Presidentti myönsi Hannu Heinoselle lentokapteenin arvonimen

12.12.2020

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt lentokapteenin arvonimen lähetystyöntekijä Hannu Heinoselle. Tasavallan presidentin 11.12.2020 myöntämät arvonimet ovat nähtävissä täällä. Asiasta uutisoivat MAF, Suomen lähetyslentäjät sekä Lentopostia-lehti kotisivuillaan.

Lentokapteeni on ilmailun alan ainoa arvonimi. Se annetaan ansiokkaasta palveluksesta ilmailun tehtävissä.

Hannu ja Päivi Heinonen ovat palvelleet noin 27 vuotta Kansanlähetyksen lähetteinä lähetyslentotyössä Mission Aviation Fellowship (MAF) -järjestön työyhteydessä Afrikassa.

Hannu Heinonen Kuva: Tapani Kaitainen
Hannu Heinonen vastasi Nairobissa Wilsonin lentokentällä MAF:n koneiden avioniikan huollosta. Avioniikka käsittää lentäjän käytössä olevat radiolaitteet yhteydenpitoa, suunnistusta, oman ja toisten lentokoneiden tunnistusta ja säähavaintoja varten. Se sisältää myös sähkölaitteet, kompassit ja mittaristot. Hannu myös johti hallitiloissa toimivan radiokorjaamon toimintaa. Kuva: Tapani Kaitainen

Hannu Heinonen toimi ensin MAF:n lentokonehallilla ja sen radio-korjaamossa Nairobin Wilsonin lentokentällä avioniikkateknikkona ja myöhemmin vastaavana lentokoneradiomekaanikkona. Hän johti avioniikkatiimin työskentelyä lähetyslentokoneiden sähkö- ja radiolaitteiden, mittaristojen ja kompassijärjestelmien kunnossapidossa. Hän vastasi koneisiin tehtävistä laiteasennuksista ja antoi  laitteisiin ja järjestelmiin liittyvää MAF:n sisäistä koulutusta. Työ sisälsi matkoja myös muihin Afrikan maihin, joissa MAF:n lentokoneita lentää ja huolletaan.

Hannu Heinosen uran merkittävimpiä tehtäviä ovat olleet MAF:n avioniikkakorjaamon perustaminen Kenian Nairobiin, järjestön lentokoneiden avioniikan uudistaminen sekä päämekaanikkojen koulutus.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Lentokonehalli. Kuva: Mikael Halleen
MAF toimii Keniassa Wilsonin lentokentältä käsin. Hannu vastasi kaikkien koneiden avioniikan toimivuudesta. Kuva on MAF:n omasta hangaarista: Mikael Halleen

Heinonen on koulutukseltaan koneinsinööri, ja hän on täydentänyt ammattitaitoaan radiomekaanikon työhön saadulla koulutuksella USA:ssa. Heinosella on myös ansiolentäjän tausta. Hän on toiminut hinauslentäjänä Räyskälässä ennen lähetystyöhön lähtöään vuosina 1989–1990. Lentotunteja hänelle on kertynyt noin 800.

Lähetyslentotyö mahdollistaa lähetystyöntekijöiden ja kristillisten avustusjärjestöjen työn alueilla, joille pääsy maanteitse on vaikeaa, vaarallista tai lähes mahdotonta. Työpanoksellaan Heinonen on ollut merkittävästi varmistamassa MAF:n koneiden lähtöluotettavuutta sekä lentoturvallisuutta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

 

MAFin Kenian tiimi. Kuva: MAFin arkisto
MAF:n Kenian tiimi. Kuva: MAFin arkisto

 

Hannu Heinonen kommentoi arvonimiuutista tuoreeltaan nykyiseltä työalueeltaan Kyprokselta näin:

− Kiitollinen mieli on ennen muuta Jumalalle ja Suomen tasavallan presidentille, joka antoi tällaisen tunnustuksen – varsinkin kun olen toiminut ilmailualalla tekniikan puolella. Yleensä paljon huomioidaan lentäjiä. Tämä on rohkaisu tekniikan puolen työntekijöille, joilla on merkittävä rooli siinä, että lentokoneilla on turvallista matkustaa, kun laitteet ja järjestelmät lennoilla toimivat.

− Kiitos kaikille teille, jotka olette tukeneet työtämme ja rukoilleet meidän puolestamme tässä työssä. Ilman sitä tämä ei olisi mitenkään ollut mahdollista, ja sen takia ajattelen, että kiitos tästäkin kuuluu teille kaikille.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

 

Hannu Heinonen Keniassa. Kuva Tapani Kaitainen
Hannu Heinonen Keniassa kädessään 50-vuotislahjaksi MAFilta saamansa ”Life manual”, eli Raamattu. Kuva: Tapani Kaitainen

 

Päivi ja Hannu Heinonen Kyproksella. Kuva: Sakari Heinonen
”Päivi on tehnyt mahdolliseksi, että olen voinut tehdä tätä työtä. Nairobissa työ oli niin vaativaa, että se ei olisi ollut mahdollista, jos hän ei olisi ollut tukenani”, Hannu Heinonen sanoo. Kuva: Sakari Heinonen

Heinoset vievät toivon sanomaa nyt mediatyön palveluksessa

Hannu ja Päivi Heinonen ovat saaneet kutsun palvella asiantuntemuksellaan ja lahjoillaan kristillistä mediatyötä Lähi-idässä TWR:n (Trans World Radio) palveluksessa, asuinpaikkana Kypros. He muuttivat saarelle marraskuussa 2020.

Työ suuntautuu laajoille alueille, joista osa on perinteisin menetelmin tehtävän lähetystyön tavoittamattomissa. Hannun taidoista erityisesti lyhytaaltoradiolähetysten asiantuntemus on nykymaailmassa harvinainen ja siksi kutsuvalle mediajärjestölle erityisen arvokas. Päiville on avautumassa mahdollisuuksia käyttää käsityötaitojaan hengellisessä työssä.

Anne Lepikko

Katso video Hannun työstä tästä alta.

Tue Heinosten työtä

Haluatko olla mukana Hannu ja Päivi Heinosen työssä? Voit tukea työtä oheisen painikkeen kautta tai tilisiirrolla Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille jonkin seuraavan tilin kautta:
Nordea: FI83 2070 1800 0283 25 tai
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08
viitteellä 20307 (Hannu ja Päivi Heinonen). Kiitos tuestasi!
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This