Kirkko valmistui Krushevossa

26.12.2020

Bulgariassa Krushevon kylässä alkuvuodesta 2020 aloitettu kirkonrakennushanke on valmis. Avajaisjuhlaa vietettiin jouluviikolla.

Tästä artikkelista näet rakennusprojektin etenemisen alusta alkaen. Uusimmat tiedot ovat ylimpänä.

Kiitos, että olit mukana rakentamassa kirkkoa Krushevoon rukouksin ja taloudellisesti. Keräys on päättynyt. Se on 28.12.2020 mennessä tuottanut 22 123,76 € euroa. Keräyksen tavoitesumma oli 20 000 euroa. Yli jäävä osa käytetään Peshteran kirkon sisätilojen maalaamiseen ja remontointiin. Lämmin kiitos kaikille lahjoittaneille!

Liity nyt Haveristen lähettäjätiimiin >>tästä ja saat jatkossakin kuulumisia Krushevon seurakunnan elämästä. Voit myös tukea Haveristen työtä seurakunnan palveluksessa rukouksin ja taloudellisesti. Jumalan siunausta sinulle!

Kirkon avajaisia juhlittiin Krushevossa

Ilmapallot pomppivat tuulessa kirkon aitaa vasten. Joulutähti loisti ikkunassa. Portti oli auki, mutta punainen nauha oli  vielä leikkaamatta. Pastori Feymi Madjirov puhui mikrofoniin portin edessä. Ulos tuodun kaiuttimen kautta ääni kuului hyvin kylän raitilla tapahtumaa ihmetteleville kyläläisille.

”Meillä ei ole Krushevoon muuta tuotavaa kuin Jumalan sana, mutta se tuokin pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat.”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Pastori Feymi
Krushevon seurakunnan pastori Feymi Madjirov.
Krushevon kirkko valmiina avajaisiin. Kuva: Haveristen albumi
Krushevon kirkko valmiina avajaisiin. Kuva: Haveristen albumi

 

Krushevossa saarnaajana toimiva Jouni Haverinen sanoi, että Jumala ei ole unohtanut krushevolaisia.

”Me olemme täällä ja tämä silmiemme edessä oleva kirkkorakennus on täällä sen takia, että Jumala rakastaa krushevolaisia.”

Punainen nauha leikattiin Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Koolla oleva seurakunta astui kirkon pihalle. Kirkon portailta luettiin psalmin 84 sanat, ja niiden sanojen saattelemana asteltiin sisälle. Jokainen löysi paikkansa, ja laulujen myötä siirryttiin kirkon käyttöön vihkimiseen. Ensin keskellä kirkkoa, sitten saarnapulpetin luona ja lopulta alttarin luona luettiin Raamatun lupauksia ja rukoiltiin, että tämä paikka saisi olla Herralle pyhitetty ja tuoda pelastuksen ihmisille ja kunnian Jumalalle.

Joulun ollessa käsillä lapset ja nuoret esittivät näytelmän, joka kertoi itämaan tietäjien vierailusta. Muutamista ympäröivistä seurakunnista paikalle saapuneet pastorit pitivät omat tervehdyspuheenvuoronsa. Krushevon seurakunnan historian vaiheita kerrattiin.

Useammasta lähikaupungista on vuosikymmeninen myötä aloiteltu työtä Krushevossa, mutta aina jostain syystä se on loppunut kesken. Kymmenkunta vuotta sitten pastori Feymi Madjirov Peshterasta saapui Krushevoon. Eräs kristitty rouva aukaisi kotinsa ovet hänelle ja seurakunnalle. Muutaman vuoden kuluttua ostettiin kirkolle tontti ja saatiin rakennuslupa, mutta vastoinkäymisten vuoksi rakentamaan päästiin vasta 2020. Kirkkorakennuksen 80 000 euron kustannukset katettiin yksityisin lahjoituksin ja Kansanlähetyksen järjestämän Kirkko Krushevoon -keräyksen kautta.

Viimein koitti odotettu hetki, kun kirkonvihkiäiskakku kannettiin sisälle. Viimeisten laulujen myötä ilo yltyi tanssiksi ja kiitollisuus hienosta päivästä loisti ihmisten kasvoilta. Kehotuksista huolimatta koronarajoituksia tulkittiin väljästi, varsinkin kun ulkona oli kylmä. Kaikille jaettiin maskit; illan venyessä ne tosin hukkuivat jonnekin taskuihin.

Paras kiitos kaikesta uurastuksesta oli krushevolaisten kiitollisuus kirkon muotoisesta vastauksesta vuosien rukouksiin ja ilo avajaisista, jotka ylittivät odotukset moninkertaisesti. Vieraiden poistuessa jo autoja kohti rämähti kaiuttimista soimaan perinteinen kansan tanssimusiikki ja tanssijoiden rinki pihamaalla oli äkkiä täynnä. Ilo ja kiitollisuus kuvastivat avajaisia parhaiten. Kirkko on valmis käyttöön. Seuraavana aamuna pidettiin krushevolaisten kotikirkossa ensimmäinen jumalanpalvelus.

 

 

 

Mikäli yllä olevan videon tekstitys ei näy, saat sen näkyviin videon alalaidassa olevan palkin rattaan kuvan vasemmalta puolelta, tekstitykset-painikkeesta.

3.1.2021 Ehtoollista vietettiin ensimmäistä kertaa Krushevon kirkossa

 

22.12 Kirkko on siivottu ja alttarikalusteet on paikallaan.

 

17.12 Valaistu rusti asennettiin kirkon julkisivuun

 

 

 

 

17.11 Kirkon pihamaalle on täytetty vaalealla sepelillä

 

22.11. Kirkon portti ja aita on asennettu paikalleen ja maalaus on menossa.

 

19.11. Kaiuttimet asennettiin seinätelineille ja johdot kuljetettiin välikatosta toiselle puolelle sekä lasten huoneeseen.

 

 

12.11. Valot ulkona iltahämärässä.

 

9.11.2020 Sähköt on asennettu kirkolle. Viimeiset kytkennät tehtiin sähkötauluun.

 

Ulkovalot ovat seinällä ja pihassa.

 

Kirkon porttia varten pilarit on valettu ja aidan betonijalusta on valmis.

 

 

Metallisen aidan ja porttien tekeminen autotalli-metallipajalla on alkanut.

 

 

1.11. Betonisokkeli on valettu kirkon edessä olevalle aidalle. Rautaputket on ostettu ja hitsaaminen autotallipajassa voi alkaa.

 

27.10. Työmaalle ei tule enää raskaita työkoneita, joten aidan rakentaminen tontin etureunaan aloitettiin. Teräsvahvisteisen betoniperustuksen päälle tulee 40 cm:n sokkeli, ja sen päälle metallinen aita. Aidan ja portin tekee seurakuntalainen, jolla on autotallissaan metallityöpaja.

 

Jätekaivo kirkon takapihalla on peitetty ja odottaa enää suojakantta.

 

Keittiökalusteet on asennettu paikoilleen; vasempaan reunaan tulee vielä puolikorkea jääkaappi-pakastin.

 

Kirkon kattovalot, katkaisijat ja pistorasiat ovat löytäneet paikkansa.

21.10. Suihkun laatoitus on viimeistelyä vaille valmis.

 

Krushevon kirkon julkisivu aamuauringossa.

 

Puusepältä mittojen mukaan tilatut ehtoolliskaiteet, saarnapulpetti ja alttaripöytä ovat valmistuneet, ja ne on varastoitu toimistohuoneeseen.

 

19.10. Puuseppä on valmistanut mittatilauksena saarnapulpetin, alttaripöydän ja ehtoolliskaiteet. Ne ovat pintakäsittelyä vaille valmiit.

 

7.10. Sakokaivon betonivalut on tehty ja viemäriputki vedetty.

 

24.9. Sakokaivon paikka kirkon takapihalle on kaivettu.

 

24.9. Kirkon keittiötä varten otettiin mitat puusepän kanssa.

 

24.9. Kirkon sisäseinät on maalattu vaalean ruskeiksi.

 

Työntekijämme Bulgariassa kirjoittaa 20.9.2020:

Olin juuri pitänyt syksyn ensimmäisen sanajumalanpalveluksen Krushevossa siinä talossa, missä vielä kokoonnumme. Ehdotin rukoushetkeä kirkkorakennustyömaalla ja muutaman seurakuntalaisen kanssa suunnistimme kirkolle. Ovea ei vielä ollut, joten pääsimme sisälle. Osa seurakuntalaisista oli ensimmäistä kertaa sisällä kirkossa. Kiitimme Herraa tästä kauniista rakennuksesta ja siitä, että hän on antanut meidän nähdä tämän päivän Krushevon kylällä. Rukoilimme kyläläisten puolesta, että he kaikki löytäisivät pelastuksen tielle.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Kirkkotie.

 

Seinän vierusten laatoitusta.
Seinän vierusten laatoitusta.

 

Juuri pois lähtiessämme minulle tuntematon rouva kadulta tuli juttusille ja kysyi, koska kirkko valmistuu. Vastasin varovasti, että kuukauden päästä suunnilleen. Rakennuttajan arvio on 1–2 kuukauden kuluessa. Kutsuimme rouvaa tulemaan kirkoon sitten kun se on valmis, mutta hän halusi ensin kysyä kahdesta asiasta: ”Onhan kirkossa pappi ja laulukirjat?”
”On toki”, vastasin.
”No sitten minäkin tulen”, hän totesi ja jatkoi matkaansa.

Monet kyläläiset odottavat kirkon valmistumista ja aikovat tulla mukaan sitten kun kirkko on valmis. Oma rukoukseni on, etteivät he tulisi vain tutustumaan vaan jäädäkseen ja kulkeakseen Jeesuksen kanssa taivaaseen asti.

Olemme viikoittain pitäneet palaveria rakennuttajan kanssa. Monen monista yksityiskohdista täytyy vielä päättää. Millaiset lamput laitetaan, mitä keittiöön tulee, saniteettitilojen väritys ja varustelu, ovien aukeamissuunnat, ristin paikka, koko ja materiaali ja niin edelleen.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Malleja lattiamateriaaleista
Väriviuhkan kanssa valittiin kalusteiden värejä.

 

Laattamalleja.
Nämä liikkeessä kuvatut laatat valittiin saniteettitiloihin.

 

Monia viime hetken parannuksia on sovittu, kuten ilmanpoistoputki keittiön liesituulettimelle. Kiitos kaikille kirkkokeräykseen osallistuneille! Olemme jo melkein tavoitteessa! Herra itse siunatkoon lahjan antajan ja kohteen kunniakseen!

2.9. Videoesittely rakennustyömaasta.

 

2.9. Kirkko on maalattu.

 

 

 

12.8. Sisäseinien rappaukset ovat valmiita.

 

Toimisto / pyhäkoulutila.

Keittiö.

 

12.8. Ulkoseinien rappaukset ovat valmiita.

 

28.7. Reikätiiliseinään laitetaan ulkopuolelle noin 5 cm:n styrox-eriste.

 

28.7. ja 18.7. kuvapareja: Kadunpuoleista päätyä eristetään.

 

28.7. ja 18.7. kuvapareja: Kirkon pihaan tehdään erilliset parkkipaikat.

 

28.7. ja 18.7. kuvapareja: Sisäseinät on tasoiteltu valkoisiksi ja ruskeakarmiset ikkunat on paikoillaan.

 

28.7. Ulko-ovesta katsottuna suoraan edessä on toimisto- ja pyhäkoulutila ja oikealla wc ja suihkutilat.

 

17.7. Keittiö tulee wc:n jälkeen oikealle peränurkkaan.

 

17.7. Portaiden korkeudet näyttäisivät kuvan perusteella oleva keskenään erilaiset.

 

5.7. Räystäs on paikallaan ja pihatyöt ovat alkaneet. Lain vaatimat kolme pysäköintipaikkaa täytyy olla erotettavissa muusta tontista.

 

5.7. Bulgarialaisen rakennustavan mukaan rakennuksen sivut suojataan sadevesiltä valamalla rakennukselle ”betonihelma”.

 

5.7. Ovet ja ikkunat on tilattu. Sisäseinät on rapattu ja odottavat maalausta ikkunoiden asennuksen jälkeen.

 

11.6. Kirkon sisällä on sähköjohdot vedetty ja sisäkatto alkaa olla valmis.

 

 

31.5. Kattoristikko sisältä kuvattuna. Rakentamisen edistymistä ihmettelemässä Feymi-pastori ja nuoria Peshterasta.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

Krushevon kylässä ei ole kunnallista viemäriä, joten kirkon tontin takanurkkaan tulee paikallisen rakennustavan mukaisesti myös sakokaivot. Pihatyöt on myös aloitettu. Etupihalle tulee muutamia parkkipaikkoja julkisrakennuksia koskevan lain vaatimalla tavalla.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

 

Katon räystäslaudoitus on saatu valmiiksi.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

 

25.5. Kattopaneelit on nostettu paikalleen.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

 

21.5. Katto tehdään lämpöpaneeleista, jolloin eristystä ei tarvitse tehdä erikseen. Nyt rakennetaan tukirakenteita kattotuolien väleihin kattopaneeleita varten.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto
Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

 

5.5. Kattopalkit nostettiin nosturiautolla paikalleen. Itse katon rakentaminen voi alkaa.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto
Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

 

3.5.2020 Katon sivurakenteet valmistuivat.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

29.4.2020

 

27.4.2020 Kirkon kattorakenteiden valmistuttua alkoivat katon rakentamisen valmistelut.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

Sisäseinien tiilirakenteet on saatu valmiiksi.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

 

16.4.2020 Sateiden jälkeen kirkon kattorakenteiden valut on saatu valmiiksi.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto
Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

Keräystilanne:

30.3.2020 mennessä on kerätty 6 893,72 euroa / 20 000 euron lisäkeräyksen tavoitteesta.

Kiitos kaikille keräykseen osallistuneille, Herra siunatkoon lahjanne ja auttakoon tarvittavan loppuosan löytymisessä.

 

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

30.3.2020 Muutaman sateisen viikon jälkeen rakennustyöt Krushevossa ovat taas jatkuneet koronasta huolimatta. Nyt on edetty jo pystyttämään väliseiniä sisälle ja katon runkorakenteita valmistellaan betonivalua varten.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

30.3.2020 Tähän tulee toimisto / lastenhuone, josta on ikkuna salin puolelle, jotta pienten lasten äidit voivat rauhassa seurata tilaisuuksia tarvittaessa sivummalta.

Kuva: Krushevon seurakunnan arkisto

31.3.2020 Toimiston viereen tulee wc ja suihkutila ja sen viereen keittiönurkkaus.

Krushevon kirkkotyömaa
8.3.2020 Kuva: Reino Saarelma
Seiniä rakennetaan jo.
1.3.2020 Sunnuntaina oli Krushevossa ehtoollisjumalanpalvelus, jonka Feymi-pastori toimitti kokonaisuudessaan. Kuva: Reino Saarelma
Kirkkorakennus nousee
1.3.2020 Kävimme myös miesporukalla kirkon rakennustyömaalla ja saatoimme havaita, että seinien rakentaminen on päässyt alkuun. Kuva: Reino Saarelma

 

Kirkon lattiavalu on valmis.
26.2.2020 Krushevon kirkon rakentamisessa on edetty taas uuteen vaiheeseen: lattiavalu oli saatu valmiiksi. Kuva: Reino Saarelma
Niityt viheriöivät Parvomayssa.
Nyt todellakin näyttää ja tuntuu siltä, että talven selkä täällä alkaa taittua. Muutamien kovin tuulisten ja viileidenkin päivien jälkeen päivät alkavat lämmetä ja aurinkoakin näkyy usein. Kuvassa neljä viheriöivää niittyä Parvomayn ja Krushevon väliltä. Kuva: Reino Saarelma

 

Bulgariassa elää monia vähemmistöjä. Yksi niistä on millet-turkkilaiset, kuten he itseään kutsuvat. Millet-sana tarkoittaa kansaa. Heidän äidinkielensä on turkki ja pääosin he ovat muslimeja; tosin joukossa on jonkin verran myös kristittyjä. Kansanlähetys on tukenut pitkään turkin kielellä toimivaa luterilaista kirkkoa Bulgariassa.

Krushevon kylässä Plovdivin alueella asuvat millet-turkkilaiset kristityt ovat tähän asti kokoontuneet kodeissa, mutta tänä vuonna kylälle rakennetaan kirkko. Kuvat alla kertovat kirkon rakennusprojektin etenemisestä.

 

Kirkon perustukset 12.2.2020
12.2.2020: Krushevolaisissa taloissa ei ole yleensä keskuslämmitystä, vaan lämmitys hoidetaan useimmiten ilmalämpöpumpuilla ja sähköpattereilla – tai takoilla tai kamiinoilla. Tapana lienee, että yön ajaksi lämmitykset katkaistaan, koska monilla perheillä ei yksinkertaisesti ole varaa pitää lämmitystä päällä öisin. Kuva: Reino Saarelma
5.2.2020: Krushevossa Traakian laaksossa lumi sataa harvoin maahan asti. Talvella korkeimmat vuoret ovat aina lumen peitossa. Keskiviikkoillasta alkanut kylmä kausi jatkuu edelleen vielä pari päivää. Puolen päivän jälkeen lämpötila käväissee plussan puolella kylmetäkseen sitten noin 10 asteen yöpakkasiin. Viime päivien talviset ilmat ja flunssat ovat saaneet aikaan sen, että kaikissa Bulgarian kouluissa on ollut nyt ylimääräinen loma. Kirkkorakennuksen sokkelilaudoitus on saatu paikalleen ja pian päästään valamaan sokkelia. Kuva: Reino Saarelma

 

Kirkon perustukset
4.2.2020: Kuvassa tukipilarien alle maahan valettua sementtiperustusta sekä siitä nousevaa raudoitusta. Säät ovat tähän asti suosineet perustustöitä. On ennakoitu, että korkeimmat lämpötilat täällä Maritsajoen tasangolla laskevat ensi yön aikana lähes 15 astetta ja kuiva kausi muuttuu runsassateiseksi – ensiksi veden ja lopuksi lumen muodossa – ainakin reilun vuorokauden ajaksi. Ja sitten tulevat taas yöpakkaset. Kuvassa keskellä pastori Feymi Madjirov ja oikella Reino Saarelma. Kuva: Reino Saarelman arkisto
2.2.2020 Sementti on valettu tukipilarien alle maahan noin metrin syvyydeltä ja tukipilareita varten on tehty raudoitusta. Työt jatkuvat huomenna. Krushevon seurakunnan Feymi-pastori kuvassa oikealla. Kuva: Reino Saarelma

 

Kirkon perustuksia rakennetaan
28.1.2020: Rakennustyömiehet ovat tulleet paikalle aloittelemaan Krushevon kirkon rakennuksen perustustöitä. Olosuhteet ovat aivan mainiot, lämpötila 16 astetta ja aurinko paistaa täydeltä terältä. Kuvassa kirkon perustusten ja tukipilarien pohjustuskaivuuta. Tässä vaiheessa työn alla on alue, johon on tarkoitus rakentaa nuorten ja lasten käyttöön tulevia tiloja. Kuva: Reino Saarelma
27.1.2020 Kuva: Reino Saarelma

 

Perustuksia aletaan kaivaa.
27.1.2020 Kirkon rakennustyömaalla aloitettiin työt. Ensiksi tehtiin kaivannot perustuksia varten. Kuva: Reino Saarelma
26.1.2020 Krushevon seurakunnalla ei ole kokoontumistilaa, minkä vuoksi jumalanpalveluksia pidetään kodeissa. Jumalanpalveluksen jälkeen talon isäntä Nazmi lähti näyttämään kylään rakennettavan kirkon paikkaa, joka on samalla kadulla kuin nykyinenkin kokoontumispaikka. Kaivuutyöt alkavat paikalla pian. Sääennusteiden mukaan tulevat päivät ovat aiempaa lämpimämpiä, joten kirkon tontillakin kannattaa jo työskennellä. Kuva: Reino Saarelma

 

Kuvat: Krushevon seurakunnan arkisto ellei toisin mainita.

Tule mukaan rakentamaan kirkkoa Krushevoon

Voit lahjoittaa alla olevan painikkeen kautta tai verkkopankissasi sivun alareunassa annetuin tilitiedon viitteellä 78113. Kuukausilahjoittajaksi voit ryhtyä liittymällä Haveristen lähettäjätiimiin. Samalla saat tietoa rakennusprojektin etenemisestä. Kiitos lahjastasi!
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This