Kallisarvoisia hetkiä kirkkomatkalla

29.6.2016

Awajin seurakunnassa Japanissa on jokasunnuntaiseen tapaan alkamassa jumalanpalvelus. Seurakuntalaiset saapuvat pikkuhiljaa kirkkoon. Säestäjä kertailee päivän virsiä, pappi saarnaansa ja juontaja jumalanpalveluksen raamatunkohtia. Eteisestä kuuluu iloista naurua, kiitoksen sanoja ja lasten kehuja.

Jumalanpalvelukseen ovat saapuneet yhdessä rouvat Manami Tsurumaki ja Junko Ryogo.

Junko Ryogo on yksi Awajin seurakunnan perustajajäsenistä. Pirteä 63-vuotias rouva on saanut kasteen jo 19-vuotiaana, kun radion raamattuohjelmat olivat puhutelleet häntä. Manami Tsurumaki taas on 54-vuotias tuore kristitty. Hänet kastettiin kaksi vuotta sitten Awajin seurakunnan uuden kirkkorakennuksen ensimmäisessä jumalanpalveluksessa. Nyt nämä kaksi rouvaa kulkevat kirkkomatkansa yhdessä Manamin autolla. Lyhyet kymmenen minuutin automatkat ovat olleet naisille puolin ja toisin tärkeitä.
Manami Tsurumaki ja Junko Ryogo tulevat jumalanpalvelukseen yhtä matkaa.

Olen nähnyt, miten Jumala todella tekee ihmeellisiä asioita

– Junko rohkaisee minua erilaisilla raamatunkohdilla ja puhuu ymmärrettävästi Raamatusta. Lempiraamatunkohtani on Junkon opettama Jesaja 43:4, jossa Jumala kertoo, että olen arvokas ja kallisarvoinen ja että hän rakastaa minua, Manami kertoo.
– Vaikeina hetkinä Junko on kannustanut minua jatkamaan kirkossa käyntiä, Manami jatkaa.
Junko tietää, miten tärkeää on käydä uskollisesti seurakunnan jumalanpalveluksissa. Ennen kuin Awajille perustettiin luterilainen seurakunta, hän kävi jumalanpalveluksissa naapurisaarella Tokushimassa. Pitkä kirkkomatka ja muut vaikeudet koettelivat. Silloin Jobin kirjan sanat puhuttelivat, ja ne ovat kantaneet aina tähän päivään saakka.

– Jobin kirjan luvussa 5 jakeissa 8–9 kerrotaan, miten meidän kannattaa jättää kaikki asiamme Jumalalle, joka tekee suuria tekoja. Nämä sanat jäivät sydämeeni, ja olen nähnyt, miten Jumala todella tekee ihmeellisiä asioita, Junko muistelee.

Monet japanilaiset haluavat kuulla Jumalasta

Jumalan suurista teoista yksi tuorein on Junkon mielestä Awajin uusi kirkkorakennus. Rakennusvaiheessa hän arveli, että siitä tulee liian suuri.
– Jumala on näyttänyt epäilyni turhaksi. Kirkko on täyttynyt useita kertoja, Junko iloitsee.
Junko on huomannut, että monet japanilaiset haluavat kuulla Jumalasta ja Raamatusta. Hän iloitsee kirkosta, jossa julistetaan evankeliumia kirkkaasti ja puhtaasti.

– Aikataulu on Jumalan käsissä. Hänellä on hyvä suunnitelma jokaisen ihmisen osalle. Usein haluaisimme ihmisten heti pelastuvan, mutta Jumala tietää paremmin ja hänen aikataulunsa on aina hyvä, Junko rohkaisee.

Jumala haluaa pelastaa myös minut
Manami tuli kirkkoon ystävänsä kutsusta. Ystävä oli alkanut hiukan aiemmin käydä kirkossa ja kutsui sitten Manaminkin mukaan. Manamin isä oli juuri kuollut ja hautajaiset oli toimitettu buddhalaisittain. Isän hautajaisten yhteydessä Manami oli ensimmäistä kertaa elämässään kyseenalaistanut siihen asti itsestään selvinä pitämänsä buddhalaiset tavat.
– Sitten tulin väsyneenä ja hauraana kirkkoon. Siellä pistivät silmääni heti ilmoitustaululla olevat Jeesuksen sanat: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.” (Matt.11:28) Sain purkaa asioitani papille, eikä hän ajanut minua pois, Manami muistelee.
Käydessään kirkossa ja kuunnellessaan Jumalan sanaa ja saarnoja Manami ymmärsi oman heikkoutensa Jumalan edessä.

– Ymmärsin, että olen syntinen ja että on olemassa elävä Jumala, joka haluaa pelastaa myös minut, Manami kertoo.

Tsurumaki_Ryogo2

Haluan tehdä jotakin muidenkin eteen

Nyt Manami ja Junko haaveilevat, että seurakunnan yhteyteen tulisi enemmän lapsia. Jumalan rakkaus ja pelastus on jotain niin mahtavaa, että he haluavat kertoa siitä muillekin.
– Ennen elin vain itseäni varten, mutta nyt ymmärrän, että voin tehdä jotakin muidenkin eteen, Manami kertoo.
Junko ja Manami ovat saaneet rohkaisua ja mallia suomalaisista lähettäjistä, joita on vieraillut seurakunnassa.

– On ihmeellistä, että niin monet suomalaiset rukoilevat puolestamme ja antavat varoja lähetystyölle, vaikka eivät ole koskaan tavanneet meitä. Jotkut ovat vuosikymmeniä tukeneet Japanin lähetystyötä, vaikka ovat toisella puolella maapalloa, naiset kiittelevät ja ihmettelevät.

Teksti ja kuvat: Mari Nummela

 

Share This