Kansanlähetyksen uudet lähetystyöntekijät Joanna ja Petteri Rantamäki odottavat lähtöä työalalleen Japaniin. Lentoliput on jo ostettu, mutta matkustuspäivää on jouduttu jo pari kertaa siirtämään. Omikron-aallon vuoksi Japani ei myönnä uusia viisumeja. Rantamäet ovat seuranneet tiiviisti tilanteen kehittymistä tiedotusvälineistä.
− Tammikuun 26. päivänä Japanissa todettiin 71 600 koronatartuntaa. Sen vuoksi rajoituksia on lisätty. Nyt 34:llä Japanin 47:stä alueesta on tiukemmat rajoitukset. Maa avasi Tokioon massarokotuskeskuksen nopeuttaakseen kolmansien rokoteannosten jakoa, Rantamäet kertovat viimeisimmässä uutiskirjeessään.
Toimia rajojen aukaisemiseksi
Rantamäet eivät ole ainoita, jotka odottavat rajojen avautumista. 34 000 Japanin ulkopuolelle jäänyttä ulkomaalaista opiskelijaa on kirjoittanut vetoomuksen maan hallitukselle. Tämän lisäksi useissa maissa, kuten Intiassa ja Malesiassa, on pidetty mielenosoituksia rajojen sulkua vastaan.
− Useat lehdet, esimerkiksi The Guardian, ovat kirjoittaneet sulusta, jonka takia 370 000 ulkomaalaista odottaa edelleen pääsyä Japaniin. Myös Japanin suurin liike-elämän eturyhmä pyysi hallitusta poistamaan rajasulun.
Uutta vaihdetta silmään
Joanna ja Petteri käyttävät odotusaikansa huolella hyväkseen. He opiskelevat intensiivisesti japania verkon välityksellä ja saavat näin kunnon kielikylvyn jo Suomessa ollessaan. He kertovat, että varsinkin ensimmäinen oppitunti oli jännittävä.
− Vastassamme oli pienen kobelaisen koulun henkilökunta ruudun välityksellä. Heti kättelyssä meiltä pyydettiin jikoshoukai eli itsemme esittely. Japaniksi tietenkin, koska kaikki opiskelu käydään japanin kielellä.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Muutaman ensimmäisen viikon kuluessa japanin kuuntelu alkoi Rantamäkien kokemuksen mukaan tuntua jo normaalilta.
− Toki kaikkea ei millään pysty ymmärtämään, koska sanastomme on vielä kovin suppea.
Oppitunnit koostuvat tietysti läksyjen tarkistamisesta ja uuden kappaleen läpikäynnistä. Opiskelu käydään nopealla tahdilla, ja Joannan ja Petterin pitää suoriutua useista kirjan luvuista viikossa.
− Sanaston ja kieliopin lisäksi opiskelemme päivittäin muutaman uuden kanji-merkin ja harjoittelemme puhumista *shadowing-tekniikalla. Siinä pyritään toistamaan kuultu lause oikeaoppisesti ja ymmärtämään lauseen merkitys. Kerran viikossa meillä on ollut tehtävänä myös laatia kirjoitelma. Olemme kirjoittaneet tähän mennessä itsestämme ja huoneestamme.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Aikaero Japaniin on noin seitsemän tuntia. Rantamäkien oppitunnit ovat alkaneet Japanin aikaa kello 15.00, joten kielikoululaisten on pitänyt olla ruudun äärellä kahdeksalta aamulla. Parin viikon kuluttua tunnit aikaistuvat vielä puolella tunnilla, mutta se ei ahkeria opiskelijoita haittaa.
− Varhaiset aamuherätykset ovat korona-aikana luoneet hyvää rytmiä elämään. On ilo saada opiskella japania kunnolla jo nyt.
Rantamäet siunataan matkaan ensi sunnuntaina Ryttylässä
Ensi sunnuntaina 6.2. Kansanlähetysopistolla Ryttylässä vietetään jumalanpalvelusta japanilaisittain. Jumalanpalveluksen yhteydessä Joanna ja Petteri Rantamäki siunataan matkaan Japaniin. He pääsevät lähtemään heti, kun ovet Japaniin aukeavat. Jumalanpalveluskaavassa tulee Kansanlähetysopiston verkkokoulutusvastaavan Mattias Kaitaisen mukaan olemaan pieniä muutoksia totuttuun jumalanpalvelukseen nähden.
− Jumalanpalvelus on suunniteltu perhemessuksi, eli erillistä pyhäkoulua ja junnuraamista ei ole. Tervetuloa mukaan koko perheen voimin ja uutta ja jännittävää ihmetellen. Jumalanpalvelukseen voi osallistua myös striimin kautta. Voit seurata jumalanpalveluksia avaimia.net:istä tai Kansanlähetyksen YouTube-sivulta, Kaitainen sanoo.
Jumalanpalveluksessa palvelevat Rantamäkien lisäksi Kansanlähetyksen Japanin lähetystyöstä tutut kasvot Mari Nummela sekä Asako ja Lauri Palmu.
Rantamäet pyytävät muistamaan rukouksin seuraavia asioita:
• Japani avaisi rajansa viisaudella
• opiskelu olisi antoisaa ja he pysyisivät mukana kovassakin tahdissa
• siunausta ja hedelmää kaikelle kristilliselle työlle, jota Japanissa tehdään.
* Shadowing-tekniikan peruskonsepti on seuraava:
- Kuuntele teksti kerran – jos sinulla ei ole edes yleistä käsitystä siitä, mitä tapahtuu, sinun kannattaa valita helpompi aihe.
- Kuuntele tekstiä vielä muutaman kerran, kunnes olet varma, että mitä tahansa et vieläkään ymmärrä, sitä et pysty ymmärtämään asiayhteydestä myöhempien kuulemisten kautta.
- Kuuntele tekstiä samalla, kun luet sitä, ja etsi ne lauseet, joista et ole varma, mitä ne tarkoittavat.
- Kuuntele tekstiä ja toista sitä pienellä viiveellä – huuhtele lauseita suussasi ja toista, kunnes voit lukea tekstin varmasti samalla nopeudella kuin äänitteessä, tee se sitten vielä kerran ja siirry seuraavaan kappaleeseen.
Kuvat: Rantamäkien arkisto
Toim. Anne Lepikko