Jukka ja Kaisa Sadeharju sekä heidän kolme alle kouluikäistä lastaan jättivät taakseen lumisen Suomen ja lähtivät pitkän valmistautumisen jälkeen trooppiselle lähetyskentälle Papua-Uuteen-Guineaan.
Siellä heillä alkoi ensin viidakkokoulutusleiri Madangissa ja sen päätteeksi neljän viikon jakso paikallisessa kylässä. Kolmen lapsen kanssa maapallon toiselle puolelle matkustaminen, viidakkoleiri ja sitten arkeen totutteleminen uudessa asuinpaikassa ovat haasteita, joihin monikaan ei rohkene ryhtyä.
Mikä saa lähtemään tutusta ja turvallisesta?
– Viime vuosina olemme pohtineet ja rukoilleet, mikä meidän paikkamme on tässä maailmassa. Rukouksiimme vastattiin ja meille avautui työ raamatunkäännöstyön parissa Papua-Uudessa-Guineassa. Haluamme palvella toisia ihmisiä toisella puolella maapalloa, koska koemme vahvasti, että siellä on meidän paikka. Haluamme jakaa siitä hyvästä, mitä olemme saaneet. Olemme etuoikeutettuja, että olemme saaneet täällä Suomessa näin hyvät lähtökohdat elämään.
Sadeharjut lähtivät Papua-Uuteen-Guineaan raamatunkäännöstyön tukitehtäviin Kansanlähetyksen ja Wycliffe raamatunkääntäjien yhteislähetteinä. He tulevat asumaan ja työskentelemään Ukarumpassa, josta käsin palvellaan raamatunkäännöstyötä koko Papua-Uuden-Guinean alueella. Viidakkoleirin jälkeen Kaisaa odottavat sairaanhoitajan tehtävät ja Jukkaa ohjelmointityöt eli työ tietokoneiden parissa.
Papua-Uudessa-Guineassa puhutaan yli 800:a eri kieltä. Moni kieli on vielä ilman Raamattua ja ilman kirjoitettua äidinkieltä. Tärkeä osa raamatunkäännöstyötä on kirjoitus- ja lukutaitotyö. Kieliryhmiä pyritään myös auttamaan kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi klinikka, jossa Kaisa tulee työskentelemään, tekee kylissä terveystarkastuksia ja rokotusprojekteja.
– Lähdemme, jotta varsinaiset raamatunkääntäjät voivat keskittyä omaan työhönsä ja me voimme omalta osaltamme olla mahdollistamassa sitä. On hienoa, että saamme olla lenkkinä työssä, jossa uudet ihmiset saavat kuulla ensimmäistä kertaa Jumalan rakkaudesta omalla äidinkielellään.
Jumala on johdattanut joka hetki
Sadeharjut odottivat kentälle pääsyä pari vuotta. Papua-Uudelle-Guinealle lähtöä varten tehtävät valmistelut kestivät kymmenen kuukautta. Sinä aikana he tekivät hakemuksia, ottivat rokotuksia, hakivat leimoja, suorittivat kielikokeita, hakivat työlupia ja viisumeita, pakkasivat ja hyvästelivät.
– Lähtöprosessi oli pitkä ja epävarma. Saimme opetella heittäytymistä Jumalan täydelliseen huolenpitoon ja luottamusta siihen, että Jumala johdattaa joka hetki. On ollut mahtavaa, että meillä on lähettäjiä tukemassa, uskollisia esirukoilijoita. Olemme kokeneet, kuinka rukoukset ovat kantaneet meitä jo ennen kuin olemme edes päässeet lähtemään kentälle.
– Luotamme siihen, että saamme olla Jumalan suunnitelmissa. Olimme sitten missä tahansa, tehtävä on sama: saamme olla viemässä evankeliumia eteenpäin.
Sinäkö mukaan?
Sadeharjut lähtivät tammikuussa 2016 ensimmäiselle kolmen vuoden työkaudelle. He tarvitsevat esirukoilijoita ja taloudellisia tukijoita työlleen. Ryhtyisitkö sinä kuukausilahjoittajaksi? Esimerkiksi 30 eurolla kuukaudessa olet mukana Sadeharjujen kautta tukemassa raamatunkäännöstyötä kielille, joilla ei vielä Raamattua ole?
Sadeharjujen blogi, josta voi myös seurata kuulumisia.