Romaniassa hyvä on pantu kiertämään

18.10.2019

Romania on Esko Mäki-Soinille rakas maa. Hän on vienyt kirjallisuutta ja apua sinne yli 30 vuotta. Viimeisimmässä projektissa hän on ollut viemässä klinikoita Romanian pikku kyliin. Niissä vapaaehtoiset lääkärit ja hammaslääkärit antavat ilmaiseksi apua köyhille ihmisille.

”Kun 1980-luvulla ajoin salaa rekka-auton lastiin piilotettuja Raamattuja Ceauşescun kommunistiseen Romaniaan, en olisi mitenkään voinut kuvitella, että tulee tällainen aika. Romaniassa oli tuolloin niin kova kuri, että ihmiset hädin tuskin uskalsivat neuvoa ulkomaalaiselle tietä. Kaikkia ja kaikkea pidettiin silmällä. Vaarallisinta oli viedä sinne Jumalan Sanaa.”

”Nyt voimme vapaasti auttaa Romanian köyhää väestöä ja kertoa heille Jeesuksesta. Jumala on tehnyt mahdottomasta mahdollista, ja minäkin olen saanut olla armosta siinä mukana.”

Näin kertoo Kansanlähetyksen projektityöntekijä Esko Mäki-Soini, nöyrä mies ja rohkea hyväntekijä.

Nuoren Ema Stanciun toive toteutui

Vuonna 2009 alkanut Romanian kyläklinikkatyö on ollut menestystarina. Esko Mäki-Soini on ollut siinä alusta asti mukana.

Kaikki alkoi nuoresta kristitystä hammaslääkäristä, Ema Stanciusta. Hän oli neuvonut köyhää väestöä hampaiden huoltamisessa ja toivoi, että voisi vielä joskus korjata heidän hampaitaan maksutta. Siihen olisi tarvittu yksityinen vastaanotto, mutta Emalla ei ollut varaa hankkia laitteita.

”Tulin tähän tilanteeseen välikädeksi”, Esko Mäki-Soini kertoo. ”Saimme järjestettyä Emalle Ruotsista käytetyt mutta hyväkuntoiset hammaslääkärin laitteet, ja niin Ema pääsi aloittamaan työnsä.”

”Alusta alkaen Ema otti vastaan maksavien asiakkaiden lisäksi köyhiä kyläläisiä ja hoiti heidän hampaitaan ilmaiseksi. Vastaanottonsa odotushuoneeseen hän laittoi tarjolle kristillistä kirjallisuutta ja lehtiä, joita saa ottaa halutessa mukaan kotiin. Ema saa ilokseen täyttää kirjahyllyä tämän tästä.”

Kristitty hammaslääkäri Ema Stancius klinikallaan, jonka kaikki laitteet on lahjoitettu Suomesta. Kuvassa myös Eman aviomies Silvio ja tytär Pianca.
Kristitty hammaslääkäri Ema Stanciu klinikallaan, jonka kaikki laitteet on lahjoitettu Suomesta. Kuvassa myös Eman aviomies Silvio ja tytär Pianca.
Puskaklinikat tuovat avun lähelle

Mäki-Soini sai seuraavana vuonna Suomen Kristillisen Hammaslääkäriseuran mukaan klinikkatyöhön. Matti Härmän avustuksella hän sai hankittua Romaniaan siirrettävän hammaslääkäriyksikön. Se kiertää ahkerasti kylästä toiseen. Vastaanotoille riittää tulijoita.

”Nämä kyliin tulevat väliaikaiset klinikat perustetaan seurakuntien rakennuksiin. Näin seurakunta saa vieraakseen niitä, jotka eivät muuten tule kirkkoon, ja voi kertoa heille Jeesuksesta, jossa meillä on iankaikkinen elämä,” Mäki-Soini sanoo.

Kylissä vieraileville klinikoille on lähetetty Suomesta hammaslääkärien lisäksi myös lääkäreitä, jotka pitävät yllä yleispraktiikkaa. Lääkärit kutsuvat hoitomatkojaan puskaklinikoiksi. Mäki-Soini kertoo esimerkin:
”Kesällä 2017 Pauleascan romaanikylässä järjestetyllä puskaklinikalla oli mukana sekä lääkäreitä että hammaslääkäreitä Suomesta. Kylä on rakennettu rinteeseen, eikä siellä ole viemäröintiä. Noin 600 kylän asukasta elää täysin puutteellisissa olosuhteissa. Heillä ei ole käytännöllisesti katsoen juuri mitään. Sairaudet vaivaat hoitamattomina vuosikausia ja vievät ihmisiä ennenaikaiseen hautaan. Yhden kyläklinikka vierailun aikana lääkärit saivat hoidettua 194 potilasta, joista 90 oli lapsia.”

Joulu tuli maaliskuussa

”On uskomatonta, miten suuren lahjan suomalaiset hammaslääkärit ovat romanialaisille antaneet”, Esko Mäki-Soini sanoo. ”Kyllä siinä ihan sanattomaksi menee, kun tuntematon hammaslääkäri soittaa ja ilmoittaa lahjoittavansa arvokkaan laitteistonsa Romaniaan. Näiden lahjoitusten ansiosta Romaniassa toimii nyt kaksi kiinteää klinikkaa, joissa kummassakin on kaksi yksikköä. Viides yksikkö odottaa vielä asennusta. Näiden lisäksi on siirrettävä puskaklinikka. Kaikki laitteet on viety näille klinikoille Suomesta.”

”Muistan erään kerran, kun erittäin hyvä hammaslääkärin laitteisto saapui perille Romaniaan. Vastaanottajat huudahtivat ilahtuneina: ’Nyt on maaliskuu, mutta meille koitti joulu!’”

”Omastaan toiselle jakaminen on aina valinta. Romanialaiset sanovat, että suomalaiset ovat opettaneet heitä käsittämään antamiseen sisältyvän siunauksen. Mallia toteutetaan nyt Romaniassakin. Kristityt hammaslääkärit jakavat keskenään saamiaan instrumentteja niille, joilta puuttuu jotakin. Ja he jakavat runsaasti aikaansa toisten auttamiseksi”, Esko Mäki-Soini sanoo.

Artikkeli on julkaistu vuoden 2018 Joulun Aika -lehdessä.

 

Tue avustustyötä itä-Euroopassa

Onko sinun kutsumuksesi olla mukana avustamassa lähimmäisiämme itä-Euroopassa? Kiitos esirukouksista ja taloudellisesta tuesta työlle. Voit lahjoittaa oheisen painikkeen kautta tai tilisiirrolla sivun alareunan tileille viitenumerolla 70807.
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This