Kirkko nousee Krushevoon

23.9.2020

Bulgariassa, Krushevon kaupungissa alkuvuodesta 2020 aloitettu kirkonrakennushanke valmistuu parin kuukauden sisällä. Päivitämme tähän artikkeliin kirkon rakennusprojektin etenemistä. Uusimmat tiedot ovat ylimpänä.

Kiitos, että olet mukana rakentamassa kirkkoa Krushevoon rukouksin ja taloudellisesti. Keräys on tähän mennessä tuottanut 16 617,58 euroa 20 000 euron tavoitesummasta. (Tilanne 24.9.2020.)

Voit lahjoittaa Krushevon kirkon rakentamiseen tämän artikkelin alla olevan painikkeen kautta tai verkkopankissasi jollekin seuraavista tileistä:

NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25

OP: FI14 5043 1920 0034 52

DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08

viitteellä 78113.

Kuukausilahjoittajaksi voit ryhtyä liittymällä Haveristen lähettäjätiimiin. Samalla saat tietoa rakennusprojektin etenemisestä. Kiitos lahjastasi!
Jumalan siunausta sinulle.

Kirkko valmistuu Marraskuussa

Työntekijämme Bulgariassa kirjoittaa 20.9.2020

Olin juuri pitänyt syksyn ensimmäisen sanajumalanpalveluksen Krushevossa siinä talossa, missä vielä kokoonnumme. Ehdotin rukoushetkeä kirkkorakennustyömaalla ja muutaman seurakuntalaisen kanssa suunnistimme kirkolle. Ovea ei vielä ollut, joten pääsimme sisälle. Osa seurakuntalaisista oli ensimmäistä kertaa sisällä kirkossa. Kiitimme Herraa tästä kauniista rakennuksesta ja siitä, että Hän on antanut meidän nähdä tämän päivän Krushevon kylällä. Rukoilimme koko kylän puolesta, että he löytäisivät pelastuksen tielle.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Kirkkotie.

 

Seinän vierusten laatoitusta.
Seinän vierusten laatoitusta.

 

Juuri pois lähtiessämme minulle tuntematon rouva kadulta tuli juttusille ja kysyi, koska kirkko valmistuu. Vastasin varovasti, että kuukauden päästä suunnilleen. Rakennuttajan arvio on 1-2 kuukauden kuluessa. Kutsuimme rouvaa tulemaan kirkoon sitten kun se on valmis, mutta hän halusi ensin kysyä kahdesta asiasta: ”Onhan kirkossa pappi ja laulukirjat?”
”On toki”, vastasin.
”No sitten minäkin tulen”, hän totesi ja jatkoi matkaansa.

Monet kyläläiset odottavat kirkon valmistumista ja aikovat tulla mukaan sitten kun kirkko on valmis. Oma rukoukseni on, etteivät he tulisi vain tutustumaan, vaan jäädäkseen ja kulkeakseen Jeesuksen kanssa taivaaseen asti.

Olemme viikoittain pitäneet palaveria rakennuttajan kanssa. Monen monista yksityiskohdista täytyy vielä päättää. Millaiset lamput laitetaan, mitä keittiöön tulee, saniteettitilojen väritys ja varustelu, ovien aukeamissuunnat, ristin paikka, koko ja materiaali ja niin edelleen.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Malleja lattiamateriaaleista
Lattiamateriaalimallit.

 

Laattamalleja.
Erilaisia laattavaihtoehtoja.

 

Monia viimehetken parannuksia on sovittu, kuten ilmanpoistoputki keittiön liesituulettimelle. Kirkkokeräys on tuottanut tähän mennessä 16 617,58 euroa 20 000 euron euron tavoitteesta. Kiitos kaikille osallistuneille! Olemme jo melkein tavoitteessa! Herra itse siunatkoon lahjan antajan ja kohteen kunniakseen!

2.9. Videoesittely rakennustyömaasta.

 

2.9. Kirkko on maalattu.

 

 

Jouni Krushevon kirkon edessä.

 

12.8. Sisäseinien rappaukset ovat valmiita.

 

Toimisto / pyhäkoulutila

Keittiö

 

12.8. Ulkoseinien rappaukset ovat valmiita.

 

28.7. Reikätiiliseinään laitetaan ulkopuolelle noin 5 cm:n styrox-eriste.

 

28.7. ja 18.7. kuvapareja: Kadunpuoleista päätyä eristetään.

 

28.7. ja 18.7. kuvapareja: Kirkon pihaan tehdään erilliset parkkipaikat.

 

28.7. ja 18.7. kuvapareja: Sisäseinät on tasoiteltu valkoisiksi ja ruskeakarmiset ikkunat on paikoillaan.

 

28.7. Ulko-ovesta katsottuna suoraan edessä on toimisto- ja pyhäkoulutila ja oikealla wc ja suihkutilat.

 

17.7. Keittiö tulee wc:n jälkeen oikealle peränurkkaan.

 

17.7. Portaiden korkeudet näyttäisivät kuvan perusteella oleva keskenään erilaiset.

 

5.7. Räystäs on paikallaan ja pihatyöt ovat alkaneet. Lain vaatimat kolme pysäköintipaikkaa täytyy olla erotettavissa muusta tontista.

 

5.7. Bulgarialaisen rakennustavan mukaan rakennuksen sivut suojataan sadevesiltä valamalla rakennukselle ”betonihelma”.

 

5.7. Ovet ja ikkunat on tilattu. Sisäseinät on rapattu ja odottavat maalausta ikkunoiden asennuksen jälkeen.

 

11.6. Kirkon sisällä on sähköjohdot vedetty ja sisäkatto alkaa olla valmis.

 

 

31.5. Kattoristikko sisältä kuvattuna. Rakentamisen edistymistä ihmettelemässä Feymi-pastori ja nuoria Peshterasta.

Krushevon kylässä ei ole kunnallista viemäriä, joten kirkon tontin takanurkkaan tulee paikallisen rakennustavan mukaisesti myös sakokaivot. Pihatyöt on myös aloitettu. Etupihalle tulee muutamia parkkipaikkoja julkisrakennuksia koskevan lain vaatimalla tavalla.

 

Katon räystäslaudoitus on saatu valmiiksi.

 

25.5. Kattopaneelit on nostettu paikalleen.

 

21.5. Katto tehdään lämpöpaneeleista, jolloin eristystä ei tarvitse tehdä erikseen. Nyt rakennetaan tukirakenteita kattotuolien väleihin kattopaneeleita varten.

 

5.5. Kattopalkit nostettiin nosturiautolla paikalleen. Itse katon rakentaminen voi alkaa.

 

3.5.2020 Katon sivurakenteet valmistuivat.

29.4.2020

 

27.4.2020 Kirkon kattorakenteiden valmistuttua alkoivat katon rakentamisen valmistelut.

Sisäseinien tiilirakenteet on saatu valmiiksi.

 

16.4.2020 Sateiden jälkeen kirkon kattorakenteiden valut on saatu valmiiksi.

Keräystilanne:

30.3.2020 mennessä on kerätty 6 893,72 euroa / 20 000 euron lisäkeräyksen tavoitteesta.

Kiitos kaikille keräykseen osallistuneille, Herra siunatkoon lahjanne ja auttakoon tarvittavan loppuosan löytymisessä.

 

30.3.2020 Muutaman sateisen viikon jälkeen rakennustyöt Krushevossa ovat taas jatkuneet koronasta huolimatta. Nyt on edetty jo pystyttämään väliseiniä sisälle ja katon runkorakenteita valmistellaan betonivalua varten.

30.3.2020 Tähän tulee toimisto / lastenhuone, josta on ikkuna salin puolelle, jotta pienten lasten äidit voivat rauhassa seurata tilaisuuksia tarvittaessa sivummalta.

31.3.2020 Toimiston viereen tulee wc ja suihkutila ja sen viereen keittiönurkkaus.

Krushevon kirkkotyömaa
8.3.2020
Seiniä rakennetaan jo.
1.3.2020 Sunnuntaina oli Krushevossa ehtoollisjumalanpalvelus, jonka Feymi-pastori toimitti kokonaisuudessaan.
Kirkkorakennus nousee
1.3.2020 Kävimme myös miesporukalla kirkon rakennustyömaalla ja saatoimme havaita, että seinien rakentaminen on päässyt alkuun.

 

Kirkon lattiavalu on valmis.
26.2.2020 Krushevon kirkon rakentamisessa on edetty taas uuteen vaiheeseen: lattiavalu oli saatu valmiiksi.
Niityt viheriöivät Parvomayssa.
Nyt todellakin näyttää ja tuntuu siltä, että talven selkä täällä alkaa taittua. Muutamien kovin tuulisten ja viileidenkin päivien jälkeen päivät alkavat lämmetä ja aurinkoakin näkyy usein. Kuvassa neljä viheriöivää niittyä Parvomayn ja Krushevon väliltä.

 

Bulgariassa elää monia vähemmistöjä. Yksi niistä on millet-turkkilaiset, kuten he itseään kutsuvat. Millet-sana tarkoittaa kansaa. Heidän äidinkielensä on turkki ja pääosin he ovat muslimeja; tosin joukossa on jonkin verran myös kristittyjä. Kansanlähetys on tukenut pitkään turkin kielellä toimivaa luterilaista kirkkoa Bulgariassa.

Krushevon kylässä Plovdivin alueella asuvat millet-turkkilaiset kristityt ovat tähän asti kokoontuneet kodeissa, mutta tänä vuonna kylälle rakennetaan kirkko. Kuvat alla kertovat kirkon rakennusprojektin etenemisestä.

 

Kirkon perustukset 12.2.2020
12.2.2020: Krushevolaisissa taloissa ei ole yleensä keskuslämmitystä, vaan lämmitys hoidetaan useimmiten ilmalämpöpumpuilla ja sähköpattereilla – tai takoilla tai kamiinoilla. Tapana lienee, että yön ajaksi lämmitykset katkaistaan, koska monilla perheillä ei yksinkertaisesti ole varaa pitää lämmitystä päällä öisin.
5.2.2020: Krushevossa Traakian laaksossa lumi sataa harvoin maahan asti. Talvella korkeimmat vuoret ovat aina lumen peitossa. Keskiviikkoillasta alkanut kylmä kausi jatkuu edelleen vielä pari päivää. Puolen päivän jälkeen lämpötila käväissee plussan puolella kylmetäkseen sitten noin 10 asteen yöpakkasiin. Viime päivien talviset ilmat ja flunssat ovat saaneet aikaan sen, että kaikissa Bulgarian kouluissa on ollut nyt ylimääräinen loma. Kirkkorakennuksen sokkelilaudoitus on saatu paikalleen ja pian päästään valamaan sokkelia.

 

Kirkon perustukset
4.2.2020: Kuvassa tukipilarien alle maahan valettua sementtiperustusta sekä siitä nousevaa raudoitusta. Säät ovat tähän asti suosineet perustustöitä. On ennakoitu, että korkeimmat lämpötilat täällä Maritsajoen tasangolla laskevat ensi yön aikana lähes 15 astetta ja kuiva kausi muuttuu runsassateiseksi – ensiksi veden ja lopuksi lumen muodossa – ainakin reilun vuorokauden ajaksi. Ja sitten tulevat taas yöpakkaset. Kuvassa keskellä pastori Feymi Madjirov ja oikella Reino Saarelma.
2.2.2020 Sementti on valettu tukipilarien alle maahan noin metrin syvyydeltä ja tukipilareita varten on tehty raudoitusta. Työt jatkuvat huomenna. Krushevon seurakunnan Feymi-pastori kuvassa oikealla.

 

Kirkon perustuksia rakennetaan
28.1.2020: Rakennustyömiehet ovat tulleet paikalle aloittelemaan Krushevon kirkon rakennuksen perustustöitä. Olosuhteet ovat aivan mainiot, lämpötila 16 astetta ja aurinko paistaa täydeltä terältä. Kuvassa kirkon perustusten ja tukipilarien pohjustuskaivuuta. Tässä vaiheessa työn alla on alue, johon on tarkoitus rakentaa nuorten ja lasten käyttöön tulevia tiloja.
27.1.2020

 

Perustuksia aletaan kaivaa.
27.1.2020 Kirkon rakennustyömaalla aloitettiin työt. Ensiksi tehtiin kaivannot perustuksia varten.
26.1.2020 Krushevon seurakunnalla ei ole kokoontumistilaa, minkä vuoksi jumalanpalveluksia pidetään kodeissa. Jumalanpalveluksen jälkeen talon isäntä Nazmi lähti näyttämään kylään rakennettavan kirkon paikkaa, joka on samalla kadulla kuin nykyinenkin kokoontumispaikka. Kaivuutyöt alkavat paikalla pian. Sääennusteiden mukaan tulevat päivät ovat aiempaa lämpimämpiä, joten kirkon tontillakin kannattaa jo työskennellä.

 

Kuvat ja tekstit: Reino Saarelma

Tule mukaan rakentamaan kirkkoa Krushevoon

Voit lahjoittaa alla olevan painikkeen kautta tai verkkopankissasi sivun alareunassa annetuin tilitiedon viitteellä 78113. Kuukausilahjoittajaksi voit ryhtyä liittymällä Haveristen lähettäjätiimiin. Samalla saat tietoa rakennusprojektin etenemisestä. Kiitos lahjastasi!
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This