Käytännön tekoja Suomesta Afrikkaan

2.12.2019

Mitä tapahtuu Suomessa, jos kaksoset syntyvät keskosina? Tai jos muutaman tunnin ikäiselle vauvalle nousee kuume? Tai kun vauva kouristelee matalan kalsiumtason vuoksi? Suomessa kaksoset todennäköisimmin selviävät hyvän hoidon ja valvonnan turvin. Sairaalan mittarit hälyttävät, jos hengitys lakkaa tai sydämen syke laskee. Kuumeinen vauva hoidetaan ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä henkeä uhkaavaksi aivokalvontulehdukseksi. Ja kouristelevan lapsen matala kalsium hoidetaan hallitusti antamalla kalsiumia suoneen hitaasti pumpulla, joka säätelee, ettei lääke vahingossa mene verenkiertoon hengenvaarallisen nopeasti. Vaikka kalsium hallitusta annostelusta huolimatta aiheuttaisi uhkaavia rytmihäiriöitä, se huomattaisiin sydämen sykettä seuraavien monitorien avulla.

Monessa maassa asiat ovat kuitenkin toisin. Näitä tavallisimpiakaan laitteita ei ole käytettävissä. Usein puuttuu myös tieto esimerkiksi siitä, miten nopeasti vastasyntyneen kuumetta täytyy alkaa hoitaa tai mitä tehdä, jos vauva ei ala itkeä heti synnyttyään.

Aloitin tänä syksynä Kansanlähetyksen työntekijänä Soddon kristillisessä sairaalassa Etiopiassa. Hieman ennen töiden alkua minulle kerrottiin, että sairaalaan oli saapunut kaksosia odottava äiti, jonka laskettuun aikaan oli vielä kolme kuukautta jäljellä. Äidin toivottiin odottavan sairaalassa synnyttämättä ainakin saapumiseeni asti.

Etiopiassa vastasyntyneiden hoitoon erikoistuneita lääkäreitä eli neonatologeja on vain kourallinen, ja nyt Soddossa odotettiin minua neonatologina paikalle ennen näiden pienten keskosten syntymää. Moni rukoili, että kaksosten äidin raskaus pitkittyisi riittävästi. Odotus jatkuikin noiden rukousten mukaisesti vielä reilut pari viikkoa. Synnytys käynnistyi muutama päivä sen jälkeen, kun olin muuttanut sairaalan pihapiiriin.

Seuraavaksi odotettiin, rukoiltiin ja pyrittiin saatavilla olevin keinoin auttamaan kaksosten selviämistä ja kasvua. Kaksosista toisen taival kuitenkin päättyi pian. Käytettävissä olleet laitteet pettivät niin, ettei lapsen voinnin romahdusta heti huomattu. Toinen kaksonen sen sijaan voi hyvin ja kasvaa reippaaseen tahtiin. Hän on kotiutumassa jo lähipäivinä, paria viikkoa ennen laskettua aikaa. Menetyksestä toivuttuaan kaksosten äiti on innolla odottanut lapsensa kasvua sairaalassa ja iloinnut toisten äitien kanssa. Hän on myös rukoillut ja rohkaissut muita surun kohdanneita äitejä.

Keskosvauva pitää äitiä sormesta kiinni.
Lastenlääkäri Maria Karjalaisen pikku potilas.
Apua Suomesta

Soddon sairaala on saamassa Suomesta lahjoituksena elintärkeitä laitteita vauvojen ja lasten voinnin seurantaan ja hoitoon. Osa laitteista on tarkoitettu nimenomaan vastasyntyneiden hoitoon, mutta osasta hyötyisivät potilaat kaikilla muillakin osastoilla. Lahjoituksena saamme vaakoja vauvojen punnitsemiseen, happisaturaatiomittareita, valvontamonitoreja sydämen sykkeen ja happiarvojen sekä verenpaineen seurantaan, keskoskaappeja, ylipainehengityslaitteita, sinivalohoitolamppuja, keskosen hengityksen pysähtymisestä hälyttäviä laitteita sekä annostelupumppuja, joiden avulla vauvojen tarvitsemat pienet lääke- ja nestemäärät voidaan antaa turvallisesti.

Voisitko sinä olla mukana auttamassa lähettämään näitä vastasyntyneiden ja isompienkin potilaiden hoitoon tarvittavia laitteita Suomesta Etiopiaan? Voit halutessasi osallistua niiden lähetyskuluihin lahjoittamalla tämän sivun alalaidassa viitenumerolla 77033.

Näiden Suomesta lahjoitettujen laitteiden avulla voisimme olla Etiopiassa auttamassa ja todistamassa Jeesuksesta rakkaudesta hoitamalla lukemattoman monia potilaita – tulevaisuudessa myös niitä, joita emme tämän hetken resursseilla pysty hoitamaan hyvin. Lähetyskuluihin osallistumalla myös sinä voit olla auttamassa Etiopiassa. Tule mukaan tekemään konkreettisia tekoja Afrikkaan!

Maria Karjalainen
neonatologi, vastasyntyneiden lasten lääkäri Soddon sairaalassa Etiopiassa

 

Tue sairaalatarvikkeiden kuljetusta

Voit lahjoittaa alla olevan painikkeen kautta tai tilisiirrolla sivun alareunassa annetuin tilitiedon viitteellä 77033. Kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This