Vuormat tekevät raamatunkäännöstyöstä mahdollista

2.7.2020

Ukarumpassa, Papua-Uuden-Guinean vuoristossa 1 500 metrin korkeudessa sijaitsee maailman suurin lähetysasema. Siellä työskentelee viitisensataa lähetystyöntekijää, joista noin puolet on raamatunkääntäjiä ja puolet toimii käännöstyön tukitehtävissä. Lapin läänistä lähtöisin olevat Maria ja Mikko Vuorma mahdollistavat raamatunkääntäjien työn oman ammattitaitonsa avulla.

Insinöörin ja lastenhoitajan pätevyydellä Maria Vuorma opettaa kansainvälisessä koulussa alakoululaisille tietotekniikkaa ja kuvaamataitoa. Puolet ajasta Maria toimii raamatunkäännöstyön tiimin tukitiimin jäsenenä.

– Maksan palkkoja ja autan tarvittaessa tietokoneongelmissa, joita tulee yllättävän paljon. Se on mielenkiintoinen tapa päästä lähelle raamatunkäännöstyön arkea ja tasapainottaa mukavasti työtä, Maria kertoo.

Papuauusiguinealainen kylä
Papuauusiguinealainen kylä. Kuva: Vuormien arkisto.

Tällaista työtä hän voisi tehdä Suomessa tai missä tahansa muualla maailmalla, mutta missään muualla maailmassa ei ole vastaavaa lähetyskeskusta.

– Tämä on erikoinen paikka elää ja tehdä työtä ja varsinainen näköalapaikka raamatunkäännöstyöhön. Pääsen näkemään, miten paljon työssä on haasteita ja kuinka hidasta se on. Aina asiat eivät mene projektisuunnitelmien mukaan. Silti joka vuosi käännöksiä valmistuu ja minäkin saan kutsuja uusien Raamattujen julkaisujuhliin. Vuosi sitten sain olla mukana mussaunkielisen Uuden testamentin julkistamisjuhlassa.

Parasta Marian työssä on oppilailta saatu palaute. Lapset ovat hänen mielestään todella suloisia.
– Saan tosi usein koulussa kuulla: ”Mrs. Vuorma, olet kaikkein paras opettaja.” Monet oppilaat ovat tosi kiinnostuneita tietotekniikasta. Kun joskus oppilaat tulevat kouluun jalkojaan laahaten, niin näille tunneille he tulevat innokkaina. Kun käyn iltaisin koiran kanssa lenkillä, sieltä sun täältä kuuluu: ”Hei mrs. Vuorma. Kiitos, opettaja, kun jaksat meitä opettaa.” Sellaista palautetta ei kovin monessa muussa paikassa saa.

Unelmatyössä helpdeskissä

Elektroniikka-asentaja ja datanomi Mikko Vuorma toimii  unelmatyössään lähetyskeskuksen helpdeskissä eli tietokonetuessa. Hänen päätehtävänsä on auttaa työkavereitaan erilaisissa tietotekniikan ongelmissa.
– Menen toimistolle aamulla ensimmäisenä, otan hälyttimet pois päältä, lasken kassan ja avaan ovet. Toimistolla myydään tietotekniikkatarvikkeita, kuten muistitikkuja. Minun johdollani helpdeskissä työskentelee myös kolme papuauusiguinealaista miestä, Mikko Vuorma kertoo.

Raamatunkäännöstyötä tehdään kannettavilla tietokoneilla. Käännöstiimeillä on kylissä kaikki käännösohjelmat ja tiedostot näillä koneilla. Välillä Mikolle tulee eteen haastavia tilanteita, kun tietokoneen kiintolevy on hajonnut ja tärkeää dataa ei ole syystä tai toisesta varmuuskopioitu mihinkään.

Mikko Vuorma työkavereidensa kanssa.
Mikko on helpdeskin esimiehenä ja Mikon työkaverit ovat papuauusiguinealaisia. Kuva: Vuormien arkisto.

Maria on pannut merkille, että Mikko on mestari herättämään henkiin rikkinäisiä kiintolevyjä.
– Koteloissa on tarrat, joissa sanotaan, että niiden avaamista ei suositella, koska se on ehkä varmin tapa hajottaa kiintolevy lopullisesti. Toisinaan Mikon on kuitenkin pakko tehdä se, jos on oikein epätoivoinen tapaus. On uskomatonta, että hän saa ne toimimaan juuri sen verran, että saa datan poimittua, Maria hymyilee.
– Siitä tulee hyvä mieli, kun on pystynyt auttamaan ja tekemään sellaisen työn, vaikka lähtötilanne oli epätoivoinen, Mikko kommentoi.

Teksti: Anne Lepikko
Kuvat: Vuormien arkisto

Artikkeli on julkaistu Suuressa mukana -lehdessä 2/2020.

YHTEYSHENKILÖ
Aluekoordinaattori
Anne Tuovinen, SEKL

Share This