Koronaviruspandemia asemoi työmme uudelleen

9.4.2020

Jotenkin alan ymmärtää, etten vieläkään ymmärrä mikä kaikki koronapandemian myötä muuttuu. Kaikki on samanaikaisesti enemmän sulkeutunutta – ja kuitenkin avoimempaa. Muuttuuko työ rajattomaksi vai selkeytyvätkö rajat? Tällä viikolla olen neuvotellut ”Saksassa, Bulgariassa ja Etu-Aasiassa”. Kohtaamiset Teamsissa tai Skypessä ovat toimivia, mutta erilaisia. Työtoverit eri puolilla Suomea ovat etäällä, mutta merkityksellisempiä kuin koskaan. Ja kuitenkin suurinta on, että – hengitän. Enkä maksa siitä mitään, sillä kaikki on jo maksettu!

Muutos laittoi hetkessä lähes kaiken uusiksi

Vastaan Kansanlähetyksen ulkomaantyön eli lähetystyön operatiivisesta johtamisesta. Kansanlähetys on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seitsemästä lähetysjärjestöstä. Kansanlähetyksellä on 61 lähetystyöntekijää ja toimimme yli kymmenessä maassa. Monen muun toimijan tavoin elämme keskellä muutosta, joka laittoi lähes kaiken hetkessä uusiksi. Tilanne on myös valtavan kiehtova. Nyt käynnissä olevat muutokset olisivat kehittämishankkeina kestäneet vuosia ja saattaneet silti jäädä saavuttamatta.

Ensin loppui kokoava toiminta. Kotimaassa juuri työnsä aloittanut työtoveri kohtasi ensitöikseen todellisuuden, jossa mitään perinteistä toimintaa ei voitu enää järjestää. Totesimme, että tämä oli ehkä parasta, mitä saattoi tapahtua. Nyt on pakko rakentaa kaikki alusta. Kollegani totesi: ”Verkossa käy nopeasti ilmi, onko meillä puhuttavaa vai sanottavaa.”

Muutoksen johtamista on pakko rajata. Kalenterini on täysi, mutta 24/7-rytmillä työtä ei voi tehdä loputtomiin. Opimme rajaamaan ja sopimaan pelisäännöistä, kun siirrymme uusille alustoille. Seiniä tarvitsemme vähemmän. Jos muutama viikko sitten kysyttiin hallintomenojen tai vaikuttavuuden perään, aavistan salkkumiesten ja -naisten jatkossa tutkailevan tarkemmin järjestöjen kiinteistömenoja ja matkakuluja.

Kaikki on nyt avointa ja auki. Käynnissä on uusjako ihmisten ajasta, kiinnostuksen kohteista ja siitä mihin liittyä ja mistä olla osallinen.

Olemme osallisena elämänliikkeessä

Tämä on se hetki, jossa on kiusaus sulkeutua, suojella reviiriämme ja nähdä muut toimijat kilpailijoina, antaa pelolle periksi ja sammuttaa valot. On toinenkin mahdollisuus ja sitäkin on liikkeellä: Ojennetaan yhteistyön kättä! Uskalletaan kokeilla uutta, pelkäämättä virheitä. Pidetään viimeiseen euroon saakka kaikki mukana – eikä jätetä ketään yksin!

Mistä on tehty ulospääsy tästä kriisistä? Rohkeudesta ja kyvystä ajatella, nähdä ja sanoa toisin. Uskalluksesta ojentaa yhteistyön kättä. Uskosta, askeleista ja luottamuksesta nähdä ihmiset Vapahtajan silmin. Toivosta kaikissa hetkissä. Terveen harkinnan hengestä. Ilosta ja pilkkeestä silmäkulmassa – vaikka olisi minkälaiset vastuut ja paineet. Totta pitää puhua, mutta tappiomielialaa ei saa luoda.

Ylösnousseen seuraajina olemme osallisena elämänliikkeessä. Työ on elämässä tärkeää, se luo tarkoitusta, antaa elämään sisältöä ja merkitystä. Isä rakentaa perheelleen kodin, korjaa rikkimenneen fillarin ja hankkii perheelle leivän. Työ ei kuitenkaan ole kaikki. Lopulta teemme kaiken niiden takia, joita rakastamme. Näin on myös Jumalan lähetyksessä. Projektit voivat päättyä, yhteistyösopimukset raueta ja rahat loppua. Mutta jos yhteys ja ystävyys Jeesukseen Kristukseen ovat todellisuutta, olemme mukana siinä mikä kantaa yli ajan rajan. Me odotamme kuolleiden ylösnousemusta ja tulevan maailman elämää.

Teijo Peltola
Kansanlähetyksen apulaislähetysjohtaja

Tilaa Teijo Peltolan uutiskirje ja liity hänen lähettäjätiimiinsä.

Tue Teijo Peltolan työtä

Voit tukea Teijo Peltolan työtä lahjoittamalla netissä tämän painikkeen kautta tai lahjoittamalla Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille FI14 5043 1920 0034 52 viitenumerolla 3314.
Kiitos tuestasi!

Lahjoita

Share This