Miikka Niiranen: Muutosvauhti voimistuu 

16.12.2022

Kansanlähetysopiston Apologialinjan kevätlukukauden opintosuunnitelma on jo valmiina. Se on linjavastaavana toimineen Vesa Ollilaisen käsialaa. Hänen seuraajanaan on aloittanut DI Miikka Niiranen, joka kertoo, että kevään aikana käsiteltävät aiheet ovat hänelle luontevia. Osa niistä liittyy miehen omaan väitöskirjatyöhön. Miikan opetukset tulevat käsittelemään esimerkiksi tiedeuskon, luonnontieteen ja kristillisen teologian suhteeseen liittyviä kysymyksiä.

Selkä suorassa

Niiranen kiittää Kansanlähetysopiston Apologialinjaa ainutlaatuiseksi Suomessa. Hän on todennut, että se on sekä yleissivistävä että käytännönläheinen. Linjalla käsiteltävät asiat puhuttelevat kaikkea ihmisessä. Kukapa ei olisi joskus tullut miettineeksi kärsimyksen tarkoitusta, Raamatun luotettavuutta tai sitä, onko kristinusko ollut kulttuurille hyväksi vai huonoksi. Areiopagi-verkkolehteä aikoinaan perustamassa ollut Niiranen tietää, että tällaisia kysymyksiä ajatteleva ihminen pohtii. Vastausten etsiminen tyydyttää opiskelijan tiedonhalua.
− Tällä linjalla otetaan nimenomaan apologia tähtäimeksi ja sillä alalla voin todeta meidän olevan Suomessa johtavassa asemassa. Linja antaa erinomaiset valmiudet ihmisten ja asioiden kohtaamiseen, olipa kyse sitten omasta ajattelusta tai opiskelusta vaikkapa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa, Niiranen pohtii.

Yksi suuri etu Apologialinjalla opiskelussa on Niirasen mukaan se, että se kehittää loogista ajattelua.
− Kun oppii ajattelemaan selkeästi uskoa ja niitä asioita, mitä pidetään tärkeinä, tämä ajattelumalli yleistyy kaikkeen muuhunkin, ehkä tiukka matematiikka pois lukien.

Linjan annilla on sillä opiskelleilta nuorilta saatujen kokemusten mukaan ollut suuri merkitys myös opiskelijoiden itsetunnolle.
− Eräs opiskelija oli palautteessaan todennut, että nyt hän voi kävellä selkä suorassa. Jeesus on totta, Hän elää ja vaikuttaa tänäkin päivänä. On selvää, että uskon vahvistuminen antaa tervettä itseluottamusta.

Koulutuksen merkitys korostuu

Yksi mielenkiintoinen aihe, joka on pitkään mietityttänyt Niirasta, on kristillisen uskon ohenemisen ja yhteiskunnan maallistumisen myötä tapahtunut kristillisen elinympäristön muutos.
− Se avaa odottamattomia tilaisuuksia evankeliumille samaan aikaan, kun se romuttaa kirkkojen rakenteita. Kun ihmiset jättävät kirkon jäsenyyden, kaikenlaista tapahtuu, koska varat loppuvat. Koska murros on niin suuri, siitä seuraa välttämättä uuden luomisen aika.

Niiranen pitää muutosta pohjimmiltaan hyvänä, vaikka se tarkoittaakin sitä, että kristittyjen pitää sopeutua vähemmistön asemaan.
− Jossakin määrin näin on jo tapahtunut, mutta uskon, että tulevaisuudessa muutosvauhti voimistuu ja vahvistuu. Käytännössä se tarkoittaa ainakin sitä, että kristittyjen yhteisöt ja seurakunnat sekä niiden koulutustoiminta vahvistuvat.

Lue lisää apologialinjasta täältä.

Apologialinjan linjavastaavana toiminut Vesa Ollilainen jatkaa Kansanlähetysliikkeen teologisena asiantuntijana. Hän keskittyy tutkimukseen, kirjoittamiseen ja opettamiseen sekä opistolla että muualla kotimaassa ja ulkomailla.

Teksti: Anne Lepikko
Kuva: Ilkka Kontturi, OPKO

 

Lahjoita Miikka Niirasen työlle

Voit tukea Miikka Niirasen työtä Kansanlähetysopiston Apologialinjan linjavastaavana kertalahjoituksella tästä painikkeesta. Kertalahjoituksessa suoraan pankkiin tilinumero on FI83 8000 1501 5451 08. Miikka Niirasen viite on 33019.
Voit lahjoittaa myös MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Miikka
Kiitos tuestasi.
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This