Sadastuhannes nuttu pääsi perille

8.11.2015

Diakonissa Pirkko Tuppurainen tuskin tiesi millaisiin mittasuhteisiin hänen ideoimansa projekti yltää kun hän seitsemän vuotta sitten alkoi kehitellä ratkaisua  käytännön ongelmaan. Airan sairaalan hoitajat kysyivät tältä suomalaiselta lähetystyöntekijältä,  mikä voisi lämmittää vastasyntyneitä vauvoja  Afrikan kylminä öinä. Siitä lähti  kehittymään suunnitelma neulotusta vauvan nutusta . Nyt niitä on tehty jo satatuhatta .

Etiopialaisen Mekane Yesus -kirkon omistamassa Airan sairaalassa päivä alkaa sairaalapapin pitämällä aamuhartaudella, niin kuin se on alkanut sairaalan perustamisesta 1920-luvulta lähtien.

Tänään on kuitenkin erikoispäivä. Hartaushetkeen on kutsuttu erityisesti synnytysosaston hoitajat, ja heitä on pyydetty tuomaan mukanaan yksi synnyttänyt äiti vauvansa kanssa. Sairaalan pieni kappeli täyttyy ääriään myöten henkilökunnasta. Yllättäen sinne saapuu myös koko Mekane Yesus -kirkon kehitysosaston johtaja Girma Borishie ja kirkon kaikesta lääketieteellisestä työstä vastaava tohtori Abbaya. Suomalaisia on 24 hengen turistiryhmä, mukana muun muassa Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen liittohallituksen puheenjohtaja Tuomo Heikkilä, edustajia eri seurakunnista ja monia eri suomalaisten lähetysten tukijoita.

 

Tilaisuutta Airassa juhlisti henkilökunta, suomalainen turistiryhmä ja koko Mekane Yesus kirkon kehitysosaston johtaja Commissioner Girma Borsihie ja Dr. Abbaya Waktola. Kuva: Raimo Tuppurainen
Tilaisuutta Airassa juhlisti henkilökunta, suomalainen turistiryhmä ja koko Mekane Yesus kirkon kehitysosaston johtaja Commissioner Girma Borsihie ja Dr. Abbaya Waktola. Kuva: Raimo Tuppurainen

 

Pienestä alusta uskomaton kansanliike

Hartauden jälkeen kerron kaikille, miten nyt jo sataatuhatta vauvaa lämmittäneitä villanuttuja  alettiin neuloa. Vieraillessani Airan sairaalan synnytysosastolla seitsemän vuotta aikaisemmin hoitajat pyysivät minulta ” jotain lämmintä, joka pitäisi keskosvauvat lämpiminä”.

Näistä viisaista sanoista kiitän nyt hoitajia etiopialaiseen tapaan ojentamalla heille kehystetyn kunniakirjan. Kerron, miten noista muutamasta sanasta on kasvanut valtava projekti. 19:ssä eri maassa on neulottu nuttuja, joita on lahjoitettu kaikkiaan 52 klinikalle ja sairaalalle 19 maahan. Pelkästään Suomessa projektiin on osallistunut 910 seurakuntaa, seurakuntien piiriä, koululuokkaa, työpaikkaa ja erilaista yhdistystä.

 

Synnytysosaston hoitajia muistettiin etiopialaiseen tapaan kunniakirjalla. "Voisitteko te suomalaiset keksiä jotain vaatetta, jolla pidettäisiin pienet keskoset lämpimänä? Hoitajien pyyntö sateisena aamuna vuonna 2008 on tuottanut nuttuja 19 maahan yhteensä 52 klinikalle ja sairaalaan. Kuva: Tuomo Heikkilä
Synnytysosaston hoitajia muistettiin etiopialaiseen tapaan kunniakirjalla.

 

Synnyttäjät ammattitaitoisen avun piiriin

Toiset viisaat sanat tätä projektia ajatellen on sanonut Etiopian suurimman yliopistollisen keskussairaalan lääkäri Mahlet: ”Tämä nuttu voi olla se, jolla saamme äitejä synnyttämään turvallisesti sairaaloihin.”

Nutun historian jälkeen esittelen suomalaisen äitiyspakkauksen, ”pahvilaatikon, jossa suomalaiset aloittelevat elämäänsä”. Sitä on käyty esittelemässä suurlähettiläs Leo Olasvirran kanssa myös Etiopian valtiovarainministeriössä.  Kerron, että näin saatiin aikanaan suomalaiset äidit neuvoloihin. Äitiyspakkauksen historia alkoi myös Suomessa hyvin pienestä: muutamasta vaatekappaleesta, jotka hyväntekeväisyysjärjestöt lahjoittivat köyhille äideille. Etiopiassa vain syntyvyys on paljon suurempaa kuin Suomessa. Maassa syntyy noin kolme miljoonaa lasta joka vuosi!

”Aina on yksikin nuttu eteenpäin”

Sadastuhannes nuttu on Orimattilasta. Sen on neulonut Taimi Jokinen.

 

Sadastuhannes nuttu on orimattilalaisen Taimi Jokisen neuloma. Kuva: Aki Tuppurainen
Sadastuhannes nuttu on orimattilalaisen Taimi Jokisen neuloma. Kuva: Aki Tuppurainen

 

76-vuotias Taimi Jokinen on iloinen, nauravainen, monessa mukana oleva seurakunnan vapaaehtoinen. Hän on neljän lapsen äiti, yhdeksän lapsenlapsen mummo ja kolmen lapsenlapsenlapsen isomummo.

Taimi Jokinen toimii vapaaehtoisena Anninkammarin lähetyspuodissa ja kahvilan emäntänä sekä kuuluu leivontaryhmään. Hän ei pidä itseään varsinaisesti käsityöihmisenä, vaikka sanoo, että ”kovastihaa minä kyl neulon”. Hän on tehnyt sukkia lähetyspuotiin myytäväksi, lappuja äiti Teresa -peittoihin sekä myös nuttuja.

Taimi Jokinen oli mukana nuttutapaamisessa Anninkammarilla jokunen vuosi takaperin ja sai sieltä nuttuohjeen. Hänen mukaansa ohjeet olivat hyvät, ja niitä kun noudatti, niin ei ollut vaikeata. Taimi Jokinen on neulonut yhteensä noin 15 nuttua, ensin Wool-langasta ja nyttemmin Nalle-langasta. Hän on neulonut nuttuja sekä pitkillä että pyöröpuikoilla, ja pitää enemmän viimeksi mainituista.

”Aina on yksikin nuttu eteenpäin, nuttuja pitäisi tehdä oikein paljon, kun siellä on niin paljon sitä köyhyyttä”, Taimi Jokinen sanoo.  Orimattilan nuttuprojektin vetäjä Tuula Lehtinen kertoo, että Orimattilassa nutut ripustettiin kirkon parvelta ja kaikki nutut siunattiin matkaan. Sielläkin jännitettiin 100.000. nutun juhlia.

Sadastuhannes nuttu lämmittää keisarinleikkausvauvaa

Nutun ja äitiyspakkauksen saajaksi Airan sairaalan hoitajat ovat valinneet nuorehkon, lyhytkasvuisen nuoren äidin, joka on synnyttänyt toisen poikansa keisarinleikkauksella. Leikkaus on onnistunut hyvin, ja toistaiseksi nimetön poika tuhisee tyytyväisenä äitinsä sylissä.

Yllätyslahjana äiti sai myös Reima oy:n lahjoittaman suomalaisen äitiyspakkauksen, jota suurlähettiläs Leo Olasvirran kanssa oli käyty esittelemässä Etiopian valtiovarainministeriössä. Kuva: Tuomo Heikkilä
Yllätyslahjana äiti sai myös Reima oy:n lahjoittaman suomalaisen äitiyspakkauksen, jota suurlähettiläs Leo Olasvirran kanssa oli käyty esittelemässä Etiopian valtiovarainministeriössä. Kuva: Tuomo Heikkilä

 

Äiti pienikokoisena, nuorena synnyttäjänä on riskisynnyttäjä; keisarinleikkaus on pelastanut sekä hänen että vauvan hengen. Perhe asuu Yubdon kaupungissa noin 18 kilometrin päässä sairaalasta. Yubdo on pieni, mutta samalla Etiopian kuuluisin kultakaupunki. Kysyn äidiltä, onko hänellä joku omainen, joka voi kantaa äitiyspakkauksen kotiin asti. Ja onhan hänellä. Isä vie perheensä nuttuineen ja äitiyspakkauksineen kultakaupunkiin!

Pirkko Tuppurainen
diakonissa, nuttuprojektin johtaja

Lämmitä vauvoja nutuilla. Osallistu nuttujen toimituskustannuksiin kertalahjoituksella.

Etiopian yöt ovat jäätävän kylmät. Auta Tuppuraisten avustustyötä, jossa vapaaehtoiset valmistavat ja lähettävät nuttuja vauvoille Etiopiaan.

Lahjoita

Share This