Rakennetaan yhdessä koulutuskeskus Etiopian Jimmaan – työ jatkuu

20.5.2021

Hyvä uutinen Jimmasta

Kun viime vuoden helmikuussa Kansanlähetyksessä päätettiin lähteä mukaan Jimman hiippakunnan koulutuskeskuksen rakennusprojektiin, koronapandemiasta ei vielä juuri tiedetty. Vaikka yleisesti tiedettiin, miten hidasta tai hankalaa tuonkaltaisten hankkeiden toteuttaminen voi olla, jälleen kerran se yllätti.

Kun hiippakunnan johtajat kuulivat lupauksen rahoituksesta, he aloittivat välittömästi lupaprosessin kaupungin rakennustoimiston kanssa. Ehdimme lähetyksessä riemuita jo toukokuussa, kun hiippakunnan työntekijät ilmoittivat, että rakennuslupa oli myönnetty. Lähempi tarkastelu kertoi kuitenkin, että virasto oli myöntänyt rakennusluvan päiväkodille! Ei koulutuskeskukselle. Miksi näin, emme tiedä, mutta tontilla oli aiemmin ollut päiväkoti.

Tuolla kyseisellä luvalla ei hiippakunta uskaltanut alkaa rakentaa mitään,
ei edes raja-aitaa. Niinpä anomus vietiin takaisin toimistoon ja muutos-anomus koulutuskeskuksen tarpeesta tehtiin tiettäväksi. Tässä vaiheessa korona oli vaikuttanut sen, että virkailijat olivat etätöissä; he työskentelivät toimistossa vain satunnaisesti. Jossain vaiheessa lokakuussa asia eteni vähän, kunnes huomattiin, että tontin maan laadusta ei ollut tehty testiä. Se tarvittiin, ennen kuin lupa voitiin myöntää.

Jimman yliopiston rakennusosasto teki testit, ja tulos liitettiin lupahakemukseen. Hiippakunnan työntekijöistä joku kävi kaupungin rakennustoimistossa joka ikinen päivä toukokuulta aina tammikuun loppuun 2021 tiedustelemassa prosessin etenemisestä.

Perjantaina 29.1. illalla sain ilouutisen Jimmasta: oikea rakennuslupa oli nyt myönnetty.

Matkassa oli ollut monta mutkaa ja hankaluutta, ei vähiten siksi, että tuo kaupunginosa on vahvaa muslimien aluetta, eivätkä he katsoneet hyvällä sitä, että alueelle tulee kristittyjen koulu. Aikansa vastustettuaan he eivät kuitenkaan voineet millään perusteella jättää lupaa myöntämättä. Tonttihan oli kirkon omistuksessa.

Nyt sitten lupien puolesta asia on kunnossa, ja koulutuskeskukselle kaivataan lisää rahoitusta. Korona on nostanut kuljetuskustannuksia maassa, ja kaikkien ulkomailta tulleiden tavaroiden hinnat ovat nousseet noin 40 prosenttia siitä, kun rakennusbudjetti laadittiin. Hieman huolestuttaa, mutta uskon, että tämä hanke on Jumalasta ja kyllä siihen myös rahoitus löytyy.

Raimo Tuppurainen
projektikoordinaattori

Apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola kertoo tällä videolla Mekane Yesus -kirkon työstä sekä Jimman yliopistokaupungista, jossa koulutetaan työntekijöitä herätyksen keskellä elävän kirkon tarpeisiin.
Videon on kuvannut Pauliina Hildén, editoinut Jarkko Viljanen ja videossa käytetyt kuvat ovat Raimo Aki Tuppuraisen ottamia.

 

Etiopiassa, Jimman kaupungissa, on alettu tänä vuonna rakentaa Mekane Yesus -kirkon hiippakunnan koulutuskeskusta. Tontti on hankittu jo vuonna 2018. Parhaillaan hankitaan rakennusmateriaalia. Kansanlähetys on mukana projektissa taloudellisesti ja lähetystyöntekijä Raimo ”Aki” Tuppuraisen työpanoksen myötä teknisenä tukena. Koulutuskeskuksen on määrä valmistua vuoteen 2025 mennessä.

Artikkelikuvassa pastori Kebbede, joka on Ginco Gururun seurakunnan vanhimmiston jäsen ja Jimman hiippakunnan evankelioimisosaston työntekijä, esittelee tonttia, jolle koulutuskeskus rakennetaan. Taustalla olevat rakennukset purettiin tulevan koulutuskeskuksen alta. Kuva: Aki Tuppurainen.

Päivitämme tähän artikkeliin koulutuskeskuksen rakennusprojektin etenemistä. Uusimmat tiedot ovat ylimpänä.

Kiitos, että olet mukana rakentamassa koulutuskeskusta Jimmaan rukouksin ja taloudellisesti. Vuosittainen tavoitesumma on 60 000 euroa.

Voit lahjoittaa Jimman koulutuskeskuksen rakentamiseen Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille tämän artikkelin alla olevan painikkeen kautta tai verkkopankissasi jollekin seuraavista tileistä:

NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25

OP: FI14 5043 1920 0034 52

DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08

viitteellä 77020

Kiitos lahjastasi!
Jumalan siunausta sinulle!

Kansanlähetyksellä ja Etiopian luterilaisella Mekane Yesus -kirkolla on mittava yhteinen hanke. Sen tavoitteena on rakentaa Lounais-Etiopian Jimmaan keskus, jossa koulutetaan seurakuntiin muun muassa pappeja, lapsityöntekijöitä ja lähetystyöntekijöitä. Jimman yliopistokaupunki on Kansanlähetykselle hyvin tuttu, sillä se on tehnyt työtä alueella jo yli 50 vuoden ajan.

Kuvia tulevan koulutuskeskuksen tontilta 16.11.2020

Maan laadun testausta varten tehtiin kaivo. Kuva: Alemayhu Kabbada
Maan laadun testaamiseksi rakennettiin kaivo, jota voi myöhemmin käyttää vesisäiliönä. Kuva: Alemayehu Kabbada

 

Jimman koulutuskeskus. Kuva: Alemayhu Kabbada
Tontti, jolle Mekane Yesus -kirkon uusi koulutuskeskus rakennetaan. Tontilla olleet vanhat rakennukset on purettu uusien tieltä. Kuva on tontin portin puoleiselta reunalta ja sen on ottanut pastori Alemayehu Kabbada.

 

Jimman koulutuskeskuksen tontti. Kuva: Alemayhu Kabbada
Tonttia on alettu raivata. Vaaleanpunainen peltirakennelma on portti ja sen edessä on perustusta varten tuotuja kiviä. Kuva: Alemayehu Kabbada

Kansanlähetyksen Etiopian aluekoordinaattori Pauliina Hildén ja apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola vierailivat tulevan koulutuskeskuksen tontilla Jimmassa helmikuussa 2020. Kuvassa Teijo Peltola sekä tonttia esitellyt pastori Alemayehu, joka on rakennusprojektin yhteyshenkilö. Kuvaajana toimi Pauliina Hildén.

Teijo Peltola ja pastori Alemayhu tulevan koulutuskeskuksen tontilla helmikuussa 2020 Etiopian Jimmassa. Kuva: Pauliina Hilden
Teijo Peltola ja pastori Alemayehu tulevan koulutuskeskuksen tontilla helmikuussa 2020 Etiopian Jimmassa. Kuva: Pauliina Hildén.

Jimman koulutuskeskus tuo helpotusta kasvavan kirkon työntekijäpulaan. Mekane Yesus -kirkon hiippakunta Jimman alueella on nimeltään Jimma-Bethel-synodi, ja sen 250 seurakunnasta ja saarnapaikasta yli puolet on vailla pappia.

Hiippakunnan alueella elää vajaat kolme miljoonaa ihmistä eri kulttuurien, uskontojen ja etnisten ryhmien keskellä. Tästä huolimatta kristinusko leviää seudulla nopeasti.

Tuleva koulutuskeskus helpottaa myös paikallisten opiskelijoiden elämää. Heidän ei jatkossa enää tarvitse lähteä opiskelemaan pääkaupunki Addis Abebaan asti, vaan he voivat kouluttautua kirkon tehtäviin omalla asuinseudullaan lähellä perhettä ja seurakuntaa. Näin he myös sitoutuvat paremmin oman alueensa työhön.

Kiviä ja hiekkaa on jo valmiina

Rakennushankkeen projektikoordinaattorina toimii Raimo ”Aki” Tuppurainen, jolla on takanaan yli 20 vuoden monipuolinen työsarka Kansanlähetyksen lähetystyöntekijänä Etiopiassa. Hän valvoo hankkeen edistymistä ja on säännöllisesti yhteydessä Jimmaan. Koulutuskeskuksen on määrä valmistua vuoteen 2025 mennessä.

Raino "Aki" Tuppurainen toimii Etiopian Jimman koulutuskeskuksen rakennushankkeen projektikoordinaattorina. Kuva: Pauliina Hilden.
Aki Tuppurainen on toiminut Etiopiassa opettajana, teknikkona sekä kehitysprojekteissa kouluttajana. Kuva: Pauliina Hildén

 

– Koulutuskeskuksen piirustukset on hyväksytty, ja rakennuslupa on saatu. Ensi vaiheessa rakennetaan luokkatiloja ja asuntola, niin että pientä kurssitoimintaa päästään alkamaan. Tarpeen mukaan rakennetaan lisäkerroksia, jos rahatilanne sen sallii. Paikallisia materiaaleja, kuten kiviä ja hiekkaa on jo hankittu, Aki Tuppurainen kertoo.

– Rakennamme vaikeassa ympäristössä, ja koronatilanne on nostanut rakennustarvikkeiden hintoja huomattavasti. Muistakaa meitä rukouksin.

– Mekane Yesus -kirkko tarvitsee koulutettuja ja Raamatun sanaa hyvin tuntevia työntekijöitä, jotka pystyvät opettamaan seurakuntalaisia. Näin seurakunta ja koko kirkko vahvistuu ja pääsee juurtumaan Jumalan sanaan. Tästä syystä koulutustyön merkitys on valtava, Aki Tuppurainen painottaa.

– Hankkeen ydin on se, että saamme olla tukemassa tärkeää yhteistyö-kumppaniamme, Mekane Yesus -kirkon Jimma-Bethel-synodia, sen kasvussa ja lähetystyön käynnistämisen vaiheissa. Se näky tempaa mukaansa, Pauliina Hildén tiivistää.

Teksti: Marja Neuvonen

Tule mukaan rakennustalkoisiin
  • 7 eurolla saa säkin sementtiä.
  • 25 eurolla saa kuution hiekkaa.
  • 70 eurolla saa ikkunan tai oven luokkahuoneeseen.
  • 90 eurolla saa yhden tiiliseinän luokkahuoneeseen.
  • 450 eurolla saa yhden materiaalien kuorma-autokuljetuksen Addis Abebasta Jimmaan.

Voit tukea rakentamista tämän sivun alalaidassa olevin tiedoin. Kiitos lahjastasi.

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Raimo ”Aki” Tuppurainen, puh. 040 062 7880, aki.tuppurainen@sekl.fi

Alla oleva video on vuodelta 2012. Sen jälkeen Mekane Yesus -kirkko on kasvanut lähes kaksinkertaiseksi. Jäseniä on noin 10 miljoonaa. Siitä syystä Mekane Yesus -kirkon Addis Abeban seminaari ei enää riitä vastaamaan koulutustarvetta. Asuntolan majoitus- eivätkä opetustilat enää riitä. Katso video, ja pääset tutustumaan Mekane Yesus -kirkkoon ja Etiopiaan.

 

Ota yhteyttä

Hildén Pauliina

aluekoordinaattori, SEKL: Hanketoiminnan koordinointi, aluekoordinaattorivastuu: Etiopia, SAT-7 (Kypros ja Etu-Aasia), Trans World Radio ja Sarigim King´s Kids Jerusalem.

pauliina.hilden@sekl.fi

044 447 7876

Tuppurainen Raimo ”Aki”

projektikoordinaattori, Jimman koulutuskeskuksen rakentaminen

aki.tuppurainen@sekl.fi

+358 40 062 7880

Tue Jimman rakennushanketta

Voit lahjoittaa haluamasi summan nettipankkisi kautta oheisesta painikkeesta tai vaihtoehtoisesti Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille FI83 2070 1800 0283 25 viitenumerolla 77020.

Kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This