Lepää hetki – Hän pitää sinusta huolta

5.1.2021

Piirijohtaja, pastori © Gerson Mgayan saarna Joensuussa 20.9.2020.

Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: ”Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua.” Mutta Herra vastasi: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.”
Luuk. 10: 38–42.

********

Tämän päivän aiheena on Jumalan huolenpito. Rukoilkaamme, että Jumala avaa sisimmän ymmärryksemme tajuamaan sanoman, joka Jumalalla on meitä varten tänään.

Olemme kuulleet kolme Raamatun tekstiä. Ne kaikki auttavat meitä näkemään, kuinka Jumala pitää huolta omistaan. Vanhan testamentin teksti näytti, kuinka Jumala piti Eliasta huolta kuivuuden ja nälänhädän aikana. Siinä kertomuksessa on kaksi asiaa, jotka haluan nostaa esille: Jumala puhui Elialle, ja Elia, kuultuaan Jumalan sanan, totteli. Hän teki, mitä Herra sanoi! Jumalan sanaa tulee aina totella. Tuleepa se meille käskynä tai ehdotuksena, se kantaa meissä hedelmää vain, kun tottelemme sitä.

Toiseksi, pitäessään huolta Eliasta Jumala ei tullut itse henkilökohtaisesti ruokkimaan häntä. Nälkäaikana Jumala käytti korppia ja lähetti sen viemään Elialle lihaa ja leipää (1. Kun. 17:46). Mistä tuo lintu löysi ne? Tuo kaikki osoittaa, kuinka monin eri tavoin Jumala huolehtii lapsistaan. Epäiletkö joskus, pitääkö Jumala todella sinusta huolta niissä haasteissa, joita kohtaat? Hyvää uutinen on tämä: Jumala tuntee kaiken, mitä kohtaat. Hän huolehtii sinusta.

Sarpat oli alue Israelin ulkopuolella. Siellä oli leski, jolle Jumala tahtoi osoittaa laupeuttaan. Mutta myös hänen oli ensin toteltava. Leskellä oli viimeinen kourallinen jauhoja ja öljyä jäljellä, ja sen jälkeen vain kuolema odotti häntä ja hänen poikaansa. Mutta leski teki, mitä Elia kehotti häntä tekemään, eivätkä jauhot ja öljy loppuneet. Niitä riitti koko ajan!

Tässä meidän on kysyttävä: Kuka lisäsi koko ajan jauhoja ja öljyä? Tämä kaikki osoittaa, kuinka erilaisin tavoin Jumala huolehtii omistansa. Hän käyttää niitä tapoja, joita itse haluaa. Oletko joskus tilanteessa, jossa epäilet, pitääkö Jumala sinusta huolta? Odotatko joskus Jumalan pitävän sinusta huolta vain niillä tietyillä tavoilla, joilla itse haluat? Jumala kyllä pitää sinusta huolta, mutta hänellä on käytössään monia tapoja.

Epistolatekstissä kuulimme Paavalin kertovan filippiläisille, että he olivat aina halunneet tukea häntä mutta eivät olleet koskaan saaneet tilaisuutta tehdä sitä. Kuitenkin Paavali sanoo, että hän on kohdannut kaikenlaisia tilanteita: runsautta ja puutetta, ja kaikissa niissä hän on kestänyt Herran avulla, joka vahvistaa häntä. Toisin sanoen hän näki Jumalan pitävän hänestä huolta, kun hän oli sairaana, kun hän oli vaikeuksissa, kun hänellä ei ollut ruokaa. Mutta hän näki, että Jumala oli hänen kanssaan myös, kun hän oli terve, kun hänellä oli rauha ja kun hänellä oli kaikki tarpeellinen!

Paavalin tilanteen pitäisi opettaa meitä pitämään Jumala prioriteettinamme, minne ikinä menemme! Näetkö Jumalan läsnäolon elämäsi kaikissa tilanteissa? Jos et, niin miksi? Tämänpäiväinen evankeliumiteksti antaa meille vastauksia.

********

Olemme lukeneet, että Jeesus vieraili Martan ja Marian luona. On merkittävä asia, että joka kerta, kun evankeliumeissa kohtaamme Betanian Marian, hän on Jeesuksen jalkojen juuressa: tässä; ja kun hänen veljensä Lasarus kuoli (Joh. 11:32); ja kun hän voiteli Jeesuksen ennen hänen kuolemaansa (Joh. 12:3). On myös merkittävää, että Jeesus vieraili näiden naisten kodissa ja oli valmis opettamaan heille hengellisiä asioita.

Tuossa kulttuurissa ajateltiin, että Tooran opetus naisille oli ajanhukkaa. Mutta Jeesus käytti aikaansa evankelioiden ja opettaen naisia. Näin hän osoitti arvon, jonka Jumala on antanut jokaiselle ihmiselle. Näiden naisten ja varsinkin Marian kautta Herra antaa meille erittäin tärkeän opetuksen ensisijaisesta, tärkeimmästä asiasta, josta meidän tulee pitää kiinni keskellä kiireisiä aikataulujamme. Tuo tärkein asia on istua Herran jalkojen juuressa ja kuunnella, kun hän puhuu.

Miksi Jeesuksen jalkojen juuressa istuminen on paras asia? Kun istumme Jeesuksen jalkojen juuressa, kuuntelemme hänen sanaansa. Jumala on laittanut monia suuria asioita omaan Sanaansa.

  1. Sana varustaa meidät Jumalan viisaudella, jota tarvitsemme kaikkia elämän päätöksiä ja suuntia varten.

Maria sai kuunnella Herran puhetta hänen jalkojensa juuressa livenä. Mutta meidän on muistettava, että myös meillä on Jumalan innoittava sana saatavillamme joka päivä; ja silti me vain harvoin kiinnostumme siitä!

Jumala on sanassaan lahjoittanut meille “kaiken, mitä elämään ja jumalisuuteen tarvitaan” (2. Piet. 1:3). Näimme Elian tapauksessa, että Jumala itse johdatti häntä. Kuinka? Hän puhui Elialle, ja Elia totteli ja teki niin kuin Jumala käski. Meillä on Jumalan sana kanssamme! Kuinka paljon aikaa käytämme kuunnellen ja lukien sitä?

Usein etsimme Jumalan huolenpitoa ja ohjausta elämässä. Mutta yllätys, yllätys: usein torjumme juuri hänen Sanansa, jonka tarkoituksena on ohjata meitä.

Jumalan sana antaa meille viisautta. Se johtaa pelastukseen ja ymmärrykseen, jota tarvitsemme kasvaaksemme hengellisesti. Se antaa meille tarvitsemaamme näkökulmaa kohdata elämän koettelemukset, kuolema mukaan luettuna. Maria tiesi sen. Siksi hän ei halunnut muuta kuin istua Jeesuksen jalkojen juuressa ja kuunnella häntä, kun hän puhui.

  1. Sana vie meidät keskusteluyhteyteen Jumalan kanssa.

Aika usein Raamattu tekee selväksi, että kun me pidämme Jumalan sanan, me pysymme hänessä ja hän tekee asuinsijansa meihin. Silloin meillä on yhteys hänen kanssaan. Tuo yhteys on tae Jumalan täydellisestä huolenpidosta elämässämme. Voimme olla tulen keskellä, leijonien joukossa, vihollisten ympäröiminä, sairauden tai muun katastrofin vaivaamina, mutta niin kauan kun yhteys Jumalan kanssa säilyy, meillä on rauha. Ja olemme kiitollisia! Miksi? Koska Jumala pysyy kanssamme kaikessa ja pitää meistä huolta.

Emme saa ajatella hänen huolenpitonsa tarkoittavan, ettei hän anna elämäämme tulla ongelmia. Joskus hän kuljettaa meitä vaikeuksien kautta, jotta näkisimme jotain, mitä muuten emme pysty näkemään. Myös se on yksi Jumalan tavoista pitää meistä huolta. Hän ei ottanut pois nälänhätää Elian aikana, mutta hän kulki Elian kanssa ja ravitsi hänet tavalla, josta kukaan ei voisi sanoa muuta kuin tunnustaa, että elävä Jumala teki sen itse!

  1. Jumalan sana asettaa kaikki elämän paineet oikeaan suhteeseen.

Miten se tapahtuu? Kun luemme Sanaa, se esittelee meille Jumalaa, jota kuvaillaan Raamatussa. Mitä runsaammin luemme sitä, sitä vakaammin motivoidumme uskomaan häneen. Ja hän on se, joka piti huolta Eliasta ja leskestä, ja hän on myös sama Jumala, joka piti huolta Paavalista. Jos hän teki sen heille, mikä estää häntä tekemästä samoin myös meidän kanssamme ja meille?

  1. Sana on hyvä osa, jota ei oteta meiltä pois.

Jeesus ylisti hyvää osaa, jonka Maria oli valinnut. Hän sanoi, että sitä ei oteta häneltä pois. Mutta meidän täytyy myös ymmärtää, että Martan ongelma ei ollut palveleminen vaan hätäily ja levottomuus. Kyse oli asioiden tärkeysjärjestyksestä.  Jos emme ole varuillamme, joskus hyvä voi olla parhaan vihollinen. Se, mitä Martta oli puuhaamassa, oli hyvää, mutta se ei ollut paras asia sillä hetkellä. Paras asia oli olla kuuntelemassa Jeesuksen sanoja. Kun kuuntelemme Jumalan sanaa, meidät liitetään siteeseen, josta mikään ei pysty meitä ottamaan pois, jos emme itse päätä lähteä.

********

Luukkaan kertomus jäi kesken.  Emme tiedä, mitä tuon jälkeen tapahtui. Tekivätkö Maria ja Martta sovinnon? Jatkoiko Martta aterian valmistamista? Päättikö Martta lopulta istua ja antaa täyden huomion Jeesukselle?

Varmasti kuitenkin tiedämme, että Jeesus kutsuu meitä kaikkia, monien huolten ja töiden kuormittamia, istumaan ja lepäämään hänen läsnäolossansa, kuuntelemaan hänen armon ja totuuden sanojaan. Siinä tunnemme, että olemme rakastettuja ja arvokkaita Jumalan lapsina uudistumaan uskossa ja vahvistumaan palvelutehtävää varten. Elämässä on paljon asioita, joita meidän halutaan tekevän, mutta tärkeintä aina on kuunnella Jumalaa!

Hyvät ystävät, kuten sanoin, jos emme ole herkkiä kuulemaan, hyvästä voi tulla parhaan vihollinen. Vieraista huolehtiminen, perheestä huolehtiminen ja ahkera työnteko ansaitsevat kaikki kiitoksen. Mutta jos kaikki nuo toimet eivät jätä meille aikaa olla hiljaa Herramme läsnäolossa ja kuulemassa Jumalan sanaa, meistä todennäköisesti tulee huolestuneita ja levottomia. Päädymme siihen pisteeseen, että palvelutehtävästämme tulee rakkaudeton, iloton ja toisia paheksuva. Meistä tulee niitä, jotka katuvat sitä ja tätä.

Kun huomaamme olevamme tuossa tilanteessa, se on merkki, että olemme kadottaneet suunnan. On tärkeää palata Jeesuksen tykö ja kuunnella, mitä hän sanoo. Se saa meidät näkemään, että Jumala käyttää runsaasti erilaisia tapoja pitääkseen huolta omistaan. Ja opimme, että yksi Jumalan tavoista pitää huolta meistä on sallia elämässämme tapahtua jotain vaikeaa. Ajattele Paavalia, joka sanoi, että pitääkseen hänet nöyränä Jumala antoi pistimen hänen lihaansa ja sanoi hänelle: “Minun armossani on sinulle, Paavali, kyllin.” Onpa tilanteesi millainen tahansa, saat siis olla vakuuttunut, että Jumala näkee sinut ja Jumala pitää sinusta huolta.

Ole kiitollinen hänelle aina ja pyydä häneltä, että näkisit ja ymmärtäisit, miten hän pitää sinusta huolta silloin kun sinulla on vaikeuksia. Sama Jeesus, joka puhui Marian kanssa, puhuu meidän kanssamme tänään. Jos Marian piti istua ja kuunnella, kun Jeesus puhui, meidänkin pitää varata aikaa ja istua siellä, missä Sanaa julistetaan tai luetaan. Silloin me kuulemme Jumalan huolenpidosta. Me kuulemme, että Jeesus kuoli meidän puolestamme; meidän ei tarvitse kantaa mitään. Hän kuoli ottaakseen meidän taakkamme, olipa taakka mikä tahansa. Kun meistä tuntuu, että elämä on kurjaa, muistakaamme, mitä Jeesus sanoi Martalle. Me tarvitsemme aikaa Jeesuksen kanssa. Kun kuuntelemme häntä, tajuamme, miten hän pitää meistä huolta.

Piirijohtaja Gerson Mgaya. Kuva: Philippe Gueissaz
Kuva: Philippe Gueissaz

Gerson Mgaya
Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan Kansanlähetyksen piirijohtaja.

Lahjoita Suomi sydämellä -keräykseen

Tue Raamatun opetusta kotimaassa. Lahjoita Suomi Sydämellä -keräykseen. Voit myös lahjoittaa alareunassa näkyvin tilitiedoin viitteellä 56009. Kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This