Japani on vastakohtien maa. Vanhat perinteet elävät mielikuvituksellisen teknologian rinnalla, ja läpitunkematon luonto ja miljoonakaupungit ovat kirjaimellisesti kylki kyljessä. Kansanlähetys on tehnyt työtä Japanissa yli 50 vuoden ajan. Kiviseen maahan on istutettu useita seurakuntia ja Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä on toteutettu.
Vuosien varrella Japanissa on palvellut kymmeniä Kansanlähetyksen lähetystyöntekijöitä. Vuonna 2021 työalueella ollaan jälleen uuden edessä, kun Lauri ja Asako Palmu perheineen palaavat kotimaanjaksolle Suomeen ja Japaniin jää kolme ensimmäisen työkauden lähettiyksikköä. Heinäkuussa kentän konkariksi jää vuodesta 2017 maassa palvellut lähetystyöntekijä Asta Vuorinen.
Myös Japanissa pätee sama virsi kuin muuallakin: vain muutos on pysyvää! Mutta aivan kaikki ei muutu, vaikka tietynlainen sukupolvenvaihdos työalueella nyt tapahtuukin.
Jotain uutta…
Sukupolven vaihdos Japanin työalueella. Syksyllä 2021 työalueella on vain ensimmäisellä työkaudella oleviä lähetystyöntekijöitä, ja suurin osa heistä on kielikoulussa. Asta Vuorinen työskentelee HAT-Koben seurakunnassa. Syksyllä 2020 Japaniin lähetystyöntekijänä saapunut Shuhei Yamaguchi työskentelee kirkon nuorisotyön tiimissä. Johanna Yamaguchi sekä Markus ja Kia Syrjätie opiskelevat kielikoulussa. – Lisäksi odotamme Japaniin Petteri ja Joanna Rantamäkeä. Petteri ja Joanna ovat jo valmistuneet lähetyskurssilta, ja heti, kun Japanin rajat jälleen avautuvat, he ovat valmiit aloittamaan työkauden Japanissa.
HAT-Koben seurakunta, joka on yhteistyökirkkomme Länsi-Japanin ev.lut. kirkon uusin seurakunta, on perustettu yli 12 vuotta sitten. Aiemmin seurakunnassa ovat työskennelleet suomalaiset lähetystöntekijät, korealainen lähetystyöntekijä sekä japanilainen evankelista. Kesällä 2020 seurakunta sai ensimmäisen japanilaisen paimenen, kun tehtävään asetettiin pastori Norio Yoshida.
Jotain vanhaa…
Japani on kivinen maa, johon evankeliumin istuttaminen on rankkaa työtä. Siksi esirukouksia Japanin kansan puolesta tarvitaan edelleen. Evankeliumin näkökulmasta japanilaiset ovat saavuttamaton kansa, vaikka evankeliumia saa maassa julistaa vapaasti ja lähetystyötä tehdä avoimesti.
Yhä uudet lähetystyöntekijäsukupolvet joutuvat kohtaamaan ensimmäiseksi japanin kielen. Vaikka älypuhelimet ja näppärät käännös- ja sanakirjasovellukset ovat helpottaneet kielen opiskelua, on kielen haltuun saamiseksi silti tehtävä yhä kovasti töitä. Ilman kielitaitoa työ ja elämä Japanissa sekä japanilaisten tavoittaminen on lähes mahdotonta. Sen takia uudet lähetystyöntekijät istutetaan aina ensin kielikoulun penkille pänttäämään. Legenda kertoo, että kolmessakymmenessä vuodessa kielen saa kyllä haltuun.
Edelleen muuttumatonta on se, ettei kirkolla ole tulevaisuutta, jos seuraavia sukupolvia ei tavoiteta. Monet japanilaiset kristityt ovat kuulleet Jeesuksesta ensimmäistä kertaa pyhäkoulussa, mutta lapsena kylvetty sana on alkanut itää vasta vuosikymmenien päästä. Siemen täytyy siis kylvää ajoissa! Nuorisotyön lisäksi seurakunnissa tulee panostaa lapsityöhön, jotta tulevaisuudenkin seurakuntaperheellä on tulevaisuus ja kaikenikäisiä jäseniä.
Jotain ikuista…
Muuttuvassa maailmassa on lohdullista tietää, että on yksi, mikä pysyy aivan varmasti. Iankaikkinen Jumala on tosi ja varma. Hän työskentelee uupumatta ja silloinkin, kun lähetystyöntekijät joutuvat sulkemaan kirkon ovet pandemian edessä. Vuonna 2020 saimme todistaa tätä HAT-Koben seurakunnassa. Osan vuodesta kirkko oli täysin kiinni ja suuren osan vuodesta kaikki tavoittava toiminta oli joko tauolla tai hoidettiin poikkeusjärjestelyin. Kuitenkin vuoden aikana seurakunnassa kastettiin kaksi henkilöä.
Ainakin itselleni oli valtavan suuri rohkaisu nähdä näin konkreettisia tuloksia Jumalan työstä Japanissa. Kaksi uutta kristittyä. Se on suuren ilon aihe.
Kirjoittanut: Kansanläheyksen Japanin maaedustaja Asta Vuorinen
Voit kuunnella Applen Podcastista tai Avaimia.netista Lähetysavain -ohjelman, jossa Asta Vuorista haastattelee Anssi Savonen.