Laki ja evankeliumi avautuvat Etu-Aasiassa

10.10.2022

Kansanlähetys tekee Etu-Aasiassa koulutusyhteistyötä paikallisen luterilaisen kirkon kanssa. Hiljattain hallinnoltaan itsenäistyneen nuoren kirkon toiminnasta vastaavat paikalliset kristityt.

Alueen väestöstä vain alle yksi prosentti on kristittyjä. Heistä suurin osa on katolilaisia ja ortodokseja. Luterilaisuuden piirissä olevia on muutamia satoja.

Kansanlähetyksen työntekijä Ari* käy Etu-Aasiassa kouluttamassa paikallisen luterilaisen kirkon pappeja, työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Koulutus kuuluu Arin tehtäviin Evankelisluterilaisen uskontoinstituutti Elrimin toiminnanjohtajana.

– Paikallisten kristittyjen saama opetus on tällä hetkellä kirjavaa ja myös harhaopit vaikuttavat alueella. Luterilaisina haluamme tarjota heille selkeää raamatullista opetusta, Ari kertoo.

Hän näkee, että koulutusta on tärkeä järjestää paikallisten seurakuntien yhteydessä. Näin koulutus on osa seurakunnan toimintaa ja seurakuntalaiset kokevat sen omakseen.

– Miellän oman paikkani Elrimin toiminnanjohtajana niin, että olen osa paikallista seurakuntaa ja kuljemme yhdessä eteenpäin.

Koulutukselle on tilausta

Viimeisimpänä Ari on opettanut Galatalaiskirjettä Martti Lutherin selitysteoksen avulla. Kristinuskon perusasiat eli vanhurskauttaminen sekä laki ja evankeliumi ovat hyvin esillä Galatalaiskirjeessä, joten se on hyvä peruskirje kasvavalle nuorelle kirkolle.

– Vastaanotto on ollut innostunutta ja kurssilaiset ovat tarkkaavaisina mukana opetuksessa. Tuntuu, että koulutukselle on ollut tilausta, Ari kertoo.

Hän on nähnyt, kuinka kurssi on avannut osallistujille kristinuskon peruskysymyksiä. Lutherin tapa puhua kärkkäästi, mutta asiaa, sopii Arin mukaan hyvin paikalliseen mentaliteettiin.

– Eräs kurssilainen kertoi, kuinka hän lapsena halusi totella äitiään kaikessa, mutta joidenkin päivien jälkeen hän huomasi, ettei pystynytkään siihen. Tämän kokemuksen kautta hän ymmärsi, kuinka laki kuulostaa hyvältä ja voi motivoida aluksi, mutta viime kädessä se ei kuitenkaan auta, vaan väsyttää ihmisen.

Aria innostaa, että hän saa olla Etu-Aasiassa paikan päällä mukana tärkeässä ja harvinaisessa tehtävässä. Samanlaisen koulutustyön tekijöitä ei ole montaa. Lisäksi koulutustyön kerrannaisvaikutuksia, joita ei voi vielä nähdä, voi silti toiveikkaana odottaa.

Käännetty kirjallisuus tukee koulutusta

Koulutustyössä tarvitaan turkinkielistä luterilaista teologista kirjallisuutta. Kansanlähetys on mukana käännöstyössä, jossa käännetään turkin kielelle kirjoja koulutustarpeisiin ja kristityn hengellisen kasvun tueksi.

Kielenkääntäjän koulutuksen saaneella Arilla on erittäin hyvä turkin kielen taito. Hän on aiemmin työskennellyt Etu-Aasiassa sekä Saksassa ja on nyt muutaman vuoden ajan tehnyt työtä Suomesta käsin. Saksan vuosinaan Ari suoritti myös teologian opintoja.

Lutherin Galatalaiskirjeen selitystä ei ole vielä käännetty turkin kielelle, mutta Ari on itse työstänyt opetuskäyttöön osia kirjasta. Tällä hetkellä hän on mukana Luterilaisen kommenttiraamatun Matteuksen evankeliumin käännöstyössä.

Ari kirjoittaa työstään säännöllisesti uutiskirjeitä. Erään hänen kirjeensä kiitosaiheissa luki: Kiitos maailman mielenkiintoisimmasta työstä, jossa saan olla mukana.

 

Artikkelin kuva: Turkin kielellä on tänä vuonna ilmestynyt kaksi uutta hartauskirjaa. Aiemmin valmistuneita käännöksiä ovat Vähä katekismus, Iso katekismus, Augsburgin tunnustus, Schmalkaldenin opinkohdat sekä Paavin valta ja johtoasema. Kuva: Anne Lepikko

* Sukunimeä ei mainita turvallisuussyistä.

Teksti: Marja Neuvonen. Artikkeli on ilmestynyt Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä 3/2022.

***

Sinun tukesi on tärkeä

Kansanlähetys tekee ja tukee koulutustyötä useassa eri maassa. Koulutuksen ja kouluttajien tarve työalueillamme on suuri:

  • Tuemme ja koulutamme yhteistyökirkkojemme työntekijöitä ja vastuunkantajia Etiopiassa, Tansaniassa, Japanissa, Venäjällä, Etu-Aasiassa sekä Euroopassa.
  • Tuemme kirkon koulutuskeskuksen rakentamista Etiopian Jimmassa, jotta seurakunnat saisivat kipeästi kaipaamiaan pappeja ja työntekijöitä.

Koulutustyön hedelmät moninkertaistuvat, kun ilosanoma Jeesuksesta ja kristillinen opetus saavat koulutettujen kautta levitä uusille ihmisille ja alueille.

Anna lähimmäisillemme mahdollisuus opiskella kirkon työntekijäksi tai vastuunkantajaksi.

Muista työtä rukouksin ja lahjoita Menkää ja tehkää -keräykseen, jonka tuotto kohdistuu:

  • Jimman koulutuskeskuksen rakennushankkeeseen
  • opiskelijoiden stipendeihin
  • koulutustyötä tekevien työntekijöidemme palkka- ja työkuluihin.

LUE LISÄÄ keräyksestä >>tästä.

Voit lahjoittaa tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70331 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Voit lahjoittaa myös:

  • soittamalla 0600 180 10 (hinta 10,01 € + pvm/mpm) tai 0600 190 90 (hinta 20,45 € + pvm/mpm)
  • MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Koulutustyö

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita Menkää ja tehkää -keräykseen koulutustyölle

Oheisesta painikkeesta pääset lahjoittamaan nettipankkisi kautta. Lahjoituksesi ohjautuu Kansanlähetykselle Checkout Finland Oy:n kautta. Lämmin kiitos lahjastasi.

Lahjoita

Share This