Miten sinä arvioit lähimmäisiäsi ja mikä merkitys sillä on

9.3.2021

Piirijohtaja, pastori © Gerson Mgayan hartaus 9.3.2021. Ap. t. 9:1–30 (1938 käännös)

—- Mutta Saulus puuskui yhä uhkaa ja murhaa Herran opetuslapsia vastaan ja meni ylimmäisen papin luo
9:2 ja pyysi häneltä kirjeitä Damaskon synagoogille, että keitä hän vain löytäisi sen tien vaeltajia, miehiä tai naisia, ne hän saisi tuoda sidottuina Jerusalemiin.
9:3 Ja kun hän oli matkalla, tapahtui hänen lähestyessään Damaskoa, että yhtäkkiä valo taivaasta leimahti hänen ympärillänsä;
9:4 ja hän kaatui maahan ja kuuli äänen, joka sanoi hänelle: ”Saul, Saul, miksi vainoat minua?”
9:5 Hän sanoi: ”Kuka olet, herra?” Hän vastasi: ”Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat.
9:6 Mutta nouse ja mene kaupunkiin, niin sinulle sanotaan, mitä sinun pitää tekemän.

Tässä Raamatun kertomuksessa kirkon vainoaja kohtasi kirkon omistajan. Hän ei esittäytynyt omistajana, vaan minuna! Miksi sinä vainoat minua? Tässä saamme kuvan seurakunnasta ja liitosta, joka sillä on Kristuksen kanssa. Tämä on kaunis kuva, ja jos ymmärrämme sen, elämämme muuttuu, siitä tulee erilaista.

Jeesus kysyy: Miksi sinä vainoat minua? Miksi Hän kysyy tuolla tavalla, kun itse asia on niin, että Saulus vainosi uskovia.

Palataan koko asian alkulähteille. Kun Adam teki syntiä, ihmiset joutuivat synnin hallintavaltaan. Heillä ei ollut toivoa, heidän piti odottaa vain tuomiota. Jumala sanoi, että Hän antaa oikeuden tapahtua, tuomio tullaan antamaan. Mutta sitten Hän käänsi sen. Tuomiota ei annettu ihmisille, vaan tuomio annettiin Hänelle itselleen. Hän lähetti ainoan ja rakkaan Poikansa kuolemaan meidän sijastamme, jotta oikeus voi tapahtua. Hän otti meidän paikkamme ja kärsi meille kuuluvan rangaistuksen, kuoleman. Se tarkoittaa, että Hän antoi meille oman elämänsä. Elämä, joka meillä on, ei siis ole meidän, se kuuluu Herralle. Meillä on Hänen elämänsä. Hän elää meissä. Kun Saulus vainosi uskovia, Jeesus tunsi kipua, ja niin Hänen oli reagoitava: Saulus, miksi sinä vainoat minua?

Saulus ymmärsi sen oikein hyvin, ja ajattelenkin, että kaikista Uuden testamentin kirjoittajista Paavali eli entinen Saulus on ainoa, joka kirjoittaa seurakunnasta Kristuksen ruumiina. Hän ymmärsi hyvin Kristuksen ja uskovien välisen liiton. Tästä se kaikki alkaa!

Tiedätkö, että elämä, joka sinulla on, kuuluu Kristukselle? Tiedätkö, että uskovat ovat liitossa Kristuksen kanssa? Jos et tiennyt, nyt se sinulle kerrotaan. Elämä, joka sinulla on, ei ole sinun. Se on Jeesuksen.

Toinen asia tässä Apostolien tekojen 9. luvussa on Sauluksessa tapahtuva muutos. Hän oli murhaaja ja oli tuollakin hetkellä matkalla pidättämään ihmisiä murhaamista varten. Mutta hänen kohtaamisensa Kristuksen kanssa muutti kaiken hänen elämässään, niin hänen ymmärryksensä, asenteensa, uskonsa kuin tehtävänsä. Hän piti kristittyjä harhaoppisina, mutta häntä oikaistiin, että he olivatkin oikeassa ja hän itse oli ollut väärässä. Hän ei mitenkään ansainnut muutosta, jonka hän sai, se oli pelkkää lahjaa. Uskon, että tästä syystä Paavali puhuu niin paljon armosta!

Ananias toisti Sauluksen tekemän virheen; hän halveksi muita. Kun Saulus oli kohdannut Jeesuksen tiellä, Jeesus pyysi Ananiasta menemään ja kastamaan hänet. Mutta Ananias ei ollut halukas lähtemään vaan vetosi siihen, mitä pahaa oli Sauluksesta kuullut. Mutta mitä Jeesus vastasi? ”…minä olen valinnut hänet aseekseni…” (jae 15)

Voimme katsoa ihmisiä ja ajatella, että he ovat varkaita, murhaajia, prostituoituja, valehtelijoita tai muuta vastaavaa. He ovat kuitenkin voineet tietämättämme kohdata Herran. Ananias tunsi eilisen päivän Sauluksen. Mutta Jeesus esitteli hänelle sen Sauluksen, joka tämä nyt oli.

Ihmiset voivat puhua siitä, mitä teit viime vuonna tai eilen, mutta he eivät tiedä, mitä Herra on tehnyt sinulle nyt! Koska he eivät tiedä, he voivat nähdä sinut valehtelijana ja siksi vältellä sinua, mutta mitä Herra sanoo sinusta? Sinä olet arvollinen Hänen elämäänsä. Sinä olet kallisarvoinen ase Hänelle. Älä kuuntele, mitä muut sanovat sinusta, vaan kuuntele, mitä Herra sanoo sinusta.

Raamatussa on monia esimerkkejä tästä. Joosefin veljet katsoivat Joosefia ja pitivät häntä vihattavana henkilönä ja sellaisena, jonka myymällä saattoi itse hyötyä. Herra näki kuitenkin hänessä miehen, josta tulisi myöhemmin Egyptin pääministeri, toiseksi tärkein henkilö maassa, ja valitun kansan pelastaja!

Ja Iisai piti Daavidia karjapaimenena, arvottomana olemaan mukana aterialla, kun Samuel tuli voitelemaan kuninkaaksi sen miehen, jonka Jumala hänelle osoittaa. Herra katsoi Daavidia ja näki hänet Jumalan sydämen mukaisena miehenä ja Israelin suurimpana kuninkaana! Ei ole mitään väliä, mitä ihmiset sanovat sinusta tai minä he pitävät sinua nyt. Herra, joka saa muutoksen aikaan, näkee sinussa ne mahdollisuudet, jotka Hän itse on sinuun laittanut.

Emme saisi koskaan aliarvioida ihmisiä! Meidän tulisi rukoilla, että Jumala avaa silmämme, jotta näkisimme ihmiset niin kuin Hän näkee heidät. Kun teemme niin, yhteisöihimme tulee rauha ja sopusointu.

Saulus vainosi uskovia, koska hän ajatteli, että he pitivät esillä outoa uskontoa. Mutta hän ei tiennyt, mitä Jumala oli tehnyt. Ananias ja apostolit pitivät Saulusta murhaajana, mutta he eivät tienneet, että Jumala oli muuttanut hänet.

Onko sinun lähelläsi joku, jota pidät pahana ihmisenä? Pidätkö häntä syntisenä? Ystäväni, saatat olla yhtä väärässä kuin Saulus tai Ananias tai apostolit.

Jumalan rakkaus on valtavan suuri ja levinnyt kaikkialle. Se voittaa ihmisiä päivin ja öin! Kun me nukumme, Herra on työssä. Kun me olemme lomalla, Herra tekee työtään. Hän kohtaa niitä, joita me pidimme kurjina. Hän muuttaa heidät, ja kun heidät on muutettu ja varustettu, heistä tulee suurenmoisia Herran työssä.

Näemme sen Paavalin elämässä. Jo näissä jakeissa Saulus alkaa saarnata, ja niin kuin hän ennen antoi kaikkensa juutalaisuudelle, niin hän nyt antaa kaikkensa Kristukselle. Pidän hengestä, joka hänessä on. Hänessä se ei ole mitään hämärää, se on joko ON eli päällä tai OFF eli poissa. Se on kylmä tai kuuma, ei lämmin!

Löytääkö Herra samanlaista intoa meidän keskuudestamme tänä päivänä? Voiko Hän löytää ihmisiä, jotka ovat valmiita elämään täysillä Hänelle? Jos meidän on jotain rukoiltava, niin sitä, että Kristus nostaisi ihmisiä, jotka sitoutuvat elämään yksin Hänelle. Kristinusko ei kukoista, jos olemme osa-aikaisia uskovia, osa-aikaisia pappeja. Jos ajattelemme, että Jeesus kuoli meidän puolestamme, antoi elämänsä meidän hyväksemme, silloin meidän täytyy suurella innolla julistaa tätä hyvää uutista.

Tänään rukoilemme, että:

1) Jumala puhdistaa sydämemme, niin että voisimme ajatella myönteisesti muista ihmisistä.

2) Jumala antaa meille Hengen, joka tekee meistä innokkaita ja rohkeita toteuttamaan Hänen tahtonsa.

Gerson Mgaya
Pohjois-Karjalan Ev.lut. Kansanlähetyksen piirijohtaja

Tue julistustyötä kertalahjoituksella

Voit lahjoittaa oheisen painikkeen kautta tai tilisiirrolla sivun alareunassa oleville tileille viitteellä 67409.
Kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This