Sakun seurakunta sai oman kirkon  

26.12.2020

Viron kirkon arkkipiispa Urmas Viilma vihki Sakussa käyttöön Tuomaan kirkon Tuomaan päivänä 21.12.2020. Kirkko on järjestyksessä toinen Viron nykyisen itsenäisyyden ajalla rakennettu luterilainen kirkko. Viimsin kirkko vihittiin käyttöön 13 vuotta sitten.

Saku on Tallinnan eteläpuolella oleva kunta, joka on tunnettu oluestaan. Virossa on erikseen nimetty pääkaupunkeja: Pärnu on kesäpääkaupunki, Otepää talvipääkaupunki, ja Saku on olutkulttuurin pääkaupunki.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Tuomaan kirkko Sakun kunnassa Virossa. Kuva: Jukka Repo
Tuomaan kirkko Sakun kunnassa Virossa rakennettiin kirkolle sopivalle paikalle. Sen perustukset on valettu Pähklimäelle liuskekivikerrostumaan. Kuva: Jukka Repo

Kirkon saaminen Sakuun oli pitkän tien takana. Seurakunnan vanhin jäsen Mihkel Reinup, 86, kertoo, että hänen tietojensa mukaan Sakun uskovat ovat rukoilleet paikkakunnalle omaa kirkkoa 1920-luvulta asti. Hän on itse rukoillut Sakuun kirkkoa aktiivisissa rukousryhmissä vuodesta 1992 alkaen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Mihkel Reinup
Mihkel Reinup, 86 iloitsi siitä, että seurakunta sai vihdoinkin oman kirkon. Kuva: Jukka Repo

 

Mihkel Reinup kertoo, että seurakunta aloitti tyhjästä. Pienestä uskovien joukosta löytyi kuitenkin tahtoa toimia. ”Meillä ei ollut muuta kuin uskovien rukousryhmiä. Meillä ei ollut seurakuntaa, ei pappia, ei kanttoria, ei maata, ei suunnitelmaa, ei rakennuslupaa eikä rahaa, mutta rukousryhmät jatkoivat oman kirkon puolesta rukoilemista. Pyysimme taivaan Isältä omaa pappia, kanttoria ja kirkkoa”, hän muistelee.

Jumalanpalvelukset alkavat vanhalla rukoushuoneella

Vuonna 1994 veljesseurakunnan vanhalla rukoushuoneella – aivan oluttehtaan varjossa – alettiin pitää jumalanpalveluksia. Niitä toimittivat Hagerin seurakunnan kirkkoherra Jüri Valsalu ja teologian opiskelija Tanel Ots. Molemmat miehet olivat mukana myös vihkijuhlassa, mutta Tanel Otsin tehtävä on ehtinyt vaihtua kunnanjohtajaksi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Vanha rukoushuone palveli melkein kolmekymmentä vuotta seurakunnan kokoontumistilana. Kuva: Jukka Repo

Vuonna 2007 Kansanlähetyksen lähetystyöntekijät Maria ja Jukka Repo muuttivat  perheineen Sakuun. Mihkel Reinupin mukaan siinä toteutui ensimmäinen lupaus: Saku sai oman pappinsa. Heidän jälkeensä seurakuntaa alkoi palvella Magne Mølster ja pikkuhiljaa muutkin asiat etenivät yksi kerrallaan. Seurakunta rekisteröitiin, kunta antoi seurakunnalle tontin Pähklimäeltä, ja Hagerin seurakunnan jäsen arkkitehti Juhan Põld suunnitteli kirkon.

Kirkon rakentaminen onnistui norjalaisten, saksalaisten ja suomalaisten ystävien avulla. Merkittävä rooli rahoituksessa oli sillä, että Viron valtio osti Nigulisten kirkon. Viron evankelisluterilainen kirkko käytti huomattavan osan näin saaduista tuloista Sakun kirkon rakentamiseen.

Sunnuntaina 20.12. pidettiin viimeinen jumalanpalvelus vanhalla rukoushuoneella − koronarajoitusten vuoksi ulkona.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Veljesseurakunnan rukoushuone Sakussa. Kuva: Jukka Repo
Viimeinen jumalanpalvelus vanhalla rukoushuoneella pidettiin koronarajoitusten vuoksi ulkona. Kuva: Jukka Repo

Paras joululahja

Sakun kirkko ei ole vielä valmis, mutta koska seurakunta on Tuomaan seurakunta ja kirkko on Tuomaan kirkko, vihkiminen haluttiin järjestää Tuomaan päivänä.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Koronarajoitusten vuoksi juhla järjestettiin kutsutilaisuutena, eikä siitä ilmoitettu julkisesti. ”Heti seuraavana päivänä kirkossa pidettiin jo konsertti, ja kahteen joulujumalanpalvelukseen on kaikki paikat jo koronarajoitusten takia varattu täyteen”, iloitsee seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Kristiina Seppel.

”Tämä on elämäni paras joululahja”, Mihkel Reinup huokaa. Kaikki muut rukouspiireihin osallistujat ovat muuttaneet jo taivaan kotiin. Hän on ainoana heistä saanut olla näkemässä tämän päivän.

Vaikka vanha uskovien polvi on näin katoamassa, seurakunnalla on tulevaisuutta, koska mukana on paljon kaiken ikäistä väkeä.

Yhteistyötahot mukana juhlassa

Koronarajoitusten vuoksi ulkomaalaiset yhteistyötahot esittivät juhlassa vain videotervehdyksiä. Ainoastaan Repojen lähettiperhe oli tullut Viron rajavartioston luvan turvin juhlaan.

Jukka Repo on päättämässä lähes 30 vuoden työtään Kansanlähetyksen ulkomaisen työn osaston palveluksessa. Hän on kotimaantyön johtajan tehtävien ohella vastannut aluekoordinaattorina Viron ja Venäjän työstä. Nyt hän on siirtymässä  kokotoimisesti johtamaan Kansanlähetyksen kotimaan työtä.
”Olen hyvin kiitollinen, että sain tässä siirtymävaiheessa osallistua tähän juhlaan ja olla todistamassa, kuinka meillä on rukouksia kuuleva Jumala. ”

Haastattelu ja kuvat: Jukka Repo
toim. Anne Lepikko

Tue lähetystyötä Virossa

Voit lahjoittaa työlle oheisen painikkeen kautta tai tilisiirrolla Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
TAI
OP: FI14 5043 1920 0034 52
viitenumerolla 72805. Kuukausilahjoittajaksi voit ryhtyä liittymällä Kirsti Malmin lähettäjätiimiin. Kiitos lahjastasi!

Lahjoita

Share This