Haluatko paastota?

2.3.2022

Jos haluat opetella paastoamaan, selvitä itsellesi syy, jonka vuoksi haluat paastota ja mitä haluat saavuttaa paastoamalla.

Raamatussa kerrotaan ihmisistä, jotka paastosivat. Katsomme yhdessä, mikä motivoi heitä paastoamaan.

1) 5. Moos. 9:9: ”Kun minä olin noussut vuorelle vastaanottamaan kivitaulut, sen liiton taulut, jonka Herra oli tehnyt teidän kanssanne, olin minä vuorella neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä syömättä ja juomatta.”

Mooses alkoi paastota, koska hän oli Herran kanssa. Meille ei kerrota, oliko se hänen oma valintansa vai jumalallinen tahto. Mutta jo pelkkä tilanne, että hän oli Herran kanssa, pakotti hänet paastoamaan. Eikä paikalla ollut ketään, joka olisi tehnyt ruokaa. Tässä toteutuivat  sanat: Ihminen ei elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Herran suusta lähtee (5. Moos. 8:3).

2) 2. Sam. 12:16–18a: ”Daavid kääntyi pojan vuoksi Jumalan puoleen, paastosi ja vietti yönsä maaten paljaalla lattialla. Hovin vanhimmat tulivat hänen luokseen ja yrittivät saada hänet nousemaan, mutta hän ei suostunut eikä myöskään syönyt mitään heidän kanssaan. Seitsemäntenä päivänä lapsi kuoli.”

Daavid paastosi ja etsi, mikä olisi Jumalan tahto hänen lastansa kohtaan, joka oli määrätty kuolemaan. Daavidin paastosta näemme selvästi, ettei paasto muuttanut Jumalan tahtoa, vaan paasto saa ihmiset näkemään selvemmin, mikä Jumalan tahto on.

3) Profeetta Elia julisti Ahab-kuninkaalle (1. Kun. 21:21): Sen tähden Herra sanoo näin: Minä saatan sinut onnettomuuteen. Minä lakaisen sinut pois ja hävitän Israelista miespuoliset jälkeläisesi, niin suuret kuin pienetkin.

21:27: Mutta kun Ahab kuuli Elian sanat, hän repäisi vaatteensa ja pani säkkikankaan paljaalle iholleen. Hän paastosi, nukkui pelkkä säkkikangas yllään ja kulki pää painuksissa.

Hänen tapauksessaan näemme, että Jumala ei pannut ilmoittamaansa rangaistusta heti käytäntöön vaan  lykkäsi sitä.

4) 2. Aik. 20:3: Josafat komensi koko kansan paastoamaan ja etsimään Herran kasvoja, jotta he tietäisivät, miten toimia, kun moabilaiset ja ammonilaiset olivat hyökkäämässä heidän maahansa.

5) Myös Jeesus paastosi aloittaessaan julkisen toimintansa. Meille ei sanota, että hän teki sen vapaaehtoisesti, vaan Henki vei hänet autiomaahan. Hänen täytyi valmistautua tehtäväänsä varten.

6) Daniel paastosi ja murehti kansansa puolesta (Daniel 10). Hän ei paastonnut oman ongelmansa vuoksi vaan toisten.

Paastoamisen tapa ja sen kesto riippuvat tilanteesta. Se tarkoittaa, että aina, kun tilanne vaatii paastoa, se vaikuttaa myös siihen, millainen paasto on oleva, sen aikakehyksestä, aina paastotyyppiin ja mukana oleviin ihmisiin.

Joissain tapauksissa paastoamme vain muutamia tunteja. Jotkin tilanteet saavat meidät paastoamaan päivän, jotkin kaksi tai kolme päivää, kun taas toiset vaativat meitä paastoamaan, kunnes tilanne ratkeaa.

Absoluuttinen paasto eli täysi paasto

Mitä se tarkoittaa? Joka paastoaa, ei syö ruokaa eikä juo vettä koko paaston aikana.

Jos päätät ryhtyä absoluuttiseen paastoon, sinun tulee tietää, milloin se on mahdollista. Oppiaksesi, mitä siihen kuuluu, katso niitä ihmisiä, joiden elämään täydellinen paasto on kuulunut. Jumala on ollut tekemisissä erilaisten paastoajien kanssa. Kun katsomme, mitä Jumala teki heille ja heidän puolestaan, opimme varmasti joitain asioita. On totta, että kaikkea emme voi kopioida, mutta tilanne osoittaa, että on paljon asioita, jotka toistuvat samanlaisina.

Raamatussa on paljon esimerkkejä. Aloitamme katsomalla ensimmäiseksi Esterin paastoa.

Luemme Esterin kirjasta luvusta 4:16: ”Mene ja kokoa kaikki Susanin juutalaiset, ja paastotkaa minun puolestani; olkaa syömättä ja juomatta kolme vuorokautta, yöt ja päivät. Myös minä palvelijattarineni samoin paastoan. Sitten minä menen kuninkaan tykö, vaikka se on vastoin lakia; ja jos tuhoudun, niin tuhoudun.”

Tässä Ester etsii lupaa astua kuninkaan tykö pyytämään armoa. Esterin tapaus oli sellainen, että juutalaiset oli uhattu tuhota. Mordokai oli pyytänyt häntä puhumaan kuninkaan kanssa. Mutta Ester tunsi säännöt: kenenkään ei sallittu astua kuninkaan hoviin, jos häntä ei ollut kutsuttu! Hänet saatettaisiin jopa tappaa. Ester oli huolissaan eikä ollut valmis pyrkimään kuninkaan luo. Mutta Mordokai väitti, että hän oli kuningattaren asemassa sitä tarkoitusta varten, että juutalaiset pelastuisivat. Ester pyysi heitä paastoamaan. Ja todellakin, heidän paastonsa päättyessä Ester sai luvan mennä kuninkaan tykö, ja siitä eteenpäin tiedämmekin asioiden kulun. Juutalaiset pelastettiin, ja heidän sijastaan tuhottiin vihollinen.

Seuraavaksi katsomme Saulia, kristittyjen vainoajaa, josta tuli suurin lähetystyöntekijä ikinä.

“Kolmeen päivään hän ei nähnyt mitään, eikä juonut eikä syönyt mitään.” (Ap. t. 9:9)

Hän ei  itse paastoamista suunnitellut, mutta tilanne pakotti hänet tekemään niin.

Esterin ja Saulin tapauksissa absoluuttinen paasto kesti kolme päivää. Kuitenkin Mooses ja Elia osallistuivat ihmeelliseen, neljäkymmentä (40) päivää kestävään absoluuttiseen paastoon. Mooses kirjoitti näin:

”Kun minä olin noussut vuorelle vastaanottamaan kivitaulut, sen liiton taulut, jonka Herra oli tehnyt teidän kanssanne, olin minä vuorella neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä syömättä ja juomatta. (5. Moos. 9:9).

Ja Eliasta kerrotaan näin:
”Niin hän nousi ja söi ja joi. Ja hän kulki sen ruuan voimalla neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä Jumalan vuorelle Horebille asti.” (1. Kun. 19:8)

Nämä kaksi miestä, joilla oli kokemus neljänkymmenen päivän mittaisesta paastosta, kohtasivat kumppanin, jolla myös oli kokemus samanpituisesta paastosta.

Jos katsot noita kolmea miestä: Moosesta, Eliaa ja Jeesusta, huomaat, että niin pitkää paastoa varten heidän täytyi mennä jonnekin ja olla yksin Jumalan kanssa. Johtuiko se siitä, että he voisivat keskittyä Jumalaan paremmin? Vai oliko syynä, että noin he välttyisivät ympäristön houkutuksilta? Kyetäksemme palvelemaan hyvin me tarvitsemme tuollaisia hetkiä. Tunteaksemme Jumalan paremmin meidän täytyy olla yksin hänen kanssaan säännöllisesti. Siitä syystä kun Jumala oli pelastanut heprealaiset faaraon käsistä, hän heti sen jälkeen vei heidät autiomaahan. Hän halusi heidän siellä oppivan tuntemaan hänet paremmin ja tietämään hänestä enemmän.

Jumala ei tarvitse aikaa tunteakseen meidät, mutta me tarvitsemme aikaa tunteaksemme hänet. Suurimman osan aikaamme me olemme kiireisiä ja kiinni omissa asioissamme, joista osa ei edes ole tärkeitä. Yksityiset hetket Jumalan kanssa ovat välttämättömiä. Silloin kuulemme hänen äänensä todella hyvin. Ja juuri paastoa pidetään parhaana aikana kuulla häntä.

Ennen paastoa

1) Tarkistuta terveystilanteesi varmistuaksesi, ettei paasto aiheuta sinulle mitään vakavia sivuoireita.

2) Ratkaise jo ennen paaston alkamista ne asiat, joiden luulet häiritsevän paastoasi, jos paasto vie sinut muualle kuin missä normaalisti olet.

3) Älä aloita pitkällä paastolla. Pidä ensin muutaman tunnin mittaisia paastoja, sitten yhden päivän mittaisia ja vähitellen joitain päiviä kestäviä paastoja, ennen kuin aloitat viikkojen tai kuukauden pituisen paastojakson.

4) Jotkut neuvovat, että muutamana päivänä ennen paastoa et söisi lihaa vaan pelkkiä kasviksia, ja viimeiseksi vain raakaravintoa.

Osittainen paasto: esimerkkejä Raamatusta

Voit valita myös osittaisen paaston. Silloin syöt vain tietynlaista ruokaa ja jätät toiset ruuat pois kokonaan. Daniel esimerkiksi vietti kolme viikkoa paastoten tietyistä ruuista. Daniel 10:2-3 sanoo näin:

“Niinä päivinä minä, Daniel, murehdin kolmen viikon päivät. Herkullista ruokaa minä en syönyt, ei liha eikä viini tullut minun suuhuni, enkä minä voidellut itseäni öljyllä, ennen kuin kolmen viikon päivät olivat loppuun kuluneet.” (Daniel 10:2–3)

Huomatkaa, että kun Danielin murehti ja paastosi, tällä kertaa hän teki sen luopumalla “herkullisista” ruuista, luopumalla itsensä öljyillä ja voiteilla voitelemisesta sekä luopumalla viinin nauttimisesta. Hänen sisällänsä oleva murhe sai aikaan sen, että hän ei halunnut mitään hyvää tästä maailmasta. Hän etsi vain Herran kasvoja.

Meille se voisi tänään merkitä monia asioita. Mitkä ovat meidän mukavuusalueitamme? Uuria, Daavidin sotilas, ei saanut iloita yhdessä vaimonsa kanssa olemisesta sinä aikana, kun he olivat sodassa. Korinttilaiskirjeessä kehotetaan kuitenkin: ”Mies täyttäköön aviovelvollisuutensa vaimoaan kohtaan, samoin vaimo miestään kohtaan.”(1. Kor. 7:3) ”Älkää keskeyttäkö yhdyselämäänne, paitsi ehkä yhteisestä sopimuksesta joksikin aikaa, jotta voitte keskittyä rukoukseen; palatkaa sitten taas yhteen. Muutenhan Saatana pääsee kiusaamaan teitä, kun ette kuitenkaan pysty hillitsemään itseänne.” (1. Kor. 7:5)

Monta kertaa luemme Raamatusta, että ihmiset panivat kauniit vaatteensa syrjään ja pukeutuivat säkkeihin. Se tarkoittaa, että meidän ulkonäöllämme ei ole merkitystä, kunhan sisällämme asiat ovat kunnossa. Voimme halutessamme pidättäytyä syömästä tai tekemästä sitä, mistä pidämme eniten, jotta voisimme olla vain Herran kanssa.

Yksilöpaasto tai ryhmäpaasto

Paastota voimme aivan henkilökohtaisesti yksin. Mutta saattaa tulla aikoja, jolloin tilanne vaatii, että paastoamme kollektiivisesti.

Kun haluat tehdä sen ryhmässä, tilanne voi olla vieläkin herkempi:
• Asettakaa päämäärä, jonka haluatte ryhmänä tavoittaa!
• Tarkistuttakoon jokainen jäsen terveytensä!
• On olemassa sellainen kuin ryhmähenki. Mitä yhdessä sovitte, se sitoo teidät yhteen. Jos jopa tuhannen ihmisen ryhmässä yksi mokaa, ryhmähenki katkeaa, lakkaa toimimasta. Katso esimerkiksi näitä tapauksia! Akanin tapaus (Joos. 7), ja Jonatanin tapaus.

Paastoaminen vahvistaa täydellistä riippuvuuttamme Jumalasta; löydämme hänestä ruokaa tärkeämmän ravinnonlähteen. Olemassaolomme ei riipu ruuasta vaan Jumalasta. Mutta Jumala valitsee keinot, joilla hän tahtoo pitää meitä yllä.

Emme saa koskaan virheellisesti ajatella, että paastoamalla manipuloisimme Jumalan tekemään, mitä me haluamme. Vaikka haluaisimmekin, silti emme voi koskaan manipuloida Jumalaa.

Jesajan kirja 58: 3–9 sanoo asiasta näin: ”Miksi sinä et huomaa, kuinka me paastoamme? Etkö näe, kuinka me kuritamme itseämme?” ”Näen kyllä! Paastopäivänäkin te ajatte omia etujanne, te ahdistatte niitä, jotka raatavat puolestanne. Riitaa ja katkeruutta teidän paastonne tuottaa, raakoja nyrkiniskuja. Te ette enää pidä sellaista paastoa, joka kantaa rukoukset taivaisiin. Tuollaistako paastoa minä teiltä odotan, tuollaista itsenne kurittamisen päivää? Sitäkö, että te riiputatte päätänne kuin rannan ruoko, pukeudutte säkkivaatteeseen, makaatte maan tomussa, sitäkö te kutsutte paastoksi, Herran mielen mukaiseksi päiväksi? Toisenlaista paastoa minä odotan: että vapautat syyttömät kahleista, irrotat ikeen hihnat ja vapautat sorretut, että murskaat kaikki ikeet, murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet, etkä karttele apua tarvitsevaa veljeäsi. Silloin sinun valosi puhkeaa näkyviin kuin aamunkoi ja hetkessä sinun haavasi kasvavat umpeen. Vanhurskaus itse kulkee sinun edelläsi ja Herran kirkkaus seuraa suojanasi. Ja Herra vastaa, kun kutsut häntä, kun huudat apua, hän sanoo: Tässä minä olen.”

Paastomme tarkoituksena on päästä lähemmäksi Jumalaa ja etsiä hänen tahtoaan elämässämme.

Keskellä tätä pelottavaa tilannetta, joka meillä nyt on, monet yhteisöt, erityisesti ne, jotka tietävät, että heidän olemassaolonsa ainoa lähde on Jumala, muodostavat nyt rukous- ja paastoryhmiä. Tässä en tarkoita yhteen kokoontuvia ryhmiä vaan nettiyhteyden kautta kommunikoivia ryhmiä. Sosiaalisen median avulla kanssakäyminen on tullut helpommaksi kuin koskaan.

Pitäisikö meidänkin sopia asia, jonka puolesta kaikki yhdessä rukoilisimme? Tai jopa paastoaisimme! Mutta jos aloitamme ryhmäpaaston, meidän täytyy varmistaa, että meillä on sama asenne. Ketkä olisivat halukkaita kokeilemaan?

 

Piirijohtaja Gerson Mgaya. Kuva: Philippe Gueissaz

Gerson Mgaya
piirijohtaja
Pohjois-Karjalan Ev.lut. Kansanlähetys

 

Toim. huom: Jokaisen paastoajan täytyy tunnistaa oma terveydentilansa ja muistaa, että paastoaminen ei sovi kaikille. Neuvottele siis lääkärin kanssa ennen paaston aloittamista.

Kristityn elämä on vapautta, iloa ja rauhaa Herrassa.

Lahjoita Suomi sydämellä -keräykseen

Tue Raamatun opetusta kotimaassa. Lahjoita Suomi Sydämellä -keräykseen. Voit myös lahjoittaa alareunassa näkyvin tilitiedoin viitteellä 56009. Kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This