Enää ei tarvitse kahlata kouluun

20.8.2014

Kansanlähetyksen ja Suomen Ulkoministeriön rahoittama maaseudun elinolosuhteiden kehittämisprojekti Etiopian Darimussa on harpannut askeleen eteenpäin. Juuri valmistunut silta joen yli Ukin kylän kohdalla lyhentää matkaa kolmesta kyläyhteisöstä isolle torille Kobben kaupunkiin.
– Sadekaudella joen pystyy nyt ylittämään turvallisesti. Suurin apu sillasta on Ukin kylän lapsille, sillä puolet heistä asuu kouluun nähden joen takana, projektin tekninen neuvonantaja Raimo ”Aki” Tuppurainen kertoo.

Ato Tesemma ja ato Taddese projektiauton kera. Sinivalkoisen sillan on suunnitellut Raimo Tuppurainen.

– Autoliikenne tulee lisääntymään varmasti. Viljelijät pystyvät myymään tuotteensa suoraan tukkurille isoissa erissä. Nyt he ovat joutuneet kuljettamaan tuotteensa Kobbeen tai Darimun torille aasilla säkki kerrallaan. Myös taksiliikenne alkaa, kun tie tulee valmiiksi. Sairaat pääsevät helposti sairaaloihin. Opettajat ja muut virkamiehet saavat helposti yhteyden kaupunkeihin, Tuppurainen jatkaa.

Projektia varten hankittu traktori oli miltei välttämätön kaikissa kuljetus- ja nostotöissä.
Projektia varten hankittu traktori oli miltei välttämätön kaikissa kuljetus- ja nostotöissä.

Sillan rakentamiseen kului kuukausi. Pääsementtimiehenä oli ato (herra) Tamrat Darimusta. Hänellä oli apunaan kaksi muuta sementtimiestä, seitsemän paikallista miestä sekä Mekane Yesus -kirkon projektihenkilökunta ja Aki Tuppurainen.

 

 

Koululaiset innoissaan

Tuppuraisen mukaan on vaikea edes yrittää laskea, kuinka moni ihminen hyötyy sillasta. Hän arvioi, että luku voidaan laskea tuhansissa, jopa kymmenissä tuhansissa. Tarkoituksena on piakkoin aloittaa toisenkin sillan rakentaminen.

– Koululaiset ovat tosi innoissaan uudesta joenylitysmahdollisuudesta. Enää ei tarvitse kahlata, vaan voi mennä kouluun pikkukengissä. Toinen ryhmä, joka näyttää nauttivan sillasta, ovat naiset, jotka menevät joen toiselle puolelle myllylle, Tuppurainen kertoo.

Näkymä koulun puolelta jokea.

Darimun kehitysyhteistyöprojektissa on sillan rakentamisen lisäksi tehty tietä, rakennettu koulurakennuksia sekä avustettu köyhistä köyhimpiä naisia pienyritystoiminnassa. Darimun projekti on huomioitu jopa valtakunnan tasolla koulutustilaisuuksissa, joissa se on toiminut positiivisena esimerkkinä Illubaborin maakunnan kehitystoiminnasta.

Kurkkaa Kansanlähetyksen joulukalenterin bonusvideoon ja katso,  mitä muuta hyvää Aki Tuppurainen on tehnyt Darimussa:

Teksti: Matti Korhonen/AT

Kuvat: Raimo Tuppuraisen arkisto

Lämmitä vauvoja nutuilla. Osallistu nuttujen toimituskustannuksiin kertalahjoituksella.

Etiopian yöt ovat jäätävän kylmät. Auta Tuppuraisten avustustyötä, jossa vapaaehtoiset valmistavat ja lähettävät nuttuja vauvoille Etiopiaan.

Lahjoita

Share This