”Tämä on mieletön mahdollisuus viedä evankeliumia eteenpäin”

17.2.2021

Jos Jumala suo, Heidi ja Markus* lähtevät kesällä 2021 pakolaistyöhön Kreikkaan. He tulevat työskentelemään erityisesti persiankielisten pakolaisten parissa. Pariskunta oli lastensa kanssa yhdeksän kuukautta kielikoulussa Keski-Aasiassa, ja lokakuusta 2020 lähtien he ovat jatkaneet persian kielen opiskelua Suomessa.

– Haluamme olla viemässä evankeliumia ihmisille, jotka eivät ole vielä kuulleet Jeesuksesta. Jokaisella on oikeus kuulla sanoma pelastuksesta ja päättää itse, mitä haluaa tehdä Jeesuksen kanssa, Heidi ja Markus korostavat.

Korona-aika on tuonut haasteita lähtövalmisteluihin, mutta Heidi ja Markus odottavat lähtöä luottavaisin mielin.

– Välillä on hyvä pysähtyä ja muistella, kuinka Jumala on johdattanut meitä tähän asti. Kyllä hän johdattaa meitä ja avaa oikeat ovet tulevaisuudessakin, Heidi painottaa.

Jatkojohdon palauttaminenkin onnistui

Markus kertoo, että kielen opiskelu on kovaa työtä ja vaatii kärsivällisyyttä.

– Uutta kieltä opetellessa olemme tulleet lapsiksi jälleen. Aluksi emme osanneet edes sanoa kaikkia äänteitä, joita persian kielessä on. Tällä hetkellä olemme siinä vaiheessa, että ymmärrämme aika hyvin muita, mutta kielen tuottaminen itse on hidasta. Teemme paljon virheitä ja käytämme vääriä sanoja, mutta itselle pitäisi olla armollinen ja antaa aikaa. Ei lapsikaan opi puhumaan hetkessä.

Keskiaasialaista ruokaa. Kuva: Heidi
Keski-Aasiassa ruoka valmistettiin tavallisesti ulkona tulella isossa pannussa. Ruokaa syötiin yhteiseltä lautaselta ja paikalliset söivät käsin. Leipä oli tärkeä osa jokaista ateriaa ja se paistui pihalla olevassa uunissa. Teetä kului monta kannua päivässä. Kuva: SEKL/HA

Keski-Aasiassa kaduilla, kaupoissa ja kodin pihapiirissä piti pärjätä paikallisella kielellä.

– Tuntui hienolta, kun osasin käydä kaupassa palauttamassa jatkojohdon ja selittää, ettei se toimi. Ei siinä montaa sanaa tarvittu, mutta muistan sen onnistumisen tunteen, että olen tullut ymmärretyksi tällä uudella kielellä, Heidi kertoo.

– Kun palasimme Keski-Aasiasta Suomeen, oli hienoa huomata, kuinka ymmärsimme persiankielisiä ystäviämme täällä.

Heidin ja Markuksen kieliopiskelu ei jää vain persian kieleen, vaan Kreikassa odottaa aivan uusi kieli ja omat aakkosensa.

Erilainen arki vieraassa maassa

Keski-Aasiassa Heidi, Markus ja lapset saivat kokea suurta vieraanvaraisuutta ja tunsivat olevansa tervetulleita.

– Opimme, että ihmisten kohtaaminen on kaikkein tärkeintä. Jos pihaan tuli vieras, niin hänelle annettiin aikaa ja muut tehtävät saivat odottaa. Ihmisläheisestä ajattelusta me suomalaiset voisimme ottaa oppia, Heidi korostaa.

Uudessa kulttuurissa pieniinkin asioihin meni paljon aikaa. Esimerkiksi kaikkia ruokatarvikkeita ei saanut yhdestä kaupasta, vaan ostoksia piti tehdä monessa eri paikassa. Hanasta tuleva vesi oli likaista ja se piti suodattaa. Hedelmät ja vihannekset piti puhdistaa jodioidulla vedellä ennen syömistä.

Vuoret Keski-Aasiassa. Kuva: Heidi
Keski-Aasiassa retket vuorille toivat kaivattua taukoa kielen opiskelusta ja koronan takia kotona olosta. Kuva: SEKL/HA

Keski-Aasian maissa on paljon pakolaisia, eikä heidän elämänsä ole helppoa. Joissain maissa pakolaiset eivät voi omistaa mitään eivätkä käydä töissä. Valtio ei auta pakolaisia millään tavalla. Monet elävät niukasti ja yrittävät kerätä rahaa, jotta pääsisivät Eurooppaan rakentamaan parempaa tulevaisuutta.

Heidin ja Markuksen molemmat kieliopettajat olivat pakolaisia. Toisen opettajan isä ja veljet olivat kristittyjä ja yksi veljistä tapettiin hänen uskonsa tähden. Loput perheestä pakenivat, kun isä näki unessa Jumalan osoittavan hänelle suunnan, johon kulkea. Kaikki perheenjäsenet saivat virallisen pakolaisstatuksen, mutta vain isä ja yksi veljistä pääsivät pakolaisina Saksaan, muut jäivät asumaan pakolaisina Keski-Aasiaan.

Selkeä näky vie eteenpäin

Heidin ja Markuksen näkynä on aina ollut tehdä työtä vähiten tavoitettujen ihmisten keskuudessa. He ovat aiemmin toimineet muslimien parissa Englannissa ja viime vuosina pakolaisten parissa Suomessa. Yhteisen kielen puute on välillä harmittanut.

– Ihmisten kohtaaminen jää vajaaksi, jos välissä on aina tulkki. Kansanlähetys antoi meille mahdollisuuden opiskella persian kieltä ja tutustua kulttuuriin Keski-Aasiassa, joten tartuimme haasteeseen innolla. Haluamme olla kertomassa ihmisille evankeliumia heidän omalla kielellään, Heidi ja Markus korostavat.

Suomessakin riittää työtä, mutta Heidi ja Markus kokevat, että täällä on enemmän myös työntekijöitä. Siksi he suuntaavat Kreikkaan, missä on tuhansia pakolaisia odottamassa pääsyä pidemmälle Eurooppaan.

– Jumala on kutsunut meidät koko maailmaan. Pakolaisia kohdatessa meidän tarvitsee mennä vain puoleen väliin. Pakolaiset ovat tulleet meitä vastaan, jotkut ihan Suomeen asti, Markus toteaa.

Mieletön mahdollisuus

Kreikassa Heidi ja Markus haluavat olla varustamassa persiankielistä seurakuntaa ja kristittyjä niin, että ne voivat viedä evankeliumia omiensa pariin niin Euroopassa kuin omassa kotimaassaan. Työ on ihmisten kohtaamista ja rinnalla kulkemista, Raamatun opettamista, opetuslapseuttamista ja johtajakoulutusta.

Kansanlähetyksen näkynä on, että jonain päivänä Keski-Aasiaan voisi syntyä kristillinen kirkko, jota sikäläiset ihmiset ovat itse perustamassa. Tätä näkyä kohti Heidi ja Markus haluavat kulkea.

Evankeliumi leviää muslimimaailmassa nopeammin kuin koskaan. Kristityksi kääntyneet pakolaiset väistämättä vievät sanoman omiin kyliinsä ja kaupunkeihinsa kotimaassaan. Herätys on alkanut pakolaisten parissa Euroopan mantereella, mutta näin suurena liikkeenä se ei voi olla vaikuttamatta myös ihmisten kotimaissa. Voimme vain odottaa, mitä ihmeellisiä asioita Jumala saa aikaan.

– Tämä on mieletön mahdollisuus viedä evankeliumia eteenpäin! Ehkä me olemme olleet liian hitaita toimimaan, niin että Jumalan piti lähettää lähetyskenttä meidän kotiovellemme, Heidi toteaa.

Monet pakolaiset tulevat suljetuista muslimimaista, joissa on lähes mahdotonta levittää evankeliumia. Ihmisillä ei ole vapautta ottaa asioista selvää. Jo pelkkä kiinnostuksen osoittaminen Raamattua kohtaan voi koitua kuolemaksi. Eurooppaan saapuessaan ihmiset ovat vapaampia, ja he ovat valmiita kuulemaan, mihin kristityt uskovat. Heidi ja Markus ovat työssään saaneet nähdä, kuinka ihmiset tulevat kirkosta kysymään, voisiko joku opettaa heille Raamattua.

– Ei sanomaa Jeesuksesta tarvitse olla heille tuputtamassa, vaan ihmiset itse etsivät vastauksia. Heillä on kaipuu Jumalan puoleen, Markus muistuttaa.

Heidin ja Markuksen infolaatikko.

*Heidin ja Markuksen sukunimeä ei mainita turvallisuussyistä.

Tilaa Heidin ja Markuksen uutiskirje >>tästä.

Teksti: Heidi ja Markus, Marja Neuvonen
Heidin ja Markuksen kuva: Sanna Myllärinen

***

Tule mukaan

Maaahanmuuttajatyön keräyskuva 1/2021. Kuva: SAT-7

Kotimaistaan paenneet ovat menettäneet paljon: kotinsa, omaisuutensa, elantonsa ja usein myös luottamuksensa ihmisiin.

Kansanlähetys kulkee maahanmuuttajien ja pakolaisten rinnalla Suomessa ja ulkomailla. Rukouksiesi ja taloudellisen tukesi avulla voimme yhdessä sytyttää näihin lähimmäisiimme toivon uudesta alusta.

Jeesus tuo turvan -keräyksemme pakolaisten ja maahanmuuttajien hyväksi kestää maaliskuun 2021 loppuun saakka.

Voit lahjoittaa tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai pankissasi viitteellä 70315 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Voit lahjoittaa myös:

  • soittamalla 0600 180 10 (hinta 10,01 € + pvm/mpm) tai 0600 190 90 (hinta 20,45 € + pvm/mpm)
  • MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: maahanmuuttajatyö.

Lue lisää keräyksestä >>tästä.

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Kuva: SAT-7 arkisto

Lahjoita Jeesus tuo turvan -keräykseen

Kerro kanssamme Jumalan rakkaudesta maahanmuuttajille ja pakolaisille. Tästä painikkeesta pääset lahjoittamaan nettipankkisi kautta. Lämmin kiitos sinulle.

Lahjoita

Share This