Idän kirjallisuustyössä julkaistiin Avioliitto-kirja puolaksi

18.6.2020

Puolassa toimiva kristillinen kustantamo Warto julkaisi tiistaina 16.6. tuhannen kappaleen erän Päivi ja Niilo Räsäsen kirjoittamaa Avioliitto – Mistä on kysymys? -kirjaa. (Kirjasta käytetään tässä artikkelissa nimitystä Avioliitto-kirja.)

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Avioliitto-kirja valmiina.

Warto on Puolan luterilaisen kirkon vuonna 1997 perustaman lähetys- ja evankelioimisorganisaation CME:n yhteydessä toimiva kristillinen kustantamo. Se haluaa vastata hyvällä kristillisellä kirjallisuudella tämän ajan haasteisiin ja kysymyksiin.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Warto-kirjakaupan johtaja Ewa Londzin
Warto-kirjakaupan johtaja Ewa Londzin. Kuva: Idän kirjallisuustyön arkisto

 

Warto-kustantamon graafinen suunnittelija Karolina-Kluska
Warto-kustantamon graafinen suunnittelija Karolina Kluska on suunnitellut kirjan ulkoasun. Kuva: Idän kirjallisuustyön arkisto.

 

Kansanlähetys alkoi tehdä kirjallisuustyötä Puolassa jo 1970-luvulla. Tuohon aikaan kristityt Puolassa joutuivat kokemaan monenlaista vainoa ja painostusta. Myös kristillisestä kirjallisuudesta ja Raamatuista oli silloin pulaa. Vainon vuosina Kansanlähetyksen vapaaehtoiskuriirit veivät Puolan kristityille kirjallisuutta. Samalla he olivat luomassa perustaa sille työlle, jota Puolassa tehdään nykyään.

Nyt julkaistu Avioliitto-kirja on ensimmäinen Kansanlähetyksen Idän kirjallisuustyössä puolan kielelle käännetty kirja.

Harvinainen kirja

CME:n raamattukoulun koordinaattori Marek Cieślar tekee yhdessä vaimonsa Elżbietan kanssa Puolassa kristillistä avioliittotyötä. Marek kirjoitti Elżbietan kanssa Avioliitto–kirjan puolankielisen esittelyn. Kirjan valmistuttua Marek kertoi, että protestantit ovat aikaisemmin julkaisseet Puolassa vain muutaman avioliittoa käsittelevän kirjan.
Suosituimmat niistä ovat olleet Walter Trobischin sekä Alina ja Henryk Wiejan kirjoittamat kirjat, mutta nämä kirjat ovat jo hävinneet kirjakauppojen hyllyiltä. Teidän Avioliitto – Mistä on kysymys? -kirjanne on erittäin tarpeellinen! Minä ja vaimoni arvostamme tätä kirjaa. Siinä on selkeä, kirkas raamatullinen opetus.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

CME-lahetyksen johtaja Pawel Bumpert Obst ja Marek Cieslar juuri painosta tulleen Avioliitto-kirjan kanssa
CME-lahetyksen johtaja Pawel Bumpert Obst ja Marek Cieslar juuri painosta tulleen Avioliitto-kirjan kanssa. Kuva: Idän kirjallisuustyön arkisto

Siunaus on kulkenut monen sukupolven kautta

Marek on ollut naimissa vaimonsa Elżbietan kanssa 32 vuotta, ja he ovat tehneet avioliittotyötä kolmekymmentä vuotta.
Meillä on kaksi aikuista, naimisissa olevaa tytärtä Anna ja Ewa. Suuri ilomme on, että tyttäremme ja heidän miehensä Pawel ja Daniel ovat uskossa. Toinen suuri ilonaiheemme on se, että meillä on kaksivuotias lapsenlapsi. Minun isovanhempani sekä isäni että äitini puolelta olivat luterilaisia pietistejä, niin kuin vanhempanikin. Isoäitini vei minua lapsena pyhäkouluun ja raamattutunneille. Vartuttuani minusta tuli meidän nuortenryhmämme vetäjä. Sen jälkeen sain tehdä työtä Trans World Radion palveluksessa toimittamalla puolankielistä Raamatun läpi -ohjelmaa. Nykyinen tehtäväni on toimia raamattukoulumme koordinaattorina ja Raamatun opettajana.”

Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini kertoo, että aikaisemmin kristillisten kirjojen painoerät Itä- ja Keski-Euroopassa olivat huomattavasti suurempia kuin nykyään. Hänen mukaansa painoerien pieneneminen johtuu lähinnä siitä, että kristillinen sanoma ei kiinnosta eurooppalaisia samalla tavalla kuin aikaisempina vuosina. Siinä mielessä Euroopasta on tullut uudestaan lähetyskenttä.
Raamatun mukainen avioliitto on Euroopassa suuren hyökkäyksen kohteena. Siksi Avioliito-kirja on nykyisin erittäin ajankohtainen. Nykytekniikalla voidaan myös painaa edullisesti useita pienempiä eriä, jolloin kristillisten kustantamoiden varoja ei ole sidottu suuriin kirjavarastoihin. Warton kanssa tehdyssä sopimuksessa on optio, joka mahdollistaa neljäntuhannen Avioliitto-kirjan lisäpainamisen, Mäki-Soini sanoo.

Seuraavaksi Kansanlähetys on julkaisemassa Idän kirjallisuustyössä puolaksi Leif Nummelan kirjoittaman Raamatun punainen lanka -kirjan.

TEKSTI: Idän kirjallisuustyö

 

Lahjoita kirjallisuustyöhön

Voit tukea Idän kirjallisuustyötä kertalahjoituksella tästä painikkeesta. Kertalahjoituksessa suoraan pankkiin tilinumero on FI83 8000 1501 5451 08. Kirjallisuustyön viite on 70807.
Kiitos tuestasi! Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This