Väittelytaitoja tarvitaan tosielämässä

25.5.2023

Kansanlähetysopiston Apologialinjan lukusuunnitelmassa väittelytaitojen opettelu on koettu innostavaksi uudeksi avaukseksi. Linjavastaava Miikka Niiranen kertoo, että opiskelijat ovat harjoitelleet debattia British Parliamentary Style -formaatilla. Se on käytössä maailmalla esimerkiksi Oxfordin ja Cambridgen yliopistoissa.
− Menestyksestä rohkaistuneena aion harjoituttaa opiskelijoilla väittelyitä joka lukukaudella. Ne sujuivat niin mallikkaasti, että päätimme osallistaa myös Raamattubreikki-tapahtuman väen tähän samaan, Niiranen kertoo.

Apologialinjan opiskelijoiden lukujärjestykseen sisältyy kevätkaudella kaksi tapahtumaa, Kansanlähetyksen nuorten aikuisten Raamattubreikki sekä Apologiaforum. Opiskelijat pääsivät Niirasen kanssa laatimaan Raamattubreikin iltaohjelman.
– Harjoittelimme väittelyä. Keräsin yleisön joukosta neljä rohkeaa henkilöä neljän Kansanlähetysopiston opiskelijan seuraksi joukkueväittelyyn. Heidät sekoitettiin kahteen joukkueeseen, ja joukkueiden kesken arvoin, kumpi puoltaa ja kumpi vastustaa väitettä ”kaikki uskonnot ovat yhtä totta”.
− Sen jälkeen annoimme heille parin laulun verran aikaa valmistella kahden minuutin puheenvuorot aiheesta. Kutsuin heidät lavalle, ja selostin formaatin yleisölle: puoltavan joukkueen ensimmäinen jäsen sai aloittaa, sitten koitti vastustavan joukkueen vuoro. Sen jälkeen kuuntelimme keskustelijoita vuoronperään, kunnes viimeinenkin oli sanonut sanottavansa. Näin kului yhteensä 16 minuuttia. Lopuksi yleisö sai äänestää voittajan.

Puoltava kanta voitti. Niiranen selitti yleisölle, että kyse on vain väittelyn voittajasta, ei väitteen totuudesta.
− Joskus näin käy, ja se alleviivaa meille väittelytaitojen merkitystä tosielämässä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Debattiharjoitus opistolla. Kuva: Eveliina Rintala
Keskustelutaitojen harjoittelemisesta on monenlaista hyötyä elämässä. Kuva: Eveliina Rintala

Hyvällä väittelytaidolla ja rohkeudella on kultainen tilaisuus loistaa

Debatoinnin merkityksestä Niiranen vinkkaa katsomaan vaikkapa viraali-ilmiöksi nousseen anglikaanipastori Calvin Robinsonin puheen osan Oxford Unionissa. Hän väittelee kahden sikäläisen liberaalin piispan kanssa (katso koko puhe täällä).
− Aiheena oli homoseksuaalisuus ja se, onko se syntiä vai ei. Kuten Robinsonin tapauksessa, hyvällä väittelytaidolla ja rohkeudella on kultainen tilaisuus loistaa, varsinkin puhekulttuurin kehitysmaassa kuten Suomessa. Kun länsimaiden julkinen kulttuuri muuttuu yhä kielteisemmäksi kristittyjä kohtaan, konfliktit lisääntyvät, halusimmepa tai emme. Tällöin debatti on yksi osa todistamista näissä keskusteluissa.

Apologialinjalaiset sovelsivat uskon asioista keskustelua käytäntöön toukokuun toisella viikolla. Linjalaiset kohtasivat kahden päivän aktiossa Hyvinkäällä kaupunkilaisia kaduilla.
− Olen itse asunut elämäni ensimmäiset 20 vuotta juuri siellä, mikä toi minulle mukavasti, koska olin menossa mukana. Aktio meni erittäin hyvin. Alkujännityksestä huolimatta opiskelijat pääsivät kunnolla vauhtiin ja joku ensikertalainen halusi ”vielä yhden” keskustelun ennen lähtöämme takaisin Ryttylään.

Apologiaforum onnistui

Niiranen kiittää esirukouksista vuoden apologeettisen päätapahtuman Apologiaforumin puolesta. Se onnistui hänen mielestään mainiosti.
− Olin asettanut tavoitteeksi sadan hengen ilmoittautujamäärän rikkoutumisen ja tavoite täyttyi kirkkaasti. Paikan päälle osallistujaksi oli ilmoittautunut yli 120 ihmistä ja etäosallistujaksi yli 60, mikä on koronan jälkeiselle tapahtumalle hyvä määrä. Tästä on hyvä kasvaa!

Apologiaforumin videoita voi käydä katsomassa Kansanlähetysopiston YouTube-kanavalla, jonne niitä ilmestyy toukokuun loppuun mennessä tipoittain. Ohessa linkki esimerkiksi Soili Haverisen opetukseen Jobin kirjasta sekä Aleksi Markkasen opetukseen pahan ongelman eri versioista.

Apologialinjan haku on käynnissä

Kevään apologialinja lähestyy loppuaan ja syksyn haku on jo käynnissä. Niiranen kertoo, että hakemuksia on tullut ja kaksi ensimmäistä linjalaista on jo hyväksytty syksyksi.
− Vinkkaa apologialinjasta tutuillesi, erityisesti vaikkapa abiturienteille. Linjan opinnot voivat muuttaa elämän suuntaa – hyvällä tavalla. Kiitos, kun olet mukana tukemassa ja rukoilemassa tämän linjan puolesta.

Toim. Anne Lepikko
Kuvat: Eveliina Rintala

Tue opiston työtä

Opiskelu Kansanlähetysopistossa on monille nuorille ja aikuisille elämän parasta aikaa. Evankeliumi on tänäänkin Jumalan voima jokaisen kristityn elämässä.
Tue opiston toimintaa ja lahjoita oheisesta painikkeesta tai suoraan pankissasi Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille
OP: FI14 5043 1920 0034 52
TAI NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
Opiston viitenumero on 40002.
Kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This