Autonkuljettajasta lähetysjohtajaksi

31.12.2020

Suomen evankelis-luterilainen kirkko määrittelee kotisivuillaan Jumalan johdatuksen näin: Johdatuksella tarkoitetaan maailmassa toteutuvaa Jumalan tahtoa, ohjausta ja huolenpitoa. Kristitty voi nähdä Jumalan johdatuksen sekä arkisissa asioissa että elämän suurissa ratkaisuissa, tosin usein vasta jälkeenpäin.

Puhe Jumalan johdatuksesta ilmaisee vakaumuksen, että elämän vaíheet eivät syvimmiltään ole ihmisen omissa käsissä, vaan Jumalan viisaan tahdon varassa.

Alla välähdyksiä Mika Tuovisen elämästä ja työstä vähän yli kolmenkymmenen vuoden ajalta evankeliumin palveluksessa Kansanlähetyksessä.

Tästä kaikki alkoi: kesäkuu 1989

Kesällä 1989 Mika Tuovisen kaveri hänen kotiseurakunnastaan Jyväskylässä oli käymässä Lähetyskeskuksessa Ryttylässä. Kansanlähetyksen aktiovastaava oli tälle kertonut, että yksi Italian kesäaktioon lähtevistä nuorista oli perunut lähtönsä sairastumisen vuoksi. Ryhmä tarvitsi kipeästi hänen tilalleen jäsenen, jolla olisi ajokortti.

Mikan ystävä oli vakuuttanut, että hän tiesi yhden nuoren miehen, joka varmasti lähtisi, kun kysytään. Mika Tuovinen oli juuri kotonaan rukoilemassa, mitä hän kesällä tekisi, kun puhelin soi. ”Vastasin aktiovastaavan kysymykseen, että tulen, jos ehdin saada passin. Lähtö oli viikon päästä! Kun passiasia järjestyi, ostin italian oppikirjan Buongiorno Italia. Automatkalla opiskelimme keskustelufraaseja ja Raamatun jakeita italiaksi. Teimme aktiotiimin kanssa evankelioimistyötä Pohjois-Italiassa, Comossa. Kuljetin Volkswagen Kleinbussin Ryttylästä turvallisesti perille ja takaisin. Auton kuljettamisesta alkoi matkani Kansanlähetyksessä”, Mika Tuovinen hymyilee. 

Aktiokuva

1990-1993  

Tuovinen opiskeli Ryttylän Lähetyskoulussa ensin teologisella kurssilla ja sen jälkeen työntekijäkoulutuksessa. Hän valmistui lähetystieteen kandidaatiksi vuonna 1993.  

Mika Tuovinen Lähetyskoulun päätöspäivänä keväällä 1993. 

1993–1994 

Seuraavan vuoden Mika Tuovinen toimi nuorisosihteerinä Pohjois-Savon Kansanlähetyksessä. ”Järjestimme kotona nuorille Pizza & Prayer -iltoja, lähetyskodilla nuorteniltoja, ja olin mukana Pohjois-Savon alueella seurakuntavierailuilla ja tapahtumissa. Tästä alkoi varsinainen vastuu hengellisessä työssä.” 

19951998 

Kansanlähetys lähetti Mika ja Anne Tuovisen perheineen lähetystyöhön Viron Põltsamaalle. ”Kesällä 1994 arkeologisella kaivauksella Israelissa olin tavannut Põltsamaan kirkkoherran Joel Luhametsin, jolta tuli matkan jälkeen Ryttylään kutsu lähettää meidät avukseen. Virossa toimin pyhäkoulunopettajana ja nuorisotyöntekijänä, kiersin kylissä pitämässä hengellisiä tilaisuuksia, perustin nuorten talvipäivät (traditio jatkuu edelleen) ja minut vihittiin Viron kirkon diakoniksi. Se toi mukanaan papin tehtävät. Tämä aika ajoi minut sisään viron kieleen ja virolaiseen kulttuuriin.” 

Mika puhumassa linnan pihassa Pöltsamaalla.
Mika puhumassa linnan pihassa Põltsamaalla.

 

Suomalainen aktioryhmä Pöltsamaalla.
Suomalainen aktioryhmä Põltsamaalla.

19981999 

Kotimaanjakso Jyväskylässä. Mika Tuovinen toimi Keski-Suomen Kansanlähetyksen piirijohtajana.  

19992004 

Kotimaanjaksoa seuraavat viisi vuotta Tuoviset työskentelivät Tartossa, jonne Põltsamaalta siirtynyt Tarton Paavalin seurakunnan kirkkoherra Joel Luhamets heidät kutsui. ”Tuona aikana seurakunta kasvoi vauhdilla. Olin nuorisotyössä, pidin vaimon kanssa seurakunnan jäsenille seurakunta-koulua (minua tituleerattiin professoriksi ja vaimoa rehtoriksi!), ja sunnuntaisin olin jumalanpalveluksissa saarnaaja tai liturgi. Tässä vaiheessa olin aktiivinen myös kristillisessä radiotyössä.” 

Nuorisotapahtuma Tartossa.
Mika Tuovinen oli perustamassa nuorisotapahtumia myös Tartossa. Kuva vuodelta 1999.

Kansanlähetyksen Viron tiimi: Mika ja Anne Tuovinen sekä keskellä Kirsti Malmi. Kuva: Kirsti Malmin arkisto
Kansanlähetyksen Viron tiimi vuonna 2003: Mika ja Anne Tuovisen keskellä Kirsti Malmi. Kuva: Kirsti Malmin arkisto

20042005 

Kotimaanjakso Suomessa. Sen aikana Mika Tuovinen viimeisteli teologian opintonsa Helsingin yliopistossa.

Tuovisen perhe vuonna 2004. Kuva: Philippe Gueissaz
Tuovisen perhe vuonna 2004. Kuva: Philippe Gueissaz

 

20052007 

Vuosina 2005–2007 Tuoviset toimivat Saksan Edingen-Neckarhausenissa Kansanlähetyksen siirtolaistyössä turkkilaisten parissa. Työkausi sisälsi perehtymistä kieleen ja islamiin sekä seurakuntatyötä.  

Tuovisen perhe Saksassa
Tuovisen perhe Saksassa.

2008–2010 

Viron kirkko halusi kuitenkin Tuoviset takaisin. ”Minut kutsuttiin Viron ev.lut. kirkon Lähetyskeskuksen (EELK Misjonikeskus) johtajaksi. Johtamisen lisäksi tehtävään kuului maallikkoaktiivisuuden, evankelioimisen ja lähetysinnon sytyttäminen ja vahvistaminen.”

Viron kirkon lähetyskeskuksen johtaja Mika Tuovinen Biiblibussin vierellä.
”Virossa ovet ovat auki kaikkeen, mitä vähänkin osaa tehdä. Valtio suhtautuu kirkon työhön hyvin myönteisesti”, Mika Tuovinen kertoo.

2010–2011 

Vuonna 2010 Tuovisen perhe palasi Suomeen, ja Mika Tuovista odotti kotimaantyön aluekoordinaattorin tehtävä Suomen ev.lut. Kansanlähe-tyksen keskustoimistossa Ryttylässä. Helmikuussa 2011 hänet valittiin Kansanlähetyksen lähetysjohtajaksi. Hän aloitti lokakuussa Timo Rämän sijaisena. 

Piispa Matti Repo siunasi Mika Tuovisen tehtäväänsä. Kuva: Matti Korhonen
Piispa Matti Repo siunasi Mika Tuovisen tehtäväänsä. Kuva: Matti Korhonen

 

2012-2020 

Työ Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen lähetysjohtajana. ”Yhdeksän hienoa vuotta, jossa riitti iloa ja suruakin, vauhtia ja pysähtymisiä.” 

Lähetysjohtaja Mika Tuovinen
Mika Tuovinen pitää Polttopiste-puhetta Kansanlähetyspäivillä Ryttylässä heinäkuussa 2017. Kuva: Philippe Gueissaz

 

Mika Tuovisen työ evankeliumin hyväksi jatkuu

Tammikuun 2021 alussa Mika Tuovinen siirtyy kansainvälisen evankelioimistyön toimijan Mission Europen tiimiin. Hänen tehtäviinsä tulee kuulumaan julistus- ja opetustyö, yhteyksien luominen ja vahvistaminen erilaisissa kristillisissä verkostoissa sekä Mission Europe -tiimin johtaminen.

”Olen kiitollinen Suomen Ev.lut. Kansanlähetykselle, piirijärjestöille, nimikkoseurakunnille, työtovereille ja ystäville näistä kuluneista vuosista. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin!”

Toim. Anne Lepikko
Kuvat: Kansikuva Matti Korhonen, muut kuvat Mika Tuovisen ja SEKL:n arkistot

 

 

Tue työtämme

Voit lahjoittaa haluamasi summan nettipankkisi kautta oheisesta painikkeesta tai vaihtoehtoisesti Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille FI83 2070 1800 0283 25 suurimman tarpeen viitenumerolla 89005.
Kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This