Bulgariassa Krushevon kylässä alkuvuodesta 2020 aloitettu kirkonrakennushanke on valmis. Avajaisjuhlaa vietettiin jouluviikolla.
Tästä artikkelista näet rakennusprojektin etenemisen alusta alkaen. Uusimmat tiedot ovat ylimpänä.
Kiitos, että olit mukana rakentamassa kirkkoa Krushevoon rukouksin ja taloudellisesti. Keräys on päättynyt. Se on 28.12.2020 mennessä tuottanut 22 123,76 € euroa. Keräyksen tavoitesumma oli 20 000 euroa. Yli jäävä osa käytetään Peshteran kirkon sisätilojen maalaamiseen ja remontointiin. Lämmin kiitos kaikille lahjoittaneille!
Liity nyt Haveristen lähettäjätiimiin >>tästä ja saat jatkossakin kuulumisia Krushevon seurakunnan elämästä. Voit myös tukea Haveristen työtä seurakunnan palveluksessa rukouksin ja taloudellisesti. Jumalan siunausta sinulle!
Kirkon avajaisia juhlittiin Krushevossa
Ilmapallot pomppivat tuulessa kirkon aitaa vasten. Joulutähti loisti ikkunassa. Portti oli auki, mutta punainen nauha oli vielä leikkaamatta. Pastori Feymi Madjirov puhui mikrofoniin portin edessä. Ulos tuodun kaiuttimen kautta ääni kuului hyvin kylän raitilla tapahtumaa ihmetteleville kyläläisille.
”Meillä ei ole Krushevoon muuta tuotavaa kuin Jumalan sana, mutta se tuokin pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat.”
Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
Krushevossa saarnaajana toimiva Jouni Haverinen sanoi, että Jumala ei ole unohtanut krushevolaisia.
”Me olemme täällä ja tämä silmiemme edessä oleva kirkkorakennus on täällä sen takia, että Jumala rakastaa krushevolaisia.”
Punainen nauha leikattiin Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Koolla oleva seurakunta astui kirkon pihalle. Kirkon portailta luettiin psalmin 84 sanat, ja niiden sanojen saattelemana asteltiin sisälle. Jokainen löysi paikkansa, ja laulujen myötä siirryttiin kirkon käyttöön vihkimiseen. Ensin keskellä kirkkoa, sitten saarnapulpetin luona ja lopulta alttarin luona luettiin Raamatun lupauksia ja rukoiltiin, että tämä paikka saisi olla Herralle pyhitetty ja tuoda pelastuksen ihmisille ja kunnian Jumalalle.
Joulun ollessa käsillä lapset ja nuoret esittivät näytelmän, joka kertoi itämaan tietäjien vierailusta. Muutamista ympäröivistä seurakunnista paikalle saapuneet pastorit pitivät omat tervehdyspuheenvuoronsa. Krushevon seurakunnan historian vaiheita kerrattiin.
Useammasta lähikaupungista on vuosikymmeninen myötä aloiteltu työtä Krushevossa, mutta aina jostain syystä se on loppunut kesken. Kymmenkunta vuotta sitten pastori Feymi Madjirov Peshterasta saapui Krushevoon. Eräs kristitty rouva aukaisi kotinsa ovet hänelle ja seurakunnalle. Muutaman vuoden kuluttua ostettiin kirkolle tontti ja saatiin rakennuslupa, mutta vastoinkäymisten vuoksi rakentamaan päästiin vasta 2020. Kirkkorakennuksen 80 000 euron kustannukset katettiin yksityisin lahjoituksin ja Kansanlähetyksen järjestämän Kirkko Krushevoon -keräyksen kautta.
Viimein koitti odotettu hetki, kun kirkonvihkiäiskakku kannettiin sisälle. Viimeisten laulujen myötä ilo yltyi tanssiksi ja kiitollisuus hienosta päivästä loisti ihmisten kasvoilta. Kehotuksista huolimatta koronarajoituksia tulkittiin väljästi, varsinkin kun ulkona oli kylmä. Kaikille jaettiin maskit; illan venyessä ne tosin hukkuivat jonnekin taskuihin.
Paras kiitos kaikesta uurastuksesta oli krushevolaisten kiitollisuus kirkon muotoisesta vastauksesta vuosien rukouksiin ja ilo avajaisista, jotka ylittivät odotukset moninkertaisesti. Vieraiden poistuessa jo autoja kohti rämähti kaiuttimista soimaan perinteinen kansan tanssimusiikki ja tanssijoiden rinki pihamaalla oli äkkiä täynnä. Ilo ja kiitollisuus kuvastivat avajaisia parhaiten. Kirkko on valmis käyttöön. Seuraavana aamuna pidettiin krushevolaisten kotikirkossa ensimmäinen jumalanpalvelus.
Mikäli yllä olevan videon tekstitys ei näy, saat sen näkyviin videon alalaidassa olevan palkin rattaan kuvan vasemmalta puolelta, tekstitykset-painikkeesta.
3.1.2021 Ehtoollista vietettiin ensimmäistä kertaa Krushevon kirkossa
22.12 Kirkko on siivottu ja alttarikalusteet on paikallaan.
17.12 Valaistu rusti asennettiin kirkon julkisivuun
17.11 Kirkon pihamaalle on täytetty vaalealla sepelillä
22.11. Kirkon portti ja aita on asennettu paikalleen ja maalaus on menossa.
19.11. Kaiuttimet asennettiin seinätelineille ja johdot kuljetettiin välikatosta toiselle puolelle sekä lasten huoneeseen.
12.11. Valot ulkona iltahämärässä.
9.11.2020 Sähköt on asennettu kirkolle. Viimeiset kytkennät tehtiin sähkötauluun.
Ulkovalot ovat seinällä ja pihassa.
Kirkon porttia varten pilarit on valettu ja aidan betonijalusta on valmis.
Metallisen aidan ja porttien tekeminen autotalli-metallipajalla on alkanut.
1.11. Betonisokkeli on valettu kirkon edessä olevalle aidalle. Rautaputket on ostettu ja hitsaaminen autotallipajassa voi alkaa.
27.10. Työmaalle ei tule enää raskaita työkoneita, joten aidan rakentaminen tontin etureunaan aloitettiin. Teräsvahvisteisen betoniperustuksen päälle tulee 40 cm:n sokkeli, ja sen päälle metallinen aita. Aidan ja portin tekee seurakuntalainen, jolla on autotallissaan metallityöpaja.
Jätekaivo kirkon takapihalla on peitetty ja odottaa enää suojakantta.
Keittiökalusteet on asennettu paikoilleen; vasempaan reunaan tulee vielä puolikorkea jääkaappi-pakastin.
Kirkon kattovalot, katkaisijat ja pistorasiat ovat löytäneet paikkansa.
21.10. Suihkun laatoitus on viimeistelyä vaille valmis.
Krushevon kirkon julkisivu aamuauringossa.
Puusepältä mittojen mukaan tilatut ehtoolliskaiteet, saarnapulpetti ja alttaripöytä ovat valmistuneet, ja ne on varastoitu toimistohuoneeseen.
19.10. Puuseppä on valmistanut mittatilauksena saarnapulpetin, alttaripöydän ja ehtoolliskaiteet. Ne ovat pintakäsittelyä vaille valmiit.
7.10. Sakokaivon betonivalut on tehty ja viemäriputki vedetty.
24.9. Sakokaivon paikka kirkon takapihalle on kaivettu.
24.9. Kirkon keittiötä varten otettiin mitat puusepän kanssa.
24.9. Kirkon sisäseinät on maalattu vaalean ruskeiksi.
Työntekijämme Bulgariassa kirjoittaa 20.9.2020:
Olin juuri pitänyt syksyn ensimmäisen sanajumalanpalveluksen Krushevossa siinä talossa, missä vielä kokoonnumme. Ehdotin rukoushetkeä kirkkorakennustyömaalla ja muutaman seurakuntalaisen kanssa suunnistimme kirkolle. Ovea ei vielä ollut, joten pääsimme sisälle. Osa seurakuntalaisista oli ensimmäistä kertaa sisällä kirkossa. Kiitimme Herraa tästä kauniista rakennuksesta ja siitä, että hän on antanut meidän nähdä tämän päivän Krushevon kylällä. Rukoilimme kyläläisten puolesta, että he kaikki löytäisivät pelastuksen tielle.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
Juuri pois lähtiessämme minulle tuntematon rouva kadulta tuli juttusille ja kysyi, koska kirkko valmistuu. Vastasin varovasti, että kuukauden päästä suunnilleen. Rakennuttajan arvio on 1–2 kuukauden kuluessa. Kutsuimme rouvaa tulemaan kirkoon sitten kun se on valmis, mutta hän halusi ensin kysyä kahdesta asiasta: ”Onhan kirkossa pappi ja laulukirjat?”
”On toki”, vastasin.
”No sitten minäkin tulen”, hän totesi ja jatkoi matkaansa.
Monet kyläläiset odottavat kirkon valmistumista ja aikovat tulla mukaan sitten kun kirkko on valmis. Oma rukoukseni on, etteivät he tulisi vain tutustumaan vaan jäädäkseen ja kulkeakseen Jeesuksen kanssa taivaaseen asti.
Olemme viikoittain pitäneet palaveria rakennuttajan kanssa. Monen monista yksityiskohdista täytyy vielä päättää. Millaiset lamput laitetaan, mitä keittiöön tulee, saniteettitilojen väritys ja varustelu, ovien aukeamissuunnat, ristin paikka, koko ja materiaali ja niin edelleen.
Juttu jatkuu kuvien jälkeen.
Monia viime hetken parannuksia on sovittu, kuten ilmanpoistoputki keittiön liesituulettimelle. Kiitos kaikille kirkkokeräykseen osallistuneille! Olemme jo melkein tavoitteessa! Herra itse siunatkoon lahjan antajan ja kohteen kunniakseen!
2.9. Videoesittely rakennustyömaasta.
2.9. Kirkko on maalattu.
12.8. Sisäseinien rappaukset ovat valmiita.
Toimisto / pyhäkoulutila.
Keittiö.
12.8. Ulkoseinien rappaukset ovat valmiita.
28.7. Reikätiiliseinään laitetaan ulkopuolelle noin 5 cm:n styrox-eriste.
28.7. ja 18.7. kuvapareja: Kadunpuoleista päätyä eristetään.
28.7. ja 18.7. kuvapareja: Kirkon pihaan tehdään erilliset parkkipaikat.
28.7. ja 18.7. kuvapareja: Sisäseinät on tasoiteltu valkoisiksi ja ruskeakarmiset ikkunat on paikoillaan.
28.7. Ulko-ovesta katsottuna suoraan edessä on toimisto- ja pyhäkoulutila ja oikealla wc ja suihkutilat.
17.7. Keittiö tulee wc:n jälkeen oikealle peränurkkaan.
17.7. Portaiden korkeudet näyttäisivät kuvan perusteella oleva keskenään erilaiset.
5.7. Räystäs on paikallaan ja pihatyöt ovat alkaneet. Lain vaatimat kolme pysäköintipaikkaa täytyy olla erotettavissa muusta tontista.
5.7. Bulgarialaisen rakennustavan mukaan rakennuksen sivut suojataan sadevesiltä valamalla rakennukselle ”betonihelma”.
5.7. Ovet ja ikkunat on tilattu. Sisäseinät on rapattu ja odottavat maalausta ikkunoiden asennuksen jälkeen.
11.6. Kirkon sisällä on sähköjohdot vedetty ja sisäkatto alkaa olla valmis.
31.5. Kattoristikko sisältä kuvattuna. Rakentamisen edistymistä ihmettelemässä Feymi-pastori ja nuoria Peshterasta.
Krushevon kylässä ei ole kunnallista viemäriä, joten kirkon tontin takanurkkaan tulee paikallisen rakennustavan mukaisesti myös sakokaivot. Pihatyöt on myös aloitettu. Etupihalle tulee muutamia parkkipaikkoja julkisrakennuksia koskevan lain vaatimalla tavalla.
Katon räystäslaudoitus on saatu valmiiksi.
25.5. Kattopaneelit on nostettu paikalleen.
21.5. Katto tehdään lämpöpaneeleista, jolloin eristystä ei tarvitse tehdä erikseen. Nyt rakennetaan tukirakenteita kattotuolien väleihin kattopaneeleita varten.
5.5. Kattopalkit nostettiin nosturiautolla paikalleen. Itse katon rakentaminen voi alkaa.
3.5.2020 Katon sivurakenteet valmistuivat.
29.4.2020
27.4.2020 Kirkon kattorakenteiden valmistuttua alkoivat katon rakentamisen valmistelut.
Sisäseinien tiilirakenteet on saatu valmiiksi.
16.4.2020 Sateiden jälkeen kirkon kattorakenteiden valut on saatu valmiiksi.
Keräystilanne:
30.3.2020 mennessä on kerätty 6 893,72 euroa / 20 000 euron lisäkeräyksen tavoitteesta.
Kiitos kaikille keräykseen osallistuneille, Herra siunatkoon lahjanne ja auttakoon tarvittavan loppuosan löytymisessä.
30.3.2020 Muutaman sateisen viikon jälkeen rakennustyöt Krushevossa ovat taas jatkuneet koronasta huolimatta. Nyt on edetty jo pystyttämään väliseiniä sisälle ja katon runkorakenteita valmistellaan betonivalua varten.
30.3.2020 Tähän tulee toimisto / lastenhuone, josta on ikkuna salin puolelle, jotta pienten lasten äidit voivat rauhassa seurata tilaisuuksia tarvittaessa sivummalta.
31.3.2020 Toimiston viereen tulee wc ja suihkutila ja sen viereen keittiönurkkaus.
Bulgariassa elää monia vähemmistöjä. Yksi niistä on millet-turkkilaiset, kuten he itseään kutsuvat. Millet-sana tarkoittaa kansaa. Heidän äidinkielensä on turkki ja pääosin he ovat muslimeja; tosin joukossa on jonkin verran myös kristittyjä. Kansanlähetys on tukenut pitkään turkin kielellä toimivaa luterilaista kirkkoa Bulgariassa.
Krushevon kylässä Plovdivin alueella asuvat millet-turkkilaiset kristityt ovat tähän asti kokoontuneet kodeissa, mutta tänä vuonna kylälle rakennetaan kirkko. Kuvat alla kertovat kirkon rakennusprojektin etenemisestä.
Kuvat: Krushevon seurakunnan arkisto ellei toisin mainita.