Olet kutsuttu Jumalan yhteyteen, osa 2.

1.5.2019

 

Anssi Savosen opetussarja, Olet kutsuttu Jumalan yhteyteen, osa 2.

Tästä voit lukea Anssi Savosen opetussarja, Olet kutsuttu Jumalan yhteyteen, osa 1.

Jeesus kutsuu sinua

Jeesus kutsuu sekä pitkään uskossa ollutta, häntä lähelle tullutta että hänestä kaukana olevaa ihmistä.

Sinua, joka olet ollut pitkään uskossa

Sinä olet ehkä tuntenut Jeesuksen jo pitkään. Jeesus pystyy joka päivä yllättämään sinut rakkaudellaan.

Haluan kertoa erään oman muistoni yllättävästä rakkaudesta. Olin yläasteen yhdeksäsluokkalainen ja silloin 15-vuotias. Olin ollut leikkauksessa jalan takia. Kuljin koulussa kyynärsauvojen kanssa. Kaikkein hankalimpia olivat ruokailutilanteet, koska tarjottimen kanssa tarvitsin aina joltakin apua. Kerran olin sellaisessa tilanteessa, että melkein kaikki koulutoverit olivat jo lähteneet koulun ruokalasta. Kaikki ne hyväsydämiset kaverini, jotka yleensä auttoivat, olivat  lähteneet. Minä istuin yksin ruokasalissa tarjottimeni kanssa. Silloin rakkaudenosoitus minua kohtaan yllätti minut. Eräs poika, jonka kanssa minulla oli yleensä vähän vaikeaa, tuli minun luokseni ja vei tarjottimeni tiskiin.

Sinä, joka olet jo pitkään seurannut Jeesusta, miellät ehkä roolisi ennen kaikkea tämän kärsivän maailman palvelijaksi. Ajattelen kuitenkin, että Jumala kutsuu sinua usein myös sen ryöstetyn miehen rooliin, josta Jeesus kertoo esimerkkivertauk-sessaan laupiaasta samarialaisesta. Tuolle ryöstetylle juutalaismiehellehän apu tuli todella yllättävästä suunnasta, toiseen kansaan kuuluneelta samarialaiselta. Sinäkin saat olla kuin maahan lyöty ja ryöstetty, joka ihmettelee, mistähän suunnasta apu seuraavaksi mahtaa tulla. Saat olla heikko ja apua tarvitseva. Voit rukoillen odottaa, minkä yllättävän tahon kautta Jeesus seuraavan kerran rakkauttaan sinulle osoittaa.

Sinua, joka olet kiinnostunut Jeesuksesta ja päässyt häntä lähelle

Luukkaan evankeliumissa  (Luuk. 19:1–10) kerrotaan Sakkeus-nimisestä tullimiesten esimiehestä. Sakkeuksen elämässä oli sopivasti kaikkea, menestystä ja haasteita. Kuitenkin hänen elämästään jotain tuntui puuttuvan.

Sakkeus etsi jotain suurempaa, ja hän etsiytyi Jeesuksen lähelle. Sakkeus kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen. Kun Jeesus tuli tietä pitkin, hän pysähtyi ja kutsui häntä: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.”

Ollessani Japanissa lähetystyössä mietimme eräässä raamattupiirissä japanilaisten kanssa, milloin Jeesus päätti mennä kylään Sakkeuksen luo. Päättikö Jeesus mennä kylään tullessaan puun alle, tullessaan Jerikon kaupunkiin vai tehdessään kolmivuotista strategiaansa julkisen toimintansa alussa?

Olen vakuuttunut siitä, että Jeesus päätti mennä Sakkeuksen luo, ennen kuin oli edes alkanut luoda tätä maailmaa. Jumalalla oli selvästi tiedossaan ja suunnitelmissaan tuo hetki, jolloin Jumalan Poika Jeesus ja tullimiesten päällikkö Sakkeus kohtasivat.
Viikko kohtaamisen jälkeen Jeesus kuoli ristillä Sakkeuksen syntien ja kaikkien meidän syntien takia. Mitä tämä Sakkeuksen ja Jeesuksen kohtaaminen tarkoittaa sinun ja minun elämässä?

Se tarkoittaa sitä, että tämä hetki, kun sinä luet tätä ja Raamatun äärellä pohdit Jeesukselta tulevaa kutsua, on Jumalan jo ennen aikojen alkua  suunnittelema hetki. Jumala on jo ajat sitten valmistanut tämän hetken, jotta sinä  voit tulla hänen luokseen ja olla hänen kanssaan. Jeesus kutsuu sinua, joka etsit ja kaipaat. Anna Jeesuksen tulla kotiisi ja elämääsi.

Sinua, joka koet olevasi hyvin kaukana Jeesuksesta

Kerroin aluksi serkkupojalta tulleesta hääkutsusta. Heinäkuun alussa vuonna 2018, kun olin valmistelemassa tulevaa puhettani, sain serkkupoikani morsiamelta tekstiviestin. Viestissä luki: ”Huomasithan, että häihimme oli viimeinen ilmoittautumispäivä 30.6.2018. Emme ole vielä saaneet ilmoittautumistanne. Toivoisimme, että voisitte ilmoittautua, että pääsemme ilmoittamaan tiedot pitopalvelulle.” Tämä oli upea osoitus hääparin kärsivällisyydestä ja huomioinnista meitä kohtaan.

Jumala on samalla tavalla kärsivällinen. Ehkä sinun elämässäsi tuntuu, että Jumalan kutsussa on parasta ennen -päivämäärä jo takana. Ehkä sinun olisi pitänyt lähteä Jeesuksen matkaan jo ajat sitten. Hyvä uutinen on se, että Jumalan kutsussa ei ole mitään parasta ennen -päivämäärää. Niin kauan kuin sydän pumppaa ja elämää on jäljellä, on Jumalan kutsukin voimassa.

Voit sanoa sydämessäsi Jeesukselle elämäsi tärkeimmät sanat. Olet vapaa sanomaan Jeesukselle: ”Jeesus, otan kutsusi vastaan.” Mikään ei voi estää sinua avautumasta Jeesuksen kutsulle, eivät edes aiemmat torjumiset ja luopumiset. Sinulla on täysi oikeus Jeesuksen täytetyn työn tähden tulla Jumalan lapseksi, Jumalan työtoveriksi ja taivaan perilliseksi.

Vaikka kokisit olevasi kaukana Jumalasta. Jumalan Pyhä Henki on kaikesta menneestä huolimatta antanut sinulle armon, että sydämesi oveen koputetaan. Älä jää odottamaan, vaan vastaa myöntävästi Jeesuksen kutsuun. Sinä voit rukoilla näin: ”Jeesus, sinä näet minun elämäni. Kiitos, että olet kutsunut minut. Ole minun kanssani ja johdata minua. Aamen.”

Vaikka pelottaisi, sinä ja Jeesus olette enemmistö

Meitä kaikkia kutsutaan olemaan rohkeita kutsussamme. Me voimme olla kuin tuo Lordi Nelson, joka kääntyi ylivoimaista vihollista päin pelastaakseen sen, mikä oli pelastettavissa. Sinäkin voit kääntyä vastavirtaan päin, päin vihollista ja pelottavia asioita. Elämässäsi saattaa olla vihollisia, jotka syövät elämääsi. Ne voivat olla esimerkiksi arjen tuomia huolia, vaikeuksia ihmissuhteissa, itsetunto-ongelmia, kuolemanpelkoa tai jotain muuta pelkoa sekä kokemusta pahan vallan läsnäolosta elämässä. Näiden kaikkien vastustavien voimien keskellä juuri sinut on kutsuttu Jeesuksen turvalliseen seuraan.

Evankelista Kalevi Lehtinen puhui usein siitä, että sinä ja Jeesus olette aina enemmistö. Vaikka kaikki maailman vihollisen voimat ja saatana kaikkine joukkoineen hyökkäisivät sinun kimppuusi, sinä ja Jeesus olette enemmistö. Yhdessä Jeesuksen kanssa sinä olet enemmän kuin kaikki nämä viholliset. Jeesuksella on kaikki voimat ja kaikki valta. Tällaisen ystävän seurassa on todella hyvä ja turvallinen olla. Älä anna minkään estää sinua elämästä Jeesuksen kanssa.

Uskon askeleita

Tähänastisen elämäni eräät suurimmat uskon askeleet sijoittuvat vuosituhannen alkuun Päijät-Hämeen keskussairaalan keuhko-osastolle. Olin vastavalmistunut diakoni-sairaanhoitaja. Huomasin, että mieluisaa hengellistä työtä ei ollut heti saatavilla, joten päädyin tekemään yövuorokeikkoja keuhko-osastolle. Tunsin itseni aluksi hyvin epävarmaksi sairaanhoitajan työssä. Yövuoron ainoana sairaanhoitajana vastasin potilaiden hyvinvoinnista.

Keuhko-osasto tunnettiin siitä, että siellä kuoli eniten potilaita koko sairaalassa. Iltaisin, kun astelin sinne epävarmoilla ja raskailla uskon askeleilla töihin yövuoroon, rukoilin joka askeleella: ”Jeesus, auta minua, ettei kukaan kuole näistä potilaista, jotka ovat sinulle niin rakkaita.” Sitten kävikin se ihme, että kun viiden yövuoron työputki päättyi ja annoin aamuraporttia kokeneille sairaanhoitajille, yksi näistä sairaan-hoitajista sanoi minulle: ”Taisi olla diakonipojalla enkeleitä matkassa mukana, kun ketään ei kuollut.”

Sinut ja minut on tänäänkin kutsuttu ottamaan uskon askeleita. Sinä tiedät parhaiten, mitä ovat ne eniten uskoa ja rohkeutta kysyvät valinnat sekä ratkaisut, joihin Jumala sinua kutsuu. Toivon, että jokaisella ihmisellä jollakin tavoin olisi kirkkaana mielessä, mikä on seuraava askel elämässä. Olet sitten pitkän linjan uskova, vasta herännyt tai Jeesuksesta kaukana oleva, meillä jokaisella on otettavana se askel elämässä, johon Jumala meitä kutsuu.

Tänäänkin meillä jokaisella on mahdollisuus ottaa uskon askeleita: mennä seurakuntaan alttarille, sielunhoitoon ja rukouspalveluun. Mene rohkealla mielellä seurakuntaan, oli elämäntilanteesi millainen tahansa.

Rukous kaikkien puolesta

Rakas Jeesus, siunaa jokaista ihmistä ja auta jokaista vastaamaan sinun kutsuusi. Auta jokaista ymmärtämään kuinka arvokas ja rakastettu hän sinulle on. Auta kaikkia tulemaan taakkoineen sinun eteesi ja anna heille sinun armosi ja rauhasi. Aamen.

Anssi Savonen
Kansanlähetyksen aluekoordinaattori

Tämän opetuksen kohdalla lahjoitukset kohdistuvat evankeliumin levittämiseen Anssi Savosen työn kautta.

Jumalan siunausta!

 

Kuuntele Raamattuavain ja Raamattubuffet:
Lisää Anssi Savosen opetuksia tästä linkistä.

Lisää Kansanlähetyksen kotimaantyötä Suomessa

Share This