Tamratin erityinen kutsumus

9.7.2023

*)Tamrat tulee heimosta, jonka tavat kummastuttavat ja pelottavat monia – nyt hän on uskossa ja haluaa julistaa Jumalasta omilleen

Lounais-Etiopian Omo-joen laaksossa asuu useita etnisiä ryhmiä eristyksissä muusta maailmasta. Yksi näistä alkuperäiskansoista on Me’en-heimo, jota muut kansat pelkäävät sen väkivaltaisuuden ja outojen tapojen vuoksi. Vuosittain osa heimon miehistä osallistuu perinteiseen kilpailuun, jonka vuoksi he muuttavat puoleksi vuodeksi erilleen muusta heimosta juomaan maitoa ja verta. Tavoitteena on lihava ja kiinteä vatsa, ja onnistuneinta odottaa yhteisön ihailu ja vanhinten kunnioitus. (Käy lukemassa aiheesta artikkeli Daily Mail -lehden kotisivuilta tästä.)

Tähän perinteeseen ovat ottaneet osaa myös Tamratin isoveljet. Tamratin tie oli kuitenkin erilainen. 14-vuotiaana hän oli paimentamassa karjaa, kun hän kuuli äänen sanovan: ”Jos et mene Herran huoneeseen, sinä kuolet.” Hetkeäkään hukkaamatta hän meni lähimpään kaupunkiin, käveli sisään Mekane Yesus -kirkkoon ja kysyi: ”Missä on se Herra, joka pitää ottaa vastaan?” Kirkon evankelista rukoili hänen puolestaan, ja Tamrat tuli uskoon. Seurakunnan työntekijät lähettivät hänet heti vuodeksi Jinkan raamattukouluun, ja sen jälkeen Tamrat toimi kaksi vuotta seurakunnan evankelistana.

Kutsumus oman heimon pariin

Tällä hetkellä Tamrat opiskelee ensimmäistä vuotta teologiaa Arba Minchissä Mekane Yesus -kirkon Lounaisen synodin kutsumana. Kolmen vuoden diplomiohjelman opinnot mahdollistaa Kansanlähetyksen Etiopian stipendiohjelma. Tamrat kokee kutsua jakaa evankeliumia omalle Me’en-heimolleen. Ulkopuolisille se on erittäin vaikeaa, sillä heimo yleensä tappaa kaikki heidän mailleen saapuvat tuntemattomat. Tamratillekin matka takaisin tarkoittaa suuria vaikeuksia ja vaaroja. Häneltä se vaatii muun muassa vaatteiden riisumista ja pitkää matkaa tiettömässä ja vedettömässä erämaassa takaisin heimonsa pariin. Tehdäkseen sitä, mihin hänen sydämensä on syttynyt, hänen tulee ulkoisesti elää paikallisten tavoin.

Tamrat kertoo heimonsa jäsenten ymmärtävän luonnostaan Jumalan olemassaolon. Jumala on luonut kaiken ja antaa ruuan sekä lapset. Ihmiset ovat kuitenkin päättäneet palvoa Jumalan sijaan pimeyttä, saatanaa. Kysyttäessä, mitkä olivat ensimmäiset ja suurimmat muutokset hänen elämässään uskoon tulon jälkeen, Tamrat vastaa hiljaa: ”En juo enää verta enkä käytä päihteitä. Ymmärrän, että Jumala ei halua minulla olevan enempää kuin yksi vaimo, enkä halua ostaa häntä, kuten heimossani on ollut tapana, 30 tai 40 lehmän hinnalla ja lepyttelylahjoilla pimeydelle. Heimoni mukaan vieraan ihmisen tappaminen on sankariteko, mutta ymmärrän nyt, että se on syntiä, enkä voi enää hyväksyä sen tekemistä.”

Tamrat jatkaa: ”Jumala kutsui Abrahamin pois oman kansansa ja perheensä keskuudesta; samoin hän kutsui minut. Olen kiitollinen Jumalalle, joka on johdattanut ja varjellut niin paljosta pahasta. Ennen uskoon tuloani sydämessäni oli paha. Jumala on auttanut minut kaiken sen läpi. Rukoilin ja Jumala täytti minut voimalla. Menin yksinäisyyteen vuorelle, paastosin ja rukoilin. Jumala vastasi varustamalla minua jälleen. Kuljen nyt kristittynä ja rukoukseni on, että Jumala voisi muuttaa myös perhekuntani ja kansani. Jumalalla on minun kutsumiselleni jokin tarkoitus, ja nyt haluan todistaa ja opettaa niitä, jotka heimossani eivät Jumalaa vielä tunne. Haluan opettaa Jumalan sanaa muille sillä voimalla, jonka Jumala minulle antaa.”

*)Nimi Tamrat on amharaa ja tarkoittaa ihmettä. Nimi on muutettu hänen turvallisuutensa suojelemiseksi.

Teksti ja kuvat: Pauliina Hildén
Hankekoordinaattori, kansallisten työntekijöiden koulutusohjelma, Etiopia

Faktoja:
Me’enit ovat eteläisessä Omo-laaksossa asuva alkuperäiskansa.
Me’enin kielelle on käännetty Uusi testamentti muttei koko Raamattua.
Evankeliumin voi kuulla heimon asuinalueen läheisessä kaupungissa.
Evankelistat ja pastorit eivät voi mennä Me’en-heimon asuinmaille sen vaarallisuuden vuoksi.
Lähimmän kaupungin kirkkojen työntekijät vaihtuvat vuosittain, koska työ on raskasta.

Artikkelikuva: 18-vuotiaan Tamratin elämä on täysin muuttunut. Hänen kehoaan peittävät ”kauneusarvet” ovat tällä hetkellä Melkane Yesus-kirkon jäsenyydestä kertovan t-paidan peitossa. (Kuva: Pauliina Hildén, Etiopia 2023)

Tue pappien ja evankelistojen koulutusta Etiopiassa

Voit tukea Etiopian kansallisten työntekijöiden koulutusohjelmaa oheisen painikkeen kautta tai tilisiirrolla jollekin Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08
Käytä viitenumeroa 75103
Kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle. oheisen painikkeen kautta tai tilisiirrolla jollekin Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen tilille:
NORDEA: FI83 2070 1800 0283 25
OP: FI14 5043 1920 0034 52
DANSKE BANK: FI 83 8000 1501 5451 08
Käytä tapahtuman viitenumeroa 55107.
Kiitos lahjastasi.
Jumalan siunausta sinulle.

Lahjoita

Share This