Asako ja Lauri Palmun kevätkausi on innostava palapeli

23.3.2023

Lähetystyöntekijät Asako ja Lauri Palmu ovat elokuussa lähdössä viidennelle työkaudelle Japaniin parin kotimaassa vietetyn vuoden jälkeen. Vuonna 2005 ensimmäiselle työkaudelleen lähtenyt pariskunta odottaa innolla paluuta työalueelle. Kotimaanjakson aikana Lauri Palmu toimi Kansanlähetyksen aluekoordinaattorina ja Asako opiskeli Diakissa.

Sosiaali- ja diakonia-alan ammattitaidosta on Asakolle hyötyä tulevissa tehtävissä. Hän tietää, että Japanissa kirkko on paikka, jonne voivat tulla myös ne, jotka ovat yhteiskunnassa kaikkein heikoimmassa asemassa.
”Lähetystyössä on tehty diakonista auttamista aina, vaikka siitä ei ole useinkaan käytetty juuri sitä termiä. Seurakunnassa mietimme toimintoja yksinäisyydestä ja mielenterveysongelmista kärsivien auttamiseksi. Esimerkiksi avointa kohtaamispaikkatyyppistä kahvilatoimintaa on ollut pitkään. Medical-cafe syntyi yhden seurakuntalaisen ideasta. Hänellä on lääketieteellistä osaamista ja hän sai sydämelleen perustaa vertaistukiryhmän sairaudesta kärsiville. Ilman muuta me Laurin kanssa lähdimme mukaan toteuttamaan sitä. Aika paljon työssämme on myös henkilökohtaista yksinäisten rinnalla kulkemista. Kouluttautuminen on ollut kaiken kaikkiaan mielekäs juttu lähetystyön kannalta”, Asako Palmu kertoo.

Japanissa Palmuja odottavat haasteet uudessa seurakunnassa Koben kaupungissa. Kevään ja kesän aikana Asako ja Lauri kiertävät eri puolilla Suomea kertomassa lähetystyöstä ja kutsumassa seurakuntalaisia mukaan työn tukijoukkoihin.

Lähetystyö tutuksi rippikoululaisille

Maaliskuussa Palmut osallistuivat Tampereen Harjun seurakunnan järjestämään tapahtumaan. Päivän aikana rippikoululaiset saivat tutustua seurakunnan lähetystyöhön. Palmut pitivät varttitunnin mittaisen esityksen 12 eri ryhmälle.

Kaikkien ryhmien yhteisessä alkujuonnossa nuoret saivat kuulla seurakunnan lähetyspapilta, mihin lähetystyö pohjautuu ja mitä sen toteuttamisessa tarvitaan. Johdanto piti sisällään lähetystyön neljä ärrää: ”Kaikki lähtee Jumalan Rakkaudesta meitä ihmisiä kohtaan. Jumalan äärettömästä rakkaudesta ja sen edelleen välittämiseen pohjautuvasta lähetyskäskystä voimme lukea lisää Raamatusta. Lähetystyössä tarvitaan Rukousta ja Resursseja, eli sekä rukoustukea että taloudellisia voimavaroja. Itse esityksessä Palmut esittivät nuorille, että siihen listaan voisi lisätä vielä yhden ärrän, eli Rauhan. Jeesus lupasi opetuslapsilleen: Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon. (Joh. 14:27)

Palmujen vierailu Tampereen Harjun seurakunnassa osui samaan ajankohtaan surullisen vuosipäivän kanssa. Lauantaina 11. maaliskuuta tuli täyteen 12 vuotta luonnonkatastrofista, joka järkytti myös suomalaisia. Tuolloin Itä-Japaniin iski maanjäristys, joka aiheutti tuhoisan hyökyaallon. Fukushiman ydinvoimala vaurioitui pahasti ja seuranneet räjähdykset levittivät radioaktiivista materiaalia ympäristöön. ”Katastrofissa kuoli lähes 20 000 ihmistä. Luonnonkatastrofien ja onnettomuuksien keskellä Raamatun sanoma Jumalan rakkaudesta ja hänen lupaamastaan sydämen rauhasta ovat syitä, miksi Japanissa on edelleen tarve lähetystyölle tänäkin päivänä. Matteuksen evankeliumin lähetyskäskyssä (28:18–20) Jeesus lupaa vielä Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti. Jeesus ei jätä seuraajiaan yksin”, Lauri Palmu toteaa.

Pääsiäisen sanomaa

Palmut avaavat viimeisimmässä ystäväkirjeessään Japanin kielen kirjainmerkkien symboliikkaa. Lauri Palmu kertoo, että sana armo kirjoitetaan merkillä 恵.

Armoa tarkoittava merkki japanin kielessä.
Armoa tarkoittavan merkin mukaelma japanin kielessä. Lähde: Boyle 2015, The Gospel Hidden in Chinese Characters. S. 174.

”Näin pääsiäisen lähestyessä voimme käyttää hieman mielikuvitusta ja katsoa tätä sanamerkkiä lähemmin. Sen voidaan nähdä julistavan meille seuraavaa: Näen ristin takaa nousevan auringon Golgatan yllä. Pääsiäisaamuna paitsi risti, myös hauta, johon Jeesus haudattiin, oli tyhjä.”

Rukousaiheita

Rukoilethan Palmujen lähtövalmistelujen puolesta. Muuttoon liittyy aina paljon asioita, jotka pitää hoitaa. Japanissa luovuttiin maskisuosituksista 13.3. Rukoillaan, että yhteiskunta voisi pikkuhiljaa palata vanhaan “normaaliin”. Palmut pyytävät muistamaan rukouksin myös  seurakuntien rippikoululaisia eri puolilla Suomea.

Kevään ja kesän ohjelma

Voit tavata kevään ja kesän 2023 aikana Palmuja muun muassa seuraavilla paikkakunnilla (Huom! lista täydentyy kevään aikana täällä):

  • Torstaina 23.3. klo 18.00 Minun lähetystarinani-ilta. Mukana myös Mikko Nikula.
  • Sunnuntaina 16.4. Tampereen Harjun seurakunta
  • Sunnuntaina 7.5. Kirkkonummen suomalainen seurakunta
  • Sunnuntaina 14.5. Kuopion Männistön seurakunta
  • Helatorstaina 18.5. Kuopion Kallaveden seurakunta.
  • Sunnuntaina 11.6. Ulvilan seurakunta klo 10:00
  • Sunnuntaina 11.6. Noormarkun seurakunta klo 18:00

Kuuntele tästä Lähetystyön takahuone -podcastin jakso, jossa keskustelleen siitä, miten musiikkia voi käyttää lähetystyössä ja onko sen käyttäminen tehokasta. Keskustelemassa aiheesta Sami Asp, Jouko Kantola ja Asako Palmu. Podcastin juontajana toimii Mika Järvinen.

Teksti: Lauri ja Asako kirjeen pohjalta toim. Anne Lepikko

Artikkelikuva: Tampereen Harjun seurakunta järjestää rippikoululaisille tapahtuman, jossa kaikki leirit saavat yhden päivän aikana tutustua seurakunnan lähetystyöhön. Palmut pitivät varttitunnin mittaisen esityksen 12 eri ryhmälle yhtenä lauantaina maaliskuussa. Lisäksi Lauri Palmu kävi pariinkin otteeseen Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan rippikoulussa pitämässä opetusta lähetystyöstä. Kuva: Jouni Heiskanen

Tue Japanin lähetystyötä

Tule mukaan Palmujen lähettäjäksi Japaniin ja liity heidän lähettäjätiimiinsä!

Voit tukea Asakon ja Laurin työtä tai ryhtyä kuukausilahjoittajaksi helposti MobilePaylla numerolla 44695.

Voit tukea Asako ja Lauri Palmun työtä kertalahjoituksella oheisesta painikkeesta tai verkkopankissasi. Suomen Ev.lut Kansanlähetyksen tilinumero on FI14 5043 1920 0034 52. Asakon ja Laurin viitenumero on 22703.

Voit tukea Asakon ja Laurin työtä tai ryhtyä kuukausilahjoittajaksi helposti myös MobilePaylla numerolla 44695.

Lahjoita

Share This