Rakastettu raamattuopettaja Pirkko Valkama sai taivaskutsun

15.12.2020

Kansanlähetyksen pitkäaikainen Japanin lähetystyöntekijä ja raamattukouluttaja Pirkko Valkama siirtyi 14. joulukuuta klo 8.45 ajasta iäisyyteen 72 vuoden iässä. Viimeiset pari viikkoa hän oli saattohoidossa perheen tukiessa häntä läheisesti.

Pirkko Valkama toimi työurallaan Kansanlähetyksen palveluksessa vuodesta 1975. Hän työskenteli puolisonsa Sakarin kanssa neljännesvuosisadan lähetystyössä Japanissa, ja sen jälkeen hänet valittiin Kansanlähetysopiston kenttäkoulutuksen koordinaattoriksi ja kotimaan osaston raamattukouluttajaksi. Hän toimi myös rehtori Niilo Räsäsen sijaisena tämän tohtoriopintojen aikana vuosina 2004–2006.

Pirkko Valkama jäi eläkkeelle vuonna 2013 mutta jatkoi opettamista aktiivisesti erityisesti radiossa aina näihin aikoihin saakka. Kansanlähetyksen radiokoordinaattori Mika Järvinen kertoo, että he tekivät viimeisiä äänityksiä Pirkko Valkaman kanssa vielä marraskuun puolessa välissä.
– Olimme suunnitelleet tulevallekin vuodelle Raamattuavain-ohjelmien äänityksiä. Hän ehti valmistella viimeisimmän opetuksensa, mutta sitä ei enää ehditty äänittää. Viimeisessä ääniviestissäänkin hän toivotti siunausta ja kertoi rukoilevansa perheemme puolesta, Mika Järvinen sanoo.

Pirkko Valkama kirjoitti myös useita kirjoja. Viimeisimpänä kustannus-osakeyhtiö Uusi Tie julkaisi vuonna 2018 Tulevaisuuden ja toivon kirjan. Kansanlähetyksen viestintäjohtaja Sanna Myllärinen, joka toimi tuolloin Uuden Tien yhteyspäällikkönä, kertoo keskustelusta, josta ajatus lähti.
– Pirkko oli rohkea ja haasteita pelkäämätön nainen. Istuin kerran lounaspöydässä hänen kanssaan ja sanoin ohimennen ääneen, että olisi niin mahtavaa, jos joku peilaisi Vanhan testamentin lopun ajan ennustuksia Ilmestyskirjaan, kun sellaista taitoa minulla ei ole. Pirkko vastasi, että pitäisiköhän hänen kirjoittaa ja hetken tuumittuaan totesi, että kyllä hän voisi. Eikä mennyt kauaakaan, kun Tulevaisuuden ja toivon kirjan käsikirjoitus oli valmis, Myllärinen kertoo.

Evankeliumi oli Pirkko Valkamalle suuri ilon ja elämänvoiman lähde. Heinäkuussa 2019 Uusi Tie -lehdelle antamassaan  haastattelussa hän totesi, että Jeesuksen sovitustyön antaman rauhan varassa voi turvallisesti kohdata kaikki pelkonsa.

Huhtikuun alussa 2020 Uusi Tie -lehden haastattelussa Pirkko Valkama puhui avoimesti kipuun ja kuolemaan liittyvistä ajatuksistaan. Haastattelu kuvaa Valkaman toivoa, joka ei ole toiveajattelua. Hän ei keskittynyt sairauteen vaan Jeesukseen, joka on luvannut ikuisen elämän kaikille omilleen.

Haastattelussa Valkama totesi: ”Ajattelin nuorena, etten halua taivaaseen, kun siellä on niin pitkäveteistä. En halua väsyttävään hartauteen tai soittamaan harppua pilven päällä. Mutta eihän Raamattu puhu tästä. Taivaassa on kaikki, mitä me tarvitsemme ja kaipaamme. Siellä kaiken hyvän nauttiminen on sataprosenttista.”

Pirkko Valkamaa jäivät kaipaamaan puoliso Sakari, sekä heidän neljä lastaan perheineen.

Kuuntele Pirkko Valkaman viimeisin julkaistu opetus tästä:

Anne Lepikko
Kuva: Miikka Niiranen

 

Share This