Koronaeristyksessä olevat unkarilaisvanhukset saivat iloa ja rohkaisua

18.9.2020

Kansanlähetyksen Idän kirjallisuustyö oli mukana lahjoittamassa 3 500 hengellistä kirjaa koronaeristyksessä oleville unkarilaisille vanhuksille.

Unkarilaisen Parakletos-kustantamon johtaja Judit Damásdi lähetti huhtikuussa Idän kirjallisuustyölle avunpyynnön. Hän kertoi, että kirjallisuuden levityskanavat: seurakunnat, koulut, kristilliset tapahtumat, konferenssit ja kirjakaupat on kaikki suljettu. Kirjapaino oli taloudellisissa vaikeuksissa.
”Hän kysyi, onko meillä mitään mahdollisuutta tukea heitä tässä tilanteessa”, kertoo Idän kirjallisuustyön projektityöntekijä Esko Mäki-Soini.

Parakletos-kustantamon johtaja Judit Damasdi.
Kansanlähetys on tehnyt jo useita vuosia yhteistyötä Unkarissa toimivan Parakletos-nimisen kristillisen kustantamon kanssa. Kuvassa kustantamon johtaja Judit Damásdi. Kuva: Parakletos, Unkari

Mäki-Soinin mukaan tilanne oli myös unkarilaisille seurakunnille uusi. Miten opettaa ja lohduttaa niitä vanhuksia, jotka yhtäkkiä olivat joutuneet karanteeniin vanhainkodeissa, sairaaloissa ja omissa asunnoissaan?
“Luettuani Juditin viestin soitin hänelle heti, ja aloimme miettiä, miten kirjallisuutta voitaisiin nyt levittää. Hän sanoi: ’Juuri nyt vanhukset ovat kaikkein vaikeimmassa tilanteessa, täysin eristettyinä. Monilla heistä ei ole internetiä, eivätkä he voi tavata perheitään’.”

Keskustelun aikana heräsi ajatus, että Kansanlähetyksen Idän kirjallisuustyö ja Parakletos-kustantamo voisivat yhdessä tehdä jotakin vanhusten hyväksi. “Sovimme, että rahoitamme tietyn kirjaerän, jonka Parakletos organisoi seurakuntien kautta vanhuksille jaettavaksi. Puhelumme päätteeksi pidin pienen rukouksen, ja ryhdyimme tuumasta toimeen”, Mäki-Soini kertoo.

Idän Kirjallisuustyö lahjoitti tarkoitukseen kolme tuhatta euroa, jonka avulla pystyttiin painattamaan 1 500 hartauskirjaa. Kun Parakletos sai kolme muutakin lahjoitusta, kustantamo sai lahjoitettua seurakunnille yhteensä 3 500 kirjaa. Kirjat jaettiin 122 seurakunnalle, jotka jakoivat ne alueillaan asuville vanhuksille. “Yksi kirjoista oli unkarilaisen pastori István Tatain kirjoittama kirja nimeltä Ensimmäinen Psalmi – Ilon lähde. Kirjan teksti oli juuri saatu valmiiksi, mutta Parakletoksella ei ollut rahaa sen painamiseen. Nyt tätä kirjaa saatiin painettua 1 500 kappaletta”, Mäki-Soini iloitsee.

Unkarilaisen pastori István Tatain kirja Ensimmäinen Psalmi – Ilon lähde.
Unkarissa vanhuksilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia kokea yhteisöllisyyttä netin välityksellä kuin Suomessa. Sen vuoksi kirjat ovat merkittävä rohkaisun väline. Kuvassa unkarilaisen pastori István Tatain kirja Ensimmäinen Psalmi – Ilon lähde. Kuva: Parakletos, Unkari

Kesäkuun lopulla Mäki-Soini sai Damásdilta selvityksen projektin toteutumisesta. Tämä kirjoitti: ”Olemme saaneet monia kiitoskirjeitä. Eräs vanha rouva kertoi, kuinka hänen saamansa kirja oli vahvistanut hänen uskoaan. Tämä hanke oli meille kaikille siunaukseksi. Saimme painettua pastorin kirjan, ja pystyimme pitämään työntekijämme. Seurakunnat saivat lahjaksi kirjoja, jotka he sitten lahjoittivat vanhuksille. Kiitos, että teitte tämän mahdolliseksi!”

Teksti: Anne Lepikko
Kuvat: Parakletos, Unkari

 

Tue kirjallisuus- ja avustustyötä Itä-Euroopassa kertalahjoituksella

Halutko sinä olla tukemassa lähimmäisiämme Itä-Euroopassa? Voit lahjoittaa oheisen painikkeen kautta tai tilisiirrolla tilille NORDEA:
FI83 2070 1800 0283 25 TAI
OP:
FI14 5043 1920 0034 52
viitenumerolla 70807.
Kiitos esirukouksista ja taloudellisesta tuesta työlle! Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This