Innokkaat käsityökerholaiset luovat lämpöä ja kauneutta Gagauziassa

2.2.2023

Kansanlähetyksen uusi lähetystyöntekijä Mikael Halleen sai tutustua gagauzialaisen seurakunnan toimintaan työmatkallaan Moldovassa.

Baptistiseurakunnan käsityökerho aloitti toimintansa neljä vuotta sitten vanhan kirkon tiloissa. Nyt seurakunta on saanut uuden kirkkorakennuksen. Sen monitoimitilat tarjoavat hyvän paikan käsitöiden ystäville. Joukko naisia kokoontuu siellä joka viikko tiistai-iltapäivänä lempiharrastuksensa äärelle.

Tarvitsevia on paljon, koska lämpötilat Gagauziassa painuvat talvisin pakkasen puolelle. Villasukilla, päähineillä ja kaulaliinoilla on kysyntää. Käsityökerholaiset kutovat erityisesti villasukkia. Naiset ovat todella lahjakkaita ja esittelevät muitakin töitään, joissa muutamissa vain mielikuvitus on ollut rajana. Päätarkoitus on kuitenkin ollut saada aikaan villalangoista lämpöä antavaa iloa silmälle ja apua talven kylmään sitä kaipaavalle.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Nainen kutoo. Kuva: Mikael Halleen
Sukilla, pipoilla ja kaulahuiveilla on kysyntää talven kylmyydessä. Kuva: Mikael Halleen

 

Nainen esittelee käsityökerhossa ommeltua esiliinaa. Kuva: Mikael Halleen
Käsityökerhossa ommellut esiliinat tulevat hyödylliseen käyttöön, kun seurakunta aloittaa ruoan jakelun iltapäiväkerhon lapsille. Kuva: Mikael Halleen

Käsityökerhossa on myös kaksi ompelukonetta. Jotkut kerholaiset eivät osaa neuloa puikoilla, mutta ovat taitavia ompelukoneen käyttäjiä. Tekijät ovat iloisia ja ylpeitä esitellessään omia käsitöitään. Pastorin vaimo esittelee vasta valmistunutta esiliinaa. Taitavasti tehdyt essut pääsevät tosikäyttöön, kun kirkon alakertaan saadaan hankittua omat keittiökalusteet ja siellä aletaan tarjoilla iltapäivisin koululaisille ruokaa. Tarkoitus on ruokkia lastenkotilapsia ja katulapsia.

Kerho on osa seurakunnan tavoittavaa työtä. Alkuaikoina seurakuntalaiset kutsuivat mukaan omia ystäviään, joista suurin osa ei ollut uskossa. Nyt kolme heistä on tullut seurakunnan jäseniksi ja kaksi on parhaillaan kastekoulussa. Mukana olevien mielestä harrastus antaa tarkoitusta elämälle ja iloa siitä, että voi olla tekemässä hyvää. Kerhon lopussa lauletaan. Laulukirjat on kaivettu esiin ja tällä kerralla pastori Josif on paikalla. Hän säestää harmonikalla. Tilaisuus päättyy yhteiseen rukoukseen. Kaksi esille otettua ompelukonetta, valmiit työt ja langat laitetaan odottamaan seuraavaa kertaa niille varattuun tilaan seurakunnan uudessa kirkkorakennuksessa. Uudet tilat ovat suuri kiitollisuuden aihe kaikille.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kerhon lopussa lauletaan. Kuva: Mikael Halleen
Kerhon lopussa lauletaan. Kuva: Mikael Halleen

Pastorin vaimo kertoo, että heillä on haaveena saada aikaan kirkkokuoron jäsenille omat esiintymisasut. He hakevat paikallisesti sopivia kankaita, joista sitten ommeltaisiin yhtenäiset puvut – miehille ja naisille samanlaiset. Kuoron pitäisi näyttää yhtenäiseltä, ja tietysti vierailuilla muihin seurakuntiin nämä asut olisivat edustusasuja. Omassa kirkossa kauneus on tietysti miellyttävää jokaisen kävijän silmälle.

Mikael Halleen
kirjoittaja on lähetystyöntekijä, joka on lähdössä Inkerin kirkon työyhteyteen.

Mikael Halleen puhuu Inkerin kirkon työstä ja tulkkaa Venäjältä tulleita vieraita Idäntyön päivillä Ryttylässä 24.–26.3.2023. Tutustu ohjelmaan tästä.

Ota yhteyttä

Aitamäki Markus

lähetystyöntekijä, aluekoordinaattori: Inkerin kirkko, idän kirjallisuustyö, Viro. Lähetystyöntekijän tehtävät Inkerin kirkon työyhteydessä Venäjällä Suomesta käsin.

markus.aitamaki@sekl.fi

+358 44 099 5820

Liity Mikaelin lähettäjätiimiin

Lahjoita idän kirjallisuustyölle

Voit lahjoittaa haluamasi summan tämän painikkeen kautta tai antaa tukesi verkkopankissa Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille FI14 5043 1920 0034 52 viitenumerolla 70807. Tukesi kohdistuu idässä tehtävään kirjallisuustyöhön, joka sisältää myös diakoniatyötä. Idän kirjallisuustyö tukee myös vainottuja kristittyjä.
Kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle

Lahjoita

Share This