Pastori Bulti kertoo, kuinka hänestä tuli kristitty ja luterilainen pappi

16.3.2022

Pastori Bulti, joka johtaa Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon korkeimmassa oppilaitoksessa, MY-seminaarissa, raamatullisten oppiaineiden osastoa, kirjoittaa parhaillaan Jobin kirjaan liittyvää väitöskirjaa Turussa. Hänet hyväksyttiin kesäkuussa 2019 Åbo Akademin tohtoriohjelmaan, ja hän on saanut kolmen vuoden palkattoman virkavapaan seminaarin opetustehtävästään. Pastori Bulti kirjoittaa Turusta:

Kerron teille lapsuudestani ja vanhemmistani. Synnyin kristittyyn perheeseen ja minut kastettiin lapsena luterilaisen kirkon jäseneksi. Olen vanhin perheeni viidestä lapsesta. Minulla on kolme sisarta ja yksi veli.

Vanhempani menettivät kolme lasta ennen syntymääni ja kaksi syntymäni jälkeen. Tästä syystä he antoivat minulle oromojen keskuudessa yleisen nimen Bulti. Nimi juontuu oromonkielisestä sanasta buluu, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”jäädä yöksi” tai ”jäädä henkiin”.

Aika, jolloin synnyin, oli aikaa ennen eurooppalaisten lähetystyöntekijöiden saapumista maahamme. He toivat meille pelastuksen evankeliumin, nykyaikaisen koulutuksen ja terveydenhoidon. Sitä ennen lapsikuolleisuus oli Etiopiassa hyvin suuri. Nykyään näitä sairauksia pystytään helposti hoitamaan lääkkeillä.

Isäni, joka kuoli vuonna 2017, halusi minun lukevan Raamattua oromoksi aamuisin ja iltaisin kodin perhehartauksien yhteydessä. Vaikka lapsuuteni köyhässä Etiopiassa olikin kuin pitkä vaellus kuoleman varjon laaksossa (Ps.23:4), syntyi minulle kuitenkin jo tuolloin läheinen suhde Jumalaan. Jo lukiossa tiesin, että halusin opiskella Raamattua Mekane Yesus -seminaarissa Addis Abebassa. Äitini sai unessa saman ajatuksen ja se vahvisti kutsumustani.

Pääsin opiskelemaan teologiaa seminaariin vuonna 1990 ja valmistuin teologian kandidaatiksi vuonna 1993. Koska olin yksi kurssini parhaista opiskelijoista, seminaarin johto kutsui minut raamatullisten aineiden opettajaksi. Opetin erityisesti Raamatun alkukieliä, hepreaa ja kreikkaa. Siitä lähtien olen opettanut Mekane Yesus -seminaarissa Raamatun selitysoppiin liittyviä oppiaineita. Kiitos teille ystävät, että autatte minua opiskelemaan teologian tohtoriksi Turussa. Kiitos rakkaudestanne!

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Bulti tutkimustyönsä äärellä Turun yliopiston kirjastossa.
Bulti kirjoittaa väitöskirjaansa Jobin kirjasta Åbo Akademin kirjastossa.

Talvilomalla Mikkelissä

Esko Siljanen, pastori Bultin tukihankkeen yhdyshenkilö kirjoittaa:

Iloksemme saimme pitää pastori Bultia vieraanamme Mikkelissä maaliskuun ensimmäisen viikon ajan. Se oli hänen ensimmäinen vierailunsa Savossa Saimaan äärellä. Lähes koko viikon paistoi keväinen aurinko ja Bulti nautti kävelystä Saimaan keväisillä jäillä. Ehdimme myös tehdä lyhyen vierailun Puumalan seurakuntaan.

Kun hän eräänä päivänä huomasi, että pilkon uuniamme varten puita, hän suorastaan vaati saada auttaa minua. Hän sanoi syntyneensä Etiopian maaseudulla ja puiden pilkkominen oli hänelle ennestään tuttua. Lopulta hän halkoi viikon aikana kaikki puuvajamme puut pieniksi. Naapurimme varmaan ihmettelivät, kuka puunhakkaajamme oikein oli.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Pastori Bulti Saimaan keväisillä jäillä. .
Bulti nautti kävelystä Saimaan keväisillä jäillä.
Kuva: Esko Siljanen
Bulti hakkaa puita.
Maalla kasvaneena Bultille on puiden pilkkominen sekä tuttua että mieluista puuhaa.

 

Bultin ollessa Suomessa hänen tukiprojektinsa tarvitsee kaksi kertaa viime vuoden tuen määrän. Tarve on noin 1000 euroa/kk. Toisaalta tämä projekti päättyy tämän vuoden 2022 lopussa, joten jäljellä on enää yhdeksän kuukautta. Bultin väitöskirja on edennyt hyvin. Hänen perheensä Etiopiassa voi myös hyvin ja lähettää rakkaita terveisiä kaikille Bultin ystäville Suomessa.

Rukoillaan pastori Bultille viisautta ja voimia opiskeluun. Kutsun teidät jatkamaan hänen tukemistaan vielä jäljellä olevat yhdeksän kuukautta, jotta hän saa opintonsa valmiiksi Jumalan kunniaksi ja evankeliumin leviämiseksi Etiopian 110-miljoonaisen kansan keskuuteen. Jumala teitä runsaasti siunatkoon!

Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti. (Psalmi 23:6).

Esko Siljanen

 

 

Tue pastori Bultin tohtoriopintoja

Voit tukea pastori Bultin opiskeluja oheisesta painikkeesta tai lahjoittaa verkkopankissa Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille FI14 5043 1920 0034 52 viitteellä 77046.
Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This