Internet madalsi Inkerin kirkon kynnystä

18.5.2021

– Tämä pandemia on kirkon aika. Se aika on annettu meille ennen kaikkea siksi, että voisimme julistaa evankeliumia sekä auttaa heitä, jotka ovat pelon vallassa ja tarvitsevat erityisesti apua tällä hetkellä.

Näin toteaa Inkerin kirkon piispa Ivan Laptev, joka on nyt toiminut vuoden verran virassaan. Koronan suljettua rajat työmatkat ulkomaille jäivät ja piispalle jäi enemmän aikaa keskittyä kirkon johtamiseen Venäjällä. Hän on tehnyt kymmeniä matkoja seurakuntiin eri puolille maata sekä kouluttanut työntekijöitä eri rovastikunnissa. Yksinäisille seurakunnille on merkittävää, että nimenomaan kirkon johtaja tulee käymään ja kohtaamaan paitsi pappeja myös seurakuntalaisia.

Inkerin kirkon piispa Ivan Laptev työpöytänsä äärellä. Kuva: Liliann Keskinen
Inkerin kirkon piispa Ivan Laptev on tarttunut tarmolla uuteen tehtäväänsä. Kuva: Liliann Keskinen

Kansanlähetyksen Venäjän lähetystyöntekijä Juha Saari kertoo, että korona-aika haastoi Inkerin kirkon katsomaan asioita erilaisesta näkökulmasta. Internet avasi uusia mahdollisuuksia kertoa evankeliumia.

– Pastorit tekivät hartausohjelmia, ja jumalanpalveluksia striimattiin viikoittain useilla eri aikavyöhykkeillä. Nyt tuhannet ihmiset seuraavat netin välityksellä hartauksia, raamattupiirejä, rippikoulutunteja, raamattuopetusta ja piispojen kyselytuntia, jossa myös piispa Aarre Kuukauppi on mukana. Tieto kirkosta ja sen seurakunnista leviää netin kautta aiempaa laajemmalle. Kirkon työntekijöitä on ollut myös paikallisten televisio- ja radiokanavien haastateltavina.

Striimattavaa jumalanpalvelusta toimittaa kirkkoherra Igor Pokormjaho Aunuksen kappeliseurakunnassa Vitelessä. Kuva: Aleksei Jurjevits
Striimattavaa jumalanpalvelusta toimittaa kirkkoherra Igor Pokormjaho Aunuksen kappeliseurakunnassa Vitelessä. Kuva: Aleksei Jurjevits

Uudetkin ihmiset ovat päässeet netin kautta rauhassa tutustumaan eri seurakuntien toimintaan. Tämä vaikutti Juha Saaren mukaan sen, että yhtäkkiä kirkon kynnykset madaltuivat.

– Kun sitten seurakunnissa pystyttiin taas kokoontumaan, jäivät uudet kanavat elämään perinteisemmän toiminnan rinnalle.

Juha Saari iloitsee huomattuaan, miten hyvinkin luovin keinoin evankeliumia viedään eteenpäin Inkerin kirkossa.

– Jos kokoontumisia kirkkosaleissa rajoitetaankin, voi seurakunta kokoontua kirkon portailla ulkona. Keltossa joulun sanomaa on kerrottu elävien aasien, hevosien, hanhien ja muiden kotieläinten kera.

– Pietarissa Pyhän Annan seurakunnan sadat nuoret järjestivät kirkkoon upean pääsiäisnäyttelyn. Kirkkosaliin tuotiin tonneittain hiekkaa aavikoksi. Ilmestysmajalta ja uhrialttarilta vaeltajat siirtyivät Golgatalle ja tyhjän haudan äärelle. Kristinuskon ydinsanoma Jumalan rakkaudesta ja hänen poikansa uhrista jokaisen ihmisen pelastumiseksi kerrottiin puhuttelevan selvästi. Tuhannet vieraat ovat maksaneet pääsylipun päästäkseen tutustumaan evankeliumiin.

Konfirmoidut Pyhän Marian kirkon portailla Pietarissa piispa Ivan Laptevin ja kirkkoherra Mihail Ivanovin kanssa 21.6.2020. Kuva: Tatjana Andrievskaja
Konfirmoidut Pyhän Marian kirkon portailla Pietarissa piispa Ivan Laptevin ja kirkkoherra Mihail Ivanovin kanssa 21.6.2020. Kuva: Tatjana Andrievskaja

Inkerin kirkko on dynaaminen ja Raamattuun sitoutunut luterilainen kirkko, jolla on katse vahvasti eteenpäin. Juha Saari on kokenut, että sen yhteydessä on hyvä toimia.

– Haluamme Kansanlähetyksessä olla tukemassa Inkerin kirkon itsenäistymistä ja kasvua osana maailmanlaajuista kristittyjen perhettä.

Kansanlähetyksen työ Venäjällä ennen ja nyt.

Artikkeli on julkaistu Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä 2/2021, joka ilmestyi 6.5.2021.

Toim. Marja Neuvonen
Pääkuva: Piispat Aarre Kuukauppi ja Ivan Laptev pitävät piispojen kyselytuntia netin kautta. Kuva: Liliann Keskinen.

***

Tehdään uutta yhdessä

Katso, uutta kasvaa -keräyskuva 2/2021

Koronasta huolimatta tai juuri koronan takia Kansanlähetyksen sydän palaa entistä enemmän evankeliumin eteenpäin viemiselle. Esirukousten ja taloudellisen tuen avulla voimme varmistaa korona-ajan uusien alkujen vahvistumisen ja evankeliumin työn jatkuvuuden.

Juuri nyt meillä on käynnissä Katso, uutta kasvaa -erityiskeräys suurimpaan tarpeeseen.

Tämän hetken suurimmat tarpeet, joihin tarvitsemme tukeasi:

  • Inkerin kirkon työ Venäjällä ja kirkon työyhteydessä toimivat lähettimme.
  • Monipuolistuva mediatyömme kotimaassa: verkkokurssien ja -tapahtumien järjestäminen sekä podcastien tuottaminen.
  • Uudet lähettimme: Joanna ja Petteri Rantamäki odottavat lähtöä Japaniin ja toinen pariskunta Etu-Aasiaan.
  • Koulutuskeskuksen rakentaminen Etiopian Jimmaan: Kansanlähetyksen ja Etiopian luterilaisen Mekane Yesus –kirkon mittava yhteinen hanke on käynnissä. Keskus tuo valmistuessaan helpotusta kasvavan kirkon työntekijäpulaan.

Lue lisää keräyksestä >>tästä.

Voit lahjoittaa keräykseen tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70328 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Voit lahjoittaa myös:

  • soittamalla 0600 180 10 (hinta 10,01 € + pvm/mpm) tai 0600 190 90 (hinta 20,45 € + pvm/mpm)
  • MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Uutta kasvaa

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita Katso, uutta kasvaa -keräykseen

Mahdollista evankeliumin työn jatkuvuus. Tästä painikkeesta pääset lahjoittamaan nettipankkisi kautta. Lämmin kiitos sinulle.

Lahjoita

Share This