Iloisia uutisia Romaniasta

10.3.2023

Kansanlähetys aloitti yhteistyön Bukarestin luterilaisen kirkon kanssa pian Romanian vallankumouksen jälkeen. Nyt tätä yhteistyötä on saatu tehdä jo yli kolmekymmentä vuotta. Projektityöntekijä Esko Mäki-Soini muistelee yhteistyön alkuvaiheita:

Lahtelainen Kansanlähetyksen vastuunkantaja evp. kapteeni Esko Ojala oli yksi tämän avustustyön alullepanijoista. Uskon, että Jumala oli antanut hänelle sydämen halun auttaa Romanian paljon kärsinyttä kansaa. Eskolla oli myös taito kannustaa muita tähän avustustyöhön.

Ojala järjesti Suomessa monenlaisia keräyksiä, joiden tuloksena lähetettiin useita rekkakuormia erilaista apua Romaniaan. Kuormissa vietiin vaatteiden, kenkien ja elintarvikkeiden lisäksi myös sairaalalaitteita ja rakennusmateriaaleja. Yhdellä kertaa lastissa oli myös iso painokone. Minä asuin tuohon aikaan Itävallassa ja ajoin kuormia sieltä käsin.

Pari kertaa teimme sellaisen matkan, että minä ajoin yhtä rekka-autoa, jonka olin lastannut Itävallassa, ja Esko Ojala tuli Suomesta lähteneen rekan mukana. Romanian rajalla me sitten tapasimme ja jatkoimme siitä matkaamme yhdessä siten, että jaoimme kuormamme eri kaupunkeihin. Avustuskuormat piti aina purkaa käsin, koska varastot sijaitsivat erittäin hankalissa paikoissa. Avustustyömme alkuvuosina Adorjáni Dezső oli yksi niistä miehistä, joka osallistui näihin purkutalkoisiin. Nyt hän on Romanian kirkon piispa.

Aina ei matkoilla kaikki mennyt suunnitelmien mukaan. Kerran kävi niin, että meidät yhdessä kylässä ryöstettiin. Jumala kuitenkin varjeli, ja pääsimme lopulta pakenemaan.

Ehkä yksi suurimpia projekteja noiden vuosien aikana oli lasten tuberkuloosisairaalan remontointi. Käytännössä kaikki piti rakentaa uudestaan. Tämän projektin aikana Esko Ojala työskenteli pitkiä aikoja suomalaisten talkoomiesten kanssa Romaniassa. Vaikka Ojala ei osannut muuta kieltä kuin suomea, omalla esimerkillään ja rakkaudellisella toimintatavallaan hän johti tuon koko projektin alusta loppuun. Vielä vuosia sairaalan remontin jälkeen romanialaiset puhuivat Ojalasta lämmöllä ja kunnioituksella. Erään kirkkoherran vaimo oli oppinut Esko Ojalalta sen verran suomea, että tervehtiessään meitä hän sanoi: ”Hyvää huomenta. Kaurapuuroa!”

Ruoka-apua Bukarestiin

Kansanlähetyksen ja Bukarestin seurakunnan yhteistyö jatkuu edelleen. Projektityöntekijä Mäki-Soini kertoo, minkälaista yhteistyötä tehtiin viime jouluna:

Romanian pääkaupungin Bukarestin slummeissa jaettiin jouluna ruoka- ja joulupaketit 75 perheelle ja sadalle lapselle. Paketit sisälsivät myös hengellisiä kirjoja. Tämän hankkeen toteutimme yhdessä paikallisen luterilaisen seurakunnan kanssa, tukemalla heitä kuudellatuhannella eurolla. Bukarestin seurakunnan työntekijä Anneke kertoi meille joulun jälkeen, että jotkut pakettien saajat olivat itkeneet saadessaan lahjan. Eräs kahdeksan lapsen äiti oli todennut, että hänen saamansa kirja oli juuri se, mitä hän oli toivonut ja hän oli siitä erittäin iloinen.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Auton takakontti on täynnä ruoka- ja lahjakasseihin pakattavia tuotteita. Kuva Anneke van der Kouwe
Kuva Anneke van der Kouwe
Lahjakasseja valmiina jaettavaksi. Kuva Anneke van der Kouwe
Lahjakasseja jaettiin Bukarestin alueella sadalle lapselle. Kuva Anneke van der Kouwe
Ruokapaketteja jaettyy Bukarestin alueella 75 perheeseen. Kuva Anneke van der Kouwe
Ruokapaketteja jaettiin Bukarestin alueella 75 perheeseen. Kuva Anneke van der Kouwe
Bukarestilaislapset ovat saaneet joulukassit. Kuva Anneke van der Kouwe
Romaniassa on paljon köyhien perheiden lapsia, joiden vanhemmilla ei ole varaa hankkia heille joululahjoja. Kuva Anneke van der Kouwe
Lapset iloitsevat lahjoistaan. Kuva Anneke van der Kouwe
Kuva Anneke van der Kouwe
Bukarestin luterilaisen seurakunnan nuoret ja pastori Marton Illyes laulavat kirkon joulujuhlassa. Kuva: Anneke van der Kouwe
Bukarestin luterilaisen seurakunnan joulujumalanpalveluksessa annettiin joululahjapaketteja myös seurakunnan toiminnassa mukana oleville lapsille. Kuvassa seurakunnan nuoret ja pastori Marton Illyes laulavat joulujuhlassa. Kuva: Anneke van der Kouwe

 

Eräässä perheessä vieraillessassaan he olivat huomanneet, että siellä oli loppunut ruoka. Perheen isä oli sanonut vaimolleen: ”Tänä aamuna sinä rukoilit, että meillä olisi lihaa, teetä ja joitakin muita elintarvikkeita. Katso nyt! Kaikki se mitä sinä rukouksessa pyysit, on nyt täällä ja jopa vielä enemmänkin!” Tähän hänen vaimonsa oli vastannut: ”Meillä on suuri Jumala!” Toisessa perheessä pieni poika oli ottanut paketistaan esille kirjan. Pojan äiti oli sanonut: ”Katsos, täällä on muitakin tavaroita!” Poika oli vastannut äidilleen: ”Ei, minä haluan lukea tätä kirjaa.”

Joulun jälkeen eräs isä oli tullut pyhänä kirkkoon ja kertonut Annekelle, että hänen kolmevuotias poikansa oli niin iloinen lahjaksi saamastaan lelusta, ettei malttanut edes mennä nukkumaan ilman sitä. Poika oli laittanut lelun tyynynsä alle joka ilta.

Monet lahjojen saajista ovat lähettäneet kiitoksensa Anneken kautta Suomeen sanoen rukoilevansa, että Jumala siunaisi teitä ja teidän työtänne. Nämä Romaniasta tulleet kiitokset on tarkoitettu teille, rakkaat ystävät. Ilman teitä me emme voisi mitään tehdä.”

Mäki-Soini jatkaa:

Kun me katsomme taaksepäin, voimme nähdä, että perusta sille työlle, jota saamme tänään tehdä, laskettiin jo vuosikymmeniä sitten aikana, jolloin Nicolae Ceaușescun hirmuhallinto vainosi kristittyjä erittäin julmasti. Romanian kristityt ovat kärsineet paljon uskonsa tähden, mutta Jumala on kuitenkin pitänyt omistaan huolen.”

Toim: Anne Lepikko

Lue Ojalan ja Mäki-Soinin rekkamatkoista Romaniaan tästä linkistä.

Ota yhteyttä

Aitamäki Markus

lähetystyöntekijä, aluekoordinaattori: Inkerin kirkko, idän kirjallisuustyö, Viro. Lähetystyöntekijän tehtävät Inkerin kirkon työyhteydessä Venäjällä Suomesta käsin.

markus.aitamaki@sekl.fi

+358 44 099 5820

Tue idän kirjallisuustyön diakoniatyötä Itä-Euroopassa

Voit tukea idän kirjallisuustyön diakoniatyötä kertalahjoituksella tästä painikkeesta. Kertalahjoituksessa tilisiirrolla voit käyttää jotain seuraavista Kansanlähetyksen lahjoitustileistä:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK:
FI 83 8000 1501 5451 08
Viite on 70807.
Kiitos tuestasi!
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This