Koronarajoitukset lieventyvät Kansanlähetyksen nuorisotyössä

5.5.2020

Sekä Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen että sen piirijärjestöjen nuorisotoiminnan rajoituksia voidaan vähentää Suomen hallituksen tiedotustilaisuuden 4.5.2020 linjausten pohjalta.

Hallitus kertoi kokoontumisrajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Henkilömäärärajoitusta lievennetään  nykyisestä 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön. Rajoitus on voimassa 1.6. alkaen toistaiseksi, ja se on suositus myös kolmannelle sektorille ja uskonnollisiin tilaisuuksiin.

Lue valtioneuvoston kanslian tiedote >>täältä.

Kansanlähetyksen suositukset piirijärjestöille

Kansanlähetysliikkeessä nuorisotyö kokoaa useimpiin tilaisuuksiin alle 50 henkeä. Suomen ev.lut. Kansanlähetys suosittelee piirijärjestöille, että ne käynnistävät nuorteniltansa uudelleen kesäkuun alusta alkaen hallituksen kokoontumisrajoitusten määrittelemissä puitteissa.

Vaikka rajoituksia höllennetään, poikkeusolot kuitenkin jatkuvat.
– Kutsuttaessa nuoria mukaan heitä ohjataan kuitenkin pysymään kotona, jos ovat flunssaisia. Kättelemistä ja halailemista kehotetaan välttämään. Oleskelutilat järjestetään siten, että osallistujilla on suositusten mukainen turvaväli. Käsien pesua ja käsidesin käyttöä suositellaan, kotimaisen työn johtaja Jukka Repo listaa.

Suomen ev.lut. Kansanlähetys seuraa koronatilanteen kehittymistä ja ohjeistaa piirijärjestöjä muutoksista.

Nuorten toiminta Kansanlähetysopistolla

Nuorten Maailman aluekoordinaattori Toni Kokkonen toteaa, että tämänhetkisen tiedon ja voimassa olevien rajoitusten valossa Nuorten Kesää 2020 ei voida järjestää Ryttylässä. Tapahtuman osallistujamäärä on hänen mukaansa ollut yleensä alle 500, mutta kuitenkin useampi sata henkeä. Mikäli hallitus lieventää rajoituksia kesäkuun lopussa, Kansanlähetys varautuu järjestämään tapahtuman nopeasti.

Rippileirit juhannuksen jälkeen

Piispainkokous ohjeisti seurakuntia ja kristillisiä järjestöjä 5. toukokuuta. Ohjeistuksen mukaan rippikoululeirit ja muu leiritoiminta ovat mahdollisia 1.6.2020 alkaen. Turvallisuutta koskevien valmisteluiden ja muiden käytännön syiden vuoksi yön yli kestäviä leirejä suositellaan kuitenkin alkaviksi vasta juhannuksen jälkeen.

– Olemme kuumeisesti miettineet hallituksen eilisen illan tiedotus-tilaisuuden jälkeen ratkaisuja, miten voimme järjestää leirit noudattaen 50 hengen kokoontumisrajoitusta. Rippileirimme ovat osa luterilaisen kirkon rippikoulutyötä. Sen vuoksi odotimme myös tätä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen ohjetta, Kokkonen kertoo.

50 henkilön kokoontumisrajoitus merkitsee muutoksia Kansanlähetyksen leireihin.
– Emme pysty suunnitellusti järjestämään Ykkösriparia ja Luovaa riparia yhtäaikaisesti. Ratkaisumme on järjestää kesällä kaksi leiriä peräkkäin, niin että leiriläisten, isosten ja ohjaajien yhteenlaskettu henkilömäärä jää alle 50 hengen. Edelleen tarjoamme vaihtoehtona Syysriparia 9.–18.10.2020 sekä rippileirin siirtoa vuoteen 2021.

Piispainkokouksen ohjeeseen voit tutustua >>täältä.

Konfirmaatiot mahdollisesti livelähetyksenä

Nykyisten kokoontumisrajoitusten vuoksi nuoret konfirmoidaan leirin viimeisenä päivänä vain isosten ja vetäjien ollessa paikalla. Perheillä ja ystävillä on mahdollisuus seurata konfirmaatiomessua livelähetyksenä tietokoneelta tai älylaitteelta. Tämä rajoitus puretaan, jos siihen saadaan lupa viranomaisilta.

Riskiryhmässä olevat nuoret

Riskiryhmään kuuluvien nuorten osallistumisesta Kokkonen ei anna yleispätevää ohjetta.
– Toivomme, että jokainen perhe itse keskustelisi lääkärin kanssa, onko leirille mahdollista osallistua, Kokkonen toteaa.

Ulkomailta saapuvat nuoret

Ulkomailla asuvia tai sieltä ennen leiriä Suomeen saapuvia nuoria Kokkonen pyytää noudattamaan viranomaisten määräyksiä. Ulkomailta tultaessa pitää esimerkiksi olla karanteenissa kaksi viikkoa ennen leiriä.
– Kansanlähetys ei voi avustaa rajamuodollisuuksissa tai rajanylityksessä muutoin kuin antamalla vakuutuksen, että nuori osallistuu rippileirillemme. Käsityksemme mukaan rippileiri ei kuitenkaan ole työmatkaan verrattavissa eikä välttämättä oikeuta rajanylitykseen, Kokkonen pohtii.

Nuorten Maailma haluaa kuulla myös nuorten ja perheiden näkemyksiä. Vanhempia on pyydetty antamaan palautetta rippikoulujen vaihtoehdoista mahdollisimman pian. Lomakkeen viimeinen palautuspäivä on maanantai 11.5.2020.

Toim. Anne Lepikko

 

Ota yhteyttä

Kokkonen Toni

juniori- ja nuorisotyön aluekoordinaattori SEKL

Rippikoulutyö, perhetyö.

Juniori- ja nuorisotyön tiimin esimies.

toni.kokkonen@sekl.fi / +358 44 447 7970

Parhaiten tavoitat jättämällä soittopyynnön tekstiviestillä/Whatsappilla. Kerro viestissä lyhyesti mitä asia koskee.


Riparilla 4. - 16.6.2024

Lomalla 17.6. - 3.7.2024

Kansanlähetyspäivillä 4. - 7.7.

Lomalla 8.7. - 20.7.

LIFE-leirillä 21.7. - 28.7.

Lomalla 29.7. - 14.8.

Tule mukaan kertomaan evankeliumia nuorille

Voit tukea Kansanlähetyksen nuorisotyötä tämän painikkeen kautta tai lahjoittamalla Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille FI14 5043 1920 0034 52 viitenumerolla 69009. Kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This