Tämä on neljäs osa apulaislähetysjohtaja Teijo Peltolan opetussarjasta Mukana Jumalan lähetyksessä. Koko opetussarja on kuunneltavissa avaimia.net-kanavalla tästä linkistä.
Jeesus odotusten paineessa
Tämän viikon Raamattuavaimissa kuljemme Jeesuksen ja hänen opetuslastensa matkassa, niihin maisemiin ja siihen ympäristöön, josta ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta lähti liikkeelle. Mitä Jeesuksen ja opetuslasten matkassa tapahtuu ja mitä voimme näkemästämme ja kuulemastamme oppia? Millä tavalla meitä kutsutaan mukaan Jumalan lähetykseen, sen eri tehtäviin? Tämän viikon neljännen raamattutuokion aiheena on Jeesus odotusten paineessa.
Jeesus kulki sitten joka puolella Galileaa. Hän opetti seudun synagogissa, julisti ilosanomaa Jumalan valtakunnasta ja paransi kaikki ihmisten taudit ja vaivat. Hänen maineensa levisi sieltä koko Syyriaan. Hänen luokseen tuotiin kaikki erilaisista taudeista kärsivät ihmiset – niin pahojen henkien vaivaamat kuin kuunvaihetautiset ja halvaantuneetkin – ja hän paransi heidät. Hänen perässään kulki suuri joukko ihmisiä. Heitä oli lähtenyt Galileasta ja Dekapoliin alueelta, Jerusalemista ja Juudeasta sekä Jordanin toiselta puolen. (Matt. 4:23–25)
Jeesuksen julkinen toiminta alkoi ja hän kertoi ”ohjelmajulistuksensa” kotikaupunkinsa Nasaretin synagogassa. Kotikaupunki kuitenkin torjui Jeesuksen. Jeesus muutti Kapernaumiin, mistä käsin hän liikkui noin kolme vuotta kestäneen julkisen toimintansa ajan. Nasaretin synagogassa Jeesus oli lainannut Jesajan profetiaa ja kertonut julkisesti olevansa Vanhan testamentin lupaama Messias:
Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, parantamaan ne, joiden mieli on murtunut, julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kahleitten kirpoamista, julistamaan Herran riemuvuotta, päivää, jona Jumalamme antaa palkan. Hän on lähettänyt minut lohduttamaan kaikkia murheellisia, antamaan Siionin sureville kyynelten sijaan ilon öljyä, hiuksille tuhkan sijaan juhlapäähineen, murheisen hengen sijaan ylistyksen viitan. Heitä kutsutaan Vanhurskauden tammiksi, Herran tarhaksi, jonka hän itse on istuttanut osoittaakseen kirkkautensa. (Jes. 61:1–3)
Tämän profetian mukaisesti Jeesus nyt toimii. Jeesuksen sanoma on kokonaisvaltainen. Jeesus opettaa ja julistaa ilosanomaa sekä synagogissa että julkisissa paikoissa, siellä, missä ihmiset kohtaavat ja kokoontuvat, ja osoittaa pyhien kirjoitusten käyvän hänessä toteen.
Johannes Kastajaa oli tultu kuulemaan Juudeasta ja Jordanin ympäristöstä (Matt. 3:5). Kuulijat olivat lähinnä oman kansan edustajia. Jeesuksen maine sen sijaan leviää nopeasti ja laajemmalle. Avun tarvitsijoita tulee monesta suunnasta, myös muualta kuin juutalaisten alueilta, kuten kreikkalaisten asuttamista Dekapoliin kaupungeista. Jeesuksen julistus ja se, miten hän ihmiset kohtaa, on kokonaisvaltaisempi kuin Johannes Kastajalla.
Jeesuksen sanoma kosketti sydäntä ja omaatuntoa, mieltä ja kehoa. Vaikka Jeesuksen toiminta keskittyi pääasiassa Israelin kansan pariin, hän ei torjunut muidenkaan kansojen edustajia.
Julkisuudella oli veronsa. Jeesukseen kohdistui odotuksia, jotka kertoivat enemmän kiinnostuneiden omista toiveista kuin Vanhan testamentin lupausten täyttymisestä.
Jeesus eli koko julkisen toimintansa ajan monien odotusten ristipaineessa. Jeesus kuuli nämä odotukset, mutta ne eivät ohjanneet hänen toimintaansa. Aamusta iltaan ja illasta aamuun hänen perässään kulki suuri joukko ihmisiä.
Kuinka Jeesus jaksoi näiden odotusten keskellä?
Kuin tuokiokuvan meille antaa lääkäri Luukas, aina tarkkana havainnoissaan: Päivän valjettua Jeesus lähti ulos ja meni paikkaan, jossa hän sai olla yksin. Ihmiset kuitenkin lähtivät etsimään häntä. He tavoittivat hänet ja estelivät häntä lähtemästä luotaan. Mutta Jeesus sanoi: ”Minun on vietävä Jumalan valtakunnan ilosanoma myös muihin kaupunkeihin, sitä vartenhan minut on lähetetty.” Ja hän saarnasi Juudean synagogissa. (Luuk. 4:42–44)
Itseensä kohdistuneiden odotusten keskellä Jeesus huolehti myös omasta jaksamisestaan. Aamut olivat niitä hetkiä, jolloin hän vetäytyi yksinäisyyteen ja rukoilemaan.
Puhuttelevaa kuitenkin on, että vaikka nämäkin hetket keskeytettiin, Jeesus malttoi ja jaksoi kuulla ja vastata, miten ja miksi hän toimi niin kuin toimi täyttääkseen tehtävänsä.
Myös meidän tehtävämme on pysähtyä arvioimaan omia odotuksiamme Jeesusta kohtaan. Miten sen teemme? Jeesus antaa meille esimerkin. Aamut olivat Jeesukselle se hetki, jolloin hän erityisesti pysähtyi kysymään Jumalan tahtoa ja rukoilemaan.
Päivässä on hyvä varata, jos mahdollista, säännöllinen aika olla hiljaa ja rukouksessa Jumalan kanssa. Jumala puhuu meille rukouksessa ja ennen muuta sanansa kautta. Tätä mahdollisuutta kannattaa käyttää päivittäin saadaksemme voimaa ja pysyäksemme taivaan tiellä.
Mekin elämme monenlaisten odotusten keskellä. Muiden ihmisten tai yleisen mielipiteen mukaan ei ole kuitenkaan hyvä elämäänsä suunnata. Kuulla ja tulla kuulluksi on kyllä tärkeää. Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani. (Ps. 119:105)
Teijo Peltola
apulaislähetysjohtaja
Tule mukaan!
- Liity Teijo Peltolan lähettäjätiimiin ja tilaa hänen uutiskirjeensä tästä.
- Lahjoita tämän sivun linkin kautta tai tilille FI83 2070 1800 0283 25 (Suomen Ev. lut. Kansanlähetys) viitenumerolla 33145 . Tuki ohjataan Teijo Peltolan työhön.
- Rukoile, että tämän artikkelin kautta lähetystyö tulee tunnetuksi ja evankeliumin sanoma leviää! Kiitos!