Mediatyön aluekoordinaattori Anne Tuovinen kertoo vierailustaan kristillisen satelliittitelevisioyhtiön SAT-7:n vuosikonferenssissa Libanonissa.
Joka vuosi maalis-huhtikuussa kristillinen satelliittitelevisioyhtiö SAT-7 kokoaa yhteistyökumppaninsa vuosikonferenssiin nimeltä Network, verkosto. Nimen osuvuuden huomaan itsekin, kun osallistun aamiaispöydässä vilkkaaseen keskusteluun amerikkalaisten, ranskalaisten, ruotsalaisten, tanskalaisten ja norjalaisten kesken.
Networkissa on noin 200 osallistujaa 25 eri maasta, järjestöjen ja kirkkojen edustajia ja yksittäisiä suursponsoreita. Muiden osallistujien valokuvaaminen on kielletty. Tietosuoja on tärkeää varsinkin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kirkkojen edustajille, vaikka ollaankin julkisen mediatyön ytimessä.
Kun satun juttusille jonkun SAT-7:n henkilökuntaan kuuluvan kanssa, paras esittäytyminen on kertoa, että olen Sakari Heinosen esimies. Reaktio on aina ihastunut: ”Oo, Zak, hän on hieno mies ja meille niin tärkeä työntekijä! Paljon kiitoksia, että olet lähettänyt hänet meille!” Mielelläni otan kiitokset vastaan, vaikka Suomessa onkin satoja muita ihmisiä, jotka Sakarin lähettäjinä ne ansaitsivat.
Toiminnanjohtaja Terence Ascott esittelee työtä lintuperspektiivistä. SAT-7 tuotti vuonna 2016 neljällä kanavalla yhteensä 44 000 tuntia ohjelmaa, suoraa tai nauhoitettua. Katsojia oli yhteensä noin 25 miljoonaa. Laajenemisen varaa vielä on. Satelliittitelevision ulottuvilla on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa tai sieltä pois muuttaneina 500 miljoonaa ihmistä, jotka puhuvat SAT-7:n ohjelmien kieliä. Pakolaisleirienkin karuissa olosuhteissa satelliittitelevisio on tärkeä tiedon ja viihteen lähde. Alueella on syntynyt hengellinen tyhjiö, johon nämä syvästi uskonnolliset ihmiset kaipaavat täytettä.
Ajamme bussilla pitkin Beirutin jyrkkiä ylä- ja alamäkiä tutustumaan yhteen SAT-7:n viidestä studiosta. Beirutin studiossa tuotetaan sekä lasten että aikuisten arabiankielisiä ohjelmia. Alueen vakavaan pakolaistilanteeseen SAT-7 reagoi tuottamalla yhä enemmän koulutelevision ohjelmia. Syksyllä 2017, jos Jumala suo ja varat löytyvät, käynnistyy kokonaan uusi SAT-7 Akatemia -kanava. Se noudattaa kristittyjen opetusalan ammattilaisten kanssa huolella laadittua peruskoulun opetussuunnitelmaa. Kanavaa odotellessa toiminnanjohtaja Ascott heittäytyy opettamaan meille englantia.
Joku kysyy, millä tavalla peruskouluopetuksen antamisessa voisi näkyä kanavan kristillisyys. Työntekijöitä kysymys naurattaa. Se näkyy vaikka siitä, mitä opettajilla on päällä, miten he puhuvat ja liikkuvat, miten mies- ja naisopettajat toimivat yhdessä, millaisia arvoja he opettavat. Näillä main ei uskota, että mikään opetus voisi olla arvovapaata; jos olet kristitty, tietenkin opetat kristillisiä arvoja. Miljoonat vanhemmat tälläkin alueella valitsevat lapselleen vaikutteiksi mieluummin kristilliset arvot kuin jotkin muut.
Kierrän studion kuvaus- ja työhuoneita oman pienryhmäni mukana. Meidän oppaamme on Beirutin studion asiakassuhdepäällikkö ja tosi ammattilainen. Hänen päätyönsä on koordinoida tuhansiin katsojilta tuleviin viesteihin vastaamista puhelimessa, sähköpostilla ja kaikilla mahdollisilla sosiaalisen median alustoilla. Hän on koulutukseltaan psykologi ja innostunut tällä hetkellä erityisesti siitä, että kanavan kouluohjelmiin on lisätty kriisiterapeuttisia osuuksia, joiden kautta lapsikatsojat saavat käsitellä kokemiaan traumoja. SAT-7 on ottanut vakavasti haasteen korjata sitä, mitä maailman pahuus on rikkonut tai rikkomassa.
Konferenssin yleisteemana on tänä vuonna varustaminen. Erikielisten kanavien työntekijät kertovat, millä tavalla SAT-7:n ohjelmat varustavat Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan lapsia, naisia, vainottuja kristittyjä ja seurakuntia. Kaiken pohjalla on tavoitteena kertoa evankeliumi, osoittaa rakkautta, antaa toivoa. Kun konferenssisalin hämärässä yksi jos toinenkin länsimainen osallistuja pyyhkii kyyneleitä poskiltaan, niin sehän on vain oikein ja raamatullista. Me olemme Kristuksen ruumis: kun yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki muutkin.
Kotimatka konferenssin päätyttyä kestää yön yli. Toivun siitä juuri parahiksi hoitaakseni oman osuuteni Kansanlähetysopiston Missioforum-tapahtumassa Ryttylässä. Katselen juhlasaliin kokoontuneita ihmisiä tietäen, että kukaan ei ryntää kesken tilaisuuden raahaamaan meitä kuulusteltaviksi, vangittaviksi ja kidutettaviksi. Jossain muualla on toisin.
Voit auttaa vaikeissa oloissa asuvia kristittyjä Kansanlähetyksen kevätkeräyksen kautta. Lahjoita SAT-7 -mediatyöhön nyt.
Lue lisää SAT-7:sta ja Kansanlähetyksen mediatyöstä:
He tarvitsevat ilosanomaa – kerro se
Mediatyössä SAT-7:n kanssa