Idän kirjallisuustyön projekti innosti Unkarissa – päiväkotilapset saivat kristillisiä kirjoja

19.2.2022

Kansanlähetyksen idän kirjallisuustyö ja unkarilainen Parakletos-kustantamo järjestivät loppuvuodesta 2021 yhteisen kirjaprojektin.
– Toimitimme kirjapaketteja 79 päiväkotiin, joista 68 sijaitsee Unkarissa, seitsemän Romaniassa ja neljä Slovakiassa, kertovat projektista vastaavat Esko ja Sandi Mäki-Soini.

Parakletos-kustantamon johtaja Judit Damásdi toteaa, että tavoitteena oli lahjoittaa päiväkodeille lastenkirjoja, kuvaraamattuja ja raamattuaiheisia pelejä.
– Halusimme tehdä tämän siten, että myös yksityisillä ihmisillä ja lasten vanhemmilla oli mahdollisuus tukea projektiamme, hän sanoo.

Ensimmäiseksi päiväkodeille kerrottiin mahdollisuudesta saada kirjallisuutta.
– Viestitimme, että heidän ei tarvitse maksaa edes postimaksuja, jos he haluavat ottaa kirjoja vastaan ja käyttää niitä opetustyössään. Kaikki ne 79 päiväkotia, jotka halusivat kirjoja, rekisteröitiin ohjelmaamme.

Seuraavaksi lähetettiin mainokset. Päiväkotien työntekijät jakoivat ne internetin välityksellä lasten vanhemmille ja kaikille kiinnostuneille. Mainoskampanjan jälkeen julkaistiin nettisivut, jossa esiteltiin hankkeessa mukana olevat päiväkodit sekä tarjolla oleva kirjallisuus. Unkarilaiset lahjoittajat pystyivät näin valitsemaan haluamansa päiväkodin sekä lahjoitettavat kirjat ja tekemään kulut kattavan lahjoituksen suoraan netissä.
– Kaikkiaan tarjosimme lahjoittajille viisikymmentä erilaista kirjaa, Raamattua ja peliä, joista he valitsivat ne, jotka he halusivat antaa valitsemilleen päiväkodeille.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Ilmoitus, jossa kerrottiin hankkeesta.

Kristillisiä lastenkirjoja unkarin kielellä.

 

Lapset esittelevät kirjojaan.

145 unkarilaista osallistui avustusprojektiin

Kansanlähetyksen idän kirjallisuustyölle lahjoitettua tukea käytettiin hankkeeseen 4 500 euroa. Esko Mäki-Soini toteaa, että avustusprojekti oli lajissaan ainutlaatuinen.
– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun toteutimme hankkeen yhdessä paikallisen kristillisen kustantamon ja alueella asuvien yksityisten ihmisten kanssa.

Judit Damásdi myöntää, että alussa kaikkia vähän jännitti, miten hanke toteutuisi. He tiesivät, että monet unkarilaiset eivät ole vielä tottuneet tekemään ostoksia internetissä. Ensin oli joitakin pieniä teknisiä ongelmia, mutta niiden korjaamisen jälkeen projekti lähti hyvin käyntiin.
– Nyt meillä on ilo voida kertoa, että kaikkiaan 145 unkarilaista yksityistä henkilöä osallistui tähän hankkeeseen lahjoittamalla 3 000 euroa! Kaikki kirjat lähetettiin näihin 79 päiväkotiin jouluksi. Tämä oli meille suuri menestys. Jälkeenpäin saimme paljon myönteistä palautetta päiväkodeista. Tuhannet kiitokset teille tuestanne tämän hankkeen toteuttamisessa! Olemme erittäin iloisia, että saimme tehdä tämän yhdessä teidän kanssanne, Judit Damásdi sanoo.

Toim. Anne Lepikko
Kuvat: Parakletoksen kuva-arkisto

Tule mukaan idän kirjallisuustyöhön

Voit lahjoittaa haluamasi summan tämän painikkeen kautta tai antaa tukesi verkkopankissa Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille FI14 5043 1920 0034 52 viitenumerolla 70807. Tukesi kohdistuu idässä tehtävään kirjallisuustyöhön, joka sisältää myös diakoniatyötä. Idän kirjallisuustyö tukee myös vainottuja kristittyjä.
Kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle

Lahjoita

Share This