Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen:  ”Todellisessa kirkossa kuuluu paimenen ääni” 

7.7.2019

Todellinen kirkko on siellä, missä kuuluu hyvän paimenen ääni, totesi Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen Kansanlähetyspäivien Polttopiste-puheessaan.

Kristuksen kirkko

Tuovinen kertoi Kirkko ja kaupunki -lehden toimittajan kysyneen häneltä tällä viikolla: Ajatteleeko Kansanlähetys, että oikea kirkko on tosiuskovien yhteisö kirkon sisällä?
– Vastasin tähän: Kyllä! Me todella uskomme, että oikea Kristuksen kirkko koostuu kaikista Jeesukseen Kristukseen uskovista. Tämä Kristuksen kirkko tarvitsee kyllä näkyvän muodon, jossa kokoonnutaan Jumalan sanan ja sakramenttien äärelle. Ulkonaiseen kirkkoon kuuluu sekä uskovia että niitä, jotka eivät usko, Tuovinen kertoi.
– Tämä on luterilaisen opin kannalta selvä asia. Kirkkomme opin yhtenä perustana on Augsburgin tunnustuksen puolustus. Siellä todetaan, että Kristuksen todellinen kirkko voi tulla jopa nimellisen kirkon vainoamaksi.

Kun kirkossa menee hengellisesti huonosti, emme saa menettää toivoamme. Tuovinen muistutti, että Jeesus toimii hengellistenkin kriisien keskellä siellä, missä sanaa julistetaan ja sakramentteja oikein jaetaan. Hän palautti mieleen profeetta Elian ajan, jolloin uskonnonharjoitus oli luisunut epäjumalanpalvelemiseen. Elia luuli, että hän on yksin Jumalale uskollinen, mutta uskollisia oli 7000.
– Missä oli kirkko, kun Jeesus kuolee ristillä? Opetuslapset olivat paenneet. Yksi tuntematon juuri uskoon tullut on ristillä kuolemassa Jeesuksen oikealla puolella. Jossain salaa oli ainakin Joosef arimatialainen ja Nikodeemos. Kirkko oli katoamassa. Entä missä oli kirkko, kun vakava areiolaisuuden harha 300-luvulla kielsi Jeesuksen jumaluuden ja levisi seurakunnissa? Kerrotaan, että uskolliseksi jäi vain viisi oikeaoppista piispaa ja heitäkin vainottiin ja karkotettiin. Lopulta totuus voitti.
– Kristuksen kirkko – hänen seuraajiensa joukko – on usein ahdistettuna maailmassa. Mutta todellinen kirkko on siellä, missä kuuluu hyvän paimenen ääni.

”Emme häpeä Jeesusta” 

Kirkossa myrskyää. Mika Tuoviselta on viime aikoina kysytty, kuinka kauan Kansanlähetys aikoo pysyä kirkossa. Moni kaipaa rajujakin irtiottoja.
– Aiomme kuitenkin toimia vielä luterilaisen kirkon yhteydessä. Etsimme sen uudistumista. Jos emme voi sitä uudistaa, haluamme toisten samanmielisten järjestöjen kanssa tehdä sen minkä voimme ihmisten pelastumiseksi ja heidän tukemisekseen taivaan tiellä. Meidän tehtävämme on antaa hengellisiä koteja, joissa he vahvistuvat Jumalan sanasta ja uskovien yhteydestä.

Kirkossa pysyminen ei tarkoita omasta oppiperustasta tinkimistä.
– Olemme kirkossa, mutta emme voi osallistua kaikkeen, missä kirkko on mukana. Emme voi olla mukana sellaisessa toiminnassa, joka on Raamatun kanssa ristiriidassa. Emme ole mukana pride-marsseilla. Emme tue avioliittokäsityksen muutosta kirkossa. Emme piilottele opetustamme avioliitosta. Emme hyväksy opetusta kaikkien pelastumisesta. Emme pidä oikeana pappisviran avaamista naisille. Emme halua osallistua toimintaan, jossa väheksytään Jumalan sanaa. Emme häpeä Jeesusta ja evankeliumia, Tuovinen linjasi.

Nukutusliike?

Mika Tuovista murehduttaa se, että aikamme julistuksesta puuttuu usein selvä vanhurskauttamisoppi. Miten minä kelpaan Jumalalle ja miten minä pelastun?
– Kaste on tärkeä, mutta sen lisäksi tarvitaan henkilökohtainen usko Jeesukseen. Mutta ilman Jeesuksen antamaa vanhurskautta kukaan ei lennä mihinkään parempaan paikkaan eikä pääse taivaaseen. Ilman uskoa Jeesukseen tie aukeaa kadotukseen, Tuovinen toteaa.
– Jossain on yleisuskonnollista puhetta Jumalan armosta ja rakkaudesta, joka erotetaan Jeesuksesta ja hänen sovituskuolemastaan. Tämä ei ole kristinuskoa.

Toinen uskonvanhurskautta uhkaava vaara tulee Tuovisen mukaan omista herätyskristillisistä ryhmistämme, jossa ei eroteta lakia ja evankeliumia. Seurauksena on se, että julistus ei johda evankeliumin iloon vaan lakihenkisyyteen, joka ajaa uskovat tiukkaan yrittämisen ja jumalallekelpaamisen kierteeseen.

Lähetysjohtaja Tuovisen toiveena ja rukouksena on hengellinen herätys maassamme.
– Jos Kansanlähetys menettää rukouksen herätyksen puolesta ja toiminnan sen hyväksi ja alkaa käpertyä vain oman napansa ympärille, emme halua, että meitä kutsutaan herätysliikkeeksi. Ansaitsemme nukutusliikkeen nimen. Jumala haluaa kaikkien pelastuvan. Ja meidän lähtevän liikkeelle, Tuovinen kannusti.

Uskossa ja uskollisena loppuun asti

Tuovinen kehotti juhlakansaa pitämään huolta uskostaan:

– Pidetään huolta myös itsestämme ja uskostamme. Muistetaan Jeesuksen sanat Ilmestyskirjan seurakunnille. Jeesus näki seurakuntien tilan. Alkuseurakunnassakin oli paljon kriisiä. Jeesus antoi kiitosta ja kutsui parannukseen. Hän antoi myös uskoville lupauksia. Jeesus kutsuu meitä voittajiksi, henkilöiksi, jotka pysyvät uskollisina loppuun asti hänelle ja hänen sanalleen. Siellä on myös lupaus, joka on rippikoulutodistuksessani: ”Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle voitonseppeleeksi elämän” (Ilm. 2:10). Tässä on kutsu minulle, sinulle ja Kansanlähetykselle. Ole uskollinen tehtävässäsi ja uskossasi loppuun asti.

Teksti: Marjaana Perttula
Kuva: Matti Korhonen

 

 

 

 

Tue Kansanlähetyspäivien valmisteluja

Kansanlähetyksen kotimaantyö on mahdollista monien kristittyjen vapaaehtoistyön ja taloudellisen tuen kautta.
Tämän artikkelin kohdalla lahjoitukset kohdistuvat Kansanlähetyspäivien valmisteluihin. Lahjoitusten avulla kehitämme Lähetyskeskuksen alueen palveluita ja rakenteita. Kertalahjoituksessa suoraan pankkiin tilinumero on FI14 5043 1920 0034 52. Kansanlähetyspäivien viite on 55107. Kiitos lahjastasi!

Lahjoita

Share This