Pauliina Hildén: Koulutuskeskus nousee Jimmaan yhden suomalaisen omakotitalon hinnalla

4.10.2022

Kuvassa Kansanlähetyksen hankekoordinaattori Pauliina Hildén ja Sokorun kummiohjelman projektipäällikkö Naol Elias suunnittelemassa lasten ja nuorten koulutusyhteistyötä vuonna 2020 Etiopian Jimmassa. Kuva: Teijo Peltola

 

– On etuoikeus saada olla mukana Mekane Yesus -kirkon kasvussa. Kukapa ei haluaisi varustaa papiksi ja saarnamieheksi haluavia afrikkalaisia evankeliumin työhön, toteaa Kansanlähetyksen hankekoordinaattori Pauliina Hildén hymyillen. Hän vastaa Jimmassa rakenteilla olevan koulutuskeskuksen hankkeesta Suomen päässä.

Ilon aihe ja voimavara

Kansanlähetys on tehnyt jo noin 50 vuoden ajan työtä Jimma-Bethel-synodin alueen hyväksi. Hildén on huomannut, että etiopialaisen mittapuunkin mukaan työalue on sekä kulttuurisesti että toimintaympäristönä haastava. Silti kirkko toimii hänen havaintojensa mukaan vahvasti ja kasvaa koko ajan.

Jimman synodissa on noin 250 seurakunnalla tai saarnapaikalla vain noin sata työntekijää. Kansanlähetyksen näkökulmasta Hildén pitää sitä kuitenkin myönteisenä haasteena. Järjestö haluaa auttaa kirkkoa sen kasvussa ja tukea sitä kaikin mahdollisin tavoin kouluttamaan lisää paikallisia työntekijöitä.

– Niinpä Kansanlähetyksen johtoryhmä päätti alkaa vuoden 2020 alussa rakentaa koulutuskeskusta Jimmaan. Sijainti on paikallisten ihmisten näkökulmasta ihanteellisin.

On etuoikeus olla mukana varustamassa papiksi ja saarnamieheksi haluavia afrikkalaisia evankeliumin työhön.

Jimmassa on Hildénin tietojen mukaan noin 3 000 kirkkoon kuuluvaa opiskelijaa.

– Se on valtava ilon aihe ja voimavara kirkon tulevaisuutta ajatellen. Koulutus omalla paikkakunnalla mahdollistaa monen esimerkiksi yliopistossa opiskelevan kouluttautumisen seurakunnan työhön. Usein muutto toiselle paikkakunnalle irti perheestä ja toimeentulosta olisi liian kallista ja vaikeaa kirkon työhön kutsua kokeville nuorille. Haluamme tässä helpottaa koulutuksen saatavuutta lisäämällä toimintamahdollisuuksia. Koulutuskeskus nousee yhden suomalaisen omakotitalon hinnalla.

Omistajuus ja omavaraisuus

Kansanlähetyksen ulkomaantyössä ja avustushankkeissa toimitaan yhteistyökumppanin parhaaksi vahvistamalla kumppanin omistajuutta ja kauaskantoista omavaraista taloutta niin hyvin kuin se vain on mahdollista.

– Yksi tällainen ajatus tässä hankkeessa on se, että koulutuskeskuksen yhteyteen, vilkkaan tien varteen, rakennettiin myymälätiloja, joita voidaan vuokrata paikallisille kauppiaille. Suunnitelma on osa kauaskantoista talouden vahvistamista, jolla Mekane Yesus -kirkko voi jo hankkeen alkumetreiltä saakka hankkia omarahoitusosuutta toiminnalleen.

Jimman tulevan koulutuskeskuksen tontille on jo noussut myymälätilat, joita vuokraamalla kirkko voi saada tuloja toiminnan kulujen kattamiseen. Kuva: Lauri Palmu
Jimman tulevan koulutuskeskuksen tontille ovat jo nousseet myymälätilat, joita vuokraamalla kirkko voi saada tuloja toiminnan kulujen kattamiseen. Kuva: Lauri Palmu

 

Jimman koulutuskeskuksen tontille nousseet myymälätilat. Kuva: Lauri Palmu

 

Globaalia taloutta ja toimintaa ravistellut pandemia aiheutti Hildénin mukaan viivästystä hankkeen alkuvaiheessa, mutta rakentaminen on kuitenkin edistynyt hiljalleen koko ajan. Hän kokee, että rakennushankkeen alkaminen ylipäänsä on suuri kiitoksen aihe.

– Se ei ollut itsestäänselvyys eikä alkuun kitkatontakaan erittäin monikulttuurisessa Jimman toimintaympäristössä. Onneksi meillä on vahva ja kokenut paikallinen kumppani. Sikäläinen hintataso on noussut joidenkin rakennustarvikkeiden osalta huomattavasti, mutta muut tekijät tasaavat tilannetta. Työ jatkuu.

Yhteiset tavoitteet

Pauliina Hildén tekee lokakuussa työmatkan Etiopiaan ja Jimmaan kummilapsi- ja rakennushankkeissa työskentelevien Mika Lehtisen ja Aki Tuppuraisen kanssa. Miehet ovat Kansanlähetyksen entisiä Etiopian lähetystyöntekijöitä. Kolmikko tutustuu sekä kummilapsihankkeiden, joita on neljä, että rakennushankkeen tilanteeseen. Hän odottaa innolla, että pääsee työskentelemään kasvotusten paikallisten kumppaneiden kanssa.

– Olemme Kansanlähetyksessä aika tarkkoja siitä, että emme tee omia juttujamme ulkomailla, vaan työskentelemme kumppanuuksissa niissä yhteisissä työtehtävissä, joissa kunkin kumppanin ja järjestömme tavoitteet, visio ja missio osuvat samalle pinta-alalle. Tässä rakennushankkeessa on näin. Tuemme paikallisen kumppanin työtä yksinkertaisella ja paikallisella tavalla siinä, missä he tarvitsevat apuamme.

Teksti: Anne Lepikko. Artikkeli on ilmestynyt Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä 3/2022.

***

Sinun tukesi on tärkeä

Kansanlähetys tekee ja tukee koulutustyötä useassa eri maassa. Koulutuksen ja kouluttajien tarve työalueillamme on suuri:

  • Tuemme ja koulutamme yhteistyökirkkojemme työntekijöitä ja vastuunkantajia Etiopiassa, Tansaniassa, Japanissa, Venäjällä, Etu-Aasiassa sekä Euroopassa.
  • Tuemme kirkon koulutuskeskuksen rakentamista Etiopian Jimmassa, jotta seurakunnat saisivat kipeästi kaipaamiaan pappeja ja työntekijöitä.

Koulutustyön hedelmät moninkertaistuvat, kun ilosanoma Jeesuksesta ja kristillinen opetus saavat koulutettujen kautta levitä uusille ihmisille ja alueille.

Anna lähimmäisillemme mahdollisuus opiskella kirkon työntekijäksi tai vastuunkantajaksi.

Muista työtä rukouksin ja lahjoita Menkää ja tehkää -keräykseen, jonka tuotto kohdistuu:

  • Jimman koulutuskeskuksen rakennushankkeeseen
  • opiskelijoiden stipendeihin
  • koulutustyötä tekevien työntekijöidemme palkka- ja työkuluihin.

LUE LISÄÄ keräyksestä >>tästä.

Voit lahjoittaa tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70331 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Voit lahjoittaa myös:

  • soittamalla 0600 180 10 (hinta 10,01 € + pvm/mpm) tai 0600 190 90 (hinta 20,45 € + pvm/mpm)
  • MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Koulutustyö

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita Menkää ja tehkää -keräykseen koulutustyölle

Oheisesta painikkeesta pääset lahjoittamaan nettipankkisi kautta. Lahjoituksesi ohjautuu Kansanlähetykselle Checkout Finland Oy:n kautta. Lämmin kiitos lahjastasi.

Lahjoita

Share This