Villasukat ilahduttivat ukrainalaisia, valkovenäläisiä ja moldovalaisia lapsia

17.3.2023

Rakkaat villasukkien kutojat,

Jumala siunasi jouluprojektimme niin, että yhdessä saksalaisen Tabea-lähetyksen kanssa voimme lähettää 4 600 joulupakettia Ukrainaan, Valko-Venäjälle ja Moldovaan. Te valmistitte näitä paketteja varten 5 999 paria villasukkia. Sydämellinen kiitos aherruksestanne!

Taloudellisesti tuimme tätä hanketta 6 000 eurolla. Ukrainaan paketeista meni 2 800. Niistä 800 pakettia jaettiin lapsille, jotka olivat menettäneet isänsä sodassa. Sotaorpous ei ole loppunut Euroopasta.

Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini kertoo palautteesta, jota hän on hiljattain saanut tästä hankkeesta:

”Erittäin vaikeissa oloissa elävien lasten asioista ei ole helppo kirjoittaa. Haluamme kuitenkin jakaa kanssanne muutaman esimerkin toivoen, että näiden lasten puolesta kohoaisi taivaan valtaistuimelle monia esirukouksia.”

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Lahjalaatikoita kuljetetaan.

 

Mäki-Soini jatkaa: Kahden lapsen sijaisäiti kirjoitti meille: ”Tanjan* tullessa meille hänen tilanteensa oli hyvin vaikea. Hän ei osannut mitenkään ilmaista tunteitaan. Tanjan äiti on prostituoitu. Äiti oli vienyt tytärtään mukanaan ja pakotti tämän näkemään erittäin epätoivottuja asioita. Runsas vuosi sitten Tanja alkoi kaljuuntua. Aluksi ajattelimme kaljuuntumisen johtuvan syövästä tai jostakin muusta vakavasta fyysisestä sairaudesta.

Tanja kävi läpi monia lääkärien tekemiä testejä ja tutkimuksia, mutta niistä ei käynyt ilmi mitään vakavaa sairautta. Nyt  ymmärrämme, että tässä on kyseessä psykologinen prosessi. Pikkuhiljaa Tanja on alkanut avautua ja kertoa meille tunteistaan. Hän kuuntelee meitä ja yrittää olla kiltti. Tanja käy mielellään pyhäkoulua, osallistuu koreografiatunneille ja rakastaa nukeilla leikkimistä. Tanjan unelma on jonakin päivänä tulla lastenhoitajaksi.

Myös Tanjan pikkusisko Katja* on meillä sijaislapsena. Kahdeksan kuukauden ikäisenä Katja oli joutunut hypotermian vuoksi sairaalahoitoon. Hänen äitinsä ystävineen oli ollut järvellä juomassa alkoholia ja laiminlyönyt tyttärensä jättämällä hänet koko yöksi maahan makaamaan. Meille tullessaan Katja ei osannut puhua eikä kävellä. Kun hän alkoi ottaa ensimmäisiä askeleitaan ja oppi puhumaan, olimme riemuissamme. Nyt Katja on hyvin kehittynyt ikäisekseen. Olemme ylpeitä ja innostuneita hänen saavutuksistaan. Kiitos teille lahjoista ja erityisesti lämpimistä sukista!”

Toisessa saamassamme raportissa joulupakettien viejät kertoivat seuraavaa: ”Perheessä, jossa vierailimme, on neljä lasta. Perheen äiti Luba* oli aikanaan kasvanut monilapsisessa perheessä, jossa vanhemmilla ei ollut hänelle aikaa. Jo pienenä tyttönä hän oppi huolehtimaan kaikista sisaristaan. Lubasta tuli yksinhuoltaja hänen aviomiehensä kuoltua epäselvissä olosuhteissa. Luba käy tehtaassa työssä ja pystyy siten ruokkimaan lapsensa, mutta hänen mahdollisuutensa parantaa perheen olosuhteita ovat rajalliset. Valtion tarjoamassa asunnossa Luban perheellä on tapetit vain yhdessä huoneessa; muissa huoneissa on vain betoniset seinät. Myös asunnon lattiat ovat paljasta betonia, eikä asuntoon ole asennettu ovia.

Perheen kaksi vanhempaa lasta olivat hyvin hämillään vierailustamme. He ymmärtävät jo paljon ja tuntuivat vähän häpeilevän köyhää kotiaan. Kaksi nuorempaa lasta sen sijaan osallistui heti keskusteluumme. Lapset eivät osanneet sanoa mitään Jeesuksen syntymästä, koska eivät olleet koskaan kuulleet ilosanomaa. Kerroimme heille joulusta ja Jeesus-lapsesta. Annoimme heille lahjoja. Ne sisälsivät yllätyksiä, joista he eivät olleet koskaan edes uneksineet. Luba-äidillä itsellään ei ollut mahdollisuutta antaa lapsilleen lämpimiä, rakkaudella kudottuja sukkia, joita lapset lahjapaketeistaan löysivät. Lapset katselivat karkkeja, leluja, askartelutarvikkeita ja muita hyödyllisiä tavaroita hyvin kiinnostuneina. He olivat kiitollisia siitä, minkälaisen juhlan me heidän kotiinsa järjestimme. Toivomme, että joulun kertomus jää näiden lasten ja heidän äitinsä sydämiin ja jonakin päivänä muuttaa heidän elämänsä.”

Myös Zhannan* perheessä vietettiin iloinen hetki, josta saimme kuulla seuraavaa: ”Tässä perheessä sekä isä että äiti olivat aikanaan kasvaneet orpokodeissa. Heillä on viisi lasta, joista kaksi viettää viikot kehitysvammaisten orpokodissa ja viikonloput kotona. Nyt äiti odottaa kuudetta lasta. Perheen isällä on lisäksi kaksi lasta toisessa perheessä. Ei ole harvinaista, että tällaisten perheiden ihmissuhteet ovat horjuvia ja lapsia usein laiminlyödään. Se johtuu osaltaan siitä, että orpokodeissa kasvaneet vanhemmat eivät ole aikanaan itsekään saaneet huomiota, jota he olisivat tarvinneet.

Perheen lapset olivat kuitenkin iloisia nähdessään meidät. He yllättyivät nähdessään niin paljon kauniita ja maukkaita lahjoja, joita saivat tuntemattomilta ihmisiltä. Autoimme heitä avaamaan lahjapaketit ja yhdessä tutkimme niiden sisältöä. Nyt he tietävät näiden lahjojen ansiosta, että joulu on jotakin aivan erityistä. Zhanna-äiti kiitti meitä avusta, jota hän ei ollut osannut odottaa. Vierailumme heidän luonaan oli erityinen ilo. Aikaisemmin heillä olivat käyneet vain viranomaiset varmistamassa, että lasten elinolot olivat turvalliset ja hyväksyttävät. Vieraillessamme heillä lapset kokivat todellisen joulun juhlatunnelman. Rukoilemme, että Herramme tulee heidän elämäänsä ja että heidän tilanteensa voisi kohentua.”

Kansanlähetys kiittää teitä, rakkaat ystävät, siitä suuresta lahjasta, jonka annoitte tuhansille idän lapsille viime jouluna. Te välititte heille lahjanne mukana Jeesuksen ehdotonta rakkautta. Tästä Jeesuksen lapsille osoittamasta rakkaudesta voimme lukea Matteuksen evankeliumista: ”Ja he toivat hänen tykönsä lapsia, että hän koskisi heihin; mutta opetuslapset nuhtelivat tuojia. Mutta kun Jeesus sen näki, närkästyi hän ja sanoi heille: ’Sallikaa lasten tulla minun tyköni, älkääkä estäkö heitä, sillä senkaltaisten on Jumalan valtakunta. Totisesti minä sanon teille: joka ei ota vastaan Jumalan valtakuntaa niin kuin lapsi, se ei pääse sinne sisälle.’ Ja hän otti heitä syliinsä, pani kätensä heidän päällensä ja siunasi heitä.”

*Uutisessa esiintyvät nimet ovat muutettu yksityisyyden suojelemiseksi ja turvallisuussyistä.

 

Villasukkia idän lapsille -kampanja jatkuu

Kokoamme parhaillaan villasukkia vuoden 2023 joulukampanjaa varten. Sukkapaketteja otetaan vastaan Tuurissa. Lähetysosoite on: Hanna Saarenpää, Apilapolku 1, 63610 Tuuri, puh. 040 769 2077. Hänelle voi myös viedä paketit suoraan kotiin; hän asuu lähellä Keskisen kyläkauppaa Tuurissa. Sovithan kuitenkin viennistä etukäteen.

Toim. Anne Lepikko
Kuvat: Tabean arkisto

Ota yhteyttä

Aitamäki Markus

lähetystyöntekijä, aluekoordinaattori: Inkerin kirkko, idän kirjallisuustyö, Viro. Lähetystyöntekijän tehtävät Inkerin kirkon työyhteydessä Venäjällä Suomesta käsin.

markus.aitamaki@sekl.fi

+358 44 099 5820

Tue idän kirjallisuustyön diakoniatyötä Itä-Euroopassa

Voit tukea idän kirjallisuustyön Villasukkia idän lapsille -kampanjaa kertalahjoituksella tästä painikkeesta. Kertalahjoituksessa tilisiirrolla voit käyttää jotain seuraavista Kansanlähetyksen lahjoitustileistä:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK:
FI 83 8000 1501 5451 08
Viite on 70807.
Kiitos tuestasi!
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This