhelimeesi, kuinka helikopterit lentävä minun ylitseni?” Sota Ukrainassa koskettaa koko maata ja kansaa.
Muistetaan Ukrainan kansaa rukouksin, että tämä mieletön sota voisi pian loppua. Kansanlähetys kiittää teitä kaikkia, jotka olette tehneet meidän Ukrainan-avustustyömme mahdolliseksi.
Oheiselta videolta voitte nähdä, kuinka kesällä painotaloon asennettiin uusi painokone. Filmillä painokoneella painetaan ukrainankielistä virsikirjaa. Videon on kuvannut kirjapainon johtaja.
Tilannekatsaus 29.6.23
Ruoka-apua Ukrainaan pommituksien keskellä
Gagauzian seurakunnan vapaaehtoistyöntekijät palasivat hiljattain kotiinsa Moldovaan avustusmatkalta Ukrainasta. He olivat toimittaneet siellä elintarvikkeita Tšornobaivkan seurakunnalle Hersonin alueella.
Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoi, kuinka gagauzikristityt tekevät avustustyötä suurella sydämellä: ”Vaikka Gagauzia on yksi Euroopan köyhimmistä alueista, niin gagauzit ovat silti valmiita antamaan omastaan. Viimeksi Ukrainaan tehdylle avustusmatkalle kristityt lahjoittivat myös omia vaatteitaan, ja heidän seurakuntansa maksoi osan matkan polttoaineista. Ylitettyään rajan Ukrainan puolelle Comratin seurakunnan vapaaehtoistyöntekijät ostivat elintarvikkeita tukkuliikkeestä, lastasivat ne kevytkuorma-autoon ja kuljettivat kuorman Tšornobaivkan seurakunnalle Hersonin alueelle.
Lauantaina perille päästyään Comratin seurakunnan vapaaehtoiset valmistivat kuormassa olleista elintarvikkeista ruokapakkauksia yhdessä Tšornobaivkan seurakuntalaisten kanssa. Tšornobaivkan seurakunnan pastori antoi Gagauziasta tulleille vapaaehtoisille listan vanhuksista, jotka tarvitsivat lääkkeitä. Vapaaehtoisryhmä hankki vanhuksille heidän tarvitsemansa lääkkeet.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Tšornobaivkan seurakunta jakoi ruokapakkauksia
Kansanlähetyksen ja Gagauzian seurakuntien Ukrainan avustustyötä koordinoiva Ilia Caraseni raportoi projektityöntekijällemme Mäki-Soinille seuraavaa: ”Pyhänä Tšornobaivkan seurakunnassa vietettiin kaksi jumalanpalvelusta, joissa kummassakin meidän veljemme saarnasivat ja kertoivat uskoontulostaan. Molempiin tilaisuuksiin osallistui noin 80–100 sanankuulijaa, joista suurin osa ei käynyt seurakunnassa ennen sotaa. Kuusi ihmistä vastasi alttarikutsuun ja teki parannuksen synneistään. Ruoka- ja lääkeavun lisäksi vapaaehtoistiimimme lahjoitti Tšornobaivkan seurakunnalle 150 Kansanlähetyksen rahoittamaa Uutta testamenttia.”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Tilanne Hersonin alueella on erittäin vaikea. Ilia Caraseni jatkaa: ”Ihmiset tarvitsevat edelleen elintarvikeapua. Monet vanhukset eivät ole saaneet eläkkeitään ja työmahdollisuudet ovat erittäin vähäisiä. Tšornobaivkan seurakunnassa valmistetaan ruokapaketteja, joita jaetaan sekä niille, jotka käyvät seurakunnassa, että niille, jotka eivät kirkkoon tule. Heille ruokapaketteja viedään koteihin.”
”Avustustyötä tehdään sodan keskellä. Vapaaehtoistiimimme ollessa Hersonissa aluetta alettiin pommittaa. Rukous ja luottamus Herraan sai tiimimme kuitenkin pysymään rauhallisina, ja näin he pystyivät jatkamaan avustustyötään”, kertoo Caraseni.
Padon räjäytys sai aikaan valtavaa tuhoa
”Kahovkan padon räjähdyksen jälkeen suuret maa-alueet jäivät veden alle. Myös Tšornobaivkan seurakunta oli vaarassa. Veden nousu pysähtyi vain 300 metrin päähän kirkkorakennuksesta. Nyt vedet ovat tulva-alueelta laskeneet melkein kokonaan pois, mutta tulvien aikaansaamat tuhot ovat valtavia. Esimerkiksi monien huoltoasemien polttoainesäiliöt menivät tulvien mukana ja saastuttivat vesiä ja maata. Monet ihmiset ja eläimet hukkuivat ja kaikki kasvit ja viljat tuhoutuivat. Nyt tällä alueella ei kasva mitään. Tšornobaivkan seurakunta on jakanut Kansanlähetyksen rahoittamaa ja gagauzikristittyjen toimittamaa elintarvikeapua näille tulvassa omaisuutensa menettäneille ukrainalaisille”, kertoo Mäki-Soini.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Avustustyötä tehdään kestämisen äärirajoilla
Palattuaan Ukrainasta vapaaehtoistiimi kertoi Ilia Carasenille Tšornobaivkan pastorin terveisiä: ”Tšornobaivkan seurakuntalaisten elämä on nyt erittäin vaikeaa. Kaikki uskovat tekevät avustustyötä tauotta ja pelkäävät, että heidän henkiset ja hengelliset voimavaransa loppuvat pian. Heidän ainoa toivonsa on Jumalassa.”
Tšornobaivkan pastori lähetti myös kaksi esirukouspyyntöä: ”Me tarvitsemme kiireellisesti monia evankelistoja ja sielunhoitajia. Ihmisillä on kova hengellinen nälänhätä, kaipaus Jumalaan, hänen rakkauteensa ja anteeksiannon saamiseen. Sato on kypsää, ihmiset haluavat tulla Jumalan luo ja tehdä parannuksen ja liittyä seurakuntaan. Meidän alueellamme on vain muutamia evankelistoja ja kansallisia lähetystyöntekijöitä, mutta heitä tarvitaan juuri nyt! Tämän lisäksi tarvitsemme rakennusmateriaaleja, että voisimme korjata ihmisten tuhoutuneita koteja.”
Muistetaan näitä Tšornobaivkan pastorin lähettämiä esirukouspyyntöjä rukouksin. Kansanlähetys kiittää teitä kaikkia, jotka olette antaneet omastanne Ukrainan sodan uhrien avustamiseksi.
Toim. Anne Lepikko
Kuvat: Gagauziseurakunnan arkisto
Tilannekatsaus 16.6.2023
Rukoushuone korjattiin pommituksen jäljiltä
Ohjusisku runteli Hersonin kaupungin lähiökylässä toimivan seurakunnan kirkkorakennusta viime syksynä. Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoo, että Hersonin alue oli useita kuukausia Venäjän armeijan hallinnassa. Kirkko vaurioitui marraskuussa, kun alueella käytiin kiivaita taisteluja ja Ukraina sai valloitettua alueen takaisin.
”Taisteluiden aikana Tšornobaivkan kirkkorakennukseen osui pommien sirpaleita, jotka rikkoivat kirkon ikkunat ja vaurioittivat rakennuksen seiniä. Seurakuntalaiset korjasivat kirkkoaan väliaikaisesti vanerilevyillä, jotta he selviäisivät talven ylitse.”
Apua Ukrainan hätäapukeräyksen lahjoitusvaroista
Kansanlähetyksen yhteistyökumppani Gagauziassa, Ukrainan naapurimaassa Moldovassa, sai Tšornobaivkan seurakunnalta avunpyynnön kirkon korjaamiseksi. He välittivät avunpyynnön Esko Mäki-Soinille Kansanlähetykseen. Tšornobaivkan seurakunta on Mäki-Soinin mukaan ollut erittäin aktiivinen pakolaisten ja sodan jalkoihin jääneiden avustamisessa. Kansanlähetys halusi auttaa pientä seurakuntaa sen vaikeassa tilanteessa.
”Lähetimme seurakunnalle Gagauziaan taloudellista tukea korjausmateriaalien hankkimista varten. Gagauzian seurakunta lähetti muutaman miehen avustusmatkalle Ukrainaan. He hankkivat Ukrainassa rakennusmateriaaleja ja kuljettivat ne kevytkuorma-autolla Tšornobaivkan seurakunnalle. Seurakuntalaiset ryhtyivät työhön, ja nyt heidän kirkkorakennuksensa on saatu melkein valmiiksi.”
Korjaustöidenkin aikana seurakunnassa on pidetty joka pyhä kaksi jumalanpalvelusta. Sanankuulijoita tulee niin paljon, että he eivät mahdu yhteen tilaisuuteen. Seurakunnan kokonaistilanne on Mäki-Soinin mukaan vaikea.
”Tšornobaivkan seurakunnalle on jostakin syystä sallittu suuria haasteita. He kunnostavat vaurioitunutta kirkkoaan, kertovat evankeliumia sodan traumatisoimille ihmisille ja auttavat vaikeuksissa olevia lähimmäisiään. Viimeisimpänä katastrofina he joutuivat kohtaamaan Kahovkan padon räjäytyksestä johtuneen suuren tulvan. Nyt nämä seurakuntalaiset avustavat myös tulva-alueilla olleita ihmisiä.”
Mäki-Soini kiittää kaikkia, jotka ovat muistaneet Ukrainan kansaa rukouksin ja tukeneet heidän avustamistaan rakkauden uhrein.
”Te, rakkaat ystävät, olette mahdollistaneet tämän avustustyön. Ilman teitä meillä ei olisi ollut mitään lähetettävää. Näin Kristuksen maailmanlaaja perhekunta kantaa toinen toisensa kuormaa. Te olette antaneet omastanne. Gagauzian seurakunta on lähtenyt liikkeelle viemään teidän rakkauden lahjaanne Ukrainan seurakunnalle, joka puolestaan tänään auttaa kaikkensa menettäneitä sodan uhreja. Tšornobaivkasta saamani kuvat puhuttelivat minua syvästi. Niistä näkyy vihollisen aikaansaamaa tuhoa, joka on masentavaa. Viimeisessä kuvassa kuitenkin seisoo risti kirkon katolla. Vaikka kaikki muu järkkyisi ja kaatuisi, Jeesuksen risti ei järky! Siinä on meidänkin toivomme!”
Uutisvirta jatkuu kuvien jälkeen.
Teksti: Anne Lepikko
Tilannekatsaus 23.5.2023
Rekkakuormittain apua Saksasta Ukrainaan
Kansanlähetyksen saksalainen yhteistyökumppani, kristillinen avustusjärjestö Tabea (Christliches Hilfswerk TABEA e.V.), on kuljettanut tänä vuonna jo 28 rekkakuormaa humanitääristä apua Ukrainaan, Valko-Venäjälle ja Moldovaan. Näistä 20 kuormaa on viety Ukrainaan. Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoo, että avustuskuormia ovat Ukrainassa jakaneet Tabean kanssa yhteistyötä tekeväät seurakunnat eri puolilla maata. Apua on viety myös aivan sotarintaman tuntumaan, kuten Bahmutin viereiseen kylään.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Mäki-Soini sai hiljattain Tabealta postia, jossa he kiittävät saamastaan tuesta: ”Rakkaat suomalaiset ystävämme, veljemme ja sisaremme Herrassa. Käännymme puoleenne kiitollisina siitä valtavasta tuesta, jota olette antaneet yhteiselle työllemme monien eri maiden ja maanosien kanssa. Yhdessä olemme voineet auttaa monia vammaisia, pakolaisia, orpoja, leskiä ja vanhuksia. Tämän työn kautta emme auta ihmisiä ainoastaan heidän jokapäiväisessä hädässään, vaan pyrimme myös kiinnittämään heidän huomionsa Vapahtajaamme Jeesukseen Kristukseen.
Tarve näissä maissa, joissa työskentelemme, ei vähene vaan kasvaa. Tšernobylin katastrofin alueella ne, jotka syntyivät onnettomuuden aikaan ja sen jälkeen, synnyttävät nyt lapsia. Siksi vammaisten määrä kasvaa. Ukrainan sota ei ole loppumassa ja avun tarve kasvaa edelleen. Myös leskiä ja orpoja on nyt enemmän.
Sota-alueilla asuvat ihmiset ovat menettäneet kaiken omaisuutensa. Koulut ja päiväkodit ovat tuhoutuneet. Miehitetyillä alueilla suurin osa kirkoista on takavarikoitu, osa on palanut tai tuhottu. Tämä kaikki saa aikaan sen, että meidän pitää entistä enemmän kiinnittää huomiomme näiden ihmisten tarpeisiin.”
Tabealta tulleen viestin lopussa lähetyksen johto kertoi järjestön tulevaisuuden suunnitelmista ja jakoi muutaman rukousaiheen: ”Valmistelemme jälleen uutta joulukampanjaa. Tavoitteenamme on tehdä noin kahdeksan tuhatta joulupakettia. Haluaisimme pyytää teiltä myös esirukousta seuraavien asioiden puolesta:
1. Etsimme tällä hetkellä kahta uutta työntekijää lähetyksemme palvelukseen.
2. Rukoillaan avustuskuormien kuljettajien puolesta, että heillä olisi varjelus matkoillaan.
3. Rukoillaan vapaaehtoistyöntekijöidemme puolesta ja niiden puolesta, jotka saavat meiltä apua, että he kääntyisivät Jeesuksen puoleen.”
Tänä vuonna Mäki-Soini on huolehtinut Kansanlähetyksen Hätäapua Ukrainaan -keräyksen lahjoitusvaroista kahden avustusrekan kuljetuskustannukset kattavan summan Tabealle. Näillä varoilla rekat ovat kuljettaneet avustuskuormat Saksasta Ukrainaan. Yhden kuljetuksen rahtikustannukset ovat noin kolme tuhatta euroa.
”Kiitos teille rakkaat työmme tukijat, jotka olette tehneet tämän mahdolliseksi. Jatketaan rukousta tämän mielettömän ja erittäin julman sodan loppumisen puolesta”, Mäki-Soini pyytää.
Kansanlähetys kiittää kaikkia teitä, jotka olette muistaneet Ukrainan avustustyötä rukouksin ja taloudellisesti tukemalla.
Toim. Anne Lepikko
Kuvat: Tabean arkisto
Tilannekatsaus 14.4.2023
Gagauzian seurakunnat vievät apua Ukrainaan
Kansanlähetyksen yhteistyökumppanit Gagauziassa jatkavat uskollisesti ukrainalaisten avustamista. Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini raportoi Hätäapua Ukrainan pakolaisille -keräyksen lahjoitusten perille menosta: ”Gagauzi-kristityt ovat avainasemassa tässä avustustyössä. Heillä on pitkäaikaiset suhteet ukrainalaisten seurakuntien kanssa jo Neuvostoliiton ajoilta. Gagauzit ymmärtävät ukrainalaisten kieltä ja kulttuuria paljon paremmin kuin me täällä Länsi-Euroopassa. Näin heidän on helpompi toimia Ukrainassa ja sinne toimitettavaa apua saadaan paremmin perille.”
Ilia Caraseni, joka on yksi avustustyön koordinaattoreistamme, lähetti Gagauziasta Mäki-Soinille raportin, jossa hän kertoo seurakunnan avustusmatkasta Ukrainaan. ”Lähdimme matkaan kolmen miehen tiiminä. Tehtävänämme oli hankkia Ukrainassa Kansanlähetyksen lähettämillä varoilla elintarvikkeita ja muuta humanitääristä apua, jota seurakunnat voivat jakaa puutteessa oleville kansalaisille. Lähettämillänne varoilla hankimme muun muassa 1,5 tonnia elintarvikkeita, 400 pakettia pyykinpesupulveria sekä polttoainetta. Tämän lisäksi ostimme yhdelle seurakunnalle pesukoneen, mikroaaltouunin ja kaksi rengasta seurakunnan pikkubussiin.”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Ukrainalaiset seurakunnat toimivat pakolaiskeskuksina
Ilia Caraseni kertoi, miten seurakunnat Ukrainassa toimittavat avun kansalaisilleen: ”Ajoimme noin kahden tunnin matkan Odessasta itään Nikolajevin kaupunkiin, jossa oli käyty monia taisteluita. Nukuimme yön paikallisen seurakunnan kellarissa pastorin ja niiden seurakuntalaisten kanssa, jotka tekevät tässä seurakunnassa työtä. Monet seurakunnan jäsenistä osallistuvat avustustyöhön jakamalla ruokaa ja auttamalla ihmisiä heidän hädässään.
Seurakunta iloitsi siitä, että annoimme sinne uuden pesukoneen, jolla voidaan nyt pestä avun tarpeessa olevien ihmisten vaatteita. Tämä seurakunta jakaa pikkubussillaan juomavettä eri kaupunginosiin, ja siksi hankimme heille autoon uudet renkaat. Monet paikalliset ihmiset tulevat seurakuntaan ruokailemaan. Koska ruokaa laitetaan paljon, mikroaaltouuni oli heille tarpeen. Tämän avustuksen toimittaminen oli mahdollista sen tähden, että Kansanlähetys on lähettänyt meille tukea. Seurakuntalaiset olivat erittäin kiitollisia ja onnellisia, kun saivat nähdä kristittyjen rakkauden toteutuvan käytännössä.
Caraseni kumppaneineen vietti Nikolajevin seurakunnassa kaksi päivää. Heille annettiin luotiliivit ja kypärät siltä varalta, että aluetta pommitettaisiin. ”Iloitsimme siitä, että vierailumme aikana alueelle ei ammuttu yhtään pommia.”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Nikolajevista matkalaiset siirtyivät noin tunnin ajomatkan päähän itään Hersonin kaupunkiin. ”Tämä kaupunki oli kahdeksan kuukautta miehitettynä. Kaupungin vieressä sijaitsee Chornobaivkan kylä, jossa vierailimme jumalanpalveluksessa. Tässä Ukrainan suurimmassa kylässä asui ennen sodan alkua noin 15 000 ihmistä. Nyt tämä seitsemän kilometrin päässä etulinjasta oleva kylä on pahasti tuhoutunut. Ihmisten elämä on erittäin vaikeaa jatkuvien pommitusten ja raketti-iskujen takia.
Caraseni kertoo, että ennen sodan alkua Chornobaivkan seurakunnassa oli 50 jäsentä. Heti sodan alettua 45 heistä pakeni maasta. ”Nyt seurakunnan jumalanpalveluksessa käy joka sunnuntai noin 200 ihmistä. ”Se tilaisuus, johon osallistuimme, alkoi kello 10.00, mutta seurakuntasali täyttyi sanankuulijoista jo kello 09.00. Jumalanpalveluksen alussa pastori kehotti kaikkia seurakuntalaisia laittamaan puhelimensa lentotilaan, jotta vihollisen tiedustelu ei näkisi, että paikalla on runsaasti ihmisiä. Koska sanankuuloon tulijoita on niin paljon, seurakunnassa vietetään nyt kaksi jumalanpalvelusta joka pyhä.”
Hengellinen nälkä kasvaa Hersonin alueella.
Matkan aikana Carasenille selvisi, että Hersonin alueen TV- ja radiotornit sekä muut kommunikaatiokanavat on tuhottu. Hän arvelee, että sillä on ollut vaikutusta alueen hengelliseen tilanteeseen. ”Koska ihmiset eivät nyt voi viettää aikaansa katselemalla televisiota, monet ovat alkaneet lukea Raamattua ja muita kirjoja. Saimme lahjoittaa Chornobaivkan seurakunnalle Kansanlähetyksen kustantamia Uusia testamentteja. Jumala tekee työtään väkevällä tavalla juuri nyt. Ukrainassa vaikuttaa herätyksen henki. Yksi Chornobaivkan seurakuntalainen totesi meille, että nyt on kirkon aika, eikä se tule olemaan pitkä.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Katso tästä Ilia Carasenin terveiset Nikolajevista: Linkki ohjaa Facebookiin.
Kansanlähetys kiitää teitä kaikkia, jotka uhraatte omastanne Ukrainan kansan avustamiseksi. Sota Ukrainassa alkoi yllätyksenä, johon emme olleet varautuneet. Sodan alussa liikkeemme johto päätti, että vuonna 2022 Ukrainan avustamisesta emme vähennä hallintokuluja. Työ Ukrainan avustamiseksi on jatkunut ja kasvanut, ja siitä syystä liikkeemme johto on nyt päättänyt, että 1.1.2023 lähtien Kansanlähetyksen hallintokulut Hätäapua Ukrainan pakolaisille -keräyksessä ovat 15 prosenttia.
Jatketaan rukousta, että tuo julma ja mieletön sota voisi pian loppua.
Teksti: Anne Lepikko
Kuvat: Ilja Carasieni
Tilannekatsaus 16.2.2023
Avustuskuormia Ukrainaan
Kansanlähetys jatkaa Ukrainan sodan jalkoihin jääneen kansan avustamista. Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoi tilanteesta seuraavaa:
Saksalainen yhteistyökumppanimme Tabea jatkaa avustuskuormien kuljetuksia Ukrainaan. Torstaina 9.2. Saksassa lastattiin noin 19 tonnin avustuskuorma, joka sisälsi muun muassa elintarvikkeita, vaatteita, hygieniatarvikkeita, sairaalatarvikkeita ja suuren sähkögeneraattorin. Lauantaina 14.2. kuorma saapui turvallisesti perille Ukrainaan. Yhden avustuskuorman kuljetus maksaa noin 3000 euroa. Kansanlähetys on tähän mennessä rahoittanut kuusi kuljetusta.”
Kansanlähetys kiittää teitä kaikkia, jotka olette antaneet omastanne, että avustustoiminta voi jatkua. Rukouksemme on, että tämä mieletön sota voisi pian loppua ja Ukrainaan tulisi rauha.
Alla kuvia viimeisimmän avustuskuorman perille menosta.
Tilannekatsaus 19.1.2023
Kansanlähetys jatkaa edelleen sodan keskellä elävien ukrainalaisten avustamista. Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soinin mukaan jatkuvat sähkökatkokset aiheuttavat ukrainalaisille monenlaisia ongelmia. Myös ne, jotka ovat riippuvaisia kaasusta kotiensa lämmittämisessä, ovat kokeneet vaikeuksia. Olipa kyse sitten öljystä, kaasusta, sähköstä tai kivihiilestä, hinnat ovat nousseet sodan aikana erittäin korkealle ja niiden saanti on rajallista.
– Myös kaikki tuotantolaitokset kärsivät lämmitys- ja sähkökatkoksista. Yhteistyökumppanimme, ukrainalainen kristillinen kustantamo ja painotalo, tekee työtä äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Ennen suurhyökkäyksen alkua painotalossa ounasteltiin tilanteen vaikeutuvan ja siirryttiin kaasulämmityksestä hiililämmitykseen. Ukraina-keräyksen lahjoitusvaroista rahoitimme kristillisen painotalon talven lämmityshiilten hankinnan. Hiiltä kuluu noin 7 tonnia, Mäki-Soini kertoo.
Sähkönjakelun ongelmat aiheuttavat Mäki-Soinin mukaan painotyössä monenlaisia vaikeuksia, muun muassa joidenkin laitteiden rikkoutumista. Tammikuun 19. päivänä lähetetyn avustuksen turvin painotalo pystyy maksamaan helmikuun sähkölaskun, ostamaan varageneraattoria varten polttoaineet ja rakentamaan uuden sähkökeskuksen. Sähkökeskukseen asennetaan suojalaitteita, jotka estävät koneita rikkoutumasta yllättävissä sähkökatkostilanteissa.”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Kustantamon johtaja lähetti Mäki-Soinille viestin, jossa hän kirjoitti muun muassa seuraavaa: ”Joitakin laitteita on sähkökatkoksien takia hajonnut, mutta asentajamme on saanut niitä korjattua. Lauantain pommituksien jälkeen meillä on ollut entistä enemmän sähkökatkoja. Tänään päivällä sähköt toimivat neljä tuntia siten, että ne olivat kaksi tuntia päällä ja neljä tuntia poissa. Pelkään, että tilanne tulee entisestään vaikeutumaan.”
Viestin lopulla kustantamon johtaja lähetti kiitokset suomalaisten antamasta tuesta, jota Kansanlähetys on heille välittänyt: ”Meillä on suuri ilo viestistä, jonka lähetitte. Olemme kaikki täällä painotalossa erittäin kiitollisia lähetyksenne lähettämästä suuresta lahjasta ja yhteisestä työstämme. Sydämeni on täynnä kiitosta teille ja Herralle siitä, miten hän pitää meistä huolta.”
– Nuo Ukrainasta tulleet kiitokset kuuluvat teille, rakkaat ystävät, jotka olette tehneet tämän avustustyön mahdolliseksi. Jeesus sen teille runsaasti palkitkoon. Jatketaan rukousta, että tuo julma, mieletön sota voisi pian loppua.
Tilannekatsaus 14.10.22
Ruoka-apua Moldovan Gagauziasta Ukrainaan
Kuluneiden viikkojen aikana Gagauzian kristityt vapaaehtoistyöntekijät ovat kuljettaneet elintarvikkeita Ukrainaan. Kansanlähetyksen Ukrainan hätäapukeräykseen lahjoitetuilla varoilla Gagauziassa ostettua ruoka-apua on toimitettu muun muassa Kozubivkan ja Odessan kaupungeissa toimiviin seurakuntiin. Nämä seurakunnat ovat jakaneet elintarvikkeita edelleen apua tarvitseville.
Vaikka Länsi-Ukrainassa ei tällä hetkellä sodita, tilanne on erittäin vaikea. Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet korkealle, ja samanaikaisesti eläkkeiden ja palkkojen maksut takkuavat. Tämän kurjuuden keskellä paikallisille seurakunnille on avautunut uusia mahdollisuuksia vastata ihmisten fyysiseen ja hengelliseen hätään.
Eilen Kansanlähetyksen projektityöntekijä Esko Mäki-Soini keskusteli puhelimen välityksellä Gagauzian yhdyshenkilömme Ilia Carasenin kanssa. Caraseni kertoi, että tällä hetkellä Gagauziaan ei ole tulossa uusia pakolaisia. ”Avustustyömme painopiste on Ukrainaan toimitettavan ruoka-avun lisäksi maassamme olevien pakolaisten tukeminen. Gagauziaan tulleet pakolaiset ovat pääasiassa vanhuksia tai niitä naisia ja lapsia, jotka haluavat palata heti Ukrainaan, kun tilanne sen sallii.
Jotkut pakolaiset ovat Carasenin mukaan löytäneet Gagauziassa työpaikkoja ja pystyvät siten auttamaan itse itseään. ”YK:n avustusohjelma tukee Moldovassa olevia ukrainalaisia pakolaisia. Yhdistyneiden Kansakuntien apua kanavoidaan pakolaisille Moldovan hallituksen kautta. Pakolaiset saavat elintarvikekauppoihin käyvät luottokortit, joihin ladataan 100 euroa kuukaudessa.”
Yksi suurimpia huolenaiheita Gagauziassa on tuleva talvi ja maata koetteleva energiakriisi. Jotkut gagauzit ovat jopa kaataneet kaupunkien puistoista puita, jotta he voisivat talvella lämmittää kotejaan. Monin paikoin polttopuita ei enää saa virallisesti ostettua.
Tuleva talvi huolettaa myös Gagauziassa. Carasenin asunnon kaasun hinta on noussut ennätyksellisen suureksi. ”Esimerkiksi minun pienen osakehuoneistoni lämmityskustannukset olivat viime talvena noin 60–70 euroa kuukaudessa. Nyt meille on kerrottu, että kotimme lämmitys tulee maksamaan 300–400 euroa kuussa. Maamme hallitus on avannut nettisivun, jonka kautta kansalaiset voivat anoa tukea lämmityskulujen kattamiseksi. Gagauziassa kukaan ei tiedä, miten me tulemme selviämään tästä talvesta.”
Vaikkakin tilanne näyttää erittäin vaikealta, gagauzikristityt eivät ole menettäneet toivoaan. Ilia Caraseni sanoi: ”Me rukoilemme rauhaa!”
Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini kiittää kaikkia teitä, jotka olette lahjoituksienne kautta mahdollistaneet ukrainan pakolaisten avustamisen: ”Te olette antaneet omastanne Gagauzian kristityille, jotta he puolestaan voisivat antaa apua tämän julman sodan runtelemille ukrainalaisille. Tietä ajatellessani mieleeni nousee Heprealaiskirjeen (6:10) sanat: Sillä Jumala ei ole väärämielinen, niin että hän unhottaisi teidän työnne ja rakkautenne, jota olette osoittaneet hänen nimeänsä kohtaan, kun olette palvelleet pyhiä ja vielä palvelette. Saakoon Herramme Jeesus Kristus suuresti palkita teille teidän rakkaudentekonne.”
Lahjoitustiedot löytyvät kuvien alta.
Tilannekatsaus 8.9.2022
Avustuskuormia Ukrainaan
Kansanlähetyksen saksalainen yhteistyökumppani, kristillinen avustusjärjestö Tabea, on sodan aikana toimittanut Ukrainaan 40 rekkakuormaa avustusta. Viisi näistä kuljetuksista on maksettu Kansanlähetyksen Ukrainan hätäapukeräykseen lahjoitetuilla varoilla. Viimeisin Kansanlähetyksen kustantama kuljetus saatiin perille elokuussa. Tämä noin 20 tonnin avustuskuorma sisälsi 12 329 kg elintarvikkeita.
Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini on tällä viikolla keskustellut puhelimitse Tabea-lähetyksen johtajan Waldemar Dückin kanssa Ukrainan tilanteesta. Dück vastasi puheluun Moldovasta, jonne hän oli matkustanut Saksasta kartoittamaan maassa olevaa avuntarvetta.
”Dück kertoi, että aikaisemmin Moldovaan tuli kaasu ja kivihiili Ukrainasta. Nyt sodan takia energian saanti on vaikeutunut ja hinnat ovat nousseet erittäin korkealle. Moldovalaiset pelkäävät, miten he voivat ylipäätään selviytyä tulevasta talvesta. Myös naapurimaassa käytävä sota lisää pelkoa entisestään, ja suuri pakolaisten määrä aiheuttaa omat ongelmansa”, Mäki-Soini selvittää.
Hän kiittää kaikesta tuesta, jota ystävät ovat antaneet vaikeassa tilanteessa Ukrainan hätäapukeräyksen kautta.
”Rukouksemme on, että sota voisi pian loppua ja pakolaiset pääsisivät palaamaan rakkaaseen kotimaahansa. Rukoillaan myös Moldovan kansan puolesta, kun he omassa vaikeassa tilanteessaan auttavat Ukrainan pakolaisia. Jeesuksen runsaasti siunaamaa syksyä”, Esko Mäki-Soini toivottaa.
Lahjoitustiedot löytyvät kuvien alta ja tämän sivun lopusta.
Tilannekatsaus 22.8.2022
Kansanlähetyksen yhteistyökumppanit jatkavat ponnistelujaan Ukrainan sodan uhrien avustamiseksi. Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoo tilanteesta seuraavaa: ”Vähän ennen kesälomiemme alkua lähetimme taloudellista tukea Gagauziassa toimiville yhteistyökumppaneillemme, jotta he voisivat paremmin avustaa sekä niitä ukrainalaisia, jotka ovat tulleet Moldovaan, että niitä, jotka elävät erittäin vaikeissa tilanteissa Ukrainassa.”
Artikkeli jatkuu videon jälkeen.
Elintarvikkeiden hankkiminen ei kriisialueilla ole helppoa. Gagauzian seurakunnat yrittävät tehdä parhaansa, jotta ruokaa saataisiin toimitettua sodan köyhdyttämille ukrainalaisille. Monet gagauzikristityt antavat apua omista ruokavaroistaan. Länsimaista tulevien avustuskuormien lisäksi elintarvikkeita hankitaan Gagauziasta. Myös Ukrainassa on mahdollista ostaa suurempia eriä ruokaa, kunhan siihen on rahoitus.
Heinäkuun alussa yhteistyökumppanimme Gagauziasta veivät avustusta Ukrainaan. Matkan jälkeen he raportoivat Mäki-Soinille seuraavasti:
”Veimme ensin avustuskuorman pakettiautolla Tšornomorskin kaupunkiin. Sitten jatkoimme Odessaan ja ostimme sieltä elintarvikkeita Kansanlähetyksen tuen avulla. Odessassa toimiva pastori vei tämän kuorman Nikolajevin kaupunkiin.”
Toimitettuaan kuorman perille pastori lähetti Gagauziaan seuraavan viestin: ”Tänään olimme Nikolajevin kaupungissa. Meillä oli erittäin vaikea päivä. Kaupunkia pommitettiin kolme kertaa. Vähintään viisi ihmistä kuoli ja monia haavoittui. Meille sanottiin, että seuraavalla kertaa te ette voi tulla ilman luotiliivejä! Tänään saimme kuitenkin jakaa ihmisille ruokaa. He itkivät ja olivat erittäin kiitollisia. Herra palkitkoon teidät.”
Yhteistyökumppanimme Gagauziasta jatkaa: ”Olemme lähettäneet avustusta Ukrainaan myös rekka-autolla. Hiljattain lähetimme kuorman, joka jaettiin Ukrainassa neljään eri seurakuntaan Odessassa ja Tšornomorskissa. Nämä seurakunnat puolestaan jakavat avustuksen köyhille.”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Kansanlähetyksen ja Gagauziseurakuntien yhteistyöstä kumppanimme kertoi esimerkin: ”Peter meidän seurakunnastamme vei avustuskuorman Nikolajevin ja Irpinin kaupunkeihin. Meidän seurakuntamme maksoi Peterin matkan polttoaineet ja Kansanlähetys maksoi elintarvikkeet.”
Ihmiset kääntyvät hädän keskellä Jumalan puoleen
Ennen sodan alkua eräässä seurakunnassa Irpinin kaupungissa oli noin 150 jäsentä. Sodan alettua suurin osa Irpinin seurakuntalaisista pakeni Ukrainasta. Seurakuntaan jäi pastorin lisäksi vain parikymmentä vanhusta. Nyt tuossa samaisessa seurakunnassa käy säännöllisesti noin 250 ihmistä. Yhteistyökumppanimme kertoi Mäki-Soinille tilanteesta seuraavaa: ”Aluksi nämä ihmiset tulivat seurakuntaan hakemaan ruokaa ja kertomaan vaikeuksistaan, stressistään ja niistä menetyksistä, joita he olivat kokeneet.
Nyt nämä ihmiset ovat käyneet seurakunnassa säännöllisesti jo useita kuukausia. Monet heistä haluavat tulla kastetuiksi. Pastoreilla on nyt paljon työtä.”
Tilanne Gagauziassa huolestuttaa paikallisia ihmisiä
Tämän kesän sato jää Moldovassa pieneksi kuivuuden vuoksi. Yhteistyökumppanimme Gagauziasta kertoi tilanteesta seuraavaa: ”Me rukoilimme ja paastosimme Gagauzian seurakunnissa, että saisimme sadetta. Eritoten vehnän ja auringonkukan sato jää alhaiseksi. Kuitenkin Moldovan kansan suurin pelonaihe on tuleva talvi, koska kaasun hinta on noussut korkealle. Ihmiset kylissä rakentavat koteihinsa tulisijoja ja keräävät polttopuita. Nyt on kuitenkin jo lähes mahdotonta ostaa polttopuita. (Moldovassa ei ole paljoa metsiä.) Seurakuntien pastorit rukoilevat tilanteen puolesta ja yrittävät miettiä, mikä seurakunnan roolin tulisi olla tässä tilanteessa tulevan talven kriisissä. Me tarvitsemme viisautta.”
Raportti loppuu kauniiseen kiitokseen: ”Kiitos teille suunnitelmallisesta, voimakkaasta avustanne Ukrainan pakolaisille ja Ukrainan kansalle. Se on meille kunnia, että saamme tehdä yhdessä työtä teidän kanssanne.”
Me Kansanlähetyksessä välitämme tämän kiitoksen teille, jotka olette tehneet meidän avustustyömme mahdolliseksi.
Tilannekatsaus 8.7.2022
Evankeliumin ilouutisia Ukrainan pakolaisille
Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini sai hiljattain hyviä uutisia Gagauziasta. Ukrainankieliset Uudet testamentit olivat saapuneet turvallisesti perille.
Kansanlähetys painatti Mikkelissä St. Michel Print Oy:n painotalossa 5 000 ukrainankielistä Uutta testamenttia, jotka sisältävät myös Psalmien kirjat. Nämä kirjat kuljetettiin ensin Saksaan, ja sieltä Kansanlähetyksen yhteistyökumppani, kristillinen avustusjärjestö Tabea, kuljetti 4 000 Uutta testamenttia eteenpäin kohti Ukrainaa.
Lauantaina 25.6. tuhat Uutta testamenttia saapui Tabean kuljettamana Gagauziaan, Moldovaan. Kuorman saavuttua perille yhteistyö-kumppanimme Gagauziasta lähetti Mäki-Soinille kiitokset: ”Tervehdin sinua Herramme ja Pelastajamme Jeesuksen Kristuksen nimessä. Minulla on suuri ilo, kun voin ilmoittaa sinulle, että Uudet testamentit saapuivat perille. Purimme kuorman seurakuntamme varastoon, josta jaamme ne edelleen pakolaisia vastaan ottaville seurakunnille.”
Rukoilemme, että nämä Uudet testamentit koituvat monelle pakolaiselle pelastuksesi ja lohdutukseksi. Muistetaan myös Gagauzian seurakuntia rukouksin, kun ne jatkavat arvokasta työtään pakolaisten parissa. Rukoillaan ennen kaikkea sitä, että tuo julma sota jo pian loppuisi.
Sydämellinen kiitos teille kaikille, rakkaat ystävät, avustanne Ukrainan pakolaisten hyväksi.
Jeesuksen runsaasti siunaamaa kesää!
Kansanlähetys
Markus Aitamäki
vastaava aluekoordinaattori
Kuvat: Esko Mäki-Soini ja Tabean arkisto
Tilannekatsaus 30.6.
Kansanlähetyksen yhteistyöseurakunnat jatkavat arvokasta työtään avustamalla ukrainalaisia pakolaisia sekä Moldovassa että Ukrainassa. Kansanlähetyksen projektityöntekijä Esko Mäki-Soini on juuri saanut Moldovan Gagauziasta raportin siitä, miten Ukrainan hätäapukeräyksen lahjoituksilla on autettu sodan uhreja. Raportin mukaan viime aikoina sotaa pakoon lähteneiden pakolaisten tilanne Gagauziassa on pikkuhiljaa kääntynyt parempaan, koska seurakunnat ovat saaneet organisoitua avustustyönsä.
Raportin mukaan maassa on noin 80 000 ukrainalaista pakolaista. Seurakunnat avustavat satoja pakolaisia. Kansanlähetyksen Ukrainan hätäapukeräyksen lahjoitusten avulla yhteistyökumppanimme on voinut kuljettaa pikkubussilla pakolaisia Odessan alueelta Moldovan ja Romanian rajalle. Sieltä nämä jatkavat isoilla linja-autoilla Saksaan. Paluumatkoilla pikkubussilla tuodaan Gagauziaan elintarvikkeita, jotka yhteistyökumppanimme kuljettaa edelleen Ukrainaan. Seurakunnat Odessassa ja Tšornomorskissa jakavat nämä elintarvikkeet ja avustustavarat puutteessa oleville.
Yhteistyökumppanimme kertoo, että ihmisten elämä Ukrainassa on vaikeutunut. Tämä on todellisuutta myös niillä alueilla, jotka ovat kaukana sodan etulinjoista, koska monet ovat menettäneet sodan vuoksi työpaikkansa.
Yksi seurakuntien toimintaa hankaloittava tekijä on polttoainekriisi. Sen vaikutuksia yhteistyökumppanimme pyrkii lieventämään kuljettamalla Kansanlähetyksen tuella hankitulla pikkubussilla diesel- ja bensatynnyreitä Ukrainaan. Näin varmistetaan se, että avustuskuormia maan sisällä voidaan jatkaa keskeytyksettä.
− Autamme avun tarpeessa olevia ihmisiä ukrainalaisten paikallisseurakuntien kautta toimittamalla heille elintarvikkeita, joita he sitten jakavat omilla alueillaan. Tätä apua he jakavat sekä kristityille että muille.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Avustusmatkat Gagauziasta Ukrainaan saattavat olla haastavia, mutta kuskit ovat saaneet kokea, että he eivät ole yksin. Yhteistyökumppanimme kertoi eräästä matkasta, jonka aikana he veivät kahdella henkilöautolla elintarvikkeita Odessassa sijaitsevalle seurakunnalle.
− Ajo meni hyvin. Yksi autoistamme oli lastattu elintarvikkeilla, jotka oli hankittu Kansanlähetyksen Ukrainan hätäapukeräykseen lahjoitetuilla varoilla. Toinen autoista sisälsi gagauzi-seurakunnan lahjoittamia elintarvikkeilla.
Rajamuodollisuuksien jälkeen heidät oli muutaman kerran pysäytetty armeijan tarkastuspisteillä.
− Jumala antoi meille viisautta vastata sotilaiden kysymyksiin oikealla tavalla. Yhdellä tarkastuspisteellä sotilas alkoi periä meiltä maksua. Kerroimme hänelle Jumalan rakkaudesta jokaista ihmistä kohtaan ja selitimme, miten me seurakuntana avustamme Ukrainan kansaa. Lopulta sotilas päästi meidät jatkamaan matkaamme ilman maksua.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Esko Mäki-Soini iloitsee siitä, miten kristityt voivat yhdessä avustaa Ukrainan sodan jalkoihin jääneitä lähimmäisiämme.
− Te rakkaat ystävät olette antaneet omastanne, jota me olemme sitten lähettäneet Gagauziaan. Teidän lahjanne ovat mahdollistaneet sen, että Gagauzian kristityt ovat puolestaan voineet kuljettaa pakolaisia turvaan ja hankkia elintarvikkeita niille, jotka ovat vaikeuksissa Ukrainassa, sekä pakolaisille, jotka odottavat Gagauziassa sitä, että pian tulisi rauha ja he voisivat palata rakkaaseen kotimaahansa.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
− On ollut myös suuri ilo saada nähdä, miten gagauzikristityt antavat omastaan, kuten yhteistyökumppanimme kertoi tuosta elintarvikekuljetuksesta, jonka he olivat hiljattain kuljettaneet Odessan alueelle.
Mäki-Soini muistuttaa, että satojentuhansien ihmisten muodostamassa pakolaisvirrassa voi helposti unohtua, että jokainen pakolainen on yksilö, joka on joutunut jättämään kotinsa, työpaikkansa tai koulunsa ja kotimaansa.
− Pakolaisille on erittäin tärkeää, että he tulevat kohdatuiksi. Minua liikutti erityisesti eräs tällainen kohtaaminen, josta yhteistyökumppanimme kertoi:
− Vierailimme pari kuukautta aiemmin Ukrainasta Moldovaan paenneiden Irinan, hänen 4-vuotiaan tyttärensä sekä Polinan luona ja veimme heille ruokaa. Irina on ammatiltaan muotoilija ja taiteilija. He kertoivat kokevansa olonsa erittäin yksinäiseksi ja stressaantuneeksi. Kutsuimme heidät kotiimme ja he ovat vierailleet myös seurakunnassamme. Irina ja Polina totesivat, että vain kristityt ja seurakunnat ovat osoittaneet heille todellista rakkautta ja huolenpitoa.
Kiitos teille rakkaat ystävät siitä, miten olette osoittaneet tuota todellista Jeesuksen rakkautta ja huolenpitoa Polinan, Irinan ja hänen neljävuotiaan tyttärensä kaltaisille lähimmäisillemme. Jeesus sen teille runsaasti palkitkoon. Rukouksemme on, että tuo julma sota voisi pian loppua ja Ukrainan pakolaiset voisivat palata rakkaaseen kotimaahansa.
Esko Mäki-Soini
Toim. Anne Lepikko
Kuvat:
Tilannekatsaus 17.6.2022
Puolalaiset avustavat ukrainalaisia kokonaisvaltaisesti
Kansanlähetyksen yhteistyökumppani CME-lähetys jatkaa ponnistelujaan Ukrainasta tulleiden pakolaisten avustamiseksi Puolassa. CME lähettää avustusta myös Ukrainaan. Järjestön pakolaistyöstä vastaava Marek Cieślar on juuri raportoinut projektityöntekijä Esko Mäki-Soinille siitä, miten CME on Kansanlähetyksen tuella voinut auttaa pakolaisia kevään ja alkukesän aikana.
CME auttaa pakolaisia muun muassa terveysasioissa. Järjestön työntekijät ja vapaaehtoiset varaavat aikoja eri alojen asiantuntijoille ja kuljettavat pakolaisia vastaanotoille. ”Seitsemänvuotiaalle Misza–pojalle tehtiin viime lokakuussa silmäleikkaus Ukrainassa. Nyt hän tarvitsee joka toinen kuukausi erityishoitoja. 29-vuotias Anna joutui lähtemään kotoaan pakoon kotikaupunkinsa Harkovan metrotunneliin niin kovalla kiireellä, ettei hän ehtinyt ottaa mukaansa edes piilolinssejään. Päästyään turvaan Puolaan hän tarvitsi heti uudet silmälasit. Viisivuotias Pavlo tarvitsi hammassärkyynsä lääkärin apua. Cieszynin kaupungissa lääkäri antoi Annalle lasit ilmaiseksi eikä hammaslääkärikään laskuttanut Pavlon hoidosta mitään”, Cieślar kertoo.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Puolassa yhteistyökumppanimme auttavat pakolaisia myös asuntojen ja työpaikkojen löytämisessä. Tästä avustustyön muodosta Marek Cieślar kertoi: ”Saimme järjestettyä kaksi kerrostalohuoneistoa Cieszynin kaupungissa kahdelle ukrainalaiselle äidille ja heidän lapsilleen. Tämä oli meille suuri ilo. Myös seitsemälle pakolaisnaiselle saatiin työpaikat. Nyt he ansaitsevat rahaa ja pystyvät näin elämään itsenäisesti. Meillä on tulevaisuuden suhteen toivoa!”
CME-lähetys avustaa sodan jalkoihin jääneitä ihmisiä myös Ukrainassa. Torstaina 2.6. CME järjessti rekkakuorma-avustuksen Itä-Ukrainaan. Tässä 13 tonnin kuormassa oli muun muassa ruokaa, vaatteita, peittoja ja hygieniatarvikkeita, sekä 1 014 Ukrainan keräykseen lahjoitetuilla varoilla hankittua Uutta testamenttia. Tämä kuorma kuljetettiin lähelle sodan etulinjaa. Puolassa lahjoitusvaroilla on painatettu kaikkiaan 6 000 ukrainankielistä Uutta testamenttia ja Psalmien kirjaa.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Heti Kansanlähetyspäivien jälkeen heinäkuun 7.–10. päivä Etelä-Puolassa järjestetään CME:n jokavuotinen kesäkonferenssi. Kuten Kansanlähetys-päiville, sinnekin odotetaan tuhansia osallistujia. Suomalainen evankelista Kalevi Lehtinen oli aikanaan yksi tämän tapahtuman kansainvälisistä puhujavieraista.
”Tänä vuonna konferensissamme on tulkkaus myös ukrainaksi. On hienoa, että meillä on tapahtumaa varten nyt ukrainankielisiä Uusia testamentteja. Tapahtumapaikalle pystytetään nyt kahden tuhannen hengen teltta aikuisille ja 800 hengen teltta lastenohjelmaa varten”, Cieślar kertoo. Hän päätti viestinsä kiittämällä lahjoituksista, joiden avulla Uudet testamentit voitiin painattaa. Hän lähetti lämpimiä terveisiä kaikille Ukrainan keräykseen osallistuneille: ”Lämmin kiitos kaikille Kansanlähetyksen ystäville!”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen
”Nämä Puolasta tulleet kiitokset ja terveiset kuuluvat teille, rakkaat ystävät, jotka olette lahjoittaneet ukrainalaisten avustamiseksi ja muistaneet esirukouksin. Jeesuksen runsasta siunausta ja hyvää huolenpitoa teille kaikille”, Esko Mäki-Soini toivottaa.
Tilannekatsaus 1.6.2022
Saksalaisen yhteistyökumppanimme Tabea-lähetyksen johtaja Waldemar Dück lähetti kesäkuun ensimmäisen päivän aamuna hyviä uutisia. Kansanlähetyksen lähettämät ukrainankieliset Uudet testamentit on saatu kuljetettua Ukrainaan.
Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini kertoo, että pian sotatoimien alettua tiedotusvälineistä saatiin tietoa siitä, että Ukrainassa Raamatut olivat loppuneet kaupoista. ”Aloimme heti neuvotella Mikkelissä toimivan St Michel Print Oy -painotalon kanssa ukrainankielisten Uusien testamenttien painattamisesta. Tilasimme 5 000 kappaleen painoksen Uusia testamentteja, jotka sisältävät myös Psalmit. Painopaperin saamisessa vierähti jokunen viikko, mutta itse painaminen sujui nopeasti. Mikkelissä painetut kauniit Uudet testamentit lähetettiin Saksaan 18. toukokuuta. Nyt meillä on ilo kertoa, että Tabean lähettämä avustuskuorma, joka sisälsi myös meidän 4 000 Uutta testamenttiamme, saapui eilen turvallisesti Ukrainaan. Saksassa odottaa vielä tuhat Uutta testamenttia, jotka lähetetään seuraavassa avustuskuormassa Moldovaan. Etelä-Moldovan Gagauziassa toimivat seurakunnat jakavat nämä Uudet testamentit sitten niille pakolaisille, joita he avustavat.”
Meille Kansanlähetyksessä on tärkeää se, että avustustyömme kautta välittyy myös Jeesuksen rakkaus ja tieto siitä, mistä me voimme saada todellisen avun. Rukouksemme on, että moni ukrainalainen pakolainen voisi löytää sen perustan elämälleen, josta me voimme lukea Psalmissa 121:1–2 ”Minä nostan silmäni vuoria kohti: mistä tulee minulle apu? Apu minulle tulee Herralta, joka on tehnyt taivaan ja maan.”
Kansanlähetys kiittää kaikkia teitä, jotka olette mahdollistaneet sen, että voimme olla auttamassa Ukrainan pakolaisia.
Lehtiartikkeleita, joissa on kerrottu Ukrainan raamattukysynnästä sodan syttyessä, voit lukea >>täältä ja >>täältä.
Alla kuvia kirjatoimituksen matkasta.
***
Tilannekatsaus 19.5.2022
Kansanlähetyksen yhteistyökumppanit avustavat pakolaisia sekä Moldovan Gagauziassa että Ukrainassa. Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini on liikuttunut siitä, miten Gagauzian kristityt haluavat omasta köyhyydestään huolimatta auttaa niitä, joilla on vielä vaikeampaa. ”Yhteistyökumppanimme ovat toimittaneet ruoka-apua Gagauziasta myös Ukrainan puolelle Odessan läänissä toimiville seurakunnille, jotka puolestaan ruokkivat niitä, joiden tilanne on erittäin vaikea.
Mäki-Soini sai juuri kuulla, että Gagauzian kristityt ovat myös avustaneet ukrainalaisia pakolaisia pääsemään Ukrainasta Moldovaan. He ovat koordinoineet näitä kuljetuksia yhdessä Odessan läänissä olevien seurakuntien kanssa. Osa pakolaisista on jäänyt Moldovaan ja toiset ovat matkustaneet edelleen Länsi-Eurooppaan. Näissä kuljetuksissa käytettiin ukrainalaisten bussifirmojen autoja. Kuljetustarpeen ollessa suuri ukrainalaiset bussifirmat alkoivat nostaa hintojaan ja matkoista tuli erittäin kalliita.
”Yksi kristitty gagauzimies, jolla on useampi linja-auto, päätti avustaa tässä tilanteessa. Hän oli valmis luopumaan yhdestä omasta, noin 10 000 –12 000 euron arvoisesta bussistaan 4 800 euron hintaan. Gagauziseurakunnan veljet maksoivat pyydetyn hinnan. Ennen bussin luovutusta auton omistaja teetti siihen vielä omalla kustannuksellaan ison huollon”, Mäki-Soini kertoo.
Gagauzian seurakuntalaiset lahjoittivat bussin ukrainalaiselle seurakunnalle, joka rekisteröi sen Ukrainan rekisteriin. Tämän hankinnan rahoitti Kansanlähetys.
”Nyt ukrainalaisen seurakunnan miehet kuljettavat bussilla Odessan alueen seurakuntiin tulevia pakolaisia Moldovan Gagauziaan. Osa pakolaisista on kristittyjä ja osa ei-kristittyjä. Pakolaiset tuodaan seurakunnan majoitukseen, jossa he viettävät muutaman päivän ja jatkavat sitten muilla linja-autoilla Romaniaan ja sieltä edelleen Saksaan.”
Aina kun ryhmä pakolaisia on saatu Gagauziaan, bussi lastataan täyteen elintarvikkeita, jotka viedään paluukuormana Ukrainaan. Myös niitä hankitaan Kansanlähetyksen tuella.
”Ajatellessamme Ukrainan pakolaisia ja meitä jokaista elämämme myrskyissä, mieleeni tulivat lohdulliset Psalmin 56:9 sanat: ”Sinä olet lukenut minun pakolaispäiväni; pane leiliisi minun kyyneleeni, ovathan ne sinun kirjassasi.” Rakastava taivaan Isämme näkee meidän kaikkien kyyneleet. Hänen sylissään me olemme turvassa kaikissa tilanteissa.
Kansanlähetys kiittää teitä kaikkia, jotka olette tehneet tämän avustustyön mahdolliseksi. Rukoilemme, että tämä julma sota pian loppuisi ja Ukrainan pakolaiset voisivat palata takaisin rakkaaseen kotimaahansa.
Tämän päivityksen kuvat ovat Gagauzian seurakuntien arkistoista.
***
Tilannekatsaus 29.4.2022
Moldovan Gagauziassa kristityt jatkavat ponnistelujaan ukrainalaisten pakolaisten avustamiseksi monenlaisten haasteiden ja puutteiden keskellä. Moldova on yksi Euroopan köyhimmistä maista. Vaikka gagauzien inhimilliset resurssit ovat kovin rajallisia, heidän sydämensä ovat olleet pakolaisten avustamisessa avoimia.
Projektityöntekijämme Esko Mäki-Soini sai hiljattain Gagauziasta viestin, jossa yhteistyökumppanimme kertovat elintarviketilanteesta muun muassa seuraavaa: ”Tilanteemme on hieman helpottunut siinä mielessä, että nyt kaupoissa on taas enemmän elintarvikkeita kuin muutama viikko sitten. Ruokaa voidaan nyt ostaa pakolaisille suurempia määriä kerralla.”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Mäki-Soini kertoo, että Gagauzian seurakunnat eivät luonnollisesti olleet varautuneet pakolaisten tulemiseen, eikä seurakunnissa ollut heidän majoittamiseensa tarvittavaa infrastruktuuria. Yhden seurakunnan tiloissa ei ollut edes peseytymismahdollisuuksia. Kansanlähetyksen Ukrainan hätäapukeräyksellä kootulla tuella sinne asennettiin suihkukaappi.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Pakolaisvirrasta Gagauzian yhteistyökumppanimme kertoivat seuraavaa: ”Tällä hetkellä Moldovaan saapuu vähemmän pakolaisia, mutta heitä tulee kuitenkin seurakuntiin pieniä määriä päivittäin. Valtaosa heistä on majoitettuina perheissä. Meillä on näiden pakolaisia majoittavien perheiden yhteystiedot ja olemme heihin yhteydessä, jotta voimme varustaa heitä. Olemme toimittaneet heille elintarvikkeita, peittoja, vaatteita ja muuta apua, mitä he kipeästi tarvitsevat.
Maassamme on edelleen noin satatuhatta ukrainalaista pakolaista. He ovat jääneet tänne ja odottavat, että Ukrainaan tulisi pian rauha, jotta he voisivat palata koteihinsa. Jotkut pakolaisnaiset yrittävät etsiä Gagauziassa työpaikkoja, mutta niiden löytyminen on erittäin vaikeaa.
Monet pakolaiset osallistuvat myös seurakuntiemme jumalanpalveluksiin. Hiljattain yhdessä kirkossamme saarnan piti vanha ukrainalainen pastori. ”
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Muistetaan Gagauzian kristittyjä rukouksin, kun he auttavat hädässä olevia pakolaisia. Rukoillaan, että sota Ukrainassa loppuisi pian. Rukoillaan myös, että erittäin jännittynyt tilanne Moldovassa rauhoittuisi eikä sota leviäsi sinne.
Kansanlähetys kiittää kaikkia teitä, jotka olette olleet tukemassa Ukrainan pakolaisia.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Voit lahjoittaa näillä tiedoilla. Lahjoituspainike on artikkelin lopussa.
Voit lahjoittaa Ukrainan pakolaisten auttamiseen sivun alalaidassa olevan lahjoituspainikkeen kautta tai jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08
Voit lahjoittaa helposti myös MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Lämmin kiitos lahjastasi.
Tilannekatsaus 22.4.2022
Kansanlähetyksen yhteistyökumppani, saksalainen kristillinen avustusjärjestö Tabea, on lähettänyt maalis- ja huhtikuun aikana kuusitoista rekkakuormallista avustusta Ukrainaan. Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini kertoo, että näistä kuljetuksista Kansanlähetys on maksanut neljä: ”Kuormissa on viety elintarvikkeiden lisäksi pesuaineita, hygieniatarvikkeita, lääkeapua, patjoja, vaatteita, kenkiä, peittoja ja petivaatteita. Kaikkiaan apua on kriisialueille toimitettu yhteensä noin 28 4000 kiloa. Rekka-autot ovat kuljettaneet nämä kuormat Ukrainaan tiettyihin paikkoihin, joista ne on lastattu pienempiin pakettiautoihin ja viety eri puolille maata.”
Rukoillaan Jumalan varjelusta kaikille avustuskuormien kuljettajille ja ennen kaikkea sitä, että Ukrainaan tulisi pian rauha.
Kansanlähetys kiittää kaikkia teitä, jotka olette tehneet tämän avustustyön mahdolliseksi.
Lahjoistustiedot ovat kuvien alapuolella. Avustusprojektin vanhemmat päivitykset löydät myös kuvien jälkeen.
Lahjoita
Voit lahjoittaa Ukrainan pakolaisten auttamiseen sivun alalaidassa olevan lahjoituspainikkeen kautta tai jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08
Voit lahjoittaa helposti myös MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Lämmin kiitos lahjastasi.
Tilannekatsaus 12.4.2022
Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini on saanut uutisia Ukrainan hätäapukeräyksen avun perille menosta. Kansanlähetyksen yhteistyökumppani CME-lähetysjärjestö avustaa ukrainalaisia pakolaisia Puolassa monella tavalla. Majoituksen, ruokailun, hygieniatarpeiden ja hengellisen avun lisäksi CME-lähetysjärjestö auttaa pakolaisia löytämään opiskelu- tai työpaikan sekä terveyspalvelut.
CME-lähetyksen johtaja Marek Cieślar raportoi Mäki-Soinille seuraavasti: ”Tällä hetkellä lähetyskeskuksessamme on majoitettuna 20 pakolaista. Heidän lisäkseen jaamme ruokaa pakolaisille Cieszyn-Sleesian alueella sekä järjestämme työpaikan saaneille pakolaisille kuljetuksia majoitus- ja työpaikkojen välillä. Tämä on mahdollista teidän taloudellisen tukenne avulla. Suuri kiitos avustanne. Hiljattain saimme kahdelle ukrainalaiselle naiselle työpaikat paikallisesta sokeritehtaasta. Sitä mukaa kun pakolaisille saadaan työpaikkoja, he alkavat ansaita palkkaa ja pystyvät näin elämään omavaraisemmin.”
Yksi työpaikan saaneista pakolaisista on päiväkerhon opettaja Viera.* Marek Cieślar sai kuulla Vieran kokemuksista viedessään hänet Cieszynin kaupunkiin, jossa tämä aloitti työt englanninkielisessä päiväkerhossa. ”Matkalla Viera kertoi minulle niistä tilanteista, joita hän on viime viikkoina läpikäynyt. Kun hänen kotikaupunkiaan Harkovaa alettiin pommittaa, hän pakeni poikansa, siskonsa ja tämän tyttären kanssa kaupungin metrotunneliin suojaan. Vieran palattua sieltä hänen kodistaan ei ollut enää mitään jäljellä. Koko kerrostalo oli tuhoutunut. Viera meni siskonsa ja tämän tyttären kanssa välittömästi Harkovan rautatieasemalle, ja he aloittivat sieltä pitkän pakomatkan Puolaan. Matka kesti kaikkiaan viisi päivää, eikä heillä ollut mukanaan mitään muuta kuin päällään olevat vaatteet ja vähän rahaa. Vieran aikuinen poika jäi Ukrainaan ja liittyi armeijaan. Toisinaan Viera saa yhteyden poikaansa puhelimella. Palkkasimme Vieran siskon Nastian* meille CME-lähetyksen keittiölle. Hänet ja hänen tyttärensä on myös majoitettu lähetyskeskuksessamme.”
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
CME-lähetyksen johtaja Marek Cieślar kertoi, että he pystyvät auttamaan pakolaisia monin tavoin: ”Eräänä päivänä lahjakas 18-vuotias ukrainalainen pianonsoittaja Anna* esitti meille ukrainalaista klassista musiikkia. Hänen soittonsa oli erittäin koskettavaa. Pystyimme Annaakin auttamaan. Saimme järjestettyä hänelle opiskelupaikan Cieszynin yliopistoon, missä hän voi jatkaa musiikin opintojaan.
Kuuntele ja katso Annan soittoa
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Kun sota alkoi, Ukrainassa Raamatut loppuivat kaupoista. Raamattu-koulumme johtaja Olek Grzegorz järjesti yhdessä opiskelijoiden kanssa Uusi testamentti ja Psalmit -kirjojen jakelua pakolaisille. Opiskelijat jakoivat näitä ukrainankielisiä kirjoja Bielsko-Białan, Brennan, Cieszynin, Gliwicen, Lasowicen, Ustron ja Skoczówin kaupungeissa. Raamattukoulun opiskelijat ovat myös kutsuneet pakolaisperheitä koteihinsa lounaille. Jotkut opiskelijat ovat myös majoittaneet pakolaisia koteihinsa viikoksi tai kahdeksi kerrallaan.”
Kansanlähetys rahoittaa Uusien testamenttien jakoa Ukrainan pakolaisille. Projektityöntekijä Mäki-Soini kertoo, että tähän mennessä järjestön rahoittamana Puolassa oleville pakolaisille on kustannettu tuhat ukrainankielistä Uutta testamenttia ja Psalmeja.
Mäki-Soinin mukaan tilanne Puolassa jatkuu vaikeana.
– Elintarvikkeiden ja muidenkin kulutustavaroiden hinnat nousevat dramaattisesti. Pientä helpotusta tilanteeseen on kuitenkin odotettavissa lähiaikoina. Etelä-Puolassa kevät on jo pitkällä ja pian talojen kallis lämmitys voidaan lopettaa. Näin elinkustannukset laskevat, hän toteaa.
CME-lähetyksen johtaja Marek Cieślar päätti kirjeensä seuraavasti: ”Paljon, paljon kiitoksia siitä rahallisesta avusta, jota olette meille lähettäneet. Huomenna vien kaksi pakolaista silmälääkäriin. Heillä on vakavia silmäongelmia. Vaikka kohtaamme paljon murhetta, saamme välillä myös hyviä uutisia. Kuulin juuri, että viisi pakolaista on saanut työpaikan. He ovat iloisia, kun pääsevät töihin ja voivat siten elää hieman itsenäisemmin. Lämpimin terveisin Marek Cieślar.”
Kansanlähetys kiittää teitä kaikkia, jotka olette niin suurella sydämellä uhranneet Ukrainan pakolaisten avustamiseksi ja muistaneet heitä rukouksin. Te olette niitä, joista Jeesus itse sanoo: ”Sillä minun oli nälkä, ja te annoitte minulle syödä; minun oli jano, ja te annoitte minulle juoda; minä olin outo, ja te otitte minut huoneeseenne; minä olin alaston, ja te vaatetitte minut; minä sairastin, ja te kävitte minua katsomassa; minä olin vankeudessa, ja te tulitte minun tyköni.”
(*Nimi muutettu)
Lahjoita
Voit lahjoittaa Ukrainan pakolaisten auttamiseen sivun alalaidassa olevan lahjoituspainikkeen kautta tai jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08
Voit lahjoittaa helposti myös MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Lämmin kiitos lahjastasi.
Tilannekatsaus 29.3.2022
Kansanlähetyksen saksalaisen yhteistyökumppanin kristillisen avustusjärjestön Tabean varastolla lastattiin tiistaina 22.3. kolme rekka-autoa, jotka kuljettivat avustuskuormat Ukrainaan. Kansanlähetys rahoitti näistä kuljetuksista yhden. Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini kertoi, että lauantaina 26.3. kuormat saatiin turvallisesti perille Ukrainaan. Rekkalastit purettiin välittömästi pakettiautoihin, jotka vuorostaan lähtivät viemään avustuseriä eri puolille Ukrainaa. Kuormat sisälsivät muun muassa elintarvikkeita, patjoja, vaatteita ja hygieniatarvikkeita. Haluamme kiittää teitä kaikkia, jotka olette tukeneet tätä avustustoimintaa taloudellisesti ja esirukouksin. Rukouksemme on, että sota voisi pian loppua ja Ukrainaan tulisi rauha. Rukoillaan myös kaikille avustustyöntekijöille voimia ja varjelusta, koska näiden kuljetuksien suorittaminen Ukrainaan ja avustuksen edelleen jakaminen ei ole helppoa.
Lahjoita
Voit lahjoittaa Ukrainan pakolaisten auttamiseen sivun alalaidassa olevan lahjoituspainikkeen kautta tai jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08
Voit lahjoittaa helposti myös MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Lämmin kiitos lahjastasi.
Tilannekatsaus 22.3.2022
Yhteistyökumppanimme CME-lähetyksen johtaja Marek Cieślar Puolasta kiittää lämpimästi kaikesta tuesta, jota se on saanut pakolaisten auttamiseksi. Hän lähetti projektityöntekijä Esko Mäki-Soinin kautta ystäville viestin lahjoitusten käytöstä, tämänhetkisestä tilanteesta lähetyskeskuksessa sekä esirukousaiheista:
”Olemme ostaneet lähetyskeskukseemme tulleille ukrainalaisille pakolaisille lähes kaikkea tarpeellista, kuten vaatteita, hygieniatarvikkeita ja ruokaa. Pakolaiset valmistavat keskuksemme keittiössä itse aamupalansa ja illallisensa, mutta lounaan heille valmistaa henkilökuntamme. Näin meille on avautunut mahdollisuuksia keskustella heidän kanssaan aterian yhteydessä. Opetin lauantaina raamattukoulussamme ja sain lounasaikaan tavata pakolaisia. Heidän kanssaan jutellessani huomasin ensimmäistä kertaa heidän kasvoillaan hymyn. Kaikesta huomasi kuitenkin, että pakolaiset ovat hyvin traumatisoituneita ja pelkäävät tulevaisuutta.”
Jotta suomalaisten olisi helpompi rukoilla pakolaisten puolesta, Cieślar kertoi muutaman esimerkin, millaisista kohtaloista hän on saanut kuulla lähetyskeskukselle turvaan tulleilta pakolaisilta:
”Eräs Lisa* oli joitakin vuosia sitten työskennellyt miehensä kanssa siirtotyöläisenä Puolassa. He olivat asuneet aika lähellä lähetyskeskustamme. Lisa totesi, että nuo ajat olivat heidän elämässään onnellisia aikoja, koska hän sai silloin tehdä työtä yhdessä miehensä kanssa. Lisa purskahti itkuun, kun hän kertoi, että nyt hänen miehensä on sodassa.
Kaksi ukrainalaista poikaa alkoi nyt käydä täällä paikallista puolalaista koulua, mutta koulunkäynti on ollut heille erittäin stressaavaa. Yksi raamattukoulumme oppilaista on ammatiltaan opettaja, ja pyysin häntä tulemaan avuksi pakolaislasten koulunkäynnin tukemisessa.
Lähetyskeskuksessamme on myös nuorisotoimintaa. Nuoriso-ohjaajamme järjestävät pakolaislapsille monenlaista tekemistä.
Pyrimme järjestämään pakolaisnaisille työpaikkoja ja olemme saaneetkin jo kahdelle heistä tehdastyöpaikan. Pyydämme esirukousta myös erään päiväkodin opettajan puolesta, joka avustaa nyt vapaaehtoispohjalta 90 ukrainalaisen orpolapsen hoitamisessa. Rukoilemme, että tästä järjestyisi hänelle virallinen työpaikka. Työpaikkojen etsimisessä on vielä paljon tehtävää, koska on tärkeää, että pakolaiset löytäisivät mielekästä tekemistä ja pääsisivät näin elämän syrjään kiinni.”
Mäki-Soini kertoo, että Kansanlähetys rahoittaa myös ukrainankielisten Uusien testamenttien ja Psalmien hankkimista pakolaisille. Kansanlähetys maksoi tuhannen Uuden testamentin hankinnan puolalaisesta painofirmasta.
– Niiden pitäisi saapua CME–lähetykselle lähipäivinä. CME jakaa Uusia testamentteja niille pakolaisille, jotka haluavat ottaa sellaisen vastaan. Sodan alettua Ukrainassa joidenkin raamattukauppojen hyllyt tyhjenivät välittömästi, koska kansalaisille tuli kova tarve saada Jumalan sanaa lohdutuksesi.
*Lisan nimi on muutettu turvallisuussyistä.
Lehtiartikkeleita, joissa on kerrottu Ukrainan raamattukysynnästä sodan syttyessä voit lukea >>täältä ja >>täältä.
Tilannekatsaus 15.3.2022
Kansanlähetys rahoittaa avustuskuormia Ukrainaan
Kansanlähetyksen saksalainen yhteistyökumppani, kristillinen avustusjärjestö Tabea, on lähettänyt sodan aikana kuusi rekkalastia humanitaarista avustusta Ukrainaan. Kuormat ovat sisältäneet muun muassa perunaa, muita elintarvikkeita, vaatteita, vuodevaatteita, peittoja, patjoja ja hygieniatuotteita. Rekkakuormat on kuljetettu Ukrainaan, ja siellä ne on edelleen jaettu pakettiautoihin, joilla avustusta on viety eri puolille maata. Avustus jaetaan Ukrainassa Tabean yhteistyökumppaneiden kanssa.
Näistä Kansanlähetys rahoitti Ukrainan hätäapukeräykseen lahjoitetuilla varoilla kahden rekkakuorman kuljetuksen Saksasta Ukrainaan. Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini tiedusteli Tabean johtajalta Waldemar Duckilta, pelkäävätkö rekka-autojen kuljettajat, kun he lähtevät Saksasta kohti Ukrainaa. Waldemar vastasi: ”Kyllä he ovat peloissaan.” Mäki-Soini pyytääkin ystäviä rukoilemaan avustuskuormien kuljettajille Jumalan varjelusta näillä vaarallisilla matkoilla.
− Kiitämme kaikkia teitä, jotka olette tehneet tämän avustamisen mahdolliseksi. Tabea haluaa lähettää lisää avustuskuormia niin kauan kuin se on mahdollista, Mäki-Soini sanoo.
Aiemmat tilannekatsaukset kuvien jälkeen.
Tilannekatsaus Gagauziasta ja Puolasta keskiviikkona 10.3.2022
Etelä-Moldovan Gagauziassa seurakunnat jatkavat ponnistelujaan pakolaisten avustamiseksi. Eritoten seurakuntien nuoret kantavat tässä avustustyössä suurta vastuuta. Moldova sijaitsee Ukrainan ja Romanian välissä, Ukrainasta lounaaseen.
Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini keskusteli juuri puhelimessa tilanteesta sikäläsen yhteistyökumppanimme kanssa. Häntä pyydettiin välittämään seuraava esirukouspyyntö Gagauziasta:
”Pyydämme esirukousta, että Jumala väkevällä kädellään pysäyttäisi sodan ja Ukrainaan tulisi pian rauha. Haluamme myös pyytää esirukousta Gagauzian seurakuntien puolesta. Pyydämme, että Jumala antaisi meille voimia auttaa hädässä olevia, kärsiviä ihmisiä ja kohdata heitä Kristuksen rakkaudella. Pyydämme myös, että varjeltuisimme kaikelta politisoitumiselta, että seurakuntien välillä säilyisi yhteys”, yhteyshenkilö kertoi.
Mäki-Soini sai tänään uutisia myös Puolasta CME-lähetyksen johtajalta Marek Cieślarilta.
− Cieślar kertoi, että he ovat ottaneet vastaan pakolaisia ja auttavat heitä sekä paperiasioiden hoitamisessa että käytännön asioissa. Hän kertoi myös, että suurimmalla osalla pakolaisista ei ole mukanaan juuri mitään, Mäki-Soini sanoo.
Tilannekatsaus Gagauziasta tiistailta 8.3.2022
Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini on saanut Moldovan Gagauziasta tiedon, että pakolaisvirta jatkuu katkeamattomana. Monet pakolaiset haluavat jäädä Gagauziaan, koska he toivovat, että voisivat mahdollisimman pian palata kotimaahansa Ukrainaan.
”Muistetaan seurakuntia rukouksin, kun he tekevät nyt työtä pakolaisten puolesta kirjaimellisesti 24 tuntia vuorokaudessa” Esko Mäki-Soini pyytää.
Tilannekatsaus perjantaina 4.3. klo 17.15
Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini on saanut juuri viestin Puolasta CME-lähetyksen johtajalta Marek Cieślarilta.
− Paikallinen hallinto on pyytänyt, että lähetyskeskus järjestäisi alueelle tuleville pakolaisille ruokailua. Cieślar kertoi viestissään, että heillä on nyt 30 vuodepaikkaa valmiina ja he odottavat tänä iltana 21 pakolaisen saapumista lähetyskeskukseensa, Mäki-Soini kertoo.
Cieślarin mukaan epätietoisuus tilanteen kehittymisestä on valtava. ”Meidän on vaikea kuvitella, kuinka suuri määrä pakolaisia alueellemme on tulossa ja kuinka kauan apuamme tarvitaan heidän auttamisekseen”.
Lähetyskeskuksessa pyritään löytämään pakolaisille mielekästä tekemistä. Heidän tukenaan on vapaaehtoistyöntekijöitä ja sielunhoitajia, joiden kanssa he voivat keskustella. Cieślar pitää todennäköisenä, että näiden lisäksi tarvitaan myös psykologeja ja terapeutteja. Hän uskoo ja luottaa, että kaikki Ukrainasta tulevat naiset ja lapset saadaan majoitettua hyviin paikkoihin, joissa heistä pidetään huolta. ”Lähetyksemme diakoniajohtaja kanavoi apuamme myös niihin paikallisseurakuntiin, joihin pakolaisia saapuu. Puolalaisena lähetysjärjestönä olemme päättäneet, ettemme laskuta hallintokuluja lahjoituksista, joita saamme Ukrainan pakolaisten avustamiseksi”, Cieślar totesi viestissään.
Esko Mäki-Soini kertoo, että Kansanlähetys on tehnyt vastaavan päätöksen: Ukrainan keräyksen tuotosta ei pidätetä hallintokuluja.
Kansanlähetyksen yhteyshenkilö Etelä-Moldovan Gagauziassa on viestittänyt Esko Mäki-Soinille, että pakolaisia tulee maahan koko ajan lisää. Seurakunta tekee edelleen työtä 24 tuntia vuorokaudessa.
”Tällä hetkellä yhteen seurakunnistamme saapuu noin 80 pakolaista vuorokaudessa. Koska alueen kristittyjen kodit alkavat täyttyä, nyt myös seurakuntarakennukset on otettu majoituskäyttöön. Myös taloudellinen tilanne kiristyy. Polttoaineen hinnat ovat nyt nousseet noin 25 prosenttia”, yhteyshenkilömme kirjoittaa.
Mäki-Soini kertoo saaneensa tänään sähköpostia myös paikalliselta pastorilta Gagauziasta.
”Tervehdin teitä meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä. Kiitän teitä kaikista rukouksista ja taloudellisesta tuesta pakolaisten avustamiseksi seurakunnissamme. Joka päivä meille saapuu lisää pakolaisia. Esimerkiksi omassa seurakunnassamme on nyt noin 50 pakolaista. Annamme heille ruokaa ja majoituksen kirkkorakennuksessamme sekä kristittyjen kodeissa. Pyrimme täyttämään heidän tarpeensa. Tänään odotamme seuraavaa pakolaisryhmää saapuvaksi. Tämä on tilanne nyt täällä Moldovassa.
Veljenne Kristuksessa.”
Esko Mäki-Soini kiittää kaikkia uhraajia ja esirukoilijoita tässä vaikeassa tilanteessa.
Keskiviikko 2.3.2022
Kansanlähetys on alkanut auttaa Ukrainan pakolaisia yhdessä Puolassa ja Etelä-Moldovan Gagauziassa toimivien yhteistyökumppaneiden kanssa. Ensimmäinen tukisumma 10 000 euroa on lähetetty tänään keskiviikkona, 2. maaliskuuta.
− Tulemme lähettämään taloudellista avustusta yhteistyötahoillemme siinä tahdissa, kuin sitä saamme koottua, projektityöntekijä Esko Mäki-Soini kertoo.
Viimeisin Kansanlähetyksen idän kirjallisuustyön yhteistyökumppanien avustuskuorma purettiin Ukrainassa 20. päivä helmikuuta. Mäki-Soinin mukaan Ukrainaan ei tällä hetkellä voi kuljettaa rekoilla avustuskuormia. Sen vuoksi Kansanlähetys auttaa Ukrainan pakolaisia Puolassa ja Etelä-Moldovan Gagauziassa toimivien yhteistyökumppaneiden kanssa.
Ylen uutisten mukaan Puolaan on saapunut jo noin 450 000 pakolaista. Mäki-Soini kertoo saaneensa eilen viestin Marek Cieślarilta, joka toimii Puolan luterilaisen kirkon lähetysjärjestön CME-mission lähetyskeskuksen johtajana. Järjestön lähetyskeskus Centrum Misji i Ewangelizacji Kościoła Ewangelicko-Augsburskiegoon auttaa pakolaisia ja tarjoaa näille majoitusta, ruokaa ja muuta tarvittavaa.
Marek Cieślar kertoi viestissään, että Puolassa monet yhteiskunnan tahot, valtio, yhdistykset, organisaatiot, liikemiehet ja yksityiset ihmiset ovat koonneet voimansa kotimaastaan paenneiden naisten ja lasten auttamiseksi.
− Lähetyskeskuksessamme valmistellaan tällä hetkellä majoitustiloja pakolaisten vastaanottamiseksi, Cieślar kirjoittaa.
Moldovassa seurakunnat ovat lähteneet liikkeelle
Kansanlähetys välittää tukea yhteistyökumppaniensa kautta myös Etelä-Moldovan Gagauziassa. Moldovan tasavalta on yksi Euroopan köyhimpiä maita. Mäki-Soinin tietojen mukaan maan hallitus tekee työtä hyvin korkealla tasolla ja pyrkii järjestämään kaiken mahdollisen avun hädänalaisten ihmisten auttamiseksi. He järjestävät myös avustusta pakolaisille, mutta se ei ole tässä tilanteessa riittävää. Viimeisten neljän päivän aikana maahan on saapunut yli 70 000 ukrainalaista. Valtavaan avun tarpeeseen ovat lähteneet vastaamaan myös kaikki Moldovan seurakunnat.
Kansanlähetyksen yhteyshenkilö* Etelä-Moldovan Gagauziassa kertoi, että seurakuntien vapaaehtoiset työntekijät ovat vastaanottamassa Moldovan ja Ukrainan rajalla maahan tulevia pakolaisia 24 tuntia vuorokaudessa.
− Kaikki hotellit ovat maassamme nyt täynnä, niin kuin myös vuokrattaviksi tarkoitetut asunnot. Sen vuoksi seurakunnat järjestäytyivät muutaman päivän sisällä nopeasti ottamaan vastaan pakolaisia seurakuntalaisten kodeissa.
Yhteyshenkilömme mukaan seurakunä on otalaiset ovat olleet avoimia ja vieraanvaraisia pakolaisia kohtaan.
−Tämä on ollut meille yllättävää ja ihmeellistä. En osannut kuvitella tällaista hyvyyttä kansamme keskuudessa. Tämä koskettaa sydäntäni ja antaa minulle iloa. Eilen sunnuntaina seurakuntamme pastori kehotti ihmisiä vastaanottamaan pakolaisia koteihinsa ja sanoi, että kun otamme vastaan muukalaisia, otamme vastaan Jeesuksen itsensä.
Myös ei-kristityt gagauzit ja moldovalaiset ovat lähteneet liikkeelle auttamaan. He ovat esimerkiksi avanneet kahviloitaan ja ravintoloitaan, missä he antavat ilmaiseksi ruokaa pakolaisille.
− Oma seurakuntammekin on hyvin aktiivinen. Melkein kaikki seurakuntalaisten kodit on avattu pakolaisten majoittamiseen, ruokkimiseen ja hengelliseen tukemiseen. Seurakuntalaisemme ovat antaneet autonsakin käyttöön pakolaisten kuljettamiseen.
Viime yönä uusi pakolaisaalto saapui Gagauziaan. Yhteyshenkilö kertoi olleensa kahteen saakka yöllä seurakunnan vapaaehtoisten kanssa kuljettamassa pakolaisia ja majoittamassa heitä kristittyjen koteihin. Nyt kodit alkavat olla täynnä ja pakolaisia pyritään majoittamaan myös seurakuntien kokoontumistiloihin. Yhteyshenkilömme arvelee, että jotkut pakolaiset ovat vain pari yötä ja jatkavat matkaansa EU-maihin. Kuitenkin valtaosa Moldovaan tulleista pakolaisista jää maahan odottamaan, että tulisi rauha ja he voisivat palata kotiin.
− Nyt meillä on voimakas auttamishalu ja käytämme kaikki käytössämme olevat varat ja resurssit. Tällä tarkoitan polttoaineen ja ruuan hankkimista sekä kuljetusten järjestämisiä. Riski tässä on, että omat resurssimme tulevat loppumaan.
Puolassa ja Etelä-Moldovan Gagauziassa toimivien yhteistyökumppaneiden kanssa Kansanlähetyksellä on kymmenien vuosien kokemus monenlaisesta auttamisesta.
− Ystävämme näissä maissa pystyvät ymmärtämään ukrainalaisia kielellisesti, he ymmärtävät kulttuurisen tilanteen ja kriisin syvemmin kuin me täällä. Meille Kansanlähetyksessä on tärkeää, että avustamme pakolaisia ja heidän perheitään sekä humanitäärisesti että hengellisesti. Yhteistyökumppanimme ovat sitoutuneita tekemään kaiken avustamistyön niin, että pakolaisille välitetään Jeesuksen rakkaus. Tämä on meille Kansanlähetyksessä erittäin tärkeä asia.
− Emme ole lähettämässä alueille tällä hetkellä omia työntekijöitämme, koska uskomme, että yhteistyökumppanimme pystyvät koordinoimaan avun tehokkaammin kuin me. Sen vuoksi me tuemme heitä taloudellisesti ja esirukouksin, Esko Mäki-Soini summaa.
Kansanlähetys kiittää kaikkia, jotka tulevat mukaan auttamaan Ukrainan kriisin uhreja.
− Taloudellisen tuen ohella tarvitsemme nyt paljon esirukousta. Pyydämme kaikkia ystäviä tulemaan mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sekä maailman kristittyjen yhteiseen rukousrintamaan rauhan puolesta, Esko Mäki sanoo.
Toim: Anne Lepikko
Artikkelikuva: Ukrainalainen pakolaislapsi Romanian rajalla. Kuva: shutterstock
Kansanlähetys on Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n jäsen. Kansanlähetys on perustamisestaan lähtien auttanut Itä-Euroopan kansoja.
* Turvallisuussyistä nimeä ei voi kertoa.
Lahjoita
Voit lahjoittaa Ukrainan pakolaisten auttamiseen sivun alalaidassa olevan lahjoituspainikkeen kautta tai jollekin seuraavista Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tileistä viitenumerolla 70195:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08
Voit lahjoittaa helposti myös MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Ukraina.
Lämmin kiitos lahjastasi.