Gagauziassa on aloitettu kevätkylvöt

13.4.2022

Kansanlähetys on jo melkein neljännesvuosisadan ajan tukenut Moldovan Gagauziassa toimivaa kristillistä maatalousyhdistystä. Ruuan ja työpaikkojen lisäksi maatalousyhdistyksen toiminta tuo varoja sikäläisen seurakunnan lähetystyöhön idässä.

Moldova on yksi Euroopan köyhimmistä maista. Se on Ukrainan naapurimaa. Maatalous muodostaa siellä tärkeän osan elinkeinoelämästä. Gagauziassa toimivan Vulcăneștin kristillisen maatalousyhdistyksen perustaja Stepan Staucean otti eilen yhteyttä idän kirjallisuustyön avustusprojektien vastaavaan Esko Mäki-Soiniin kertoakseen hyviä uutisia: Gagauziassa on aloitettu kylvötyöt.

Staucean selvitti: ”Tänään me kylvämme auringonkukkaa ja viikon kuluttua pitäisi alkaa maissin kylvö. Olemme erittäin kiitollisia siitä traktorista, jonka saimme Suomesta lahjaksi vuonna 2002. Tämä Belarus-merkkinen traktori on valmistettu vuonna 1990, eli se on palvellut jo 32 vuotta. Traktori sekä sen mukana Suomesta lahjoitetut Överum-kyntöaurat ovat edelleen hyvässä työkunnossa. Gagauzian alueella tavoitteena on saada kaikki kylvötyöt valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä.”

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Mäki-Soini iloitsee gagauzialaisten maanviljelijöiden ahkeruudesta.
– Kaikkien näiden vuosien aikana, joina olemme toimineet yhteistyössä tämän Gagauziassa vaikuttavan kristillisen maatalousyhdistyksen kanssa, he ovat tehneet työnsä esimerkillisellä tavalla. Meille ei ole koskaan tullut pyyntöä, että he tarvitsisivat koneisiin varaosia. Koneet ja laitteet luonnollisesti menevät välillä rikki, mutta gagauzit ovat aina itse korjanneet ne kuntoon. Tämän projektin yllä on ollut Jumalan siunaus! Rukoillaan, että Jumala siunaisi tämänkin vuoden kylvötyöt ja antaisi Gagauziaan suuren sadon.

Mäki-Soini välittää idän kirjallisuustyön ystäville Stepan Stauceanin lämpimät terveiset ja kiitokset.
– Hän oli erityisen kiitollinen siitä, että pääsi Ilia Carasenin kanssa vierailemaan huhtikuussa Suomessa. Miehet vierailivat huhtikuussa muun muassa Kansanlähetysopiston järjestämillä Idäntyönpäivillä.

Mäki-Soini kertoo saaneensa viestin mukana videon, jossa Stepan Stauceanin tyttären tytär, pian 14 vuotta täyttävä Elena, johtaa Vulcăneștin seurakunnan kuoroa viulun kanssa.
– Vulcăneștin seurakunnassa lauletaan gagauzin kielen lisäksi romaniaksi ja venäjäksi. Idän seurakuntien esittämä musiikki on erittäin koskettavaa. Monet heidän lauluistaan ovat syntyneet suurten ahdistusten ja vainojen keskellä.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Esko Mäki-Soini kiittää myös osaltaan kaikkia teitä, jotka olette muistaneet ja tukeneet Gagauzian maatalousprojektia.

Toim. Anne Lepikko
Kuvituskuva: istockphoto
Videot: Stepan Staucean

 

Tue avustustyötä idässä

Voit tukea Kansanlähetyksen avustustyötä idässä kertalahjoituksella oheisesta painikkeesta tai suoraan pankkiin jollekin seuraavista tilinumeroista:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.
Käytä viitettä 70807.
voit lahjoittaa myös MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Moldova.
Kiitos tuestasi! Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This