Inkerin kirkon koulutuskeskus kouluttaa työntekijät ja vapaaehtoiset Inkerin kirkolle. Tie maallikkojen vastuunkantoon kulkee Inkerin kirkossa teologisen peruskurssin kautta. Kurssi suoritetaan viikonloppuperiodeina kirkon rovastikunnissa tai parin viikon kurssina Keltossa. Peruskurssia käyneitä opiskelijoita on lähetystyöntekijä Juha Saaren mukaan vuosittain noin kaksisataa. Hän kertoo, että seurakuntien vastuunkantajille järjestetään Teologisessa instituutissa kursseja muun muassa diakoniasta, lapsi- ja nuorisotyöstä, perhe- ja avioliittotyöstä, lähetystyöstä, kirkkomusiikista, johtamisesta ja hallinnosta, sen mukaan kuin tarvetta on.
− Seurakunnat lähettävät opiskelijoita näille kursseille, jotka käsittävät kukin neljästä kahdeksaan periodia kahden vuoden aikana. Kurssien aikana opiskelijat ovat siis poikkeuksellisesti omissa seurakunnissaan kyseisten työmuotojen vastuunkantajia ja soveltavat oppimaansa käytäntöön välittömästi, Saari kertoo.
Striimaukset tuovat joustavuutta opetukseen
Teologisen instituutin teologian linjat kouluttavat teologian asiantuntijoita. Näitäkin ryhmiä on Juha Saaren mukaan useita. Hän tietää, että etä- ja periodikursseja käyvät teologian opiskelijat toimivat jo nyt kirkon paimenvirassa diakoneina. Mikäli he eivät seurakunnan tilanteen vuoksi tai perhesyistä voi osallistua opetukseen Keltossa, he voivat opiskella joustavasti etänä striimin kautta kotonaan. Instituutissa tapahtuva teologian kandidaatin tutkinnon lähiopetus kestää kolme ja puoli vuotta. Tämän jälkeen opiskelija voi vielä hakea teologian maisteriohjelmaan.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
− Tavoitteenamme on ollut kouluttaa sata uutta paimenta Inkerin kirkolle kymmenessä vuodessa. Siihen emme ole aivan pääsemässä, mutta koulutuskeskuksen oppilasmäärät ovat joka tapauksessa moninkertaistu-neet viiden viimeisimmän vuoden aikana. Vaikea koronatilanne Venäjällä on aiheuttanut myös kirkon koulutuskeskukselle haasteita. Pandemian pahentuessa vuoden vaihteessa perusopetus jouduttiin vaihtamaan etäopetukseksi ja Keltossa pidettiin vain periodeja.
Koulutusta kirkon tuella kirkon tarpeisiin
Inkerin kirkon Teologisessa instituutissa koulutetaan työntekijöitä Inkerin kirkon tarpeisiin. Inkerin kirkko kustantaa koulutukset. Kansanlähetys ja eräät muut järjestöt sekä yksityiset henkilöt ovat tukeneet koulutuskeskuksen toimintaa taloudellisesti.
− Inkerin kirkko elää murrosaikaa. 1990-luvulla ja vuosituhannen alussa saimme paljon apua Suomesta. Olemme siitä kiitollisia. Viime vuosina niin lähettien kuin vierailijoiden määrä on vähentynyt. Kirkko ei ole enää leimallisesti inkerinsuomalaisten kirkko, vaan monikansallinen yleisvenäläinen luterilainen kirkko, joka tekee aktiivisesti lähetystyötä ennen kaikkea Venäjällä, mutta myös muualla. Evankeliumi on levinnyt eri puolille suurta ja mahtavaa maata ja jopa rajojen taakse.
Juha Saari iloitsee siitä, että Kelton opiskelijoissa on venäläisiä, burjaatteja, liettualaisia, armenialaisia, kazakstanilaisia, ukrainalaisia, juutalaisia ja jopa kiinalaisia, ehkä joku inkeriläinenkin.
− Koska työmme laajenee ja opiskelijamäärät ovat lähteneet viime vuosina valtavaan kasvuun, aloimme viime kesänä rakentaa uutta seminaari-rakennusta. Näin saamme lisättyä opetustilojamme kolmella uudella auditoriolla. Kiitos Herralle!
Toim. Anne Lepikko
Kuvat: Ivan Laptev