Kaksosvauvoja pelastamassa

25.5.2020

Neonatologi, vastasyntyneiden lasten lääkäri Maria Karjalainen Etiopiasta kirjoittaa:

Vastasyntyneiden lääkärinä Etiopiassa minut kutsutaan mukaan keisarileikkauksiin, jos vauvan voinnista on etukäteen huolta. Myöhään eräänä iltana minut soitettiin paikalle, kun ultraäänitutkimuksen perusteella epäiltiin vauvalla olevan epämuodostuma. Varustauduin keräten leikkaussaliin mukaan hätätilanteen varalta kaiken mahdollisen. Pyysin tuomaan valmiiksi myös happipullon.

Vauva näytti synnyttyään hyvältä, vain hieman lisähappea tarvitsevalta. Juuri, kun ehdin huokaista helpotuksesta, totesi leikkausta suorittava lääkäri: ”Täältä tulee toinen!” Pikaisessa ultraäänitutkimuksessa tuo kokenut lääkäri oli tarkkaillut vauvan vointia niin tiiviisti, että oli nähnyt kaksosista vain toisen! Niinpä huolellinen valmistautumiseni jäi kovin vajaaksi, kun pipoja, lisähappea sekä ihan kaikkia välineitä oli vain yhdet kappaleet.

Keskellä yötä happea tai edes pipoja ei ollut helppo saada naapurirakennuksista. Normaalissa tilanteessakaan meillä ei ole saatavilla saturaatiomittaria, jolla voisi seurata vauvan vointia synnytyssalissa. Ensimmäistä kertaa urallani jouduin nyt vuorottelemaan lisähapen antamista vauvoille sen perusteella, kumpi heistä oli sinisempi. Aina toisen kaksosista alkaessa olla terveenpunainen oli toinen muuttunut jälleen sen verran siniseksi, että happiviikset täytyi siirtää tämän nenälle.

Syntymän jälkeen jo muutaman tunnin seurannan jälkeen saatoin viedä kaksoset äitinsä hoiviin. Jälkimmäisenä syntynyt kaksonen oli se huolta herättänyt. Seuraavina päivinä tutkimme vauvan läpikotaisin, eikä hänestä löytynytkään mitään vikaa.

Vauvojen synnyttyä isä kertoi minulle, että synnytyksen käynnistyttyä huoli vaimon ja lasten hyvinvoinnista oli kova. Hän oli päättäväisesti vaatien onnistunut tuomaan vaimonsa toisesta sairaalasta juuri meille hyvään hoitoon.

Sairaalahoidon laitteita Suomesta Etiopiaan

Suomessa aiemmalla työpaikallani muutettiin hetki sitten täysin uusiin tiloihin. Samalla monia sairaalalaitteita uusittiin ja entisiä luvattiin lahjoittaa Etiopiaan Soddon sairaalaan. Lahjoitusten listalla on hurjan paljon sellaista, mitä tarvitaan aivan perusasioiden hoitoon. Näitä laitteita ei kuitenkaan meillä Etiopiassa ole ollut, tai on ollut vain muutamia. Esimerkiksi vastasyntyneen keltaisuuden hoitoon tarvittavia sinivalolamppuja meillä on ollut vain muutamia. Ilman tuota helposti toteutettavaa hoitoa vauvat vammautuvat tai kuolevat. Noita valolamppuja ei ole monissa Etiopian sairaaloissa ja niinpä nuo meidän muutamat lamppumme loppuvat usein kesken, kun potilaita tulee kauempaakin.

Meille luvattiin Suomesta myös niin monta lääkkeiden ja nestehoidon annosteluun tarkoitettua pumppua, että niistä riittäisi käyttöön muillekin sairaalani osastoille. Monia lääkkeitä ei voi antaa turvallisesti ilman pumppua, sillä esimerkiksi liian nopea lääkkeen tiputus voi aiheuttaa vaarallisia rytmihäiriöitä. Tällä hetkellä tosin ensimmäiset merkit rytmihäiriöistäkin jäisivät huomaamatta, sillä niiden havaitsemiseen tarvittavia seurantalaitteitakaan ei ole. Lahjoitettavat valvontamonitorit tulevat siten tarpeeseen.

Monenlaista muutakin odotamme innolla saavamme pienten ja suurempien potilaiden hoitoon Etiopiaan. Usein potilas tulee Soddon sairaalaan kulkien pitkän matkan ja odottaen saavansa hyvää ja rakkaudellista hoitoa. Näiden uusien laitteiden avulla voimme hoitaa monia etiopialaisia ja tuoda heille toivoa niin sairastamisen hetkeen kuin heidän tulevaisuuteensakin.

Laitteiden saaminen Suomesta Etiopiaan vaatii monenlaista järjestelyä ja varoja rahdin kustannuksia varten. Olen kiitollinen teistä, jotka olette jo auttaneet keräämään lähetykseen tarvittavia varoja! Saimme meneillään olevan koronaviruspandemian vuoksi lisäaikaa käytännön asioiden valmisteluun. Koronaviruksen jyllätessä olikin tarpeen ottaa laitteet Suomessa uudelleen käyttöön koronavirustautia sairastavien potilaiden hoitoon.

Kun tilanne helpottaa, saamme tämän kallisarvoisen lahjan pakattavaksi ja laivaan kohti Etiopiaa. Suuri kiitos avustasi! Edelleen voit halutessasi lahjoittaa lähettämisen kuluihin Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille FI83 2070 1800 0283 25, viitteellä 77033. Kiitos lahjastasi!

Maria Karjalainen
vastasyntyneiden lasten lääkäri, neonatologi
Soddon sairaala, Etiopia

 

Tue elintärkeiden laitteiden kuljetusta

Voit lahjoittaa alla olevan painikkeen kautta tai tilisiirrolla sivun alareunassa annetuin tilitiedoin viitteellä 77033. Kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This