Villasukat kokoavat hyväntekijät yhteisen asian äärelle

18.11.2022

Kansanlähetys auttaa vähäosaisia lapsia Itä-Euroopan maissa pitkäaikaisen yhteistyöorganisaationsa Tabean kanssa. Saksasta käsin toimivan Tabean vapaaehtoiset vastuunkantajat kokoavat sen ja Kansanlähetyksen yhteisen villasukkakampanjan lahjapakkaukset Saksassa. Monet heistä ovat entisestä Neuvostoliitosta lähtöisin olevia etnisiä saksalaisia. Yksi näistä paluumuuttajista on Albert Kühn.

Kühn kertoi kokeneensa nuorena Neuvostoliitossa monenlaista syrjimistä ja jopa vainoa. Hän joutui perheensä kanssa muuttamaan monta kertaa, koska he olivat kristittyjä. Uskovat nuoret eivät päässeet opiskelemaan yliopistossa, eivätkä he saaneet kokoontua yhteen, joten hengelliset tilaisuudet järjestettiin metsissä.
– Kerran olimme taas järjestäneet metsään nuortentilaisuuden. Ainoastaan kolme ihmistä tiesi, missä olimme. Viranomaiset olivat kuitenkin jotenkin saaneet selville kokoontumispaikkamme, ja niinpä he lähettivät miliisit paikalle. Meitä oli silloin metsässä noin parikymmentä nuorta. Jokainen vietiin miliisiasemalle kuulusteluihin, Kühn muistelee.

Kristityillä nuorilla ei Kühnin mukaan ollut laulukirjoja, mutta he pystyivät valmistamaan niitä itse. He keräsivät vihkoista sivuja, kirjoittivat niihin laulujen sanat, ja ompelivat sivut kirjoiksi.
– Raamattujakaan ei juuri ollut. Jos joskus  joku sai tuon kirjan, se oli aina suuri juhla. Minä sain ensimmäisen oman Raamatun vuonna 1979.

Noiden vuosien aikana Raamattuja oli turvallisinta jakaa yöllä hautausmailla. Jos jostakin tuli erä Raamattuja, niitä toimitettiin eteenpäin iltaisin ja öisin. Kühn muistaa erään kerran, jolloin hän oli viemässä vanhalla henkilöautolla Raamattuja toiseen kaupunkiin, kun yhtäkkiä tapahtui jotain odottamatonta.
– Olimme lastanneet autoon liian painavan kuorman ja matkalla kävi niin, että auto katkesi. Raamatut piti nopeasti siirtää toiseen autoon, jotta ne saatiin turvaan. Katkennut auto hinattiin kotiin ja hitsattiin uudestaan ajokuntoon.

Vuonna 1989 Albert Kühn sai muuttaa perheensä kanssa isoisiensä maahan Saksaan. Hän on nykyisin eläkkeellä, ja päiviin antaa sisältöä Tabean varastolla tehtävä hyväntekeväisyystyö.

Kaksi viikkoa ensimmäiseen adventtiin

Villasukkia idän lapsille -kampanjan projektityöntekijä Esko Mäki-Soini iloitsee siitä, että suomalaisten ystävien kutomia sukkia on voitu tänä vuonna lähettää Saksaan jo 4937 paria.
– Kiitos teille, rakkaat ystävät, tästä valtavasta lahjasta. Saksassa vapaaehtoistyöntekijät valmistavat jo kiireellä joulupaketteja ja pakkaavat niihin näitä teidän tekemiänne sukkia.

Seuraava sukkakuorma on tarkoitus lähettää marraskuun lopussa. Mäki-Soini toivoo, että tätä kuljetusta varten lahjoitettavat sukat olisivat Tuurissa perjantaihin 25.11.2022 mennessä.

Sukkapakettien lähetysosoite on: Hanna Saarenpää, Apilapolku 1, 63610 Tuuri, puh. 040 769 2077. Hänelle voi myös viedä paketit suoraan kotiin; hän asuu lähellä Keskisen kyläkauppaa Tuurissa. Sovithan kuitenkin viennistä etukäteen.

Toim: Anne Lepikko
Kuva: Idän kirjallisuus- ja diakoniatyön arkisto

 

Voit lahjoittaa idän kirjallisuustyön diakoniatyölle tämän sivun alaosassa olevan lahjoituspainikkeen kautta tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70807 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Voit lahjoittaa myös MobilePayllä Suomen Ev.lut. Kansanlähetykselle (37850). Kun kirjoitat kommenttikenttään: villasukat, tai viite 70807, lahjoituksesi kohdistuu kuljetuskustannusten kattamiseen.

 

Ota yhteyttä

Aitamäki Markus

lähetystyöntekijä, aluekoordinaattori: Inkerin kirkko, idän kirjallisuustyö, Viro. Lähetystyöntekijän tehtävät Inkerin kirkon työyhteydessä Venäjällä Suomesta käsin.

markus.aitamaki@sekl.fi

+358 44 099 5820

Tue idän kirjallisuustyön diakoniatyötä Itä-Euroopassa

Voit tukea idän kirjallisuustyön Villasukkia idän lapsille -kampanjaa kertalahjoituksella tästä painikkeesta. Kertalahjoituksessa suoraan pankkiin Kansanlähetyksen tilinumero on FI83 8000 1501 5451 08 ja viite 70807.
Kiitos tuestasi!
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This