Kirjallisuustyön uutisia Romaniasta

9.6.2023

Päivi Räsäsen kirjoittamaa ja Kansanlähetyksen vuonna 2020 rahoittamaa Abortti-kirjaa jaetaan Romaniassa. Kansanlähetyksen kirjallisuustyön yhteistyökumppani Romaniassa on kristillinen Casa Cărții -kustantamo, jota johtaa Vasile Gabrian. Hän kertoo, että Romaniassa järjestetään joka kevät ja syksy kuukauden mittainen rukouskampanja useiden kaupunkien synnytyssairaaloiden edessä.
”Tähän ekumeeniseen tapahtumaan osallistuu rukoilijoita ortodoksisista, katolisista ja protestanttisista kirkkokunnista. He rukoilevat kuukauden ajan joka päivä kahdeksan tuntia näiden sairaaloiden edessä. Tänä keväänä annoimme tähän kampanjaan Päivi Räsäsen kirjoittamaa Abortti-kirjaa jaettavaksi kaikille halukkaille. Syksyllä kampanja jatkuu eri kaupungeissa.”

Surulliset tilastot

Romania on yksi niistä maista, joita Kansanlähetyksen idän kirjallisuustyö on tukenut sekä hengellisesti että diakonisesti jo melkein neljä vuosikymmentä. Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini teki ensimmäisen avustusmatkansa maahan Ceaușescun diktatuurin aikana 37 vuotta sitten. Hän on kokenut, kuinka Romanian historia on monin tavoin kärsimyksen ja verenvuodatuksen täyttämää. Mäki-Soini on seurannut myös maan aborttitilannetta.
”Yksi suurimpia verenvuodatuksia Romaniassa ovat miljoonat abortit. Neuvostomiehityksen aikana kommunistit ”voimauttivat” naiset ja vapauttivat abortin. Tilastojen mukaan vuosina 1957–1966 Romaniassa tehtiin noin 7,5 miljoonaa raskauden keskeytystä. Vuosina 1966–1989 abortti oli lailla kielletty, mutta silti tilastojen mukaan maassa tehtiin noin 7,4 miljoonaa raskauden keskeytystä.”

Vallankumousyönä 26.12.1989 Romaniassa tehtiin Mäki-Soinin tietojen mukaan neljä uutta lakiehdotusta, kuten ruuan ja polttoaineen ostorajoitusten poistaminen ja abortin vapauttaminen.
”Romaniassa arvioidaan, että vallankumouksen ja vuoden 2016 välisenä aikana maassa olisi tehty 925 888 aborttia. Tästä luvusta ei ole varmaa tilastoa, koska Romaniassa toimii suuri määrä yksityisiä klinikoita, eivätkä ne kaikki ilmoita tarkkoja tilastotietoja.”

Elämän puolesta

Abortti on Mäki-Soinin kokemuksen mukaan erittäin kipeä asia kaikkialla maailmassa, myös Suomessa.
”Monet isät ja äidit kokevat syyllisyyttä ja ahdistusta siitä, että he ovat päätyneet aborttiin. Kristittyinä meidän tulisi puhua elämän puolesta ja rukoilla näiden omantunnontuskissa painivien vanhempien puolesta, että he saisivat vastaanottaa sen anteeksiantamuksen ja rauhan, jonka vain Jeesus voi antaa.”

Toim: Anne Lepikko

Kuva: Idän kirjallisuustyön arkisto

Ota yhteyttä

Aitamäki Markus

lähetystyöntekijä, aluekoordinaattori: Inkerin kirkko, idän kirjallisuustyö, Viro. Lähetystyöntekijän tehtävät Inkerin kirkon työyhteydessä Venäjällä Suomesta käsin.

markus.aitamaki@sekl.fi

+358 44 099 5820

Tue idän kirjallisuustyötä

Voit tukea idän kirjallisuustyötä kertalahjoituksella tästä painikkeesta. Kertalahjoituksessa tilisiirrolla voit käyttää jotain seuraavista Kansanlähetyksen lahjoitustileistä:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK:
FI 83 8000 1501 5451 08
Viite on 70807.
Kiitos tuestasi!
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This