Kansanlähetyksen kirjallisuustyö on kymmeniä vuosia tukenut Itä-Euroopan kristittyjä heidän taloudellisessa ahdingossaan. Vuosina 1998–2004 toteutettiin yhteistyössä gagauzialaisen seurakunnan kanssa maatalousprojekti Moldovassa. Sen avulla paikallinen seurakunta tukee muun muassa gagauzien tekemää lähetystyötä idässä.
Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen vuonna 1991 myös siihen aiemmin kuuluneessa Moldovassa maat yksityistettiin. Se tarkoitti, että moldovalaisilla oli yhtäkkiä maaomaisuutta ja maanviljelyn tietotaitoa. Heillä ei kuitenkaan ollut mitään, millä viljellä. Maa kärsi työttömyydestä ja työkoneiden puutteesta.
Etelä-Moldovassa sijaitsevassa Vulcăneștin kaupungissa seurakuntalaiset miettivät ratkaisua ongelmaan. He perustivat pienillä säästöillään kristillisen maatalousyhdistyksen. Jäljelle jäi yksi ongelma: mistä tarvittavat koneet?
Seurakunnassa tunnettiin Kansanlähetyksen kirjallisuustyöntekijöitä ja päätettiin pyytää heiltä apua. Suomessa innostuttiin heti asiasta. Työkoneita saatiin lahjoituksena ja niitä ostettiin lahjoitusvaroin. ”Jumalan siunaus oli mukana, kun kesällä 2002 lähetimme Suomesta heille rekkakuorman tavaraa: Belarus-traktorin, maatalouskoneita, perävaunuja ja sahatavaraa. Sahatavarasta he rakensivat konesuojan, jossa kaikki työvälineet ovat säilyneet suojassa katon alla”, projektityöntekijä Esko Mäki-Soini kertoo.
Ongelmasta toiseen
Vuonna 2018 lähetettiin toinen rekkakuormallinen maatalouskoneita. Kesäkuussa 2020 lähti kolmas lasti. ”Alkuperäinen suunnitelmamme oli, että kuorma lähtisi aikaisin keväällä. Sitten tuli korona, joka sotki nämä suunnitelmat, koska kansainvälisten kuljetuksien järjestäminen ja tullaus Euroopan unionin ulkopuolella tuli kohtuuttoman vaikeaksi. Sovimme, että siirrämme kuljetuksen juhannuksen tietämiin”, Mäki-Soini kertoo.
Seuraavaksi ongelmaksi muodostui kuormassa lähetettävän puimurin koko. Suurin osa kuljetusliikkeistä ei aja lainkaan Moldovaan, ja vielä vaikeampaa oli löytää megatraileria, johon leveä kone mahtuisi. ”Lukuisten yritysten jälkeen yksi Moldovassa toimivan kristillisen maatalousyhdistyksen johtajista, pastori Stepan Staucean, löysi sopivan firman. Tai niin me ainakin luulimme.”
Pian ilmeni, että kaikki ei ollut aivan niin kuin pitää. Hinta oli epäilyttävän edullinen ja ihmetystä herätti myös se, että yhteydenottoihin ei vastattu. ”Lopulta aloin tutkia tarkemmin tämän suuren kansainvälisen kuljetusliikkeen nettisivuja ja tulin vakuuttuneeksi, että tätä firmaa ei ole olemassa! Annoin firman tiedot eräälle ystävälleni selvitettäväksi ja hän vahvisti epäluuloni.”
Mäki-Soinin ystävä huomasi, että yritys oli rekisteröity nettiin ainakin pari kertaa aikaisemmin. ”Tällaisten yhtiöiden toimintaperiaate on kerätä etumaksuja palveluista, joita ne eivät koskaan suorita. Ystäväni ilmoitti, että sen tunnin aikana, jona hän tätä kyseistä huijausfirmaa tutki, maailmanlaajuisesti rekisteröitiin 11 095 huijauswebbiosoitetta!”
Katetun pöydän ääressä
Niinpä Mäki-Soinin ja kumppaneiden piti aloittaa kaikki alusta. Lopulta he löysivät romanialaisen yrityksen, jonka kanssa sovittiin kuljetuksesta. ”Maanantaina lastasimme Närpiössä rekka-autoon traktorin perävaunun, puimurin ja perälevyn. Rekka piti saada Isoonkyröön illaksi, jotta sen kyytiin voitiin lastata vielä yksi kone.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Rekkakuskien työaikaa valvotaan digitaalisesti, ja säädösten rikkomisesta voi saada suuret sakot. Rekan romanialainen kuljettaja Stefan Siminiceanu oli ollut matkalla seitsemän päivää ja hänen piti olla 24 tuntia ajamatta. Mikä neuvoksi? ”Muistin, että minullahan on rekka-auton digipiirturi-korttini rahapussissa. Sanoin Stefanille, että ehkä minä voisin hypätä rattiin. Hän soitti Romaniaan ja sai esimieheltään luvan tähän järjestelyyn. Näin pääsimme Isoonkyröön. Siellä lastattiin rekkaan äes, ja lisäksi meille oli katettu pöytä ja romanialainen kuljettajamme pääsi saunaan.”
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Illalla kahvipöydässä Stefan Siminiceanu avasi elämäänsä. Kommunikointi oli hieman rajallista yhteisen kielen puuttuessa, mutta kännykän käännösohjelman avulla yhteys löytyi. ”Hän kertoi, että tavallisesti hän on reissussa kahdesta kolmeen viikkoa ja sen jälkeen pääsee käymään kotona. Siellä häntä odottaa vaimo ja viisivuotias poika. Lahjoitimme hänelle romaniankielisen kuvitetun Uuden testamentin, jonka hän voi antaa pojalle Suomen tuliaisena.”
Kääntäjän kankealla suomen kielellä Stefan kiitti siitä, kuinka hänet oli toivotettu tervetulleeksi ja sanoi kokeneensa siinä Jeesuksen rakkautta. ”Sitä Stefanin kännykkään kirjoittamaa viestiä lukiessani ymmärsin, kuinka pieni ystävällinen teko voi olla suurempi todistus kuin pitkä raamattutunti. Raamattu on meille elintärkeä, mutta kuinka tärkeää olisikaan, että Raamatun opetukset heijastuisivat meidän tekemisiemme kautta.”
Illan päätteeksi Alajärven seurakunnan pastori Harri Silvolahti piti kuljettajalle pienen rohkaisupuheen ja siunasi tämän pitkälle noin 3 500 kilometrin matkalle Pohjanmaalta Gagauziaan.
Heti käyttöön
”Kuljetus Gagauziaan sujui hyvin. Maanantaina 29. kesäkuuta rekka saapui Moldovan rajalle ja tiistaina kuorma saatiin tullattua. Kristillisen maatalousyhdistyksen miehet asensivat puimurin puintikelan paikoilleen, ja jo seuraavana aamuna, keskiviikkona heinäkuun ensimmäisenä päivänä, he pääsivät puimaan juuri saamallaan puimurilla!”
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Esko Mäki-Soini kiittää sydämellisesti kaikkia projektissa mukana olevia. ”Jotkut lahjoittavat maatalouskoneita, toiset maksavat kuljetuksia ja toiset kirjojen painamisia. Näin on saatu toimittaa työkaluja Gagauzian kristityille. Kiitos, kun olet ollut tekemässä mahdolliseksi sen, että Gagauziassa, Moldovassa, joka on yksi Euroopan köyhimmistä maista, on voitu kylvää siementä sekä peltoon että ihmisten sydämiin. Nyt kylvetään uskossa ja kerran taivaassa saamme nähdä sadon. ”
Teksti: Anne Lepikko
Kuvat ja videot: Idän kirjallisuustyö
Itä-Euroopassa autamme kristittyjä heidän rakentaessaan yhteiskuntaansa. Osallistumalla keräykseemme tämän sivun alalaidassa olet mukana myös tukemassa vainottuja kristittyjä heidän taloudellisessa ahdingossaan. Toimitamme aineellista apua sitä tarvitseville.