“Miksi et tullut jo aikaisemmin meitä opettamaan?”  

7.10.2022

Tämä on kysymys, josta Kansanlähetyksen ensimmäinen Tansanian lähetystyöntekijä Gerson Mgaya on iloinnut.

Hän opettaa Raamattua tuleville pastoreille ja evankelistoille Kidugalan raamattukoulussa, joka on Tansanian evankelisluterilaisen kirkon eteläisen hiippakunnan teologinen seminaari. Lisäksi hän kouluttaa hiippakunnan evankelistoja ja tekee evankelioimistyötä alueen kylissä.

Gerson opettaa vuosittain noin viisi kuukautta Tansaniassa ja muulloin netin välityksellä Suomesta. Hän aloitti Tansaniassa tammikuussa 2022.

– Ensimmäiset kolme kuukautta olivat kiireisiä, mutta ilon täyttämiä, koska tajusin, että minulla oli tarjottavana jotain, mitä siellä todella kipeästi tarvittiin, Gerson kuvailee.

Uusi lukuvuosi on juuri alkanut raamattukoulussa ja Gerson on jälleen Kidugalassa opiskelijoiden keskellä.

Seurakuntalaiset tarvitsevat evankeliumia

Tansaniassa on useita harhaanjohtavia teologisia suuntauksia. Monissa paikoissa pastori voi saarnata, että saadakseen siunauksen ihmisten pitäisi antaa suurempia kolehteja, ikään kuin Jumalan siunaus olisi ansaittavissa.

– Menestysteologia on vallannut alaa ja Jeesuksen ristinkuoleman merkitys on unohdettu. Suomessa opetetaan selkeästi armosta, mutta sellaista opetusta on vaikeampi löytää Tansaniasta. Uskon kuitenkin, että Jumala tekee työnsä niiden ihmisten kautta, jotka ovat valmiita antamaan elämänsä hänen käyttöönsä, Mgaya toteaa.

Hän näkee, että on tärkeää rohkaista pappeja ja evankelistoja pysymään lujina totuudessa. He tarvitsevat koulutusta erityisesti kolehdista, ihmeistä, armosta, synkretismistä eli eri uskontojen sekoittumisesta, rahanhallinnasta sekä johtajuudesta.

– Tärkeintä olisi, että seurakuntalaiset saisivat kuulla aitoa evankeliumia. Tarvitsemme rohkeita ja koulutettuja pastoreita, Gerson sanoo.

“Rakastan opettamista”

Kidugala on maalaiskylä Etelä-Tansanian ylängöllä. Raamattukoulu sijaitsee syrjässä, mutta se on mukava paikka opiskella. Opiskelijoita on 140 ja he jakautuvat kymmeneen ryhmään. Gerson opettaa seitsemää eri oppiainetta, jotka käsittelevät Raamatun kirjoja.

Gerson Mgayan oppilaita, jotka opiskelevat ensimmäistä vuottaan evankelistoiksi Kidugalan raamattukoulussa. Meneillään on Johdanto Vanhaan testamenttiin -kurssi. Kuva: Gerson Mgaya
Gerson Mgayan oppilaita, jotka opiskelevat ensimmäistä vuottaan evankelistoiksi Kidugalan raamattukoulussa. Meneillään on Johdanto Vanhaan testamenttiin -kurssi. Kuva: Gerson Mgaya

 

Haasteita riittää. Raamattukoulun kirjaston kirjat ovat vanhoja ja englanninkielisiä. Tietokoneita on vain vähän ja nekin ovat uusimista vailla, eikä sähköä ole aina saatavilla. Gerson onkin valmistanut opiskelu-materiaalia ja hankkinut tietokoneen, kameran ja aggregaatin. Myös huoli opiskelijoiden haastavista kotitilanteista ja taloudellisesta pärjäämisestä on Gersonin sydämellä.

– Rakastan opettamista, varsinkin kun näen opiskelijoiden reagoivan ja kyselevän innokkaasti kysymyksiä. Minulla on kuusi mukavaa ja aktiivista ryhmää. He puhuvat avoimesti vääristä opetuksista, joita on levinnyt seurakuntiin: menestysteologiasta, vääristä ihmeistä, siunausten myymisestä tai vääristä prioriteeteista. Useimmat heistä kysyvät: ”Mitä meidän pitäisi tehdä?” Ei ole helppo kertoa heille, mitä tehdä, mutta jos tarvitaan uudistusta, reformaatiota, opetan heille, mitä heidän tulee tehdä.

Gerson näkee kutsumuksekseen opettamisen, ohjaamisen, ihmisten johdattamisen Kristuksen luo sekä Jumalan sanan saarnaamisen suullisesti tai kirjallisesti.

– Olen saanut teologisen koulutuksen, minulla on kutsumus ja Kristuksen rakkaus työntää minua tekemään työtä; kuinka voisin vain olla tekemättä?

Kuka?
 • Gerson Mgaya
 • Syntyi Tansaniassa 1975.
 • Opiskeli teologiaa Makumiran yliopistossa Tansaniassa ja sai pappisvihkimyksen 2003.
 • Toimi pastorina Kidugalan luterilaisessa seurakunnassa ja samanaikaisesti opettajana Kidugalan raamattukoulussa 2003–2006.
 • Suoritti teologian maisterin tutkinnon Makumiran yliopistossa 2006–2008.
 • Työskenteli hallinto- ja opetustehtävissä Iringan yliopiston yhteydessä toimivassa Amani Collegessa 2013–2015.
 • Väitteli teologian tohtoriksi Uuden testamentin opettamista armolahjoista Itä-Suomen yliopistossa 2014.
 • Toimi Pohjois-Karjalan Kansanlähetyksen piirijohtajana 2015–2021.
 • Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi lasta.

Kuuntele Gersonin haastattelu, joka oli Radio Deissä 25.6.2022: avaimia.net/raamattuopetusta-tansaniaan.

Tilaa Gersonin uutiskirje sähköpostiisi >>tältä sivulta.

 

Teksti: Marja Neuvonen

Kuva Gerson Mgayasta: Philippe Gueissaz

Artikkeli on ilmestynyt Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä 3/2022.

***

Tule mukaan

Kansanlähetys tekee ja tukee koulutustyötä useassa eri maassa. Koulutuksen ja kouluttajien tarve työalueillamme on suuri:

 • Tuemme ja koulutamme yhteistyökirkkojemme työntekijöitä ja vastuunkantajia Etiopiassa, Tansaniassa, Japanissa, Venäjällä, Etu-Aasiassa sekä Euroopassa.
 • Tuemme kirkon koulutuskeskuksen rakentamista Etiopian Jimmassa, jotta seurakunnat saisivat kipeästi kaipaamiaan pappeja ja työntekijöitä.

Koulutustyön hedelmät moninkertaistuvat, kun ilosanoma Jeesuksesta ja kristillinen opetus saavat koulutettujen kautta levitä uusille ihmisille ja alueille.

Anna lähimmäisillemme mahdollisuus opiskella kirkon työntekijäksi tai vastuunkantajaksi.

Muista työtä rukouksin ja lahjoita Menkää ja tehkää -keräykseen, jonka tuotto kohdistuu:

 • Jimman koulutuskeskuksen rakennushankkeeseen
 • opiskelijoiden stipendeihin
 • koulutustyötä tekevien työntekijöidemme palkka- ja työkuluihin.

Voit lahjoittaa tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70331 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Voit lahjoittaa myös:

 • soittamalla 0600 180 10 (hinta 10,01 € + pvm/mpm) tai 0600 190 90 (hinta 20,45 € + pvm/mpm)
 • MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Koulutustyö

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita Menkää ja tehkää -keräykseen koulutustyölle

Oheisesta painikkeesta pääset lahjoittamaan nettipankkisi kautta. Lahjoituksesi ohjautuu Kansanlähetykselle Checkout Finland Oy:n kautta. Lämmin kiitos lahjastasi.

Lahjoita

Share This