Yamagucheilla on monta rautaa tulessa

29.9.2022

Johanna ja Shuhei Yamaguchi toimivat Kansanlähetyksen lähetystyöntekijöinä Koben alueella Japanissa. Länsi-Japanin luterilainen kirkko vetosi Kansanlähetykseen, että järjestö lähettäisi apua nuoriso-, opetus- ja seurakuntatyöhön. Johanna on ammatiltaan opettaja ja Shuhei kirkon nuorisotyönohjaaja, ja he ovat vastaus tähän pyyntöön.

Suomi-piirit tavoittavat ei-kristittyjä

Johanna opettaa suomen kieltä japanilaisille HAT-Koben seurakunnassa. Lisäksi Yamaguchit ovat Nishi-Akashin seurakunnan yhteistyölähettejä ja ovat siellä seurakuntatyössä.

Nishi-Akashin seurakunta on yksi alueen suurimmista luterilaisista seurakunnista, ja siellä on sunnuntaisin kaksi jumalanpalvelusta. HAT-Koben seurakunta taas on pieni citykirkko. Siellä Johannalla on kaksi suomen kielen piiriä.

– Aloitamme jokaisen tunnin aikuisten pyhäkoululla. Tämän vuoden teemana on selvittää, millainen kirja on Raamattu. Kukaan piiriläinen ei ole kristitty, joten piirit ovat voimakkaasti tavoittavaa työtä, Johanna kertoo.

Johanna ja suomen kielen piiriläiset olivat yhdessä mukana HAT-Koben seurakunnan pääsiäistapahtumassa. Kuva: Makiko Yoshida
Johanna ja suomen kielen piiriläiset olivat yhdessä mukana HAT-Koben seurakunnan pääsiäistapahtumassa. Kuva: Makiko Yoshida
Pappiskoulutuksen kehittäminen innostaa

Opetus- ja seurakuntatyön lisäksi Johanna on myös Kansanlähetyksen virallinen edustaja Koben luterilaisen teologisen seminaarin hallituksessa. Seminaarissa on koulutettu luterilaisia pastoreita jo 65 vuoden ajan. Se on inhimillisesti katsottuna pieni ja vaatimaton oppilaitos, mutta opetuksen laatu on korkea jopa koko Aasian tasolla.

– En malttanut olla ensimmäisessäkään kokouksessa hiljaa, vaan innostuin kovasti, kun näin, mikä potentiaali ja mahdollisuus seminaarilla on kehittää toimintaansa. Suomessa tein myös rehtoriopinnot koulutusjohtamisen alalta, ja nämä opinnot sekä omat opetus- ja oppilaitoskokemukseni ovat auttaneet paljon.

Suuri rukousaihe on, että seminaariin voitaisiin luoda etäopiskelu-mahdollisuus verkon kautta, niin että myös työssäkäyvät japanilaiset voisivat aloittaa pappisopinnot työnsä ohessa. Pappispula haittaa kirkkoa, ja koulutusesteiden poistaminen on yksi tärkeä askel tässä kokonaisuudessa.

– Rakastan opetustyötä, ja minua innostavat oppilaat ja se, kun saan kohdata heitä suomen piirissä ja raamatunopetuksen äärellä. Lisäksi kehitystyö luterilaisessa seminaarissa on paitsi mielekästä, myös sellaista työtä, johon olen saanut Suomessa koulutuksen. Tämä työ on pitkäaikaisen lähetyskutsun toteutuma, ja olen tästä mahdollisuudesta hyvin kiitollinen Jumalalle.

Japanin nuoret sydämellä

Shuhei Yanaguchi työskentelee kirkon nuorisotyön tiimissä. Hänen työhönsä kuuluvat seurakuntavierailut, saarnojen pitäminen, lapsi- ja nuorisotyö, leirit sekä rippikoulutyön kehittäminen.

Tiimin päämääränä on kehittää kokonaisvaltaisesti kirkon nuorisotyötä, muun muassa luoda kirkon yhteinen rippikoulumateriaali. Nuorista toivotaan seurakuntiin tulevaisuuden vastuunkantajia. Yksi keskeinen tavoite on myös tukea seurakuntien lapsi- ja pyhäkoulutyötä. Osassa seurakuntia ei vielä järjestetä sitä.

– Seurakunnissa on usein vain muutamia nuoria ja yhteiset kokoontumiset ovat harvinaisia. Jotkut kristityt nuoret eivät tunne toisia kristittyjä nuoria. Nuortenillat vahvistavat yhteisöllisyyttä ja tuovat nuorille turvallisen levähdyspaikan kiireisen kouluelämän keskellä, Shuhei kuvaa.

Shuhei piti keväällä Nishi-Akashin seurakunnassa nuorille rippikoulua ja maaliskuussa nuoret konfirmoitiin. Taustalla seurakunnan pastori Hagisawa ja Shuhei. Kuva: Johanna Yamaguchi
Shuhei piti keväällä Nishi-Akashin seurakunnassa nuorille rippikoulua ja maaliskuussa nuoret konfirmoitiin. Taustalla seurakunnan pastori Hagisawa ja Shuhei. Kuva: Johanna Yamaguchi

Nuorisotiimin sekä Nishi-Akashin seurakuntatyön lisäksi Shuhei on opettanut Koben raamattukoulussa diakoniaa ja erityisesti nuorisodiakoniaa. Hän suunnitteli itse kurssin opetusmateriaalin, jollaista Japanissa on vielä niukasti. Seurakunnissa ei ole vielä juuri lainkaan diakoniatyötä. Näistä työtehtävistään Shuhei on iloinnut suuresti.

– Oppilaat olivat seurakuntien vastuunkantajia ja hyvin pitkän linjan kristittyjä. Heidän näkökulmiaan oli mielenkiintoista kuulla. Länsi-Japanin kirkon uusi presidentti Hisashi Kawa oli myös tunnilla seuraamassa. Hän on erityisesti kiinnostunut kehittämään kirkon diakoniatyötä. Myös raamattukoulu on suuntaamassa verkko-opetukseen. Verkkokursseilla osallistujamäärät ovat olleet jopa kymmenkertaiset.

Shuhei kertoo, että hänen työssään parasta on yhteistyö seurakuntien kanssa. Luottamuksen syntyminen mahdollistaa seurakunnissa useita eri työmuotoja ja avaa uusia ovia.

– On myös ollut innostavaa tutustua uusiin seurakuntalaisiin sekä toimia kansainvälisessä nuorisotiimissä.  Haluan tehdä tätä työtä, koska voin näin toteuttaa Jeesuksen antamaa lähetyskäskyä Japanissa.

KUUNTELE Shuhei Yamaguchin haastattelu Kansanlähetyksen Raamattuavain Extra -ohjelmassa Radio Deissä 24.9.2022 >>tästä.

Teksti: Marja Neuvonen

Yamaguchien kuva: Philippe Gueissaz

Artikkeli on ilmestynyt Kansanlähetyksen Suuressa mukana -lehdessä 3/2022.

***

Tule mukaan

Kansanlähetys tekee ja tukee koulutustyötä useassa eri maassa. Koulutuksen ja kouluttajien tarve työalueillamme on suuri:

  • Tuemme ja koulutamme yhteistyökirkkojemme työntekijöitä ja vastuunkantajia Etiopiassa, Tansaniassa, Japanissa, Venäjällä, Etu-Aasiassa sekä Euroopassa.
  • Tuemme kirkon koulutuskeskuksen rakentamista Etiopian Jimmassa, jotta seurakunnat saisivat kipeästi kaipaamiaan pappeja ja työntekijöitä.

Koulutustyön hedelmät moninkertaistuvat, kun ilosanoma Jeesuksesta ja kristillinen opetus saavat koulutettujen kautta levitä uusille ihmisille ja alueille.

Anna lähimmäisillemme mahdollisuus opiskella kirkon työntekijäksi tai vastuunkantajaksi.

Muista työtä rukouksin ja lahjoita Menkää ja tehkää -keräykseen, jonka tuotto kohdistuu:

  • Jimman koulutuskeskuksen rakennushankkeeseen
  • opiskelijoiden stipendeihin
  • koulutustyötä tekevien työntekijöidemme palkka- ja työkuluihin.

Voit lahjoittaa tämän sivun alaosassa olevalla lahjoituspainikkeella tai vaihtoehtoisesti pankissasi viitteellä 70331 tilille:

Nordea: FI83 2070 1800 0283 25,
OP: FI14 5043 1920 0034 52 tai
Danske Bank: FI 83 8000 1501 5451 08.

Voit lahjoittaa myös:

  • soittamalla 0600 180 10 (hinta 10,01 € + pvm/mpm) tai 0600 190 90 (hinta 20,45 € + pvm/mpm)
  • MobilePayllä, 37850, kommenttikenttään: Koulutustyö

Lämmin kiitos lahjastasi. Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita Menkää ja tehkää -keräykseen koulutustyölle

Oheisesta painikkeesta pääset lahjoittamaan nettipankkisi kautta. Lahjoituksesi ohjautuu Kansanlähetykselle Checkout Finland Oy:n kautta. Lämmin kiitos lahjastasi.

Lahjoita

Share This