Gagauziassa kylvetään siementä peltoon ja sydämiin

9.6.2023

Kansanlähetys tekee monimuotoista työtä Etelä-Moldovan Gagauziassa, joka on yksi Euroopan köyhimpiä alueita. Toukokuun alussa Gagauzian autonomisen alueen pääkaupungissa Komratissa vietettiin Leif Nummelan kirjoittaman Raamatun punainen lanka -kirjan julkistamismisjuhlaa. Suomesta tilaisuuteen osallistuivat kirjan käännöstarkastaja Reino Saarelma ja Saksan maahanmuuttajatyössä toimiva Mikko Tiira.

Idän kirjallisuustyön projektityöntekijä Esko Mäki-Soini kertoo, kuinka kirjan valmistusprosessi pyörähti käyntiin eräällä työmatkalla Gagauziassa vuonna 2019. Mäki-Soini oli lähettänyt etukäteen seurakuntien johtajille Nummelan kirjoittaman kirjan venäjänkielisen version, jotta he voisivat tutustua kirjan sisältöön
”He olivat tulleet siihen tulokseen, että halusivat julkaista kirjan omalla äidinkielellään. Muistan elävästi sen hetken, kun menimme Reinon kanssa erääseen paikalliseen taloon keskustelemaan projektista. Kätellessäni paikallisia miehiä huomasin, että joillakin heistä oli poikkeuksellisen karhea käsi. Se tietysti johtui siitä, että monet Moldovassa tekevät ruumiillista työtä ilman työkäsineitä. Alkurukouksen jälkeen neuvottelut lähtivät käyntiin.”

Jo alkuvaiheessa Mäki-Soini ymmärsi, että projektista tulee vaikeampi kuin hän oli olettanut. Ensimmäinen suuri haaste oli se, että seurakuntien johtajat eivät olleet tehneet kustannustoimintaa, eikä heillä liioin ollut kristillistä kustantamoa, jonka kanssa kirja olisi voitu tuottaa. Toinen, paljon suurempi haaste oli se, että gagauzin kielellä ei ollut Vanhaa testamenttia.
”Yhtäkkiä olimme tilanteessa, jossa piti aloittaa myös Raamatun käännöstyö. Vaikeuksista huolimatta päätimme ryhtyä tähän hankkeeseen.”

Ensimmäinen askel oli se, että heidän piti löytää ammattitaitoiset kääntäjät.
”Jumala avasi ovia, ja tarvittava tiimi saatiin koolle. Saarelma otti vastuulleen käännösprosessin johtamisen. Seuraavan vaikeuden toi korona, kun matkustaminen Gagauziaan tuli mahdottomaksi. Hanke kuitenkin eteni pikkuhiljaa vaikeuksista huolimatta, ja nyt toukokuussa 2023 Gagauziassa vietettiin virallista kirjan julkaisujuhlaa.”

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Reino gagauzialaisten valmistaman kirjamainoksen vieressä. Kuva: Idän kirjallisuustyön arkisto
Reino Saarelma gagauzien valmistaman kirjamainoksen vieressä. Kuva: Idän kirjallisuustyön arkisto

Ensimmäinen gagauzin kielelle tuotettu kristillinen kirja

Julkistamisjuhlaan 12. toukokuuta Komratin yliopistolle oli kokoontunut noin 40 hengen arvovaltainen ryhmä kuulemaan kirjan synnystä. Kirjan julkaiseminen ylitti julkisuuskynnyksen. Paikallinen Gagauzian radio ja televisio haastattelivat Reinoa ja lähettivät saman illan kello yhdeksän uutislähetyksessä koosteen tapahtumasta gagauziksi. Myös eräs kaupallinen satelliittikanava teki jälkikäteen pitkän haastattelun Saarelmasta ja käännösprojektin yhdyshenkilöstä Iliasta. Kaupunginjohtajakin antoi audienssin tapaamista varten. Virallisten juhlallisuuksien jälkeen Reino ja Mikko vierailivat kolmessa eri seurakunnassa esittelemässä painosta tullutta kirjaa.

Gagauzin kieli on niin sanottu uhanalainen kieli. Moldovan virallinen kieli on romania ja sen lisäksi kaikkialla maassa puhutaan venäjää.
Esko Mäki-Soini uskoo, että Raamatun punainen lanka -kirjan julkaisu on askel gagauzin kielen aseman vahvistamiseksi.
”Samalla kirja johdattaa lukijaansa lukemaan ja opiskelemaan Raamattua. Tämä taitaa olla kirjallisuustyömme historiassa ensimmäinen kerta, kun entisen Neuvostoliiton maaperällä juhlitaan hengellisen kirjan valmistumista yhdessä yliopiston ja television kanssa”, Mäki-Soini iloitsee.

Auttamisen pitkä historia

Kansanlähetyksen kirjallisuustyö on auttanut yhdessä suomalaisten kristittyjen kanssa kymmeniä vuosia Gagauzian seurakuntia hengellisesti ja taloudellisesti. Vuosina 1998–2004 toteutettiin Moldovassa yhteistyössä gagauzi-seurakunnan kanssa maatalousprojekti, jolla on ollut monenlaisia hyviä vaikutuksia. Esko Mäki-Soini kertoo saaneensa juuri Kansanlähetyksen pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, kristillisen maatalousyhdistyksen perustajan Stepan Staucean lähettämän videon kevätkylvöjen etenemisestä.

Kuvakaappaus Instagramista, missä traktori ruiskuttaa auringonkukkapeltoa.

Katso tästä videoklippi Instagramissa.

Videolla näkyy, kuinka seurakunnan maatalousyhdistyksen Belarus-traktorilla ruiskutetaan auringonkukkapeltoa. Tästä voit katsoa videon Facebookissa.

Tämä Belarus on valmistettu vuonna 1990. Se hankittiin suomalaisten lahjoittajien tuella ja kuljetettiin Gagauziaan vuonna 2002. Nyt 21 vuotta myöhemmin traktori on edelleen työssä.
”Gagauzit ovat taitavia konemiehiä ja he tekevät työtä suurella sydämellä. Seurakunnan maatalousyhdistys tuottaa jokapäiväistä leipää ja mahdollistaa myös Elämän leivän eteenpäin viemistä. Osan maatalousyhdistyksen tuotosta seurakunta antaa heidän evankelioimistyönsä tukemiseksi.”

Lähetystyö on joukkuelaji

Mäki-Soini katsoo taaksepäin työmme historiaan gagauzien parissa ja toteaa, että lähetystyö on joukkuelaji. Hän on varma, että ilman Reinon suurta työmäärää ja osaamista Raamatun punainen lanka -kirja olisi jäänyt Gagauziassa lähtötelineisiin.
”Kun seurakuntien johtajat pyysivät meiltä tätä kirjaa, en ymmärtänyt, mihin olin lupautumassa. Jumala kuitenkin avasi ovet. Saimme kääntäjätiimin, joka yhdessä Reinon kanssa vei tämän valtavan suuren työn maaliin.”

Samoin Mäki-Soini ajattelee myös kristittyjen maanviljelijöiden toiminnasta. Projektin alkaessa parikymmentä vuotta sitten hän ei osannut edes haaveilla siitä, miten tuo hanke tulisi kasvamaan ja kehittymään.
”Tämän kaiken Jumala on tehnyt mahdolliseksi monien uhraajien ja esirukoilijoiden anteliaisuuden ansiosta. Kiitos teille rakkaat ystävät siitä uskollisuudesta, tuesta ja rakkaudesta, jota olette niin runsain määrin tälle työlle antaneet. Kiitos Jumalalle, että tänään Moldovan Gagauziassa saadaan vapaasti kylvää siementä sekä ihmisten sydämiin että alueen ravintorikkaaseen mustaan multaan.”

Toim. Anne Lepikko
Kuvat: Idän kirjallisuustyön arkisto

Ota yhteyttä

Aitamäki Markus

lähetystyöntekijä, aluekoordinaattori: Inkerin kirkko, idän kirjallisuustyö, Viro. Lähetystyöntekijän tehtävät Inkerin kirkon työyhteydessä Venäjällä Suomesta käsin.

markus.aitamaki@sekl.fi

+358 44 099 5820

Tue idän kirjallisuustyötä

Voit tukea Kansanlähetyksen kirjallisuustyötä idässä kertalahjoituksella oheisesta painikkeesta tai suoraan pankkiin jollekin seuraavista tilinumeroista:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.
Käytä viitettä 70807.
Voit lahjoittaa myös MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: idän kirjallisuustyö.
Kiitos tuestasi!
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This