Päivittyvä seuranta: Rakennetaan yhdessä koulutuskeskus Etiopian Jimmaan

15.4.2024

Kansanlähetyksellä  ja  Etiopian  luterilaisella  Mekane Yesus        -kirkolla on mittava yhteinen rakennushanke.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa Jimman kaupunkiin keskus, jossa koulutetaan seurakuntiin muun muassa pappeja, lapsityöntekijöitä ja lähetystyöntekijöitä. Kansanlähetys on mukana projektissa taloudellisesti ja lähetystyöntekijä Raimo ”Aki” Tuppuraisen työpanoksella. Hän toimii rakennusprojektissa teknisenä tukena.

Jimman yliopistokaupunki Lounais-Etiopiassa on hyvin tuttu Kansanlähetykselle, sillä olemme tehneet työtä alueella jo yli 50 vuoden ajan. Mekane Yesus -kirkon hiippakunta Jimman alueella on nimeltään Jimma-Bethel -synodi.

Päivitämme tähän artikkeliin koulutuskeskuksen rakennusprojektin etenemistä. Uusimmat tiedot ovat ylimpänä.

Huhtikuu 2024

Juuri nyt rakennushankkeessa on saatu valmiiksi asuntola-rakennuksen perustusten valutyöt. Asuntolasta on määrä tulla kolmikerroksinen ja siihen tulee 88 oppilaspaikkaa.

Hankkeen projektikoordinaattori Aki Tuppurainen kertoo:

– Olen todella tyytyväinen työn nopeuteen ja edistymiseen. Kirkon työntekijöillä ja urakoitsijalla on ollut hyvä ymmärrys viedä rakennustyötä ripeästi eteenpäin, sillä seuraava sadekausi alkaa toukokuun puolivälissä. He ovat työskennelleet jopa yöllä. Iloisina ja ylpeinä he ovat esitelleet työnsä tuloksia.

Rukousaiheeksi Tuppurainen haluaa jättää rakennushankkeen taloudellisen puolen. Tavoitteena on saada kerättyä hankkeeseen varoja 60 000 euroa vuosittain.

– Alkuperäinen suunnitelmamme oli saada koulutuskeskus valmiiksi vuoteen 2025 mennessä. Koronan ja rahoituksen puutteen takia työt kuitenkin seisoivat kaksi vuotta ja rakentaminen viivästyi. Koronan aikana myös rakennusmateriaalien hinnat kallistuivat huomattavasti.

Kiitetään siitä, että rakentaminen tällä hetkellä edistyy joutuisasti. Rukoillaan, että hankkeeseen saadaan vuosittain kerättyä tarvittava määrä rahaa ja koulutuskeskus pääsee avaamaan ovensa opiskelijoille.

Mekane Yesus -kirkon työ Jimman alueella etenee voimakkaasti, seurakuntia syntyy ja työntekijöistä on kova pula. Siksi myös koulutuskeskuksella on suuri tarve.

Jimman koulutuskeskuksen rakennustyömaalta 4/2024.
Rakennusmiehet valmistavat pilariraudoitusta, johon on käytetty vahvaa harjaterästä. Kuva: Ted/Alemayhu
Jimman koulutuskeskuksen rakennustyömaalta 4/2024.
Pilariraudoitusten ympärille tehdään valumuotit, joihin betoni kaadetaan. Kuva: Ted/Alemayhu
Jimman koulutuskeskuksen rakennustyömaalta 4/2024.
Kuvassa näkyy myös pilarin alle ensin valettu betoninen antura, joka kantaa koko rakennuksen painon. Vankka perustus on tärkeä niin rakentamisessa kuin uskossakin. Kuva: Ted/Alemayhu
Jimman koulutuskeskuksen rakennustyömaalta 4/2024.
Jimma-Bethel -synodin piispa Alemayhu Kebbede esittelee valmiita, valettuja perustuspilareita. Kuva: Ted
Jimman koulutuskeskuksen rakennustyömaalta 4/2024.
Kuva: Ted/Alemayhu

Katso alta lyhyt video (46 s), kuinka työmaan betonimyllyssä valmistuu betonia anturoiden valamiseen. Video: Ted/Alemayhu

 

Jimman koulutuskeskuksen rakennustyömaalta 1/2024.
Aki Tuppurainen (vas.) kävi tammikuussa 2024 Jimmassa perehtymässä koulutuskeskuksen rakennushankkeen etenemiseen. Kahvitauolla hänen vieressään ovat pastori Kebbede Bayenu, pastori Debela Dema ja pastori Alemayhu Kebbede (oik.), joka on Jimman synodin piispa. Kuva: Tarmo Konstari.
Jimman koulutuskeskuksen tontilla jo valmistunut rakennus, jossa on Jimman synodin työntekijöiden toimistoja, mm. piispan työhuone. Kuva: Aki Tuppurainen
Koulutuskeskuksen tontille on jo valmistunut rakennus, joka toimii Jimman hiippakunnan toimistona. Synodi maksaa tiloista vuokraa rakennushankeprojektille. Asuntolarakennuksen jälkeen tontille nousee rakennus, johon tulee luokkahuoneet, toimistot ja ruokala. Kuva: Aki Tuppurainen

Tule mukaan rakennustalkoisiin

Tue koulutuskeskuksen rakentamista lahjoittamalla hankkeeseen.

LAHJOITA helposti MobilePayn kautta 37850, kommenttikenttään: Jimma tai viitenumero: 77020

Voit lahjoittaa myös nettipankissasi tämän sivun alaosassa olevan painikkeen kautta tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitenumerolla 77020 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Lämmin kiitos, että olet mukana rakentamassa koulutuskeskusta Jimmaan rukouksin ja taloudellisesti. Jumalan siunausta sinulle!

Helmikuu 2024

Rakennushankkeen projektikoordinaattori Aki Tuppurainen teki tammikuun lopussa kymmenen päivän matkan Etiopiaan ja kävi perehtymässä Jimman koulutuskeskuksen rakennushankkeen etenemiseen. Tuppurainen kertoo, että hänelle jäi matkasta rakentamisen suhteen erittäin positiivinen olo.

Mekane Yesus -kirkon työ Jimman alueella suuntautuu vahvasti eteenpäin. Työtä tehdään innolla. Kirkko kasvaa voimakkaasti, seurakuntia syntyy ja työntekijöistä on kova pula. Siksi myös koulutuskeskuksella on suuri tarve. Jimma-Bethel synodilla on paljon myös muita tarpeita. Esimerkiksi synodin kulkuneuvot tarvitsisivat pikaista päivitystä.

Kaiken kaikkiaan tilanne Etiopiassa on tällä hetkellä haasteellinen, eikä turvallisuustilanne maassa ole hyvä. Muistetaan rukouksissa tätäkin asiaa.

Juuri nyt rakennushankkeessa kaivetaan asuntolarakennuksen perustuksia, minkä jälkeen aloitetaan valutyöt. Asuntolaan tulee 88 oppilaspaikkaa. Tontille nousee myöhemmin myös toinen rakennus. Siihen tulee 13 luokkahuonetta, toimistoja, opettajainhuone ja monitoimisali, jossa toimii myös ruokala ja keittiö. Molemmista rakennuksista tulee kolmikerroksisia.

Koulutuskeskuksen tontille rakennettiin jo aiemmin liiketilat vuokrattaviksi ulkopuolisille. Ne eivät kuitenkaan tulleet liiketoimintakäyttöön, vaan Jimman synodi muutti niihin toimistonsa. Tiloissa ovat nyt hiippakunnan toimisto, piispan huone, talousosasto sekä tilat naistyöntekijälle, evankelioimistyölle ja osastolle, joka kehittää synodin itsekannattavuutta. Synodi maksaa tiloista vuokraa rakennushankeprojektille.

Rakennushankkeen kokonaisbudjetti on 300 000 euroa. Tästä summasta on saatu nyt kokoon noin puolet.

Jimman koulutuskeskuksen rakennustyömaalta tammikuussa 2023.
Tulevan asuntolarakennuksen pohjaa tasoitetaan kauhakuormaajalla. Kuva: Aki Tuppurainen
Jimman koulutuskeskuksen rakentamista 2023.
Asuntolarakennuksen perustuksia kaivetaan. Kaivauksen pohjalla näkyy vettä, joka tulee tontilla olevasta lähteestä. Vesi on saatava pois ennen valua, joten edessä on vielä myös ojien kaivuu. Kuva: Ted/Alemayehu
Jimman koulutuskeskuksen rakennusprojektin työmaalta tammikuussa 2024.
Perustuksia varten tulevaa harjaterästä, joka on tällä hetkellä todella kallista Etiopiassa. Kuva: Ted/Alemayehu
Jimman koulutuskeskuksen pohjapiirros.
Jimman koulutuskeskuksen pohjapiirros. Vasemmalla asuntolarakennus, keskellä päärakennus, jossa mm. luokkahuoneita sekä toimistoja, ja oikealla on jo valmistunut Jimman synodin toimistorakennus.
Pastori Kishetu uudessa saarnapaikassa Jimmassa.
Pastori Kishetu aloitti työn Jimman alueella kaksi vuotta sitten. Tässä kuvassa hän on uudessa saarnapaikassa Jimmassa. Pienessä kirkossa on perinteinen maalattia ja seinät on tiivistetty savella. Jumalanpalveluksissa kävijöistä 50 on kirkon jäseniä. Se tarkoittaa, että heidät on konfirmoitu. Määrä on jo sellainen, että tämä saarnapaikka on valmis muodostumaan seurakunnaksi. Se tulee olemaan Jimman kaupungin viides Mekane Yesus -kirkon seurakunta. Ensimmäinen seurakunta Jimman perustettiin vuonna 1994, toinen 2004, kolmas 2008 ja neljäs viime vuonna. Kuva: Aki Tuppurainen

Katso alta lyhyet videot rakennustyömaalta. Kuvaus: Ted/Alemayehu

 

 

Tue koulutuskeskuksen rakentamista

LAHJOITA helposti MobilePayn kautta 37850, kommenttikenttään: Jimma tai viitenumero: 77020

Voit lahjoittaa myös nettipankissasi tämän sivun alaosassa olevan painikkeen kautta tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitenumerolla 77020 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Lämmin kiitos, että olet mukana rakentamassa koulutuskeskusta Jimmaan rukouksin ja taloudellisesti. Jumalan siunausta sinulle!

Kesäkuu 2023

Jimman koulutuskeskuksen rakennushankkeen projektikoordinaattori Raimo Tuppurainen ja hankekoordinaattori Pauliina Hildén kävivät katsastamassa Jimman koulutuskeskuksen rakennushankkeen tilannetta viime syksynä ja tänä keväänä. Jimma sijaitsee kahdeksan tunnin ajomatkan päässä Addis Abebasta länteen.

Kansanlähetyksen lähettejä on toiminut Mekane Jesus -kirkon palveluksessa 1960-luvulta saakka. Toimintamme alueen hyväksi jatkuu edelleen muun muassa kummilapsiprojektin myötä. Lue Jimman presbyteerin presidentin, pastori Alemayehu Kebeden raportti ja kiitokset kirkon ja Kansanlähetyksen yhteistyöstä alueella viime vuosina >>tästä. (Raportti on englanninkielinen ja se avautuu uuteen ikkunaan Word-muodossa.)

Paikalliset, edelleen kasvavat seurakunnat kipuilevat toimitilojen ja työntekijöiden puutteen, köyhyyden ja inflaation kourissa. Nuoren kirkon nopeaan kasvuun on Kansanlähetys lähettiensä kautta vastannut rakentamalla alueelle kouluja ja kirkkoja, jotka täyttyvät uskoon tulleista nuorista tänäkin päivänä.

Kansanlähetys rakentaa yhdessä Jimman synodin kanssa koulutuskeskusta. Sieltä tulee valmistumaan työntekijöitä kirkon tarpeisiin aina pyhäkoulun opettajista pappeihin asti. Koulutuskeskukseen tulee asuntola, jossa on 88 oppilaspaikkaa, 13 luokkahuonetta, ruokala ja kokoontumistila.

Kristinuskoon kääntyneet juurrutetaan uskon ydinasioihin, terveystietoon ja myös perheen ja avioliiton kysymyksiin. Tontille kadun varteen on jo rakennettu liiketila, jonka vuokratuloilla voidaan kustantaa paikallisesti rakentamisen ja toiminnan kuluja.

Tämän vuoden sadekausi alkoi oletettua aikaisemmin, ja siksi aikataulu ja töiden etenemisjärjestys suunnitellaan uusiksi. Tontin valmistelua ja tarvikkeiden hankintoja voidaan toki jatkaa, mutta esimerkiksi perustusten valutyöt on siirrettävä kuivaan kauteen.

Reportaasi jatkuu kuvien jälkeen.

Jimman synodin koulutuskeskuksen puheenjohtaja Hailu Abebe, hankekoordinaattori Pauliina Hilden ja projektikoordinaattori Aki Tuppurainen. Kuva: Pirkko Tuppurainen
Jimman synodin koulutuskeskuksen puheenjohtaja Hailu Abebe, hankekoordinaattori Pauliina Hildén ja projektikoordinaattori Aki Tuppurainen. Kuva: Pirkko Tuppurainen

Aki Tuppurainen ja hänen oikealla puolella pastori Kebede koulutuskeskuksen rakennusmiesten kanssa. Kuva: Pirkko Tuppurainen
Aki Tuppurainen koulutuskeskuksen rakennusmiesten kanssa. Kuva: Pirkko Tuppurainen
Kuva: Pirkko Tuppurainen
Kuva: Pirkko Tuppurainen

Tue koulutuskeskuksen rakentamista – annat Jimman nuorille mahdollisuuden opiskella kirkon työntekijäksi

Kiitos, että olet mukana rakentamassa koulutuskeskusta Jimmaan rukouksin ja taloudellisesti.

Voit lahjoittaa Jimman koulutuskeskuksen rakentamiseen Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille tämän artikkelin alla olevan painikkeen kautta tai verkkopankissasi jollekin seuraavista tileistä:

NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25

OP: FI14 5043 1920 0034 52

DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08

viitteellä 77020

Voit lahjoittaa myös:

  • MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Jimma tai viite: 77020

Kiitos lahjastasi!
Jumalan siunausta sinulle!

Marraskuu 2022

Jimman koulutuskeskuksen rakennusprojektissa on saavutettu ensimmäinen etappi. Rakennuskompleksin myymälärakennus, jossa on tilat seitsemälle kaupalle, valmistui marraskuussa. Valmistumisen johdosta vietettiin pientä kiitosjuhlaa, johon osallistuivat Jimman hiippakunnan rovastikuntien edustajat. He olivat Jimmassa valmistelevassa vuosikokouksessa, jossa valittiin ehdokkaat hiippakunnan presidentin vaaliin, joka toimitetaan keväällä 2023. Presidentin toimikausi on neljä vuotta. Sama henkilö voidaan valita presidentiksi enintään kahdeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi. Kes Hailu on ollut presidenttinä kaksi kautta ja on siis erovuorossa.

Jimmassa juhlitaan valmistunutta myymälärakennusta.
Jimman synodin presbyteerien johtajat ja edustajat kokoontuivat pienimuotoiseen kiitosjuhlaan koulutuskeskuksen uusien kauppatilojen valmistumisen johdosta. Kuva: Alemayeu Kebede Tesema

 

Jimman koulutuskeskuksen myymälätilat. Kuva: Alemayeu Kebede Tesema
Myymälätilat toimivat samalla koulutuskeskuksen aitana. Vasemmalla puolella sijaitsee vartijan koppi, joka on vielä keskeneräinen. Monet paikalliset yrittäjät ovat osoittaneet kiinnostusta vuokrata tiloja, koska Kochin kaupunginosassa ei ole muita kauppoja ja rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla. Kuva: Alemayeu Kebede Tesema

 

Jimman koulutuskeskuksen myymälätilat. Kuva: Alemayeu Kebede Tesema
Rakennusvaiheen aita on poistettu ja tilat ovat enää vuokraamista vailla. Koulutuskeskus saa vuokratuloista katetta sekä koulutuskeskuksen uudisrakennuksen rakentamisen että toiminnan rahoittamiseen. Kuva: Alemayeu Kebede Tesema

 

Seinällä olevassa julisteessa esitellään koulutuskeskuksen tulevat tilat. Alemayeu Kebede Tesema
Seinällä olevassa bannerissa esitellään koulutuskeskuksen tulevat tilat. Kuva: Alemayeu Kebede Tesema

 

Lokakuu

Hankekoordinaattori Pauliina Hildén on juuri lähdössä Jimmaan kolmen hankkeen edistymisen seurantamatkalle. Hän tutustuu kummihankkeiden ajankohtaiseen tilanteeseen ja pitää Mika Lehtisen kanssa kummihankkeen paikallisten työntekijöiden tapaamisia ja koulutusta. Lehtinen on toiminut lähetystyössä Etiopiassa vuosina 2008–2019 ja on vastannut kummilapsityöstä sekä Etiopiassa työskennellessään että sen jälkeen Suomesta käsin. Kansanlähetys on tehnyt Etiopiassa kummilapsityötä vuodesta 2007 asti. Projektit toimivat neljällä paikkakunnalla Jimman maakunnan alueella: Agarossa, Bongassa, Limussa ja Sokorussa. Yhteensä toiminnalla tuetaan suoraan 440:tä lasta sekä sen lisäksi heidän huoltajiaan ja perheitään.

Pauliina Hildén ja Sokorun kummiohjelman projektipäällikkö Naol Elias vuonna 2020 Jimmassa. Kuva: Teijo Peltola
Pauliina Hildén ja Sokorun kummiohjelman projektipäällikkö Naol Elias vuonna 2020 Jimmassa. Kuva: Teijo Peltola

 

Aikuiset oikealta: Mika ja Tania Lehtinen sekä sosiaalityöntekijä Tarigua Mohammed.
Aikuiset oikealta: Mika ja Tania Lehtinen sekä sosiaalityöntekijä Tarigua Mohammed. Lehtiset toimivat lähetystyössä Etiopiassa vuosina 2008–2019. Kuva: Lehtisten arkisto

 

Sadekausi on juuri päättymässä Etiopiassa, joten rakennusprojekti voi jatkua täydellä teholla. Jimman koulutuskeskuksen projektikoordinaattori Aki Tuppurainen on jo Etiopiassa ja yhdessä hänen kanssaan Pauliina tarkastelee rakennusprojektin tilannetta ja sen etenemistä. Lisäksi hän tapaa Mekane Yesus -kirkon ja Kansanlähetyksen yhteisen tohtorikoulutusohjelman osapuolia. Muistetaan heitä rukouksin.

Syyskuu 2022

Vartijan koppi
Vartijan koppi valmistuu.
Myymälätilojen rappuja viimeistellään.
Myymälätilojen rappuja viimeistellään.

 

 

Heinäkuu 2022

Rakennushankkeen projektikoordinaattori Raimo ”Aki” Tuppurainen kertoo, että Jimmassa viimeistellään parhaillaan myymälähuoneita. Viimeisten tietojen mukaan hinnat ovat nousseet niin, että sadan kilon sementtisäkki on kallistunut kahdessa päivässä 1 700 birristä 1 900 birriin.
− Rakennusprojektin alkaessa pari vuotta sitten hinta oli 400 birriä. Parhaillaan selvitetään, olisiko mahdollista hankkia rakennustarvikkeita edullisemmin esimerkiksi perustamalla osuuskunta, Tuppurainen sanoo.

Työt jatkuvat kuitenkin niillä varoilla, mitä on käytettävissä. Rakennustöitä haittaa myös parhaillaan Etiopiassa oleva sadekausi.
− Nyt tehdään niitä töitä, mitä pystytään. Vahdin kopin viimeistelytyöt ovat käynnissä. Myymälähuoneista puuttuvat enää ikkunalasit ja maalaus. Sen jälkeen tiloja voidaan alkaa vuokrata ja saada niistä vuokratuloja.

Vahtien koppi ja portti ovat valmiina.
Vahtien koppi ja portti ovat valmiina.  Kopista näkee hyvin tontin yli ja pääportille.

 

Katunäkymä
Jimma on vilkas yliopistokaupunki, missä Kansanlähetys on tehnyt työtä yli 50 vuotta. Mekane Yesus -kirkon rakenteilla oleva koulutuskeskus sijaitsee vilkkaan kadun varrella.

 

Jimman koulutuskeskuks
Koulutuskeskuksen rakennustyömaa edistyy niin, että pian voidaan myymälätiloja alkaa vuokrata ja sitä kautta saada lisätuloja.

 

Seiniin on tehty rappaukset.
Myymälätilojen seiniin on jo saatu kipsitasoite.

 

Kuvat ja uutiset: Alemayeu Kebede, Aki Tuppurainen
Toim. Anne Lepikko

 

 

Kesäkuu 2022

Mekane Yesus -kirkon oppilasasuntolan rakennusprojektissa tontin etupuoli liiketiloinen on valmistunut. Parhaillaan Etiopiassa on sadekausi, ja rakentaminen on sen vuoksi vaikeaa. Kun sateet ovat loppuneet, syyskuun puolen välin jälkeen tai lokakuun alkupuolella, voidaan aloittaa oppilaitoksen luokkahuoneiden ja asuntolan perustusten kaivaminen.

Vahtienn koppi ja portti ovat valmiina.
Vahtien koppi ja portti ovat valmiina.  Kopista näkee hyvin tontin yli ja pääportille. Kuva: Alemayeu Kebede

 

Kuvassa on maalausta vailla oleva liiketila.
Liiketilat ovat maalausta vaille valmiit. Kuva: Alemayeu Kebede

 

Ikkunoiden ja ovien puitteet ovat paikoillaan. Maalauksen jälkeen asennetaan lasit.
Ikkunoiden ja ovien puitteet ovat paikoillaan. Maalauksen jälkeen asennetaan lasit. Kuva: Alemayeu Kebede

 

 

Toukokuu 2022

Kyösti Jokimiehen muistokeräys

Aki Tuppurainen ja Kyösti Jokimies
Indinan sillan työmaalta keväällä 1987. Paikka on Länsi-Etiopiassa, vajaat 40 kilometriä Dembi Dollosta. Aki Tuppurainen oli silloin rakentamassa siltaa, jonka Kyösti Jokimies (kuvassa keskellä) kävi tarkastamassa. Kolmas henkilö kuvassa on Raaga Tasissa, synodin kehitysosaston silloinen johtaja. Silta valmistui huhtikuussa 1987 ja on edelleen olemassa. Kuva: Aki Tuppuraisen arkisto

 

Kyösti Jokimiehen muistokeräykseen Jimman koulutuskeskuksen oppilasasuntolan rakennusprojektin hyväksi on lahjoitettu yhteensä 3.210 euroa.

Sydämellinen kiitos tuestanne!

Apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola kertoo alla olevalla videolla Mekane Yesus -kirkon työstä sekä Jimman yliopistokaupungista, jossa koulutetaan työntekijöitä herätyksen keskellä elävän kirkon tarpeisiin. Hänen vierellään on Jimman koulutuskeskuksen rakennusprojektin yhdyshenkilö Kes Alemayeu. Videon on kuvannut Pauliina Hildén ja editoinut Jarkko Viljanen. Videossa käytetyt kuvat ovat Aki Tuppuraisen ottamia.

Voit seurata rakennusprojektin aiempia vaiheita tästä artikkelista videon alapuolelta.

 

Joulukuu

Vahdin huoneen perustuksia tehdään.
Tähän kohtaan nousee vahdin huone. Kattopellit on pudotettu aidaksi, jotta tontille ei pääsisi luvattomia pyrkijöitä. Vahdin kopin alakertaan tulee sähkövarageneraattori ja huoneeseen tulee sähköpääkeskus, josta jaetaan sähkö tontin rakennuksille.

 

Näkymä sisäpihalta liiketilojen takaseinälle.
Näkymä sisäpihalta liiketilojen takaseinälle.

Marraskuu

Katto on jo valmis.
Työ etenee Etiopian vaikeasta tilanteesta huolimatta. Addis Abebassa ja Jimmassa on rauhallista. Hinnat ovat nousseet, mutta muuten sotatila ei näy alueella. Liiketilan päälle on saatu jo katto. Ovet ja ikkunakehykset ovat valmiina, lasit enää puuttuvat. Sisätilojen viimeistely on vielä tekemättä. Kuva: Alemayeu Kebede
Rakennus sijaitsee pääväylän vierellä.
Tulevat liiketilat sijaitsevat kadun varrella, joten ne antavat kauppiaille hyvän mahdollisuuden harjoittaa liiketoimintaa. Tällä alueella ei ole vielä muita liiketiloja. Mekane Yesus -seminaari saa näin tilavuokrista tuloja rakennuskustannusten kattamiseen ja koulutuskeskuksen ylläpitämiseen. Kuva: Alemayeu Kebede

Raja-aidan virkaa hoitavat kojut nousevat harjakorkeuteen.

Lokakuu 2021: Myyntikojut ovat valmistumassa

Koulutuskeskuksen raja-aidan ja myyntikojujen yhdistelmä on valmistumassa. Kuva: Kes Alemayehu
Mekane Yesus -kirkon Jimman koulutuskeskuksen raja-aidan yhteyteen rakennetaan pieniä liiketiloja, joita vuokraamalla saadaan tuloja muun mukassa opettajien palkkoihin.

 

Kuva tontin rajalta.
Uusi oppilaitos tulee kouluttamaan maailman suurimman luterilaisen kirkon työntekijäpulasta kärsiviin seurakuntiin muun muassa pappeja, lapsityöntekijöitä ja lähetystyöntekijöitä.
Kes Alemayehu.
Kes Alemayeu toimii rakennusprojektin yhdyshenkilönä Suomen suuntaan ja kuvat ovat hänen ottamiaan.

Syyskuu 2021: Seinien pystytys on alkanut

Projektikoordinaattori Raimo ”Aki” Tuppurainen pääsee pandemian aiheuttamien hankaluuksien jälkeen tarkastusmatkalle Jimmaan lokakuun alkupuolella. Hän kertoo, että aiemmin suomalaisten oli mahdollista saada viisumi lentoasemalla Addis Abebassa, mutta nykyisin se pitää hankkia etukäteen. Koska Etiopian Tukholman-suurlähetystö on ollut suljettuna eikä sähköposteihin ole saanut vastausta, Tuppuraisella oli vaikeuksia löytää instanssi, mistä viisumin voisi saada.
”Joskus täytyy koputella joka oveen, jotta joku niistä aukeaisi, ja välillä seiniinkin. Yritin monella tavalla ja löysin kuin löysinkin kanavan, jonka kautta sain tehtyä e-viisumianomuksen. Sain vastauksen kahdessa tunnissa”, Tuppurainen iloitsee.

Tähän asti hän on ollut yhteydessä Jimman koulutuskeskuksen rakennusprojektin yhdyshenkilön Kes Alemayeun kanssa tekstiviestien ja puheluiden kautta.
”On todella hienoa, että nyt saamme tavata kasvokkain. Matkan aikana pääsen tutustumaan talousraportteihin ja keskustelemaan yksityiskohtaisesti siitä, miten projekti tästä eteenpäin etenee.”

Koulutuskeskus sijaitsee kasvavan kaupunginosan keskellä. Kun yliopiston kirkkoa rakennettiin, vanhimmisto sai idean rakentaa myyntikojuja kannatuksen lisäämiseksi, koska kirkko sijaitsi vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella. Suunnitteluvaiheessa Aki Tuppurainen ehdotti, että samaa ideaa voisi toteuttaa tässä koulutuskeskuksen rakennusprojektissakin. Jos nämä tilat rakennetaan ensimmäiseksi, koulutuskeskus pystyy vuokraamaan niitä ja saamaan sitä kautta lisätuloja. Jatkossa näiden tulojen avulla voidaan kattaa opettajien palkkoja ja muita juoksevia kuluja oman kannatuksen saamiseksi.

Alla olevat kuvat on otettu 23. syyskuuta. Kuvat on ottanut Kes Alemayeu, joka on ensimmäisessä kuvassa oikealla.

Miehiä rakennustyömaalla.

Seinä on harjakorkeudessa. Kuva: Kes Alemayehu
Valmista seinää harjakorkeudessa.
Rakennuksen seinä toimii samalla myös raja-aitana. Kuva: Kes Alemayehu
Kauppatilojen valmistuttua Mekane Yesus -seminaari alkaa saada vuokratuloja niistä pienistä myymälöistä, joita koulutuskeskus pystyy vuokraamaan partureille, kauppiaille ja kahviloille tai muille yrittäjille.
Koulutuskeskuksen seiniä rakennetaan Jimmassa. Kuva: Ges Alemayhu
– Kauppatilat, jotka rakennetaan koulutuskeskuksen yhteyteen, ovat valmistumassa.

Rakennustyömaalla pystyteään seiniä.

Elokuu 2021: Pohjatöitä ja perustuksia tehdään

Perustukset on tehty.

Perustukset melkein valmiina.
Elokuu on vaihtumassa syyskuuhun ja perustukset nousevat. Kuva: Ges Alemayeu
Perustukset nousevat. Kuva: Ges Alemayhu
Iltahämärässä. Kuva: Ges Alemayeu
Perustukset nousevat. Kuva: Ges Alemayhu
Kuva: Ges Alemayeu

 

Perustukset nousevat. Kuva: Ges Alemayhu
Perustukset nousevat. Kuva: Ges Alemayeu

 

Perustukset on tehty koulutuskeskuksen rakennustyömaalla.
Koulutuskeskuksen rakennusprojekti edistyy. Kuva: Jimma Bethel -Synod
Miehet tekevät koulutuskeskuksen perustuksia.
Kuva: Jimma Bethel -Synod

 

Miehet tekevät perustuksia koulutuskeskuksen rakennustyömaalla.
Kuva: Jimma Bethel -Synod

Kevät 2021: Työt jatkuvat tontilla

Koulutuskeskus Jimmaan
Tontin ympärille on rakennettu raja-aita, joka tekee alueesta turvallisemman. Pikkuhiljaa aletaan kaivaa perustuksia, Aki kertoo.

Rakennusmateriaaleja ja työmiehiä koulutuskeskuksen rakennustyömaalla.
Korona on valitettavasti nostanut kuljetuskustannuksia Etiopiassa. Kaikkien ulkomailta tulleiden tavaroiden hinnat ovat nousseet noin 40 prosenttia siitä, kun rakennusbudjetti laadittiin. Sementin ja harjateräksen hinta on noussut jopa 60 prosenttia.

Koulutuskeskuksen rakennustyömaalla.
Tontille on tuotu sepeliä ja maa-ainesta, että se saadaan kantavaksi ja kuorma-autot voivat tuoda kiviä, hiekkaa, puutavaraa ja tiiliä.

 

Projektikoordinaattori Raimo Tuppurainen kertoo: ”Rakennuslupa on myönnetty”

Kun vuoden 2020 helmikuussa Kansanlähetyksessä päätettiin lähteä mukaan Jimman hiippakunnan koulutuskeskuksen rakennusprojektiin, koronapandemiasta ei vielä juuri tiedetty. Vaikka yleisesti tiedettiin, miten hidasta tai hankalaa tuonkaltaisten hankkeiden toteuttaminen voi olla, jälleen kerran se yllätti.

Kun hiippakunnan johtajat kuulivat lupauksen rahoituksesta, he aloittivat välittömästi lupaprosessin kaupungin rakennustoimiston kanssa. Ehdimme lähetyksessä riemuita jo toukokuussa, kun hiippakunnan työntekijät ilmoittivat, että rakennuslupa oli myönnetty. Lähempi tarkastelu kertoi kuitenkin, että virasto oli myöntänyt rakennusluvan päiväkodille! Ei koulutuskeskukselle. Miksi näin, emme tiedä, mutta tontilla oli aiemmin ollut päiväkoti.

Tuolla kyseisellä luvalla ei hiippakunta uskaltanut alkaa rakentaa mitään,
ei edes raja-aitaa. Niinpä anomus vietiin takaisin toimistoon ja muutos-anomus koulutuskeskuksen tarpeesta tehtiin tiettäväksi. Tässä vaiheessa korona oli vaikuttanut sen, että virkailijat olivat etätöissä; he työskentelivät toimistossa vain satunnaisesti. Jossain vaiheessa lokakuussa asia eteni vähän, kunnes huomattiin, että tontin maan laadusta ei ollut tehty testiä. Se tarvittiin, ennen kuin lupa voitiin myöntää.

Jimman yliopiston rakennusosasto teki testit, ja tulos liitettiin lupahakemukseen. Hiippakunnan työntekijöistä joku kävi kaupungin rakennustoimistossa joka ikinen päivä toukokuulta aina tammikuun loppuun 2021 tiedustelemassa prosessin etenemisestä.

Perjantaina 29.1.2021 illalla sain ilouutisen Jimmasta: oikea rakennuslupa oli nyt myönnetty.

Matkassa oli ollut monta mutkaa ja hankaluutta, ei vähiten siksi, että tuo kaupunginosa on vahvaa muslimien aluetta, eivätkä he katsoneet hyvällä sitä, että alueelle tulee kristittyjen koulu. Aikansa vastustettuaan he eivät kuitenkaan voineet millään perusteella jättää lupaa myöntämättä. Tonttihan oli kirkon omistuksessa.

Nyt sitten lupien puolesta asia on kunnossa, ja koulutuskeskukselle kaivataan lisää rahoitusta. Korona on nostanut kuljetuskustannuksia maassa, ja kaikkien ulkomailta tulleiden tavaroiden hinnat ovat nousseet noin 40 prosenttia siitä, kun rakennusbudjetti laadittiin. Hieman huolestuttaa, mutta uskon, että tämä hanke on Jumalasta ja kyllä siihen myös rahoitus löytyy.

Raimo Tuppurainen
projektikoordinaattori

Kuvia tulevan koulutuskeskuksen tontilta 16.11.2020

Maan laadun testausta varten tehtiin kaivo. Kuva: Alemayhu Kabbada
Maan laadun testaamiseksi rakennettiin kaivo, jota voi myöhemmin käyttää vesisäiliönä. Kuva: Alemayeu Kebede

 

Jimman koulutuskeskus. Kuva: Alemayhu Kabbada
Tontti, jolle Mekane Yesus -kirkon uusi koulutuskeskus rakennetaan. Tontilla olleet vanhat rakennukset on purettu uusien tieltä. Kuva on tontin portin puoleiselta reunalta ja sen on ottanut pastori Alemayeu Kebede.

 

Jimman koulutuskeskuksen tontti. Kuva: Alemayhu Kabbada
Tonttia on alettu raivata. Vaaleanpunainen peltirakennelma on portti ja sen edessä on perustusta varten tuotuja kiviä. Kuva: Alemayeu Kebede

Kansanlähetyksen Etiopian aluekoordinaattori Pauliina Hildén ja apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola vierailivat tulevan koulutuskeskuksen tontilla Jimmassa helmikuussa 2020. Kuvassa Teijo Peltola sekä tonttia esitellyt pastori Alemayeu, joka on rakennusprojektin yhteyshenkilö. Kuvaajana toimi Pauliina Hildén.

Teijo Peltola ja pastori Alemayhu tulevan koulutuskeskuksen tontilla helmikuussa 2020 Etiopian Jimmassa. Kuva: Pauliina Hilden
Teijo Peltola ja pastori Alemayeu tulevan koulutuskeskuksen tontilla helmikuussa 2020 Etiopian Jimmassa. Kuva: Pauliina Hildén.

 

Jimman koulutuskeskus tuo helpotusta kasvavan kirkon työntekijäpulaan. Mekane Yesus -kirkon hiippakunta Jimman alueella on nimeltään Jimma-Bethel-synodi, ja sen 250 seurakunnasta ja saarnapaikasta yli puolet on vailla pappia.

Hiippakunnan alueella elää vajaat kolme miljoonaa ihmistä eri kulttuurien, uskontojen ja etnisten ryhmien keskellä. Tästä huolimatta kristinusko leviää seudulla nopeasti.

Tuleva koulutuskeskus helpottaa myös paikallisten opiskelijoiden elämää. Heidän ei jatkossa enää tarvitse lähteä opiskelemaan pääkaupunki Addis Abebaan asti, vaan he voivat kouluttautua kirkon tehtäviin omalla asuinseudullaan lähellä perhettä ja seurakuntaa. Näin he myös sitoutuvat paremmin oman alueensa työhön.

Kiviä ja hiekkaa on jo valmiina

Rakennushankkeen projektikoordinaattorina toimii Raimo ”Aki” Tuppurainen, jolla on takanaan yli 20 vuoden monipuolinen työsarka Kansanlähetyksen lähetystyöntekijänä Etiopiassa. Hän valvoo hankkeen edistymistä ja on säännöllisesti yhteydessä Jimmaan. Koulutuskeskuksen on määrä valmistua vuoteen 2025 mennessä.

Raino "Aki" Tuppurainen toimii Etiopian Jimman koulutuskeskuksen rakennushankkeen projektikoordinaattorina. Kuva: Pauliina Hilden.
Aki Tuppurainen on toiminut Etiopiassa opettajana, teknikkona sekä kehitysprojekteissa kouluttajana. Kuva: Pauliina Hildén

 

– Koulutuskeskuksen piirustukset on hyväksytty, ja rakennuslupa on saatu. Ensi vaiheessa rakennetaan luokkatiloja ja asuntola, niin että pientä kurssitoimintaa päästään alkamaan. Tarpeen mukaan rakennetaan lisäkerroksia, jos rahatilanne sen sallii. Paikallisia materiaaleja, kuten kiviä ja hiekkaa on jo hankittu, Aki Tuppurainen kertoo.

– Rakennamme vaikeassa ympäristössä, ja koronatilanne on nostanut rakennustarvikkeiden hintoja huomattavasti. Muistakaa meitä rukouksin.

– Mekane Yesus -kirkko tarvitsee koulutettuja ja Raamatun sanaa hyvin tuntevia työntekijöitä, jotka pystyvät opettamaan seurakuntalaisia. Näin seurakunta ja koko kirkko vahvistuu ja pääsee juurtumaan Jumalan sanaan. Tästä syystä koulutustyön merkitys on valtava, Aki Tuppurainen painottaa.

– Hankkeen ydin on se, että saamme olla tukemassa tärkeää yhteistyö-kumppaniamme, Mekane Yesus -kirkon Jimma-Bethel-synodia, sen kasvussa ja lähetystyön käynnistämisen vaiheissa. Se näky tempaa mukaansa, Pauliina Hildén tiivistää.

Teksti: Marja Neuvonen

Tule mukaan rakennustalkoisiin
  • 7 eurolla saa säkin sementtiä.
  • 25 eurolla saa kuution hiekkaa.
  • 70 eurolla saa ikkunan tai oven luokkahuoneeseen.
  • 90 eurolla saa yhden tiiliseinän luokkahuoneeseen.
  • 450 eurolla saa yhden materiaalien kuorma-autokuljetuksen Addis Abebasta Jimmaan.

Voit tukea rakentamista tämän sivun alalaidassa olevin tiedoin. Kiitos lahjastasi.

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Raimo ”Aki” Tuppurainen, puh. 040 062 7880, aki.tuppurainen@sekl.fi

Alla oleva video on vuodelta 2012. Sen jälkeen Mekane Yesus -kirkko on kasvanut lähes kaksinkertaiseksi. Jäseniä on noin 10 miljoonaa. Siitä syystä Mekane Yesus -kirkon Addis Abeban seminaari ei enää riitä vastaamaan koulutustarvetta. Asuntolan majoitus- eivätkä opetustilat enää riitä. Katso video, ja pääset tutustumaan Mekane Yesus -kirkkoon ja Etiopiaan.

 

Tue koulutuskeskuksen rakentamista Jimmaan

Voit lahjoittaa haluamasi summan nettipankkisi kautta oheisesta painikkeesta tai Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille FI83 2070 1800 0283 25 viitenumerolla 77020.

Kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This